Человек не терпит насилия!

Щодо передумов до вчинення корупційних правопорушень в сфері публічних закупівель у Держпродспоживслужбі

ajul dva html m1b0df8ec

За наявним даними, в період перебування на посаді заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Лордкіпанідзе відповідно до розподілу обов’язків між Головою Держпродспоживслужби та заступниками серед іншого контролював діяльність сектору закупівель Департаменту управління фінансами та економічної діяльності, був головою тендерного комітету.

ajul dva html m2306fe1c

Андрій Лордкіпанідзе

З метою створення передумов до отримання від учасників публічних закупівель неправомірної вигоди Андрій Лордкіпанідзе використовуючи службове становище проводив позаслужбові переговори з представниками суб’єктів господарювання, з метою попереднього узгодження їх участі в процедурах публічних закупівель де замовником виступала Держпродспоживслужба.

У випадку досягнення попередніх «домовленостей» Андрій Лордкіпанідзе маючи власний інтерес фактично створював неконкурентні умови для підконтрольних учасників, а у випадку недосягнення таких «домовленостей» або їх порушення за вказівкою Лордкіпанідзе вже розпочата процедура в порушення встановлених термінів затягувалась та в подальшому безпідставно відмінялась.

Так, 29.07.2021 Держпродспоживслужбою оприлюднено інформацію про процедуру закупівлі вакцини проти хвороби Ньюкасла на суму понад 5 млн грн. За результатами аукціону в рамках вказаної процедури із 3-х учасників,
електронною системою публічних закупівель Prozorro переможцем в аукціоні визначено ТОВ «ТД БІОТЕСТЛАБ»
.

З 20.09.2021 вказаним товариством розпочато очікування рішення Держпродспоживслужби (замовником) про укладення договору. У встановлені законодавством строки 5 (20) робочих днів рішення про намір укласти договір замовником не прийнято. Натомість 30.12.2021 замовником процедура відмінена з причин відсутності потреби в закупівлі товару.

При цьому, у вказаний період (коли учасник попередньої процедури очікував рішення замовника), за вказівкою голови тендерного комітету Андрія Лордкіпанідзе Держпродспоживслужбою за ідентично очікуваною вартістю та предметом закупівлі (штучно поділеному на 2 лоти) 29.09.2021 розпочато нову процедуру закупівлі за якою електронною системою публічних закупівель Prozorro визначено нового переможця аукціону (Херсонське державне підприємство — біологічна фабрика), який очікував рішення замовника до 30.12.2021, проте вказану процедуру також відмінено з причин відсутності потреби в закупівлі товару.

Крім того, 20.08.2021 Держпродспоживслужбою оприлюднено інформацію про закупівлю комплектів набору для діагностики губчастоподібної енцефалопатії ВРХ на суму понад 54 млн грн. 09.11.2021 переможець аукціону отримав повідомлення про намір укласти договір, на виконання вимог статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі» надав оригінали довідок при цьому, так само як і у вищевказаних процедурах за вказівки Лордкіпанідзе 30.12.2021 процедуру відмінено з вищезазначених причин.

Предмети закупівель вищевказаних процедур включені до річного плану закупівель Держпродспрживслужби на 2021 на підставі Плану протиепізоотичних заходів на 2021 рік, що затверджений рішенням ДНПК при Кабінеті Міністрів України.

Наявний приватний інтерес Андрія Лордкіпанідзе при прийнятті рішень під час здійснення публічних закупівель Держпродспоживслужбою, що призвів до відміни процедур закупівлі ветеринарних препаратів (у т.ч. імунобіологічних) створює передумови до втрати контрольованості (прогнозованості) епізоотичного стану в Україні.

Оцените материал:
54321
(Всего 2, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Щодо створення умов для вчинення корупційних правопорушень  в сфері діяльності Держпродспоживслужби

Щодо створення умов для вчинення корупційних правопорушень в сфері діяльності...

Службою безпеки України викрито групу осіб з числа працівників апарату Держпродспоживслужби та службових осіб державного підприємства, що належить до сфери…
СБУ «помогла» людям Омеляна потопить Крыжановского на радость Крукам

СБУ «помогла» людям Омеляна потопить Крыжановского на радость Крукам

Сергей Крыжановский стал заложником бизнеса кума Шота Хаджишвили и интриг недоброжелателя Юрия Крука. В минувшую пятницу, 4 августа, вылетело кресло из-под…
НОВОСТИ