Человек не терпит насилия!

НАЕК «Енергоатом»: Корупція в деталях і персонах. Частина 5

Є гарні новини! Чи не вперше в поле зору правоохоронців нарешті потрапили корупційні схеми в українській атомній енергетиці. Ба більше, вдало проведена операція у Запоріжжі стала наочним підтвердженням існування добре налагодженої системи отримання багатомільйонних відкатів із закупівель у структурах НАЕК «Енергоатом». І хоча ми вже понад півроку в деталях розповідаємо про це у наших журналістських розслідуваннях, хоч якусь, більш-менш дієву реакцію від СБУ ми побачили тільки тепер. Але навіть у таких умовах корупційна гідра у компанії НАЕК «Енергоатом» продовжує нарощувати оберти. 

Повертаючись до проведеної правоохоронцями операції, треба відзначити, що ніхто не сподівався на такий улов. Загальна сума вилучених вдома у чиновника Запорізької АЕС коштів складає 1 000 000 доларів США, 400 000 євро і безліч інших матеріальних цінностей. Зокрема монет і предметів антикваріату.  

Вдумайтесь! Все це виявили у помешканні рядового співробітника запорізької атомної станції, який навіть не належав до керівних структур цього підприємства. 

Але головний успіх цієї спецоперації СБУ — отримання неспростовних доказів існування добре налагодженої системи відкатів, яка пронизує усі структури «Енергоатому». Усі пачки, конфісковані під час обшуку, були скрупульозно відсортовані і підписані. Вочевидь, масштаби відкатів сягнули такої астрономічної межі, що втримати в голові деталі злочинних схем учасникам злочинного угруповання було просто не до снаги.

Ось тут, здавалося б, ні у кого не мало б виникати запитань. НАБУ, СБУ, САП, МВС, ДБР мали б дружно взятися за «Фіму», «Мастера», Боярінцева, Галущенка і всю гоп-компанію, але серії кримінальних справ і гучних арештів суспільство так і не дочекалося. 

Ба більше, суд виправдав навіть вищезгаданого чиновника ЗАЕС. Вилучені під час обшуку гроші у суді назвали такими, що були отримані в позику, буцімто для побудови бізнесу після виходу чиновника на пенсію. А підписи на пачках просто проігнорували. Хоча вони безапеляційно засвідчували, що отримані вони у якості відкату за виконані підрядниками контракти. 

Такий абсурдний вирок суду пояснюється тим, що неодноразово згадуваний нами у цьому розслідуванні Герман Галущенко, можливо, і профан у атомній енергетиці, але все ж непоганий юрист, який має впливових знайомих у судовій системі. За інсайдерською інформацією, саме Галущенко зміг переконати українську феміду закрити очі на неспростовні докази проти кур’єра із Запорізької атомки. Якби він заговорив на суді чи під час слідства, стало б очевидно, що система відкатів в українській атомній енергетиці має системний і всеосяжний характер. 

Треба визнати, що Галущенку з соратниками вдалося цим судовим рішенням вкотре пошити у дурні і державу і все українське суспільство. 

І тут ми вкотре звертаємося до Володимира Зеленського як чинного гаранта Конституції, з наполегливим проханням звернути увагу на цю судову справу і тих суддів, які всупереч закону і здоровому глузду винесли завідомо злочинну ухвалу, покриваючи корупційні схеми у НАЕК «Енергоатом». Судді, які не помітили очевидних доказів, мають бути негайно усунені від виконання своїх обов’язків, а НАБУ та СБУ негайно мають розпочати розслідування за цим фактом. 

Поки ж корупціонери почуваються настільки безкарними, що готуються до нового грандіозного «розпилу» бюджетних мільярдів.    

Йдеться про нещодавну заяву т.в.о президента НАЕК «Енергоатом» Котіна про необхідність добудови третього і четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС. І це в той час, як компанія практично не в змозі виплачувати зарплату працівникам, а більша частина діючих енергоблоків або взагалі стоїть, або працює на пів штатної потужності. 

Зрозуміло, що в такій ситуації йдеться не про економічну доцільність, а створення чергової корупційної чорної діри, яка поглине мільярди бюджетних коштів, виділених на добудову нових енергоблоків. 

Втім, якщо мотиви Галущенка і компанії, які прикриваються Котіним, очевидні, то хто і навіщо втягнув у цю аферу особисто Президента Зеленського, залишається незрозумілим. 

Напередодні Зеленський провів робочу нараду на ХАЕС, де особисто дав доручення Кабінету Міністрів забезпечити фінансування будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

Вочевидь, в оточенні гаранта знайшлися «зацікавлені» люди, які в долі чи покривають афери Галущенка і Боярінцева в НАЕК «Енергоатом», і які змогли переконати Володимира Олександровича, що це принесе йому значні електоральні дивіденди напередодні місцевих виборів. 

Насправді ж, Президента вкотре виставили дурнем! Адже НАЕК «Енергоатом» знаходиться у глибокій кризі, не може самотужки профінансувати виплату заробітних плат, має колосальні заборгованості, не має ринку для збуту вже виробленої електроенергії і змушена зменшувати її виробництво на вже існуючих потужностях. У таких умовах будівництво нових енергоблоків виглядає просто блюзнірством. 

Вишенькою на торті некомпетентності оточення Президента України стала його заява з приводу робочих місць, які буцімто з’являться внаслідок будівництва нових енергоблоків. 

«Якщо запустимо третій і четвертий блоки – впродовж будівництва і запуску ще буде в цілому по країні плюс 100 тисяч робочих місць. Мені здається, що це і є завдання, з яким державі треба розібратися», – зауважив Володимир Зеленський.  

Той, хто з подачі фігурантів нашого розслідування поклав на стіл Зеленському доповідь з такими цифрами, дуже хотів переконати голову держави у необхідності якнайшвидше запустити процес будівництва. Тільки от схоже, Зеленського забули проінформувати про те, якого епічного масштабу сягнули корупційні схеми у НАЕК «Енергоатом». І про те, що є справжньою причиною занепаду колись успішного державного підприємства. І чому люди, які контролюють усі закупівлі «Енергоатому», так поспішають розпочати будівництво енергоблоків, хоча уже вироблену електроенергію фактично збувати нікуди. 

Виглядає так, що Зеленському відвели роль комічного персонажа з його ж таки «95 кварталу». Адже не встиг гарант дати доручення уряду профінансувати добудову енергоблоків, а у високих кабінетах «Енергоатому» вже роздають підряди і контракти. Достеменно відомо про перемовини між віце-президентом «Енергоатому» Галущенком і представниками скандально відомої нашим читачам компанії «SKODA JS». Тут саме засвітився і сумнозвісний Ян Умбрехт, який забезпечує угрупованню «Фіми» відкати зі згаданої компанії. Як не дивно, представників компанії «SKODA JS» зустрічали і супроводжують на всіх зустрічах в НАЕК «Енергоатом» саме люди «Фіми». Важко знайти яскравіше свідчення того, що Галущенко з Боярінцевим, а також угруповання Єфіма Важиєвського («Фіма»), злилися в одне ціле.

162574 2

Про активну підготовку  до нового «розпіла» бюджетних мільярдів свідчить зачистка неблагонадійних кадрів, яку розпочало угрупування «Фіми» в структурах компанії «Енергоатом».  

За розпорядженням Германа Галущенка і Олега Боярінцева розпочато низку службових розслідувань, які мають виявити тих, хто допоміг  нашим журналістам викрити подробиці  їхніх корупційних оборудок. Припинити витік інформації до початку будівництва нових енергоблоків стало настільки важливим, що до пошуків «крота» навіть залучили приватні структури, які спеціалізуються на промисловому шпіонажі і мають технічні можливості для прослуховування телефонів, злому емейлів і персональних акаунтів у соцмережах. 

Маючи в арсеналі достатню кількість спецапаратури, Галущенку з Боярінцевим вдалося встановити тотальне стеження за більшістю чесних працівників НАЕК «Енергоатом», які ще лишаються у керівних структурах компанії і мають доступ до її фінансової і технічної документації. Прослуховують їх навіть вдома. 

До того ж, працівникам НАЕК недвозначно натякнули, що у разі витоку інформації неблагонадійних чекає фізична розправа.  

Розуміючи ризик, на який наражаються ці люди, наша редакційна група вирішила у п’ятій частині розслідування не публікувати жодних переданих ними документів. Крім того, враховуючи безпорадність і заангажованість більшості вітчизняних правоохоронних  органів та зв’язки того ж таки Галущенка у судах, усі отримані нами усні і матеріальні свідчення ми вирішили напряму передати спецслужбам європейських країн. 

Повний пакет документів щодо діяльності цього злочинного угруповання на  території ЄС отримали Чехія, Словаччина, Угорщина, Німеччина та країни Балтії.  Сподіваємось, реакція силових структур цих країн буде швидкою і безкомпромісною. Адже йдеться про відмивання десятків і сотень мільйонів «брудних» доларів.   

Тим часом зачистки неугодних в компанії «Енергоатом» тривають. Свідченням цього є звільнення з посади керівника  ВП «Атомкомплект» Руслана Жмудського. Призначений ще за попереднього керівництва компанії, він активно протидіяв отриманню відкатів з підрядників, за що і потрапив у немилість. Ним було призупинено платежі за десятками сумнівних контрактів. При цьому внаслідок особистих переговорів із постачальниками Жмудському вдавалось отримати значно нижчу ціну на необхідні ВП «Атомкомплект» товари та послуги за рахунок усунення корупційної складової. 

На практиці це виглядало так: підряднику чи постачальнику Жмудський пропонував зменшити вартість на 10-20% від заявленої раніше, натомість не потрібно було вносити жодних хабарів чи відкатів. Така домовленість влаштовувала усі сторони. ВП «Атомкоплект» отримував значну економію, фірми-підрядники і постачальники нічого не втрачали, адже ці відсотки завідомо закладались у ціну в розрахунку на підкуп посадовців. Під гарячу руку Жмудському потрапили і так звані «священні корови», тобто компанії, прямими бенефіціарами яких було угруповання «Фіми». 

Жмудський тоді прямо заявив, що якщо ціну за контрактом зі швейцарською Zentrum Solutions AG не буде знижено на 20 відсотків від заявленої, він поставить питання про розірвання контракту, адже неозброєним оком було видно, що у ціну закладено відступні для «Фіми». І це стало останньою краплею для угруповання «Фіми» (Єфім Важиєвський). «Патлатий» (Віталій Мірошніченко), який курував контракт, змушений був, опустивши голову, погодитись на вимоги Жмудського. Сума контракту з 550 тисяч євро була зменшена до 472 тисяч.

162574 3

До кінця очистити Авгієві стайні «Атомпкомплекту» від корупції Жмудському не дозволили.  

Спершу тоді ще повноважного керівника ВП «Атомкоплекту» запросили на розмову до вже згаданого нами Германа Галущенка. Де останній в ультимативній формі зажадав, аби Жмудський за власним бажанням залишив займану посаду або у якості альтернативного варіанту перестав блокувати контракти наближених до груп «Фіми» та самого Галущенка фірм. 

На практиці Жмудському запропонували повернутися до схеми, коли отримання проплати за отримані товари та послуги залежала від розміру відкату. Перший пріоритет — 30%, друга черга — 20%, третій список — 10%. 

Жмудський звільнятися, звісно, відмовився. І при формуванні потреби на оплату, всупереч бажанню Галущенка, в першу чергу включив ті компанії, заборгованість по яким потрібно було оплатити у першу чергу. Турбоатом АТ, Радій ПАТ НВП, «Імпульс», Сумський Насосенергомаш. 

162574 4

Як бачимо з наступного документу, ні «NUKEM», ні «SKODA JS», ні «І&C», ні ІЕС (останні дві перебувають в сфері інтересів «Фіми» і «Патлатого» відповідно) коштів при перебуванні Жмудського на посаді керівника ВП «Атомпкомплект» не отримали. 

162574 5

Після того, як Жмудський поставив у пріоритет на оплату українські компанії, для «Фіми», «Патлатого», Боярінцева, Майстренка і Галущенка стало остаточно зрозуміло, що домовитися з Жмудським їм не вдасться. І почалася кампанія з усунення некерованого начальника ВП «Атомпкомплект».

Відразу після цих подій, а саме 25 травня, Жмудського відсторонили від керівної посади під надуманим приводом, організувавши службове розслідування, а згодом домоглися переведення, так і не назвавши офіційної причини. Неофіційно, поширювалась версія про некомпетентність його як керівника, адже, мовляв, ВП «Атомпкоплект» саме при Жмудському значно наростив заборгованість перед постачальниками і підрядниками. Хоча всім зрозуміло, що ситуацію створили штучно. Адже, як бачимо з документів, у своїх листах Руслан Жмудський неодноразово інформував керівництво НАЕК «Енергоатом» про гостру необхідність виділення коштів. 

На місце Жмудського відразу призначили тимчасово виконуючим обов’язків лояльну до угруповання «Фіми» людину, а саме Олега Яременка. Який сумлінно і без зайвих запитань виконував те, чого не хотів робити його попередник. Яременко зустрічався з постачальниками, рекомендував співпрацювати з людьми «Фіми» або скеровував до такого собі Бондаренка — інженера з охорони праці ВП «Атомпкомплект», який технічно забезпечував отримання відкатів. Сам Яременко щонайменше тричі на день звітував про всі вдалі корупційні оборудки Боярінцеву, а вже через нього повний звіт отримував і Галущенко. Втім нещодавно замінили і Яременка, на його місце призначили ще більш надійну людину з оточення все того ж таки Олега Боярінцева. 

Схеми повернулись. В фаворі знову опинились компанії з часткою російської власності, такі як «NUKEM», «SKODA JS», «DIAKONT», тощо. 

Тут варто повернутись до постаті Германа Галущенка, призначення якого на високу посаду у керівництві НАЕК «Енергоатом» супроводжувалось низкою скандалів. Зокрема, Германа Галущенка не безпідставно звинувачували у зв’язках з країною-агресором. Адже перебуваючи на посаді керівника юридичного департаменту НАЕК «Енергоатом» Галущенко був причетним до судового розгляду, в якому державна компанія зазнала збитків на кілька мільйонів. А вигодонабувачем стала офшорна компанія з Російської Федерації. 

По суті, Герман Галущенко разом із Андрієм Майстренком (Мастєр) забезпечують прикриття всіх згаданих схем. Один користуючись своїми зв’язками у судовій гілці влади, інший вихваляється високопоставленими знайомими у структурі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в ГПУ, МВС, ДБР. Тож Майстренко завчасно отримує інформацію щодо всіх можливих арештів і обшуків. А, значить, будь-які рухи правоохоронців щодо згаданого злочинного угруповання не проходять не поміченими. 

Станом на сьогодні ми змушені констатувати імпотентність більшості правоохоронних структур в боротьбі з розкраданням державних мільярдів в НАЕК «Енергоатом». 

Після зачисток останніх не причетних до корупції кадрів уже ніхто не зможе завадити «Фімі», Боярінцеву, «Мастєру», Галущенку і іншим фігурантам нашого журналістського розслідування спокійно збирати відкати, а найбільша державна компанія України буде дедалі занепадати. 

Вкотре хочеться звернутися до Президента Зеленського, який став іграшкою в руках корумпованого оточення і їхніх бізнес-партнерів з енергетичної мафії. Пане Президенте, якщо найближчим часом існуючі корупційні схеми не вдасться зупинити, завтра галузь атомної енергетики буде зруйновано остаточно. І десятки тисяч працівників «Енергоатому» опиняться на вулиці, не маючи засобів, аби прогодувати свої родини. А країну чекатиме енергетичний колапс. Або навіть більше, катастрофа масштабів Чорнобильської трагедії. Адже описані нами корупційні схеми стосуються постачання обладнання для забезпечення безпечної експлуатації на всі українські АЕС. А це не жарти. Якщо вашого попередника Порошенка звинувачували у схемах на оборонці, що коштувало Україні сотень життів, то схеми у НАЕК «Енергоатом», у які вас втягнуло ваше оточення, можуть обійтися нашій країні у сотні тисяч життів. 

Як гадаєте, такого результату президентства від вас чекали ваші виборці? 

Розуміємо, що описане дуже дисонує з тим, що голові держави доповідають його радники. Тому звертаємось також до Служби зовнішньої розвідки, а також Головного управління розвідки України з проханням перевірити викладені факти і доповісти головнокомандуючому Зеленському реальний стан справ в українській енергетиці. Зрештою, захист національних інтересів від зовнішніх впливів у політичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній та екологічній сферах — це ваш прямий обов’язок. 

Чекайте незабаром частину шосту нашого розслідування. Далі буде… 
“ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ