Человек не терпит насилия!

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії

780x363

Керівництво митниці вимагає від бізнесу хабар за не затягування процедури розмитнення вантажів. Одна компанія відмовилася платити, розмитнення її вантажу затягнули на тижні, а потім в контейнери прилетіла російська ракета.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 01
На фото — керівник Одеської митниці Віталій Заколодяжний та зруйнований ракетним ударом термінал

У ніч з 9 на 10 травня росіяни завдали ракетного удару по Одесі. Одна з ракет влучила у будівлю митного «Євротерміналу», що розташований у Одеському порту.

Внаслідок удару, згорів не лише термінал. Були пошкоджені сім контейнерів, шість з яких належали клієнтам однієї компанії – «Авіа Карго». Товар, що знаходився всередині, перетворився на купу горілого мотлоху. Збитки – мільйони гривень.

Але ці збитки завдали не лише росіяни. Компанія «Авіа Карго» звинувачує саме Одеську митницю в тому, що вантаж втрачено.

Контейнерів там не мало бути, їх за командою керівника Одеської митниці Віталія Заколодяжного навмисно затримували митники.

Спрацювала сумнозвісна схема роботи митниці, яка не змінилася навіть під час війни. Платиш $500-1000 за контейнер – їдеш. Не платиш — будеш стояти через штучно створені проблеми.

Зокрема, так роблять митники Одеси. Вони вимагають з імпортерів гроші за сприяння у прискореному оформленні вантажів. Більше вимагати немає за що, адже уряд скасував усі митні платежі. Проте, митники знайшли рецепт успіху. Вони навмисно розтягують оформлення, натякаючи, що з ними прийдуть домовитись.

Якщо домовишся – поїдеш протягом години-двох. Але якщо не хочеш домовлятися – на тебе чекає доля «Авіа Карго» та їхніх клієнтів. Оформлення розтягнеться на кілька діб.

Щодо Одеси – ситуація особливо небезпечна. Росіяни постійно обстрілюють місто. Отже, через ризик обстрілу мають діяти посилені заходи безпеки та швидкісне розмитнення. Проте замість організації роботи з пришвидшення роботи, Заколодяжний блокує розмитнення вантажів компанії «Авіа Карго».

Саме цей процес штучного затягування тривав, коли ракета рашистів прилетіла у «Євротермінал».

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 02

ХАБАРНИКИ ПОКРИВАЮТЬ ОДИН-ОДНОГО

Наводимо пряму мову одного з керівників «Авіа Карго»:

«До нас застосували технологію «Що довше, то краще». Тепер особливо довгу процедуру розмитнення проходять всі контейнери, обслуговуванні компанією «Авіа Карго» — не дивлячись на те, що наші клієнти перейшли на спрощену систему та оформлюють декларації з нульовим податком. За даними моїх джерел, Заколодяжний надав команду начальнику поста «Євротермінал» Дмитру Дзенвалюку тримати наші контейнери максимально довго та робити 100% доглядів з сортуванням товару по артикулам (деякі декларації мали від 100 до 200 артикулів). Власне огляд розтягувався на кілька днів. Після написання акту огляду (що займає від 2 до 6 днів) – митники надсилали запит до відділу тарифів. Після проходження всіх етапів доводилося відкликати подану раніше декларацію та подавати заново, згідно акту догляду. Все це розтягувалося на багато днів та тягло за собою дуже великі супровідні витрати. Як альтернативою спрощення процесу митного оформлення, Дзенвалюк запропонував сплачувати хабар у розмірі $1000 за контейнер з взуттям та $500 за контейнер з іншим товаром. Ми відмовилися. Тоді все продовжилося».

Замість того, щоб платити хабарі, представниця компанії звернулася до керівника Одеської митниці та повідомила про вимагання хабаря. Керівник митниці погодився на прийом, на якому представниця детально розповіла про примусове вивантаження товару при митному оформленні та вимагання хабарів. На жаль, результату зустрічі не було. Навмисне вивантаження контейнерів продовжилося.

«Я зрозуміла, що мої джерела казали правду. Цей тиск відбувається з ініціативи Заколодяжного», — каже співрозмовниця.

Описана корумпована система є централізованою. Вона працює навіть на західних митницях, через які до України потрапляють вантажі зі зброєю та гуманітарною допомогою. За розмитнення зброї, звісно, ніхто нічого не вимагає. А ось з приватних імпортерів – збирають сотні доларів за автівку, контейнер тощо.

Масове застосування однієї схеми та повна безкарність митників вказує, що тіньові потоки ведуть аж до керівництва у Києві. Компанія «Авіа Карго» та її клієнти залишали численні скарги — але вони залишились без відповіді та результатів.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 03
Електронна скарга компанії

Лише згодом на одну з них прийшла відповідь, підписана самим Заколодяжним.

Він пише таке: ви казали про хабарі? Я спитав у митників. Вони кажуть, не було. Отже, не було. Вашу скаргу залишено без розгляду.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 04

Відповідь на скаргу за підписом голови Одеської митниці Заколодяжного

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 05

У перекладі, це називається безкарність. Коли одні й ті самі люди вимагають хабарі та приймають скарги від тих, хто не хоче їх давати. Система навмисно створена так, щоб корупціонерів не можна було покарати.

Це свідчить, що керівництво митниці в Києві також «в долі» та приймає участь у збирані каси за швидкість оформлення. Ось чому будь-які сигнали про порушення, зокрема на Одеській митниці, ігноруються.

ПОРУШЕННЯ ДИРЕКТИВИ КАБМІНУ

Між тим, ця схема напряму порушує вимоги Кабінету міністрів. Місяць тому офіційна влада України запровадила спрощений режим митного оформлення. На рівні Верховної Ради та Уряду були скасовані мита та інші платежі з імпорту.

«Ми ставимо мету створити найшвидшу митницю у світі. Жодних паперів на митниці. Без сплати ПДВ, мита та митних платежів… Оформлення має займати не більше 15-ти хвилин», — сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 18-го березня.

Одна з причин, чому уряд хотів створити швидку митницю, — це безпека. Скупчення вантажів є смертельно небезпечним. Вже не є таємницею, що росія знищує не лише війська, а і житлові будинки, і економіку України. Особливо їх турбують потоки зброї, які зазвичай неможливо виявити серед інших перевезень. Тож росіяни стріляють по усіх з надією, що їм пощастить. Тож митне оформлення має відбуватися якнайшвидше, щоб вантажі та люди не стали об’єктом ракетного удару.

Чи знає про це керівник Одеської митниці Віталій Заколодяжний? Напевно. Це його відповідальність. Тим більше, що Одеса вже два місяці постійно піддається ракетним ударам з боку росії.

Але не зважаючи на це, Заколодяжний підтримує схему, за якої митники навмисно затримують вантажі та вимагають хабарі. Наражаючи людей та вантажі на небезпеку.

У випадку з «Авіа Карго» ситуація виявилася навіть складнішою. Ця компанія не лише відмовилася платити корупційні хабарі. Вона відмовлялася систематично, і це розлютило керівництво Одеської митниці. Митники застосували до них типову санкцію – затримання в оформленні вантажів. Це затримання, врешті решт, коштує десятків тисяч доларів.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 06

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 07

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 08

Ось чому 5 травня контейнери, які обслуговує «Авіа Карго», були вивантажені для догляду, але до 10 травня догляд ще не був завершений. На ці вантажі чекали ще декілька днів «вивчення».

Це звичайна практика, яку використовують щодо тих, хто не хоче давати хабарі. Декларації інших брокерів оформлювалися протягом дня. Але вантажі клієнтів «Авіа Карго» затримували на термін від 7 до 15 днів.

15 днів замість 15-ти хвилин, які обіцяв Шмигаль.

Простою затримкою митниця наносить збитки на десятки тисяч доларів за зберігання, перевезення тощо. Все для того, щоб клієнти зрозуміли – краще дати хабар, ніж платити

А після потрапляння ракети – сім контейнерів знищені, вантаж у них нагадує Бучу після звільнення.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 09
Фото зруйнованих контейнерів

Нажаль, окрім контейнерів була жертва серед персоналу. Від ракетного удару загинув сторож, який знаходився у будівлі «Євротерміналу». Уникнути більших жертв допоміг лише той факт, що це сталося у неробочий час. Якби удар стався вдень, тоді до розбитих контейнерів та згорілого товару додалися б людські жертви. Проте хіба це має бути виправданням?

Відсутність більшої кількості жертв треба розглядати як неймовірну вдачу Заколодяжного.

СИСТЕМНА КОРУПЦІЯ НА ОДЕСЬКОЇ МИТНИЦІ

Історія «Авіа Карго» — не поодинока. Компанія «Гранд-Про Престиж» з Чорноморська також стикнулася з системною корупцією з боку митників та контролюючих органів. Ще до війни згаданий вище Віталій Заколодяжний також віддавав особливі накази щодо «Гранд-Про Престиж».

Тоді компанія зберігала вантажі на терміналі компанії «Гранд-Про Престиж» в Чорноморську та не відповідала взаємністю на «залицяння» голови Одеської митниці чи його підлеглих. Той довго шукав спосіб закрити термінал за норовливість власника, аж нарешті така нагода з’явилася.

З початком війни, коли росія почала обстрілювати територію України, вантажі на території терміналу опинилися під ризиком знищення. У режимі військового стану склад вже не міг нести відповідальність за безпеку майна клієнтів — багато хто з охоронців пішов до армії, областю пересувалися мародери. Тоді власники вантажу звернулися до «Гранд-Про Престижу» з проханням вивезти свій товар.

У п’ятницю 4 березня керівник компанії звернувся, в свою чергу, до керівника Чорноморського відділу Управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Костянтина Самолевського — той працював на території терміналу. Той погодився, поставивши єдину умову – що «Гранд-Про Престиж» гарантував, що в понеділок 7 березня сплатить усі мита та збори, пов’язані з вантажем. Самолевський дав згоду, проте не письмову, а усну. У п’ятницю клієнт вивіз вантаж.

Це було помилкою. У суботу Самолевський повідомив, що його керівництво хоче отримати хабар, аби не здіймати галас щодо відсутності вантажу на території терміналу. Він назвав суму $5000 за контейнер. Клієнт відмовився платити хабаря, а «Гранд-Про Престиж» готувався у понеділок скласти декларації та сплатити все офіційно.

«Я поїхала до голови Одеської митниці та повідомила його про вимагання хабаря. Просила через дію військового стану зрозуміти клієнта та дозволити сплатити офіційні платежі у понеділок 7 березня. Проте отримала відмову», — розповідає керівник «Гранд-Про Престижу» Вікторія Пікшрєнє.

У понеділок 7 березня керівництво терміналу подало декларації, щоб сплатити належні збори. Проте, отримало відмову.

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 10
Скарга в ДБР

Як російська ракета і Одеська митниця знищили майно компанії 11
Скарга в ДБР

Голова Одеської митниці направив до терміналу перевірку. Звісно, та задокументувала, що вантажу на території терміналу «Гранд-Про Престижу» немає. Заколодяжний закрив термінал. Він також не дозволив прийняти гроші за розмитнення товарів, хоча «Гранд-Про Престиж» намагався зробити це ще до перевірки.

Це, звісно, робота проти України. В Одесі, Львові, Чернівцях та деінде ще – «заколодяжні» мають бути покарані та звільнені. Це вже пряма відповідальність Кабінету міністрів. Якщо він пообіцяв найшвидшу митницю в світі – це має бути саме так. Джерело: https://biz.censor.net/r3341617

Оцените материал:
54321
(Всего 4, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

21 ответ

  1. Большинству амереканцев все равно что происходит в Украине и чем закончится война. 5-я часть даже не знает где ета страна находится. Но им совсем не все равно почему идет распил денежных налогоплательщиков в пользу ВПК. У лукашенка… глаза разбегаются сколько там долларов давала Россия ему в кредит из-за которых там шуму было. Коррупция ето всегда против государства и ее граждан -но если государство есть коррупционное от слова совсем где мафиозный спрут охватил все государственные активы и страной управляет 10 кланов то что можна ожидать ? Недавно было сообщено що ДБР возбудилось по поводу московских активов если ето так то напрашивается вопрос . А как там бизнеса в Украине в Лужниковских — Бабакова Гинера и Воеводина? носит ли еще часы бывший прокурор Луценко подаренные лужниковскими- кто до сих пор стоит на страже ликвидности их бизнеса ? Откройте личико или стремно? Можна прикидыватся какое-то время но ето вростает уже намертво . 40 тисяч человечество шло из дикарей и канибализма в цивизацию а человеку нужна 1-на минута что-бы превратится в махрового преступника и дикаря-уже 22 год коррупция сьедает економику Украины- рушит моральные устои общества-непомогает ни церковь ни общественные институты напрашивается вывод тов. Маузер пора вместе с товарищем Кольтом наводит порядок неправовым но справедливым медотом к всем кто поставил на грань бедности государство Украину-время тикает и оно обьязательно придет.

  2. …как говорится в старом анекдоте : » .. вы будете смеяться…»
    Спрашиваю не понимая .. вот » вымагають» 500 1000 баксов … » требуют» »
    А где шпионские аудиоподтверждения .. к » я спросил.. так мне ответили … шо не требовали » взятки !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ну… як діти… все одно !
    Менять ?
    Кого на кого ?
    Военное время.. — Указ » Потребовал взятку ( представление звукозаписи ) — к стенке.. нах ! Токо так .
    Иначе эта зараза никогда не выкорчуется …

  3. Щож в цих контейнерах у спекулянтив було?
    Так очко полыхае шо аж васыля мельника найняли за 300 долларив гамна набросать на вентилятор
    Той настильки зрадив валюте що навить прозрачно намекае » мол ракеты не выпадково у контейнери влучилы,бо то мол координаты контейнерив россиянським ракетчикам мытари скинулы»
    Война йде а барыги из «Авіа Карго туды-сюды катають.Мобилизувать нахуй и в перший эшелон звичайними пехотинцами

  4. Сдали Азовцев в Марике что и требовалось доказать… зелебобику похер он сьебётся в Лондон… а Пукин поставит во главе Украины своего давнего агента Петю Парашенко он же «Жму руку, обнимаю».

  5. Нужно было таких ПИДАРАСОВ как: Кличко, Парашенко, Пашинский,Парубий, Аваков, Тягныбок, Яценюк, Турчинов,Гелетей, Луценко отдать кацапам на ПОЛНЫЙ РАЗРЫВ, а взамен забрать наших ребят из Мариуполя..

  6. В наших украинских госучреждениях живут и работают множество екстравагантных алкоголиков с высшим образованием хорошо поставленной речью и оригинальным мировозрением . А СМИ почему-то цитируют только одного Арестовича -вдобавок еще начальника ГУК богданова который по определению должен больше слушать и молчать а не быть птицей говоруном . Синька- зло.

  7. Я взагалі-то людина мирна і ніколи не бажаю шкоди іншим людям. Але інколи жалкую, що російська ракета не влучила у Заколодяжного і Дзенвалюка.

  8. Обращайтесь в Государственное бюро расследований с соответствующим заявлением о требовании с Вас взятки должностным лицом Одесской таможни и задержат преступника во время получения!

  9. Амереканці захотіли руками українців повоювати з кацапами, а тепер заробляють шалені гроші продаючи нам зброю та гуманітарну допомогу, усім абсолютно насрати на нас та на Україну, і скажіть мені в якому батальйоні воюють сини верхівки нашої влади??!!

  10. Во-во.В труни карманов нема
    Или як казав один иудейський байстрюк (якщо вирити некоему Матвею) — «Не збиайте соби сокровищ на земле, де моль та ржа истребляють и де крадии подкапують та крадуть»

  11. И стал Моисей править налогами вместо Данила Гетьменцеа и вывел евреев…… из тени. Странно устроенна человеческая память : К примеру христиане о том что евреии Христа убили помнят а о том что родили и воспитали забывают напрочь- как и 10 заповедей через раз. И не всякому еврею удача впасть в алкогольную кому под рождество или на Пасху. И даже в том русский пьет что горит евреи виноваты и музыку выдумали евреи чтобы не работать.

  12. Итак, соотечественники, подведём итог, трёхлетнего пребывания на посту президента Украины — лицедея Зеленского: десятки тысяч погибших украинцев, голод, нищета, уничтоженная экономика, уничтоженная инфраструктура страны, потерянная территория и главное — прекращение, в ближайшее время, существования государства в целом.

    Правда у Зеленского есть и другие результаты его президенства: гражданство Великобритании у него и его семьи, плюс 2 млрд долларов выведено за три года Президенства.

  13. Всего больше меня возмущает до нервного срыва когда нафталиновые политики- побывашие в 5-7 партиях приезжают на линию и в полной выкладке с автоматом делают селфи и еще лично стараясь попасть в обьектив передают из своих рук продукты -мы молчим но есть желание пнуть ногой в 5-ю точку и оно уже неугонимо в очередной раз когда те самые мефистофоли назойливо появляются вновь. 16.06. Вы должны гордится что в кривом Роге где была ули 20-го партсьезда много гоков и рудников в оранжевой пыли и смоку родился наш Президент Зеленский Владимир я даже неберусь судить кто бы в етот трудный час взял на себя такую ответсвенность и проявил человечность в самых жестоких условиях . Слава Украине. Смерть русскому окупанту. Царствие небесное всем погибшим и замученым за Волю Украины.

  14. Вже устав пивторювати тезис — путина потрибно повесити на кишках арАшенки,акметова — на яйцях посивилого,ну а дали на внутришних органах по черзи усих сопричасных в виде накшталт гирлянды.Причём зробити це не в фигуральному а в буквальному смысле
    Хусейна як казнилы? Гуманно газом або иньекцией або на электричном стильце?Ни.Удавилы як кота.Так и путина с його пособниками-олигаархами (парАшенко,акметов,фирташ,новиньский та инши) потрибно максимально жёстко обнулить
    Идеальный вариант—це як Каддафи.Щоб не сразу сознание погасло а прочухав по полной и черенок вид лопаты в жопе и удары ножом в дупу и выкалывання очей

  15. Мы только кажемся себе цивилизованными -на самом деле мир жесток а люди безжалостны. Они могут Вам улыбаться но за улыбками прячется желание как вас прикончить. Хищники в джунглях убивают ради пропитания и только люди убивают забавы ради. Даже друзья рады нанести удар в спину:- им нужна Ваша работа Ваш дом Ваши деньги Ваша жена и Ваша собака в конце концов с лошадью в придачу. враги и того хуже . По доброте душевной осмелюсь Вам сказать т. Olersiy Arestovych Вы стали очень популярны как в бытность Михаил Саакашвили извените за сравнение так уж вышло и должны уметь защищаться в етом террариуме (друзей единомышлеников). Ваш девиз: Нанимай лучших и не доверяй им ни в чем.

  16. Згоден.
    Мы е приматы,» вид рода Люди (Homo) из семейства гоминид»
    Граемо в ту же гру що и прочи млекопитаючи,не враховуваючи дуже тонкий налёт цивилизации
    Не буду Вас обманувати,я не Арестович.Дуже вин е цикава людина, хочь у наших краях из незаблакованих ресурсив тильки Ютуб остаёться то маю можливость його дивитися,а с ВПНом и Бабченко читати и бути бильш-меньш у курси дий
    Слава Украине.

  17. А за что против меня Украина возбудила дело?! Я же лучший военный блогер!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

НОВОСТИ