Человек не терпит насилия!

Як український лідер картелю і місцевий спаринг-партнер окупували місцеві підряди на ремонт доріг Сумщини

Бюджети на ремонт доріг Сумської області в останні роки ледь не монопольно віддані в кишені однієї компанії – ТОВ «Автомагістраль-Південь». Здавалося б, ну і що тут такого? «Автомагістраль-Південь» – загальноукраїнський лідер по отриманню підрядів, тож не має дивувати, що фірма у 2018-2019 роках отримала 1,90 млрд грн на ремонт доріг маленької Сумщини, що склало 75% ремонтних контрактів місцевого відділення «Укравтодору» і облдержадміністрації.

Насправді тут і заритий собака. Саме із таки малих вотчин і складається велика картельна влада обраних. Давайте докладно розглянем, якими методами «Автомагістраль-Південь» отримала монопольне становище на Сумщині.

Перше. Крупні загальноукраїнські гравців («Онур», «Ростдорстрой» тощо) на Сумщину якщо і заглядали, то не торгувались, залишаючи «Автомагістралі-Південь» розборки з меншими конкурентами.

Друге. Наш фаворит обрав собі улюбленого місцевого конкурента, з яким утворив спаринг-партнерську пару. А вже заради цієї пари місцеві замовники і викидали з тендерів усіх прийшлих, які не зрозуміли політику влади. Знайомтесь – ТОВ «Торговий дім «Дінастія».

Довідково.

«Торговий дім «Дінастія» з Шостки належить Андрію Комару і Олександру Єгорченку. Головний у цій парі Комар, який має 80% статутного капіталу фірми і у попередньому скликанні Верховної Ради мав статус помічника народного депутата Ігоря Молотка. До 2017 року фірма займалась торгівлею напоями, а потім їй додали КВЕД з будівництва доріг, і вона різко стала одним з найбільших ремонтників місцевих доріг Сумщини.

Ігор Молоток – це зірка політичної Сумщини 2010-х. У ролі мажоритарного нардепа він фактично контролює північ області включно з Шосткинською теплоелектроцентраллю і товаришує з усіма ким треба. За часів Януковича він був близький з губернатором Юрієм Чмирем. За часів Порошенка теж зумів повирішувати свої проблеми з місцевою владою і силовиками. Наприклад, вищевказаний Андрій Комар  у 2017 році вніс 5 млн грн застави за вихід на свободу голови Госпсуду Сумської області Олександра Коваленка,  який приймав рішення на користь фірми «Вант лтд» Комара-Молотка і якого НАБУ і СБУ затримали за вимагання хабара.

Але повернімось до наших доріг.

За даними «Clarity-project«, в останні роки «Дінастія» взяла участь у 41 тендер,і і у 35 випадках її конкурентом була… «Автомагістраль-Південь». Лише в одному випадку ця пара на тендері понижувала ціну своїх пропозицій. В решті випадків вони або дочікувались поки замовник відхилить усіх конкурентів, або один зі спаринг-партнерів зробить мінімальний крок вниз.

І це не дивно. Оскільки «Дінастія» і «Автомагістраль-Південь» мають сталі партнерські зв’язки. За даними джерела «Наших грошей», загальноукраїнський фаворит виграючи тендери на ремонт доріг на півночі Сумської області довкола Шостки, наймав на виконання робіт саме «Дінастію».

Так було по ремонту дороги  О191208 Нова Слобода – Бунякине, тут з загальної вартості контракту 2,90 млн грн «Автомагістраль-Південь» перерахувала за послуги субпідряду «Дінастії» 2,72 млн грн.

Так було по ремонту дороги Т-25-03 Вільне-Кролевець, тут з 21,95 млн грн генпідряду «Дінастії» дісталось 10,36 млн грн.

Так було з ремонтом дороги О191204 Понизівка – Лежачі вартістю 2,91 млн грн, за яких субпідрядній «Дінастії» дісталось 2,71 млн грн.

Отже лише у 2019 році «Дінастія» отримала від «Автомагістралі-Південь» 15,79 млн грн у якості субпідрядника. І це робить виключно риторичним питання про те, чи могли ці фірми бути справжніми конкурентами на інших тендерах, що проводились у той самий час, коли «Дінастія» субпідрядила на «Автомагістраль-Південь» і офіційно відкочувала назад своєму наймачу 5% за послуги генпідряду (проплати на 790 тис грн у 2019 році).

Картельній пасторалі заважають всього кілька конкурентів, які не хочуть миритись з таким розкладом.

ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» була єдиною компанією, що змусила «Автомагістраль-Південь» і «Дінастію» знижувати цінові пропозиції. Цей унікальний випадок трапився на тендері з ремонту О191704 Вороніж – Клишки. Тут замовник допустив «бахмачівців» до торгів і в результаті з очікуваної ціни 6,82 млн грн всі три фірми проторгувались до 5,9 млн грн. Найдешевшу пропозицію таки зробили бахмачівці, і вже тоді замовник зніс її за ненадання довідок. Але позитивний ефект був у тому, що «Дінастія» на аукціоні теж впала до 5,92 млн грн. і отримала підряд саме по цій ціні. А це, на хвилиночку, на мільйон гривень або 15% менше від очікуваної вартості тендеру. І це ще одне підтвердження того які маржі закопують замовники у кошториси по ремонту доріг, які потім картельники розігрують без конкуренції.

Однак «Бахмачгазбудсервіс» не здалось і зараз намагається добитись справедливості по п’яти тендерам Управління інфраструктури Сумської ОДА на ремонт місцевих доріг на загальну суму 68,42 млн грн (С191712 Богданка – Ковтунове – /О191705/, С191713 Чапліївка-Тиманівка-Бензики, О191704 Вороніж-Клишки, О191703 Кролевець-Московське-Клишки, О191705 Шостка – Чапліївка – Погорілівка – Реутинці).

В усіх випадках обладміністрація допустила до торгів лише спаринг-партнерів «Дінастію» і «Автомагістраль-Південь», взагалі не допускаючи «Бахмачгазбудсервіс» через те, що фірма наклала на свою тендерну пропозицію електронну печатку замість електронного підпису. Однак фірма вважає, що її відхилили неправомірно і більше того – переконана,  що замовник навпаки неправомірно допустив саме «Автомагістраль-Південь» у всіх випадках. Бо виявилось, що українські фаворити чи то забули, чи то загубили, але у складі своїх пропозицій на ці торги не надали лист-згоду з проектом договору та істотними умовами, що обов’язково включаються до договору. А це повноцінна підстава для недопуску на торги.

Розгляд скарг «Бахмачгазбудсервісу» в тендерній Колегії АМКУ призначений на 20 березня у часовому слоті 10-00. Ще раз повторимо, одного разу саме допуск цієї фірми призвів до 15% економії лише на одному тендері, розіграному «Автомагістралю-Південь» і «Дінастієй». 15 відсотків від очікуваних 68 мільйонів може призвести до економії 10 мільйонів гривень. А на ці гроші можна зробити ремонт ще однієї кострубатої дороги на Сумщини. Там таких – повно.

А завтра розповімо про ще одну битву за Сумщину ціною 2,96 мільярда гривень! Як, кажуть: не перемикайтесь)))

За результатами опрацювання даних з відкритих джерел, за наслідками якої встановлені факти заволодіння бюджетними коштами

Виявлено схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними для реконструкції, ремонту та будівництва доріг місцевого значення на території Сумської області. 

Єдиним розпорядником коштів на виконання таких робіт є ДП «Дороги Сумщини».

З цією метою до виконання робіт залучено суб’єкта господарювання, виробничий потенціал якого явно не відповідає обсягам будівництва та ремонту доріг, запланованим на 2020 рік, — ТОВ «АМК РЕМ БУД».

ТОВ «АМК РЕМ БУД» зареєстрований за адресою: 07351, Київська обл., Вишгородський р-н, село Синяк, ВУЛИЦЯ КИЇВСЬКА, б. 66. Статуний капітал – 1000 грн. Керівник та єдиний засновник – Куковенко Андрій Михайлович (депутат Синяківської сільської ради Київської області).

Фактично керівництво ТОВ «АМК РЕМ БУД» на території Сумської області здійснюється його виконавчим директором Деркачем Юрієм Вікторовичем, який до 2019 року обіймав посаду заступника голови Вишгородської РДА Київської області.

Станом на 13.10.2020 ТОВ «АМК РЕМ БУД» визнано переможцем у 5 тендерах, які проводилися у 2020 році ДП «Дороги Сумщини», за їх результатами укладено договори на загальну суму 790 млн. грн.

Найбільший з таких договорів – договір від 12.06.2020 року на виконання робіт із поточного дрібного ремонту автомобільних доріг загального користування Сумської області, сума договору – 701 млн. грн. Тендерна документація вказаних торгів передбачала виключні умови для учасників, у зв’язку із необхідністю виконання робіт на території всіх 18 районів області, на 924 дорогах різних категорій загальною протяжністю понад 5000 км.

Як вбачається із тендерної пропозиції ТОВ «АМК РЕМ БУД», підприємство має у власності 1 автогрейдер (із 4 передбачених тендерною документацією), жодного навантажувача (із 5 необхідних), 3 котки (із 6 необхідних), жодного бортового автомобіля, самоскида, трактори, автогудранатора, асфальтоукладника тощо. У штаті підприємства, окрім директора та головного бухгалтера, є 2 інженерно-технічні робітники, 3 водії автомобіля, при цьому жодного водія спецтехніки, дорожнього робітника та ін.

Документацією торгів передбачено надання учасником довідки про наявність виробничих баз, розташованих у кожному адміністративно-територіальному районі Сумської області. ТОВ «АМК РЕМ БУД» не підтверджено наявності у власності жодної такої бази, проте надані копії договорів про оренду нежитлових приміщень у інших суб’єктів господарювання. Дослідженням вказаних договорів встановлено, що окремі з таких приміщень використовуються власниками для обробки деревини, інші – у сільськогосподарському виробництві тощо та не мають відношення до дорожнього господарства. Водночас, орендовані виробничі бази мають площі від 400 до 1200 кв.м., проте вартість оренди коливається від 150 до 250 грн. на місяць, що свідчить про удаваність таких угод, які мають на меті створити уяву у тендерного комітету про відповідність ТОВ «АМК РЕМ БУД» кваліфікаційним вимогам.

Аналогічно документацією торгів передбачений обов’язок для учасника надати довідку про наявність асфальтобетонного заводу (-ів) (АБЗ) відповідно до Додатку 3 до тендерної документації. Відповідно до тендерної пропозиції ТОВ «АМК РЕМ БУД», не має ані у власності, ані навіть в оренді АБЗ, а лише долучено до пропозиції договори на постачання асфальтобетонної суміші, укладеної із 2 АБЗ.

Для підтвердження спроможності здійснення учасником контролю якості будівельних матеріалів, виробів і конструкцій учасник в складі тендерної пропозиції повинен надати довідку в довільній формі про наявність власної чи залученої випробувальної (вимірювальної) дорожньої лабораторії для проведення вхідного та операційного контролю (далі – вимірювальна лабораторія). У разі залучення вимірювальної лабораторії додатково надається копія чинного договору про залучення стронньої (-іх) вимірювальної лабораторії (-ій) з усіма додатками та невід’ємними частинами до договору.

ТОВ «АМК РЕМ БУД» у своїй пропозиції надало копію договору із ТОВ НВП «Дорожній випробувально-технічний центр», відповідно до якого останній зобов’язується надавати послуги із визначення властивостей матеріалів та асфальтобетонів, контроль якості виконання робіт з ремонту автомобільних доріг на об’єктах замовника. Беручи до уваги, що вказана лабораторія розташована у м. Харків, а один із АБЗ, з яким у ТОВ «АМК РЕМ БУД» укладений договір на постачання асфальтобетонної суміші, розташований у м. Шостка, тобто на відстані 365 км., викликає обґрунтовані сумніви реальність здійснення оперативного контролю за якістю виготовленої суміші. Крім цього, термін дії договору передбачений до 31.12.2020 без можливості автоматичної пролонгації, а безпосередньо первісний договір із ДП «Дороги Сумщини» передбачає термін виконання робіт до 31.12.2021.

01.07.2020 на офіційному веб-порталі Прозорро опубліковано висновок Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області за результатами моніторингу вказаної закупівлі. За результатами моніторингу ДП «Дороги Сумщини» були зобов’язані здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень, зокрема шляхом припинення зобов’язань за договором з дотриманням вимог законодавства, у зв’язку із недотриманням замовником обов’язку відхилити пропозицію ТОВ «АМК РЕМ БУД» з причини її невідповідності вимогам тендерної документації

Незважаючи на вищезазначені обставини, керівництво ДП «Дороги Сумщини», зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах ТОВ «АМК РЕМ БУД», розуміючи завідомо неможливість товариством якісно в повному обсязі виконати такі роботи, заходи щодо розірвання договору від 12.06.2020 не вжили.

На даний час вказаний договір профінансовано на суму 148 млн.грн.

Слід зазначити, що протягом червня 2020 року Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, прийняла 6 рішень, якими зобов’язала Державне підприємство «Дороги Сумщини» відмінити торги на загальну суму 131 млн. грн. Причиною скасування всіх зазначених торгів є незаконне допущення до оцінки ТОВ «АМК РЕМ БУД», яке не підтвердило відповідність вимогам тендерної документації.

Незважаючи на те, що аналогічні порушення були допущені і при проведенні й інших торгів, у яких переможцем було визнано ТОВ «АМК РЕМ БУД» (5 закупівель на 790 млн. грн., які інші учасники не оскаржували до АМКУ), члени тендерного комітету ДП «Дороги Сумщини» свідомо допускали до оцінки пропозиції зазначеного товариства та в подальшому були укладені відповідні угоди.

Вивченням пропозицій ТОВ «АМК РЕМ БУД», встановлено, що в них відсутні дані про залучення субпідрядних організацій, що, з огляду на відсутність у товариства достатньої кількості працівників, належної матеріально-технічної бази, свідчить про виконання робіт сторонніми організаціями без належного оформлення договірних відносин та розрахунків у готівковій формі. З цією метою підприємством укладаються безтоварні угоди, які мають на меті переведення у готівку отримані з бюджету кошти та подальше їх привласнення.

Аналізом руху коштів по рахунках, відкритих ТОВ «АМК РЕМ БУД» в установах Держказначейства, встановлено, ним систематично перераховуються кошти за нібито поставлений товар суб’єктам господарювання, які мають ознаки фіктивності, «ризиковості» або «транзитності», щодо яких у Єдиному реєстрі судових рішень наявні відомості, що свідчать про їх такий статус.

Так, протягом поточного року 1 млн.грн. перераховано на користь ТОВ «Гаріліт» (справа № 761/46116/19), ТОВ «Зартмет» — 3,4 млн.грн. (справа № 752/13655/19),ТОВ «СПМК Консалтінг» — 1,1 млн.грн. (справа № 363/393/20) та ін.

З’ясовано також, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження № 42019100000000472 від 01.08.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України. Як вбачається з матеріалів провадження, службові особи ТОВ «Спец Комплект Постач» допустили маніпулювання показниками податкової звітності та сформували податковий кредит з податку на додану вартість за рахунок проведення «безтоварних» операцій з низкою підприємств, в тому числі і ТОВ «АМК РЕМ БУД», що призвело до заниження позитивного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету (р.18.1 декларації) на загальну суму ПДВ 5,6 млн. грн. тим самим ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Крім цього, ТОВ «АМК РЕМ БУД» здійснюється завищення кошторисної вартості робіт за рахунок включення до звітних документів матеріалів із завищеною вартістю, що досягається шляхом нібито придбання їх у підприємств з ознаками фіктивності або у підконтрольних суб’єктів господарювання.

Так, протягом поточного року ТОВ «АМК РЕМ БУД» перераховано 6,1 млн.грн. на користь ТОВ «Кумід» за нібито постачання матеріалів. ТОВ «Кумід» зареєстровано має статутний капітал у сумі 1000 грн., зареєстровано у тому ж селі Синяк Вишгородського району Київської області, що й ТОВ «АМК РЕМ БУД». Як вбачається із даних ЄРСР (справа № 755/2270/18), вказані суб’єкти господарювання є пов’язаними й ТОВ «АМК РЕМ БУД» використовує ТОВ «Кумід» для «прогону» через нього будівельних матеріалів для штучного завищення їх вартості та подальшого заволодіння бюджетними коштами.

Крім цього, аналізом Відомості ресурсів, долученої ТОВ «АМК РЕМ БУД» до тенедерної пропозиції по лоту «Поточний дрібний ремонт автомобільних доріг загального користування Сумської області» встановлено, що товариством ще на стадії розроблення проєктно-кошторисної документації закладені завищені розцінки на окремі позиції матеріалів. Так, у Відомості ресурсів передбачено використання:

  • щебіню із природного каменю для будівельних робіт, фракція 10-20 мм, марка М1000 і більше у кількості 385 куб.м. вартістю 900 грн. за куб.м.;
  • щебіню із природного каменю для будівельних робіт, фракція 5-10 мм, марка М1000 і більше у кількості 8998 куб.м. вартістю 900 грн. за куб.м.

Вивченням матеріалів інших закупівель, проведених у 2020 році, встановлено, що ДП «Сумський облавтодор» «ДАК «Автомобільні дороги України» у серпні поточного року укладено договір з ТОВ «Іст Лоуд Груп» на поставку щебеневої продукції вартістю 6,52 млн гривень. Згідно з договором, з урахуванням доставки та ПДВ, щебінь фракції 5-10 коштуватиме 829 грн/м3, фракції 10-20 – 767 грн/м3.

Таким чином, лише за рахунок включення до актів виконаних робіт завищеної вартості щебіню загальна сума переплати має скласти 690 тис.грн.

Аналогічно завищена вартість й інших матеріалів, таких як асфальтобетонні суміші, бітум дорожній та ін.

Підсумовуючи викладене, можна дійти висновки, що службові особи ТОВ «АМК РЕМ БУД», діючи за попередньою змовою із керівництвом ДП «Дороги Сумщини, які сприяють незаконним перемогам товариства на тендерах, свідомо не реагують на завідому невідповідність пропозицій вимогам торгів, очевидну відсутність належних організаційних умов для якісного виконання договірних зобов’язань, здійснюють заволодіння бюджетними коштами, виділеними для реконструкції, ремонту та будівництва доріг місцевого значення на території Сумської області.

За наведених обставин наявні підстави для внесення відомостей до ЄРДР за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ