Человек не терпит насилия!

Сімейний клан Полтавщин

Полтава. Невелике провінційне місто, де посади передаються з покоління в покоління. Мати Валентина Аранчій – більше 10 років очолює аграрний університет. Дочка Яніна віднедавна очолює ГУ Держпродспоживслужби області. До дочки це управління трошки поочолював її брат Дмитро Аранчій, а ще до того його очолював батько Сергій Аранчій. А ще в сім’ї є зять – чоловік Яніни, який з осені 2020 року сів на капітальне будівництво в області. Це Полтава, крихітко, стороннім тут не місце.
Тихе життя, гарні посади на держслужбі. Сумлінна праця дарує мільйони в деклараціях кожного з членів родини та елітний автопарк. Гарні знайомства. Приміром, син Дмитро раніше працював у мами в університеті, а до того був замдиректора у фірмі «Агрофірма «Петрівське» відомого місцевого авторитета і кришувальника «кондерів» Саші Браслета.
https://poltava.to/news/59203/
Така дружба скріплювалася щедрими підрядами з бюджету ВНЗ. З 2016 року аграрний університет на чолі Валентини Аранчій віддав 29 підрядів ТОВ «Агрофірма «Петрівське» загальною вартістю 5,4 млн грн.
https://clarity-project.info/tenderer/38026732
Ще раз, щоб усі зрозуміли глибину нахабності: мати-ректор віддає кошти з бюджету університету фірмі, де її син працює замдиректором. Агов, УЗЕ, ви в темі чи в долі?
Як передає ІВ «Полтавщина», посилаючись на данні НАЗК, Дмитро Аранчій разом з дружиною володіє 5-ма квартирами, одна з яких добудовується. У них є три автомобілі Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf та Toyota Sequoia, а також 360 тисяч доларів готівкою.
Про Дмитра почали активно писати місцеві ЗМІ, коли його завели на посаду ГУ Держпродспоживслужби Полтавщини. Усе вирішувалося через центральне Управління з Києва. Після переможних для нардепа Олега Кулініча місцевих виборів. Подейкують, посада віддана Аранчіям в обмін на допомогу під час виборчої кампанії. Від партії Кулініча «Довіра» балотувалася вся родина: Дмитро, мати Валентина і сестра Яніна. Остання пройшла депутатом до Полтавської обласної ради. Не питайте, звідки виборча сітка, якщо в аграрному університеті навчається декілька тисяч студентів, а гуртожиток дає полтавську прописку.
Після місцевих виборів «покращення» відчули всі члени родини. Дмитро посів і невдовзі звільнив місце начальника Держпродспоживслужби Полтавщини для сестри. Це супроводжувалося невдоволенням колективу. Люди писали листи «на гору», щоб їм дали працювати і не чіпали чинного натоді керівника Геннадія Пікуля. Не допомогло.
https://www.facebook.com/poltava.po/posts/470235817647778
Держпродспоживслужба Полтавщини, яка раніше називалася ветеринарною медициною області, тривалий очолював батько Дмитра та Яніни Сергій Аранчій – заслужений працівник ветеринарної медицини України.
Більше читайте «Посада у спадок: хто очолив Держпродспоживслужбу Полтавщини»: https://kolo.news/category/vlada/24850
Статки Яніни, яка все життя працювала на держслужбі, вражають. 4 квартири в особистому володінні, 65 тис. доларів і 90 тис. грн готівкою. Задекларований позашляховик Лексус. Але на фото ми знайшли Яніну за кермом елітних Ауді та Мерседес. Життя склалося, залишається тільки порадіти.
Не відстає від інших членів успішної родини і чоловік Яніни –Віталій Кулинич. Його восени, теж одразу після результатів місцевих виборів (як дивно) дуже підвищили. Без конкурсу призначили начальником Департаменту капітального будівництва Полтавської ОДА.
Більш «відкатносприятливих» посад важко пошукати. І навіть якщо всі великі будівництва були запущені «попередниками», Віталій знайшов на чому підживитися. Завжди можна зробити коригування недоробленого та розробити проекти-кошториси. Чим Віталій і зайнявся. Лише 4 проекти-кошториси обійшлися бюджету області в 4 млн грн.
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-23-007012-c
https://prozorro.gov.ua /tender/UA-2019-06-12-000086-b
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-12-11-001 056-b
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-12-21-001504-b
Головне – зробити «допороги», щоб віддати всі роботи одному ФОПу. Про жодне зниження ціни й економію коштів, звісно, мова не йде. Цікаво, як бідолага-ФОП встигне виконати 4 проекти-кошториси одночасно, адже серед будівель краєзнавчий музей, філармонія і обласна лікарня.
А ще була закупівля 14 сміттєвозів за 40 млн грн. Тендер, найімовірніше, був прописаний під конкретного учасника. Адже інші учасники подали більше 10 скарг до АМКУ і Держаудитслужби на Департамент Кулініча. Ось цитата звернення до аудиторів учасника Михайличенка В.С.:
При укладанні Замовником договору за результатами поцедури закупівлі грубо порушені норми чинного законодавства, а саме: 1. Статті 4 Закону “Про публічні закупівлі” в частині здійснення закупівлі на підставі річного плану. Річний план UA-P-2020-10-27-007055-a, який є підставою для здійснення закупівлі, передбачав здійснення закупівлі в межах 2020 року. 2. П. 6. статті 41 Закону “Про публічні закупівлі” в частині неправомірного подовження строку дії договору на суму, яка перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю. Крім того зазначена норма напряму передбачена в основному договорі (п. 9.2.). 3. Частини першої статті 631 Цивільного кодексу України, згідно з якою строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору. Продовження дії договору про закупівлю можливе у разі, коли строк його дії не закінчився у встановленому чинним законодавством порядку. В той час, як зміни до договору в частині подовження строку поставки були здійсненні вже після закінчення строку основного договору (31.12.2020 р., п. 9.1. договору). 4. Також при укладанні договору про закупівлю за результатом процедури розпоряднику (одержувачу) бюджетних коштів необхідно обов’язково враховувати вимоги частини першої статті 23 БКУ та частини четвертої статті 48 БКУ, які забороняють взяття розпорядниками (одержувачами) бюджетних зобов’язань та здійснення платежів без відповідних бюджетних асигнувань, що в свою чергу надаються відповідно до встановлених бюджетних призначень. Отже, в договорі про закупівлю замовнику необхідно було передбачити відповідний порядок виникнення договірних зобов’язань в залежності від реального фінансування. А, враховуючи початок бюджетного року та відсутність в публічних джерелах рішень сесій Полтавської обласної ради щодо фінансування зазначеної закупівлі у 2021 році, реальне фінансування виконання договору на момент його підписання відсутнє!!!!»
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-27-009462-a
Щоправда, нашого Остапа на хвилі «легких» грошей трохи понесло. Аудитори знайшли порушення з тендером вартістю 46 млн. грн на реконструкцію Миргородської ЦРЛ.
Підстави для прийняття рішення про початок моніторингу:

«Виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель».
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-20-008158-a
Чекаємо, коли буде реакція від аудиторів і правоохоронців.
Ця стаття розраховане не на широкий загал з огляду на її розмір, специфіку, проблематику та термінологію. Отож, розголос і хайп від неї не потрібен. А ті, хто дочитав матеріал – вузьке коло співробітників УЗЕ, АМКУ, ДФС, прокуратури та СБУ – і так знають що робити. Тим паче, вся доказова база є у відкритих джерелах.
Час покаже, чи зроблять?

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ