Человек не терпит насилия!

Свобода, чи безпека?

Україна рухається в сторону Європи, і намагається перейняти найкращий досвід європейських країн партнерів – такі заголовки ми часто зустрічаємо на просторі інтернету та різних ЗМІ, однак чи відповідає це дійсності? Ситуація, яка склалась в Україні, вимагає різких рішень, що не завжди приходяться до вподоби звичайним громадянам. Одним з таких рішень є перейняття європейського досвіду щодо продажу та реєстрації SIM-карт по паспорту. На сьогодні такі обмеження діють в Польщі, Німеччині, Франції тощо.

Питання продажі SIM-карт по паспортних даних вже не одноразово піднімалось українськими депутатами. Остання спроба була 3 вересня 2019 року, коли депутати зареєстрували законопроект № 1083, який згодом був відкликаний під приводом тиску на свободу звичайних громадян. Однак реалії сьогодення показують, що прийняття мір щодо продажі SIM-карт з прив’язкою до паспорту не просто забаганка, а необхідність. У зв’язку з чисельною кількістю анонімних мінувань, які поступають з одноразових номерів, правоохоронні органи тратять величезний ресурс на реагування, підприємства втрачають кошти, в суспільстві поширюється паніка. Також злочинці використовують одноразові SIM-карти задля здійснення шахрайських дій, чи просто для анонімного телефонного зв’язку. В Україні пройшла хвиля терористичних актів, однак приймати певні міри, які б допомогли боротися з терористичною загрозою ніхто так і не збирається.

Хіба повинен звичайний законослухняний громадянин України боятися за те, що йому прийдеться зареєструвати свою SIM-картку? Ні, адже це звичайна практика розвинутих країн де люди платять власною анонімністю задля своєї безпеки. Дійсно, така правова імплементація потягне за собою створення інших проблем, але що заважає перейняти досвід європейських країн, які вже давно вирішили проблеми, що з’явились у наслідок такого обмеження? Основний тезис, що прив’язка мобільного номеру до ідентифікуючих даних лише ускладнить звичайне життя громадян, а злочинці все рівно знайдуть як купляти SIM-карти – повна маячня. Якщо оператори будуть блокувати незареєстровані номера, злочинцям залишиться лише реєструвати номера на так званих «дропів». У будь-якому випадку це ускладнить життя правопорушникам, та допоможе правоохоронцям знаходити та блокувати платформи, де люди продають за гроші свої паспортні данні. До речі, в Німеччині вирішили і цю проблему. Придбати SIM-карту можна лише особисто в магазині або через відео веб-зв’язок, показавши паспорт на камеру.

Отже чи потрібні Україні такі зміни? Безперечно так. Впровадження таких обмежень потребує вирішення цілого ряду питань та супутніх проблем, однак таке рішення буде ще одним кроком до створення цивілізованого безпечного суспільства.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ