Человек не терпит насилия!

Здирництво ексзамглави ОП: хто відповість за бек-офіси та 10-15$ з кв.м. житла?

 
Здирництво ексзамглави ОП: хто відповість за бек-офіси та 10-15$ з кв.м. житла?
 

Збирання хабарів і вимагання відкатів з девелоперів донедавна здійснювалося настільки нахабно, що корупційна схема Трофімова, Родіна та Сергієнка здавалася вічною.

 
Зараз корупція ДАБІ відходить у минуле, але слідство щодо організаторів злочинних оборудок спускається на гальмах. Адже у будівельної мафії є зв’язки в оточенні президента Зеленського.
 
Бандитське здирництво під прикриттям з Банкової неодноразово викривали журналісти та народні депутати. Нещодавно про існування схеми нагадав голова виконавчого комітету реформ Михеіл Саакашвілі. За його словами, президент Зеленський звільнив першого заступника голови Офісу Президента Сергія Трофімова через те, що той кришував київську будівельну мафію. Помічником Трофімова в ОП і пособником в його оборудках був Володимир Родін, співвласник будівельної компанії BD Holding, пов’язаної з мережею бек-офісів, через яку обдирали бізнес, як липку.
 
Найбільш цинічно, що схема Трофімова і Родіна була замаскована у вигляді реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Деталі розповіла в інтерв’ю народна депутатка Олена Шуляк. Після обрання президент Зеленський пообіцяв покласти край поборам з підприємців. Забудовники розповіли на нараді у Кабміні, що в ДАБІ існує схема “5 доларів за квадратний метр”. Її автором назвали Олександра Сергієнка, який працював начальником управління дозвільних процедур ДАБІ часів Януковича, у 2012-2014 роках, і створив приватний будівельний реєстр на іноземних серверах, який довелося повертати державі за участі СБУ та НАБУ.
 
Трофімов рекомендував доручити Сергієнку реформування ДАБІ. Образно кажучи, пустив лисицю в курятник. У одіозного чиновника знайшовся ще один рекомендач: голова парламентського будівельного комітету Андрій Клочко, помічником-консультантом якого числився Сергієнко. Коли забудовники підняли шум навколо відвертої корупції, було оголошено про ліквідацію ДАБІ. А функції з видачі документації у ліквідаційній комісії виконували кілька інспекторів, які залишилися на місці сотень звільнених колег. В таких умовах вирішальне значення мало те, який папірець ляже на стіл для підпису. Так і запрацювали бек-офіси будівельної мафії і тіньова ДАБІ. Ціна питання стала астрономічною, корупційні такси збільшилися втричі.
 
Ставка на автора корупційних схем часів Януковича виявилася не єдиною огріхою у кадровій політиці Трофімова. Іншого його протеже, голову Кіровоградської ОДА Андрія Балоня, НАБУ взяло на гарячому при отриманні хабаря. Він вимагав 1,8 млн гривень у начальника обласної Держспоживслужби за перепризначення. Журналіст Юрій Бутусов в цьому контексті стверджував, що торгівля посадами стала системою, натякаючи, що Трофімов мав знати про це, а отже, і бути “в долі”. Через скандали він втратив керівну посаду в ОП, але залишився радником президента Зеленського.
 
Викликає обурення абсолютна безкарність всіх причетних до корупційної схеми. Правоохоронці не виявили ніякого інтересу до Трофімова. Сергієнко і Родін, щоправда, стали фігурантами кримінального провадження СБУ № 42020270000000058 від 28.07.2020 р., в рамках якого було проведено 70 обшуків. І жодного арешту! Якщо б хоч когось арештували, у Єдиному державному реєстрі судових рішень були б відомості про обрання запобіжного заходу. Нічого подібного там нема. У березні 2021 року слідчий суддя розглядав адвокатське клопотання про повернення ноутбука та двох айфонів, вилучених при обшуку – от і весь рух слідства. 
 
На волі Олександр Сергієнко продовжував провертати оборудки з розв’язаними руками. Журналістам проєкту СтопКор навіть вдалося відзняти, як ймовірні учасники схематозу, включаючи колишнього керівника “реформованої” ДАБІ Юрія Васильченка та голову ліквідаційної комісії ДАБІ Богдана Федоренка, сідають до Сергієнка в машину і передають сумки, на вигляд дуже зручні, щоб занести велику суму грошей. Ірина Король, фігурантка розслідування СБУ, кілька місяців очолювала ліквідаційну комісію ДАБІ. Тільки після заяви Саакашвілі про продовження хабарництва в ДАБІ її звільнили.
 
BD Holding нахабно продає квартири у ЖК Європейка, що фігурує у кримінальному провадженні щодо самовільної забудови в зеленій зоні, та низці інших житлових комплексів, побудованих з порушеннями: ЖК Пражський квартал 2, що втулили прямо над законсервованим токсичним звалищем побутових відходів, і ЖК Echo Park та Echo Park 2, де критично не вистачає паркомісць для мешканців, як і в обох інших згаданих ЖК. Корупційні маніпуляції навколо ліквідації ДАБІ дозволили будівельній мафії розгулятися, як ніколи раніше.
 
Схоже, що корупційна схема Трофімова-Родіна-Сергієнка із збирання хабарів, вимагання відкатів і покривання будівельної мафії так і залишиться безкарною. Потрібна політична воля і твердість, щоб зупинити корупцію, щоб злодії сиділи в тюрмі. Чи проявить таку політичну волю президент Зеленський, коли долари за квадратні метри осіли в кишенях його оточення?
Юрий Шеляженко
Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ