Человек не терпит насилия!

денежная компенсация за жилье

Забезпечення військовослужбовців належним житлом за безперервну військову службу є певною соціальною допомогою, підтримкою, додатком до основних джерел існування і спрямовані на реалізацію конституційного права кожного громадянина на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім`ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (стаття 48 Конституції України).
За положеннями статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.
Відповідно до пункту ст. 12 від 20.12.1991 №2011-XII (далі — Закон №2011-XII), держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями на підставах, у порядку і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР ( 5464-10 ) та іншими нормативно-правовими актами.

Абзац перший пункту 1 статті 12 Закону №2011-XII із змінами, внесеними згідно із Законом № 1510-VI від 11.06.2009, в редакції Закону № 2181-VIII від 07.11.2017, викладено в наступній редакції: держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах, у межах норм і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР, іншими законами, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Тому, у зв’язку із внесенням змін в пункт 1 статті 12 Закону №2011-XII, у Позивача правомірно виникло право на отримання грошової компенсації за належне йому для отримання жиле приміщення, у зв’язку з чим, Позивачем 02 жовтня 2017 р був поданий Відповідачу 2 рапорт щодо його згоди на отримання грошової компенсації за жиле приміщення.
Частиною 9 статті 12 Закону №2011-XII, військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я, а також у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування — у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних частинах районів та користуються правом позачергового одержання житла.
Державою запроваджено механізм надання грошової компенсації за належне житло, який передбачений постановою КМУ №728 від02 вересня 2015 року «Деякі питання забезпечення житлом військовослужбовців та інших громадян». Так відповідно цією постановою запроваджено
«Порядок визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення» . Відповідно до п.2 дія цього Порядку поширюється на 2. Дія цього Порядку поширюється на:
військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 і більше років, та членів їх сімей;осіб, звільнених з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я та у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів у разі неможливості використання на військовій службі, та членів їх сімей;сім’ї військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби;сім’ї померлих осіб, звільнених з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я та у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів.
Однак, командири військових частин, загонів на власний розсуд розтлумачили вимогу закону, і прийняли рішення, що грошова компенсація не має бути виплачена особам звільненим в запас по закінченню строку контракту. За вказівками командирів(не хочеться думати і верхіх ешелонів військової влади) всіх осіб звільнених в запас з підстав закінчення строку контракту неправомірно виключили у 2019 та 2020 році з списків осіб які мали отримати компенсацію грошима за належне їм житло.
Вважаємо, що такі дії неправомірними, не відповідають вимогам законів України. Наразі 6 осіб з числа колишніх військовослужбовців звернулися до Закарпатського окружного суду з вимогю скасувати рішення житлових комсій, якими їх позбавлено права на отримання грошової компенсації за житло.
Оскільки в Україні відсутня практика розгляду таких справ, то її можна сформувати тільки масово звертаючись до судових органів щодо визнання рішень житлових комісій неправомірним.
ТОМУ ЗВЕРТАЮСЯ З ЗАКЛИКОМ ДО КОЛИШНІХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗВІЛЬНЕНИХ В ЗАПАС З ПІДСТАВ ЗАКІНЧЕННЯ СТРОКУ КОНТРАКТУ ЯКИХ ТАК САМО НЕПРАВОМІРНО ПОРЗБАВИЛИ ПРАВА НА ГРОШОВУ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА НАЛЕЖНЕ ЖИТЛО У 2019-2020 РОЦІ.
БЕЗКОШТОВНО НАДАМ ПРАВОВОВУ ДОПОМОГУ ТА ТЕКСТ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ДЛЯ ЗВЕРНЕННЯ В СУД ЗАДЛЯ ОТРИМАННЯ ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ.
Лише масове звернення до суду з типовим позовом для отримання зразкового рішення дасть змогу отримати таку грошову компенсацію.
Телефон 0502158654(viber/telegram/whatsApp) ; ел. пошта [email protected] адвокат Глагола Галина

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ