Человек не терпит насилия!

Виктор Трепак: «Багато хто в Службі називає Наумова «головою і руками» Баканова»

trepak

Звільнення А.Наумова з посади керівника служби внутрішньої безпеки СБУ є неординарною подією, яка матиме істотні (у т. ч. зовні невидимі) наслідки не лише у правоохоронній сфері. Цю подію не можна вимірювати формальним статусом Наумова як керівника одного з багатьох підрозділів центрального апарату СБУ.
Річ у тім, що Наумов мав особливий статус в СБУ. Під нього Управління внутрішньої безпеки було перетворене в Головне управління внутрішньої безпеки з передачею йому нових повноважень, у т. ч. тих, які не притаманні службі внутрішньої безпеки. Воно стало ключовим у системі СБУ з можливістю впливати буквально на все, що відбувається в Службі. Серед іншого, цей підрозділ почав опікуватися питаннями протидії контрабанді. Більше того, служба внутрішньої безпеки, яка покликана головним чином забезпечувати захист співробітників СБУ і протидіяти зловживанням з їх боку, фактично зайняла головне місце в питаннях протидії контрабанді. «Люди Наумова» очолили підрозділи з протидії контрабанді в центральному апараті СБУ та її територіальних органах. Це при тому значенні, яке контрабанда має для української економіки та політики.
У свій час я очолював службу внутрішньої безпеки СБУ і добре знаю можливості цього підрозділу. За Наумова ці можливості були значно збільшені і посилені. За своїм фактичним статусом Наумов був в СБУ людиною № 1. Без його участі у Службі не відбувався жоден важливий процес. Він вирішував питання, яке не під силу було вирішити навіть заступникам голови СБУ. Цей карт-бланш Наумову надав особисто голова СБУ І.Баканов, що пояснюється їхнім давнім знайомством та тісними стосунками. Під час роботі на посаді заступника генпрокурора я мав можливість переконатися у тому, що Наумов в СБУ має особливий статус, який вочевидь не співпадає з його посадою.
Тому звільнення Наумова є далеко не рядовим кадровим рішенням. Це звільнення кардинально змінює ситуацію в СБУ. Для такого звільнення мало відбутися щось надзвичайне – настільки важливе, що переважило «життєву необхідність» Наумова для Баканова.
Наразі висуваються дві головні версії звільнення Наумова.
Перша пов’язана з можливою зміною посади Бакановим – Іван Геннадійович намірився очолити іншу державну структуру, в яку завчасно «відкомандировує» свою довірену людину. Адже вже давно точаться розмови про бажання Баканова очолити новий правоохоронний напрямок – наприклад, стати генеральним прокурором.
Друга версія полягає у тому, що Наумова просто позбавляються. Добре поінформовані у внутрішній кухні СБУ джерела припускають, що причиною стала втрата довіри до Наумова. Але не з боку Баканова, для якого Наумов є «найближчим і найдорожчим» соратником. А з боку офісу президента, де виявили, що в певних процесах, якими опікується Наумов, «не сходиться математика».
Формально рішення про призначення/звільнення керівника служби внутрішньої безпеки належить до компетенції голови СБУ. Але у випадку із звільненням Наумова, виходячи із його стосунків з Бакановим, це рішення мала прийняти інша особа. Такою особою міг бути лише президент Зеленський, який керувався матеріалами, які йому на стіл поклало керівництво одного з правоохоронних органів, що конкурує з СБУ у питаннях «протидії контрабанді». Голові СБУ Баканову залишалося покоритися волі президента і формалізувати його рішення своїм наказом. Треба розуміти, що наразі йде підкилимна війна керівництва офісу президента і керівництва Служби за контроль над митницею. Звільнення Наумова може бути першим значимим і знаковим результатом такої війни. На прийняття рішення по Наумову могла вплинути також діяльність одного відомого контрабандиста, який останнім часом істотно посилив свій вплив на контрабандні процеси і кадрові призначення у цій сфері.
Все стане зрозумілим з того, куди піде Наумов і що буде з «його людьми», які розставлені на багатьох ключових посадах в СБУ (чи вони залишаться, чи їх почнуть «зачищати»).
На мій погляд, Баканов зробить усе, щоб зберегти Наумова – надто він йому «потрібний і дорогий». Наумов не лише надто багато зробив для Баканова, але й надто багато знає. Дозволю собі припустити, що Баканову навіть складно уявити, що він буде керувати СБУ чи в перспективі іншим органом без такої людини як Наумов. Багато хто в Службі називає Наумова «головою і руками» Баканова.
Логічно, що президент Зеленський мав би висловити Баканову претензії з приводу недотримання тих гарантій, який останній давав щодо Наумова. Але, думаю, що Іван Геннадійович знайшов переконливі аргументи, щоб переконати Володимира Олександровича обмежитись «мирним» звільненням Наумова. З перспективою використати його здібності та вміння на новій відповідальній ділянці. Як не як, а Наумов тривалий час був членом однієї «команди» («сім’ї»). А своїх такі команди, як відомо, не здають.
Оцените материал:
54321
(Всего 21, Балл 4.48 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Московський слід українського Міноборони

Московський слід українського Міноборони

Уже кілька місяців відділ розслідувань hromadske досліджує серію провальних контрактів Міністерства оборони за 2022 рік. Це угоди загальною сумою понад…

Хто набирав "кадри" в СБУ часів Баканова

Як ви думаєте, що є спільного у справах про вивезення ільменіту в Росію, про розкрадання підприємств Фонду держмайна, справі про…

Сербія відмовила в екстрадиції Наумова через заяву Зеленського

Ще в березні 2022 року президент назвав Наумова зрадником, хоча справу за цією статтею не відкрили і досі. Одним із…
НОВОСТИ