Человек не терпит насилия!

Автором другої частини скандальних «плівок Гончарука» виступав нинішній голова АРМА

sigydin1%20(1)

(Віталій Сигидин)

Печерський районний суд Києва продовжив до шести місяців (до 23 липня 2021 року) строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом здійснення 27 вересня 2019 року прихованого аудіозапису службової наради в приміщенні Кабінету міністрів України під головуванням на той час прем’єр-міністра Олексія Гончарука, що розглядається крізь призму втручання зловмисників в діяльність державного діяча (ч.2 ст.344 КК України). Відповідне рішення, оприлюднене 2 лютого 2021 року, ухвалив слідчий суддя Сергій Вовк.

З його тексту випливає, що київське теруправління Державного бюро розслідувань продовжує вивчати інцидент з появою та подальшою публікацією так званих “плівок Гончарука”, які були оприлюднені в мережі Інтернет на початку 2020 року. Тоді надбанням громадськості стала серія розмов нібито прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Слідчі ДБР встановили, що відповідні “перли” Гончарук, зокрема, озвучував у службовому кабінеті “зали переговорі” на 6 поверсі адмінбудівлі Кабміну по вулиці Грушевського в Києві під час наради, яка тривала з 19 години вечора близько двох годин. Окрім тодішнього прем’єр-міністра участь у відповідному заході також брали міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, міністр рзвитку громад і території Альона Бабак, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, заступник міністра фінансів ВАсиль Шкураков, голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, керівник газового департаменту “Нафтогазу” Андрій Фаворов, начальник управління менеджменту активів Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) Віталій Різник та начальник відділу моніторингу ефективності менеджменту активів АРМА Віталій Сигидин, який нині обіймає посаду тво голови АРМА.

Відомо, що в процесі вказаної наради високопосадовців обговорювалися питання стану готовності України до опалювального сезону 2019/2020 (зокрема наслідки можливого припинення транспортування природнього газу через територію України та укладення нового контракту між НАК “Нафтогаз України” та російським “Газпромом”), окремі аспекти діяльності АРМА, управління державними ТЕЦ, які знаходяться в його віданні, питання співпраці держави з Міжнародним валютним фондом в контексті питань оплати за газ тощо. На цей захід не були запрошені представники ЗМІ та інші сторонні особи “задля унеможливлення афішування інформації, розповсюдження якої могло б нанести непоправної шкоди інтересам держави, у тому числі, у сфері енергетичної безпеки”.

Однак, як згодом з’ясувало слідство, під час наради в Гончарука Віталій Сигидин без будь-якого попередження присутніх “з особистих мотивів”, а також виконуючи прохання свого колишнього керівника — екс-голови АРМА Антона Янчука, здійснив прихований звукозапис зустрічі.

sigydin%20(1)

У ДБР вважають, що його було здійснено за допомогою смарт-годинника Apple Watch, цей запис Сигидин надалі зберіг на диктофон свого iPhone. Невдовзі після завершення наради в Кабміні, Віталій Михайлович передав копію “плівок” тодішньому начальнику юридичного управління АРМА Андрію Потьомкіну “для прослуховування, аналізу та висловлення своєї думки з приводу її проведення”. Крім цього, в подальшому запис наради набув розповсюдження серед інших працівників Нацагентства — голови АРМА Антона Янчука, його заступника та співробітників Управління менеджменту активів установи.

Згідно версії слідства, саме ці достойники надалі й виготовили стенограму розмови учасників наради на Грушевського з ідентифікацією осіб, які приймали в ній участь. А в подальшому — виклали частину аудіозписів наради в гончарука на сторінках “Інформаційного порталу “Стопкор” “з метою здійснення незаконного впливу на прем’єр-міністра України, членів уряду та інших осіб… з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків, а також домогтися прийняття незаконних рішень”.

Нагадаємо, що у січні 2020 року в Україні вибухнув так званий “Гончарукгейт”. Тоді на одному з свіжостворених YouTube-каналів з’явилося кілька записів осіб з голосами людей, схожими на прем’єр-міністра Олексія Гончарука, заступницю голови НБУ Катерину Рожкову, міністра фінансів Оксану Маркарову тощо. У цих розмовах, що начебто відбувалися 16 грудня 2019 року, очільник уряду стверджував про “примітивні” уявлення президента Володимира Зеленського в економіці, а себе називавав “профаном в економіці”.

Постфактум оприлюднення цих “одкровень” Гончарук написав заяву про відставку, але голова держави вирішив надати очільнику уряду “другий шанс”. Невдовзі після цього видання “Стопкор” оприлюднило ще одну “порцію” записів, які було здійснено під час нарад під головуванням прем’єр-міністра.

Медійники божилися — нові “плівки Гончарука”, присвячені обговоренню буцімто планам урядовців “забезпечити мільярдні надприбутки “Нафтогазу” коштом українських міст і сіл” “стопкорівці” отримали в розсилці для ЗМІ від невідомого адресата.

stopkor

У подальшому, обставинами здійснення прихованих записів службових нарад в Олексія Гончарука зразка як вересня, так і грудня 2019 року зацікавилися правоохоронці. У лютому 2020 року працівники Служби безпеки України здійснили обшук в приміщенні телеканалу “1+1” — вважалося, що саме журналісти цього телеканалу можуть бути причетними до монтажу “грудневих” плівок Гончарука.

Що ж стосується обставин появи в медіапросторі другої серії записів нарад за участю прем’єр-міністра, то увага слідчих ДБР в з’ясуванні джерела витоку інформації, здебільшого, зосередилася на колишніх та діючих працівниках АРМА.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ