Человек не терпит насилия!

Наталка Седлецька: Затриманий СБУ Расюк не мав жодного стосунку до підготовки матеріалу «Схем»

Знімати розслідування про Андрія Наумова «Схеми» почали наприкінці серпня – на початку вересня 2020 року, розповіла головна редакторка проєкту.
Наталка Седлецька: Затриманий СБУ Расюк не мав жодного стосунку до підготовки матеріалу «Схем»

22 січня Служба безпеки України затримала полковника СБУ Юрія Расюка, підозрюваного в підготовці замаху на вбивство начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, генерала Андрія Наумова. З матеріалів кримінального провадження, які публікуються в соцмережах і ЗМІ, стало відомо, що в межах справи СБУ досліджувала сюжет програми журналістських розслідувань «Схеми» («Радіо Свобода»).

Розслідування журналістки Валерії Єгошиної «Таємний кадр СБУ: Alter Ego головного контролера порядності спецслужби Андрія Наумова» фігурує в клопотанні про арешт Юрія Расюка. Також у матеріалах справи є протокол огляду сюжету. «Українська правда» з посиланням на матеріали справи, які вона отримала з власних джерел у правоохоронних органах, пише, що Расюк показав потенційному виконавцю розслідування «Схем», вказав на ньому на жертву і порадив подивитися сюжет, щоб отримати більше інформації про Наумова. При цьому Расюк зазначив, що нібито має відношення до підготовки журналістського матеріалу.

На прохання «Детектора медіа» головна редакторка проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталка Седлецька прокоментувала згадки сюжету «Схем» у матеріалах кримінальної справи про замах на Андрія Наумова, обставини створення журналістського розслідування про нього та чи зверталася вже СБУ до журналістів «Схем».

– Наталко, просимо прокоментувати ситуацію щодо публікації матеріалів кримінальної справи про замах на Андрія Наумова. Як ви прокоментуєте згадки сюжету «Схем» у цьому контексті?

– У частині повідомлень на цю тему міститься хибна інформація щодо журналістського розслідування програми «Схеми» про керівника управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, яке вийшло в ефір в жовтні 2020 року, а з деяких повідомлень може скластись помилкове уявлення про роль та завдання журналістів «Схем».

Журналісти «Схем» у своїй роботі керуються місією та журналістськими стандартами «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода».

«Схеми» регулярно досліджують стиль життя та діяльність топ-керівництва СБУ та публікують важливу інформацію про це. Так, 29 жовтня 2020 року «Схеми» опублікували розслідування про високопосадового працівника СБУ Андрія Наумова авторства журналістки Валерії Єгошиної.

Наумов потрапив у поле зору «Схем» через свої статки, які не відповідали статкам особи із заробітною платнею у державних органах. Так, журналісти виявили, що він користується низкою елітного майна – нерухомістю та автомобілями, зареєстрованими на родичів та придбаними протягом років, коли він перебував на державній службі. Зокрема, це заміський будинок та квартира в елітному житловому комплексі, придбана в чотири рази нижче ринкових цін, що за твердженнями юристів може свідчити про можливе порушення Закону України «Про запобігання корупції». Наумов досі не відповів на ці питання.

– У повідомленнях ЗМІ з посиланням на матеріали кримінальної справи зазначається, що при ймовірній організації замовного вбивства були використані матеріали розслідування «Схем» – зокрема зображення Андрія Наумова, дані про місця його проживання та автомобілі. Як ви прокоментуєте це?

– Сюжет «Схем» повністю відповідає редакційним стандартам «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» та чинному законодавству. В сюжеті опублікована лише необхідна інформація – без зайвих деталей. Викриття публічної корупції лежить в основі місії «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода», і було б хибним припускати, що «Схеми» повинні утриматися від такої діяльності лише через те, що неможливо контролювати, яким чином кожен читач/глядач може на це відреагувати.

Крім того, ймовірні зловмисники отримали б інформацію про Наумова, навіть якби «Схеми» її не публікували. Маючи аналітичні здібності, вміючи користуватись публічними реєстрами, знайти, де мешкає Андрій Наумов нескладно. Ця елітна квартира зареєстрована на його матір. І оскільки журналісти-розслідувачі змогли це встановити самотужки, то складно уявити, що це могло б становити проблему для осіб, які мають стосунок до спецслужби.

– Чи відповідає дійсності інформація, що підозрюваний Расюк брав якусь участь чи якось допомагав вам знімати сюжет про Наумова?

– Ці повідомлення не відповідають дійсності. Расюк не мав жодного стосунку до підготовки цього матеріалу, журналісти з ним не знайомі та ніколи не комунікували з ним.

– Як, коли і за яких обставин «Схеми» почали цікавитися майновим станом Андрія Наумова та як встановили наявність у його родини елітного майна?

– Знімати розслідування про Андрія Наумова «Схеми» почали наприкінці серпня – на початку вересня 2020 року. Інформацію про нерухомість, яка має стосунок до родини Наумова, журналісти отримали з офіційних публічних джерел. Другий задіяний метод журналістського розслідування – це збір інформації в публічних місцях. Журналісти пересувалися на своєму постійному автомобілі редакції «Схем», а «озброєні» були лише телекамерами, інформацією з публічного реєстру нерухомого майна та бажанням встановити значущу інформацію, що їм вдалось.

– Чи плануєте реагувати на цю ситуацію? Якщо так – яким чином?

– Юристи «Схем» наразі оцінюють ситуацію.

– Чи зверталася до вас Служба безпеки України – викликали на допити, затребували документи тощо?

– Наразі представники СБУ до редакції офіційно не зверталися. Утім, юристи, які співпрацюють з редакцією, звернули увагу на той факт, що окрім статті «замах на вбивство», кримінальне провадження розслідується і за статтею щодо незаконного негласного отримання інформації відносно Андрія Наумова та його оточення (зокрема, стеження та використання спецзасобів).

«В рамках розслідування справи про “незаконне стеження” за Наумовим працівники СБУ можуть піти хибним шляхом та почати перевіряти чи не були це журналісти “Схем”, залишивши поза увагою той факт, що журналісти збирали інформацію відкрито в рамках закону. В такому разі слідству треба взяти до уваги, що журналісти редакції здійснюють свою діяльність виключно в рамках закону, і виконання ними своїх професійних обов’язків не є і не може бути трактовано як незаконне стеження», – заявила Людмила Панкратова, виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси, який здійснює юридичний супровід редакції.

«Окрім того, Андрій Наумов знав ще до публікації розслідування, що воно готується до ефіру та усвідомлював предмет цього розслідування, адже по-перше, отримав кілька запитів на коментар від редакції, а по-друге, журналістка Валерія Єгошина підходила до нього із цими запитаннями у публічному місці з мікрофоном “Радіо Свобода”, представляючись кореспондентом цього видання. Він мав змогу не лише надати свої коментарі, але і зустрічно звернутися до журналістів у разі побоювання за своє життя», – заявила медіаюристка.

Додатковий факт, який на думку юристів потребує окремої уваги – цю справу розслідує Головне слідче управління СБУ. Чинний очільник цього підрозділу Андрій Швець – фігурант іншого розслідування «Схем» у грудні 2020-го, і теж авторства Валерії Єгошиної.

Журналістка виявила, що «головний слідчий СБУ» оселився з родиною у маєтку ринковою вартістю орієнтовно 11 мільйонів гривень у котеджному містечку «Золоче» під Києвом, хоча усе життя здебільшого працював на державній службі, а його близькі родичі не мали прибуткового бізнесу та суттєвих офіційних доходів, які б відображались у податкових деклараціях і якими можна було пояснити такий стиль життя керівника слідства СБУ. Сам Швець відкинув ці звинувачення і пообіцяв, що задекларує свої статки у наступній щорічній декларації про майно та доходи.

Фото: фейсбук-сторінка Наталки Седлецької

Детектор М

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Сербія відмовила в екстрадиції Наумова через заяву Зеленського

Ще в березні 2022 року президент назвав Наумова зрадником, хоча справу за цією статтею не відкрили і досі. Одним із…
У погоні за човном: як "гаманець" Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід

У погоні за човном: як "гаманець" Баканова сів до в’язниці...

Як топчиновник СБУ виявився звичайним контрабандистом, якого згубила жадібність, і скільки він заробляв на оборудках. Минулого тижня сталась одна непересічна…
Зрада і зрадники в СБУ. Куди й чому тікали підлеглі Баканова 24 лютого

Зрада і зрадники в СБУ. Куди й чому тікали підлеглі...

У липні 2022 року президент України Володимир Зеленський у відеозверненні оголосив про успішне самоочищення СБУ від російських шпигунів і «кротів».…
НОВОСТИ