Человек не терпит насилия!

«Композитор» чи «диригентська паличка»: хто, чому і як заробляє на електриці для потреб «Укрзалізниці»?

momot

Ринок електроенергії, що виник у 2019 році, породив ряд нових юридичних осіб, серед яких ТОВ «Енерго Збут Транс». Компанія є основним постачальником електроенергії для потреб державного монополіста у сфері залізничного транспорту — Акціонерного Товариства «Українська залізниця» (АТ «УЗ»).

Новий ринок регулюється писаними правилами Закону України «Про ринок електричної енергії», що передбачають відділення постачальника від інших учасників ринку, таких як оператор системи передачі, оператор системи розподілу і т. д. Вимоги базувались на положеннях третього енергопакету ЄС і були покликані зменшити або цілком нейтралізувати корупційну складову навколо торгівлі електроенергією.

На жаль, усе частіше правоохоронці затримують, оголошують підозри та скеровують до суду справи з ознаками корупційних правопорушень, учасниками яких є очільники виробників, трейдерів та постачальників електричної енергії. Саме так (за розслідуванням НАБУ) закінчилась каденція Ноздріна Валерія Миколайовича на посаді керівника ТОВ «Енерго Збут Транс» тривалістю у 2,5 роки.

Виправляти корупційний шлейф доручили самородку з Волині, що набирався досвіду у ТОВ «ТАС Енергія Країни» з групи «ТАС» Сергія Тігіпка, — Чайковському Руслану Ігоровичу.

Акт НКРЕКП № 137 Від 05.03.2021 року.

Дива не вийшло, і за трохи більше ніж 5 місяців «самородок» покинув посаду, але Google запам’ятав 32-річного очільника (вже колишнього) ТОВ «Енерго Збут Транс» Руслана Чайковського як вундеркінда та досвідченого керівника, а саме:  

Руслан Чайковський піарився своїми планами на світле майбутнє компанії на усіх медійних платформах, до яких міг дотягнутись. Але виявився ніяк не реформатором, гідним Гійома Фареля, а послідовником пари Людовіка XV та Маркізи де Помпадур, адже він точнісінько наслідує їхню філософію «після нас хоч потоп».

Після свого звільнення екс-директор почав заднім числом укладати договори від імені ТОВ «Енерго Збут Транс». Так, за його підписом укладено двосторонній договір № 01-12/21 із ТОВ «Стімекс» на купівлю-продаж електричної енергії за період з 01.12.2021 по 01.05.2022. Умови договору — неринкові, адже знижка від ціни ринку «на добу наперед» складає 0,3% при середньому ринковому показнику 2-2,3%.

Чому взагалі існує знижка? Імовірно, тому що ринок двосторонніх договорів забезпечує тимчасову (щонайменше 6 місяців) стабільність обом сторонам договору, а за стабільність треба платити.

Навіть вважаючи договір дійсним, чи пішов би на його укладення директор-реформатор, який так привітно зустрічав постанову КМУ № 791 (про прямі закупівлі електричної енергії для АТ «УЗ»), що передбачає знижку від ціни на РДН близько 30%? Тобто керівник підконтрольної АТ «УЗ» структури радіє економії АТ «УЗ», але не може знайти гідного постачальника для своєї компанії? Важко повірити. Хоча вся справа в мотивації.

А що може мотивувати більше ніж «кеш»? Тим паче, що «куратором» є досить цікава особа — Момот Юрій Павлович— випускник Рязанського вищого повітрянодесантного командного училища, магістр Національної академії державного управління при Президентові України та успішний «схемник».

Професійність Момота видно у «Колі друзів», яке сьогодні фігурує як один з учасників розслідування «схеми» виведення 10 мільйонів бюджетних гривень при закупівлі «рекреаційних послуг» у ТОВ «Санаторій «Феофанія»» для учасників АТО (КП № 42016101070000112, зареєстрованого в червні цього року за ч. 3 ст. 368 ККУ — одержання хабара).

Накерувався Юрій Павлович і дочірнім підприємством ПРАТ НАК «Надра України» — «Чернігівнафтогазгеологія» (з 24.11.2016 по 12.02.2020). За час його активності до підпорядкованого йому підприємства виникли питання у СУ ГУНП в Чернігівській області, що вилились у кримінальне провадження № 12017270000000286 від 06.03.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України.

Це далеко не весь «послужний список» Момота, але ці сторінки заслуговують на особливу увагу, коли розумієш, що ця особа займала позицію монополіста при управлінні одним з ТОП постачальників електричної енергії.

У 2020 році правління АТ «Укрзалізниця» погодило створення та реєстрацію ТОВ «Збут Енерджи ЛТД», статутний капітал якого «сформовано шляхом внесення частки 100%, що належить АТ «Укрзалізниця» у статутному капіталі ТОВ «Енерго Збут Транс». Саме керівником ТОВ «Збут Енерджи ЛТД» і був пан Момот. Тобто він фактично одноосібний вплив (єдиний посадовець власника) на рішення щодо операційної діяльності постачальником електроенергії для державної «Укрзалізниці»

Попри усю можливу феноменальність роботи Руслана Чайковського у «ТАС Енергія Країни» саме Юрій Момот відповідав за організацію роботи постачальників електроенергії для «УЗ» і, цілком вірогідно, підбирав керівника для підконтрольної юридичної особи.

Юрій Момот чудово знається на тому, як працює інформація, саме тому низка «цільових» громадських організації за часи його правління не написала жодного матеріалу щодо закупівель електроенергії для АТ «Укрзалізниця», але дуже швидко активізувались після почутого Момотом «Король помер, хай живе Король».

Одним із «інформаторів» можемо вважати Валерія Щербину, аналітика ГО «Інститут моніторингу інфраструктури». У період з 12 листопада він розмістив три статті щодо нового керівництва ТОВ «Енерго Збут Транс», а за період «правління» Момота — 0, адже тоді аналітика хвилювали лише керівники ДФС.

Окрім кількості статей, хотілось би зосередитись на «експертності» їхнього автора, адже його аналітичні висновки залишають бажати кращого. Так, автор звинувачує нове керівництво у преференціях на користь ДТЕК через неринковість ціни закупівлі, але упускає момент обсягів та економічної доцільності.

Оскільки найбільші виробники «Енергоатом» та «Укргідроенерго» забезпечують «соціальні тарифи» власними грошима — їм не вигідно робити знижки, а у ДТЕК такої проблеми немає, і є достатні обсяги електроенергії, що необхідні для функціонування АТ «УЗ». Врешті-решт, АТ «УЗ» потребує стабільності у питанні постачання електроенергії, а допоки нової спеціальної сесії з НАЕК «Енергоатом» не проведено, треба шукати компроміс ціна/кількість. Краще пролонгувати один-два договори на ринкових умовах, аніж ходити з простягнутою рукою і думати, чи поїдуть завтра електровози, або ж чи працюватиме залізничний переїзд.

Так історично склалось, що ДТЕК — один з ключових гравців ринку. А ось аналітик Щербина бачить «зраду», вигідну для його замовника, що забезпечував інтереси інших компаній: ТОВ «Юнайтед Енерджі» (Коломойський Ігор Валерійович) і ТОВ «Нова Енергетична Компанія» (Притика Олександр Якович — колишній топ-менеджер Дмитра Фірташа), отримуючи «маржу» за посередницькі послуги.

Історія циклічна, а саме тому малоймовірно, що «схемник» не пристосувався б до нових умов. І сумно, і цікаво буде спостерігати за результатами роботи досвідченого «диригента» Момота та його «палички» Чайковського. Навряд чи їхня діяльність зводиться до підробки пари документів.

Хоча правоохоронним органам буде достатньо і найменшого складу правопорушення, аби вивчити схематичну структуру навколо ТОВ «Енерго Збут Транс» за часів Момота Ю. П.  

 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ