Человек не терпит насилия!

ДЕПАРТАМЕНТ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ПОРУШИВ ПЕРЕГОВОРНУ ПРОЦЕДУРУ ЗУКУПІВЛІ

bez nazvanija 2

Під час проведення журналістського розслідування Мережею антикорупційних центрів встановлено, що Замовник — Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації — у повідомленні про намір укласти договір (під час застосування переговорної процедури) від 01.04.2021 умову застосування переговорної процедури закупівлі робіт з реконструкції відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Комунального некомерційного підприємства Ізюмської міської ради «Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері» за адресою: вул. Залікарняна / пров. Залікарняний, 5/4 м. Ізюм Харківська область (коригування)» визначив відповідно до частини другої статті 40 Закону, а саме: виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника, що передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендера та/або здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю і загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю.

Проте, в обґрунтуванні застосування переговорної процедури закупівлі Повідомлення Замовник не зазначив посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування даної переговорної процедури закупівлі, чим порушив вимоги пункту восьмого частини шостої статті 40 Закону.

З метою дослідження питання наявності підстав щодо застосування переговорної процедури закупівлі, виникла необхідність в отриманні пояснень від Замовника з питання зазначення Замовником ID номера конкурентної процедури закупівлі, а також дати, номера та ціни договору, укладеного за результатами такої процедури закупівлі, на підставі якого застосовано дану переговорну процедуру закупівлі.

У відповідь на питання Замовник 26.07.2021 оприлюднив пояснення, в якому зазначив, що основна закупівля проводилась за процедурою відкритих торгів за номером ID: UA-2020-06-18-001984-а, за результатами якої було укладено договір від 11.08.2020 № 10-20 за ціною 8 500 000,00 грн з Товариством з обмеженою відповідальністю «ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНІ КОЛОНА-8» (далі — ТОВ «ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНА КОЛОНА-8»).

Відповідно до пункту п`ятого частини другої статті 40 Закону, закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендера.

Разом з тим, враховуючи, що ціна основного договору про закупівлю (договір від 11.08.2020 № 10-20) становить 8 500 000,00 грн, то загальна вартість аналогічних робіт не повинна перевищувати суму 4 250 000,00 грн, тобто 50% від ціни основного договору, як це передбачено пунктом п`ятим частини другої статті 40 Закону.

Так, за результатами даної переговорної процедури закупівлі між Замовником та ТОВ «ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНА КОЛОНА-8» укладено Договір про закупівлю робіт від 13.04.2021 № 5-21 за ціною 4 772 404,19 грн. (узгодженою з останнім відповідно до Повідомлення), яка перевищує 50 % (4 250 000,00 грн.) основного договору (договір від 11.08.2020 № 10-20 за ціною 8 500 000,00 грн), що порушує вимоги пункту п`ятого частини другої статті 40 Закону.

Таким чином, за результатами аналізу питання правомірності обрання та застосування переговорної процедури закупівлі робіт з реконструкції відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Комунального некомерційного підприємства Ізюмської міської ради «Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері» за адресою: вул. Залікарняна / пров. Залікарняний, 5/4 м. Ізюм Харківська область (коригування)» встановлено порушення вимог пункту п`ятого частини другої статті 40 Закону.

Згідно частини 3 статті164-14 КУпАП, придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону; застосування конкурентного діалогу або торгів з обмеженою участю, або переговорної процедури закупівлі на умовах, не передбачених законом; невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону; відхилення тендерних пропозицій на підставах, не передбачених законом або не у відповідності до вимог закону (безпідставне відхилення); укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі; внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, не передбачених законом; внесення недостовірних персональних даних до електронної системи закупівель та неоновлення у разі їх зміни; порушення строків оприлюднення тендерної документації — тягнуть за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від тисячі п`ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об`єднаних територіальних громад визначені Законом України «Про публічні закупівлі» №922-VIII.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічнізакупівлі» №922-VIII визначено, що переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі, якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендера. Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендера.

Розслідуванням встановлено, що у порушення п. 5 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі», за результатами переговорної процедури закупівлі між Замовником та ТОВ «ПЕРЕСУВНА МЕХАНІЗОВАНА КОЛОНА-8» укладено Договір про закупівлю робіт від 13.04.2021 № 5-21 за ціною 4 772 404,19 грн. (узгодженою з останнім відповідно до Повідомлення), яка перевищує 50 % (4 250 000,00 грн.) основного договору (договір від 11.08.2020 № 10-20 за ціною 8 500 000,00 грн).

Таким чином, Замовник на порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі» абзацу третього пункту першого частини першої статті 31 Закону укладено вищевказаний Договір про закупівлю робіт від 13.04.2021 № 5-21.

 

На даний час юристами ГО «Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту «Посилення громадського контролю у сфері освіти та охорони здоров’я в Харківській області» за фінансової підтримки Європейського Союзу  та Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) підготовлено звернення до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області для складання протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності.

 

*Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Мережа антикорупційних центрів» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ