Человек не терпит насилия!

Чарівна сила обіймів полковника Герсака

apti multik naum3

Очільник СБУ Миколаївської області пригорнув до себе кримінального авторитета на тлі посадки та спроби вбивства його “колег по цеху”

У понеділок, 5 жовтня 2020 року, надбанням громадськості став 69-секундний відеозапис так званої “сходки”, на яку за невтручання силових структур в передмісті Миколаєва — у кафе “ЛенКорань” Жовтневого району, зібралося близько 50 осіб, що в кримінальному середовищі України мають реноме ”авторитетів”.

Як пише видання “Преступности.НЕТ”, участь у поважному зібранні, присвяченому перерозподілу сфер впливу на Миколаївщині 3 жовтня 2020 року, взяли такі достойники, як Олег Сопільник (“Напильник”), “Вова Війна”, “Царина”, Саміяддін Фархадов (“Самір”), люди з оточення так званого “положенця” Ігоря Науменка (“Наум”), Мовла Тімаров, а також Апті Іслангірієв (“Апті”). Більше того — на телефонному зв’язку з ними перебувало щонайменше троє осіб, відомих в статусі так званих “злодіїв в законі”. Йдеться про видвореного влітку поточного року з території України Кахабера Орагвелідзе (“Каха Тбіліський”), Камо Сафаряна (“Камо Горьковський”) та двоюрідного брата “Апті” — короля злочинного світу Гілані Алієва на прізвисько “Гілані Сивий”.

За інформацією журналістів, окремі високопосадовці в погонах Миколаївської області були заздалегідь обізнані з планами “авторитетів”, однак не здійснили кроків задля упередження зібрання.

“Вочевидь, без заступництва представників силових структур такого відбутися не могло”, — бідкається з цього приводу джерело “Преступности.НЕТ” з лав СБУ. Та стверджує, що посвяченим у плани кримінальників нібито був очільник регіонального управління Служби безпеки України Віталій Герсак. Але чи попередив він про “сходку” своїх “профільних” колег з поліції — керманича обласного главку Сергія Шайхета та начальника УСР Тимура Квеквескірі, достеменно невідомо.

За день до ”сходки”

Вне залежності від цього, постає чимало запитань з приводу виконання професійних обов’язків силовиками Миколаївщини, де окремим блоком виступають їх моральні чесноти. Усе через те, що буквально напередодні проведення “сходки” в “ЛенКорані”, журналісти Dетектив-Info зафіксували фактичне підтвердження наявності “теплих стосунків” між тим, кого було призначено для протидії організованій злочинності в Миколаєві, та його безпосередніми “клієнтом” — кримінальним авторитетом. 

Цей запис переконливо свідчить, що близько обіда 1 жовтня 2020 року в столичному ресторані-пекарні “Гості” на території елітного житлового комплексу “Новопечерські липки” відбулася зустріч між очільником СБУ Миколаївщини Віталієм Герсаком та кримінальним авторитетом “Апті”. Достойники разом пили каву та про щось спілкувалися, після чого спільно покинули заклад.

Прощання чоловіків супроводжувалося дружніми обіймами — на підтвердження їх теплих стосунків не вистачало хіба що поцілунків… Після цього не викликає подиву той факт, що 3 жовтня 2020 року Іслангірієв та інші кримінальні авторитети безперешкодно змогли провести першу за тривалий час “сходку” на Миколаївщині.

За інформацією джерел Dетектив-Info, за рік перебування Герсака на чолі СБУ регіону це далеко не перше його “рандеву” з достойниками, які мають “авторитетну репутацію”. Відповідні факти стали надбанням внутрішньої перевірки, що була влаштована стосовно Віталія Анатолійовича центральним апаратом Служби безпеки на початку вересня поточного року, на період проведення якої полковник взяв відпустку.

Чи матиме його “жовтнева зустріч” з Іслангірієвим, який має за плечима судимість та наразі перебуває в статусі підозрюваного/обвинуваченого в низці кримінальних справ на території Миколаївської області, покаже подальший розвиток подій. Але факт його “дружніх обійм”, з високою долею ймовірності, є наріжним каменем для розуміння низки скандальних процесів, які відбуваються на півдні України останнім часом.

Служба безпеки авторитетів України

Задля усвідомлення підгрунтя цих процесів, небхідно зробити невеличкий екскурс в історію та нагадати читачам диспозицію навколокримінальних сил у Миколаєві періоду президентства Петра Порошенка. На той час (2016-2017 роки) найбільш яскравими “зірками” “авторитетного небосхилу” регіону вважалися той таки “Апті”, “Наум” та Михайло Тітов на прізвисько ”Мультик”.

titov n

(Михайло Тітов)

Останнього злі язики тоді “охрестили” ледь не найвпливовішою особою в регіоні. Передусім —  через нібито дружні зв’язки “авторитетного бізнесмена” з очільником обласного управління СБУ Олексієм Ляхом.

lyah n

(Олексій Лях)

Згодом котування акцій “фаворита” дещо впали після його арешту в справі за підозрою у вимаганні та інших насильницьких злочинах. Вважається, що це призвело до встановлення своєрідного “статус-кво”, коли жоден з “авторитетів” не міг похизуватися прямою протекцією та прикриттям з боку правоохоронців. Крихкий баланс було порушено восени 2019 року, коли на посаду начальника Управління СБУ в Миколаївській області призначили Віталія Герсака.

gersak

(Віталій Герсак)

Полковник одразу ж оголосив хрестовий похід на злочинність (що не дивно, бо навіть президент Володимир Зеленський на той час охрестив Миколаїв “бандитським містом”), однак коефіцієнт корисної дії від його звитяг викликав чимало питань як з боку правоохоронців, так і від кримінальних кіл.

По-перше через те, що активізація СБУшників регіону торкалася нетипових для відомства сфер, здебільшого пов’язаних з бізнес-процесами, а не захистом суверенітету України. Більше того — окремі дії силовиків більше нагадували класичне “підбиття” під себе бенефіціарів ласих шматків тіньового пирога економічного сектору та відвертого криміналу.

Зокрема, відпочатку Герсаком було відкрито так званий “паливний фронт”, коли в фокусі уваги працівників спецслужби опинилися місцеві заправні станції та “сірий” обіг палива, яке зливають з суден, що перебувають на рейді поблизу морських портів Миколаївщини. Раніше ці галузі вважали “вотчиною” Тітова та Науменка відповідно. Тож не дивно, що ситуація призвела до зіткнення інтересів “авторитетів” і “погон”. Свідченням цього стала серія обшуків із вилученням майна цілої низки АЗС та поява розслідувань, присвячених особі Герсака в ефірі окремих телеканалів.

З сюжетів журналістів випливало, що найближчому оточенню Віталія Анатолійовича, родина якого за кілька останніх років суттєво поліпшила майновий стан, доволі близька “паливна тема”. А компанія, співвласницею якої раніше була дружина полковника Юлія Герсак, опинялася в фокусі слідства Нацполіції. На диво, претензії до фірми вичерпалися буквально на третій день після призначення Віталія Герсака на посаду начальника СБУ Миколаївщини.

Своєрідною відповіддю Герсака на появу щодо нього викривальних розслідувань ЗМІ стала серія позитивних нарисів про Віталія Анатолійовича, автори яких натякали — силовика намагаються скомпроментувати ті, кому його активність наступила “на хвіст”. Після цього пристрасті дещо вщухли, а свідченням подальшої проміжної перемоги начальника СБУ в цьому протистоянні вважається вирок Заводського районного суду від 16 липня 2020 року.

Цим вердиктом “Наума” було засуджено до 5 років позбавлення волі у справі про вимагання. Місцеві видання стверджували: напередодні оголошення вироку саме таке покарання буцімто вимагав призначити Науменку Віталій Герсак під час особистої зустрічі з головою палацу правосуддя.

naum n

(Ігор Науменко)

Зауважимо, що ув’язнення “авторитета” “Наума” відбулося через три місяці після того, як в центрі Миколаєва було скоєно замах на іншого колоритного достойника з кримінальним бекграундом. Йдеться про спробу вбивства 6 квітня поточного року Михайла Тітова, історію якого Dетектив-Info детально викладав в матеріалі “Не вимкнули “Мультика”. Й понині цей злочин вважається нерозкритим, хоча на певному етапі до нього намагалися “пристібнути” Науменка, який невдовзі опинився за гратами…

Експансія “одеситів” та ”Апті”

На цьому тлі, одразу ж після замаху на “Мультика”, на території Миколаївської області почали фіксуватися спроби активізації присутності представників криміналітету, яких пов’язують з Одесою. Буцімто після проведення ледь не особистих зустрічей з Герсаком до Миколаєва почали уважно придивлятися члени угруповання на чолі з Халідом Мусаєвим та Валерієм Шереметом, що відомий в статусі так званого “злодія в законі” на прізвисько ”Шарік”.

Більше того — після появи значних проблем із правоохоронцями в “Наума” та “Мультика”, стрімко почали зростати котування акцій “Апті”, якому злі язики приписують ледь не особисту протекцію з боку верхівки регіонального СБУ.

apti n

(Апті Іслангірієв)

Недоброзичливці полковника натякають, це стало можливим внаслідок успішного завершення “перемовин” з Іслангірієвим, які на початковому етапі в листопаді 2019 року включали затримання “авторитета”. Втім, невдовзі волелюбний син Кавказу опинився на свободі, після чого силовики почали заплющувати очі на широко відомі звитяги Іслангірієва та його поплічників. На диво, достойникам регулярно почала посміхатися місцева Феміда в кількох історіях викрадення людей та рейдерських захоплень фермерських господарств.

До слова, саме в сільськогосподарській галузі паралельно активне відпрацювання здійснювали й миколаївські СБУшники. Найбільшого розголосу в цьому питанні набуло два випадки, коли, як вважається, довіреній особі Герсака  — Руслану Мирошнику, буцімто не вдалося “дійти порозуміння” з підприємцями щодо “плідної співпраці”. Йдеться про інциденти з керманичами ДП “Степове” та МСП “Ніка-Тера”, які публічно скаржилися на тиск спецслужби та спроби “поставити їх на лічильник” шляхом реєстрації кримінальних проваджень та блокування роботи бізнесу.

Вважається, що саме задля перевірки скарг цілої низки підприємців регіону на безчинства та свавілля з боку силовиків Миколаївщини на початку вересня 2020 року й була призначена відповідна ревізія в “господарстві” Герсака. Зокрема, “аудитори” з главку відомства Івана Баканова мали вивчити історії щодо буцімто взяття під контроль на так званий “відсоток” для спецслужби сфери експорту товарів сільськогосподарського призначення та худоби, реалізації палива, металобрухту, виділення земельних ділянок, браконьєрського вилову креветки, конвертації коштів та навіть обігу наркотиків!

Наразі невідомо, чи знайдуть своє підтвердження ці факти після відповідної доповіді “нагору”. Залишається сподіватися, що вне залежності від ухваленого рішення, це не вплине на дружбу та спілкування начальника СБУ Миколаївщини з кримінальним авторитетом, двоюрідним братом “злодія в законі” Апті Іслангірієвим.

Детектив-инфо

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ