Человек не терпит насилия!

Від прокурора, який арештовував майданівців, до керівника управління ДБР: хто такий Артем Яблонський

maxresdefault

«Нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану», — наголошував 21 листопада минулого року Президент Володимир Зеленський. Глава держави сподівався отримати бодай якісь результати вже до роковин розстрілів, 20 лютого цього року. Вірив, що командна робота прокуратури та ДБР у складі аж 52-х правоохоронців дасть результат.

Але вже зараз стає зрозуміло: «зелена влада» перетворила розслідування на фарс. Відтак, справи Майдану не тільки не будуть розслідувані, але, скоріше за все, навіть «поховані» в історії. Цьому активно сприяє кадрова політика та призначення на керівні посади людей, які були гвинтиками правоохоронної системи Януковича.

Для прикладу, керівником управління з розслідування злочинів під час Революції Гідності призначений колишній прокурор, який в 2013-14 роках особисто переслідував активістів. Мова йде про Артема Яблонського, який під час Революції гідності працював в прокуратурі Голосіївського району Києва. З січня 2020 року він очолює управління, яке розслідує справи Майдану. Тоді переслідував, зараз розслідує – чи це не плювок в обличчя тих, хто постраждав від режиму Януковича, або втратив на Майдані близьких та рідних?

 jablonsskkkkkk html m4c759a19

Усе таємне колись таки стане явним. Якби цього комусь дуже не хотілось. Артем Яблонський у 2014 році сам підписував обвинувальні акти проти учасників протестів на Майдані. Про це відомо з матеріалів справи та з протоколу допиту Яблонського, проведеного у 2018 році.

 jablonsskkkkkk html 6655f2d0

 jablonsskkkkkk html 1777a98e

Яблонського допитували у справі щодо фактів неправомірних дій працівників органів внутрішніх справ, прокуратури та суду щодо учасників мирних акцій протесту в грудні 2013 – лютому 2014 року, що призвело до незаконного затримання та притягнення їх до кримінальної відповідальності. З матеріалів допиту стало відомо, що Яблонський з 2011 до серпня 2014 року був прокурором та старшим прокурором Голосіївського району Києва. На допиті він заявив, що в січні 2014 року заступник прокурора району на прізвище Шпирь доручив йому взяти участь у розгляді та підтримати клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою активістів, затриманих під час акцій протесту. В результаті його роботи були взяті під варту щонайменше троє активістів – Андрій Судраб, Дмитро Москалець та Дмитро Полтавець. Всі вони згодом були відпущені судом, а активіст Судраб навіть зміг відсудити моральну компенсацію за незаконне затримання і побиття співробітниками міліції.

jablonsskkkkkk html 6987830c

jablonsskkkkkk html m38d7a6cf 

«Коли нас судили, я цьому прокурору (Яблонському – ред.) казав: «На основі яких показів свідків ви нас судите?». А він мені почав розповідати про трьох беркутівців із Запоріжжя, які написали про те, що ми нібито кидали пляшки, каміння та запальну суміш… Але ж коли мене арештували, в мене взяли дактилоскопію, яка показала відсутність на моїх руках відповідних відбитків», — згадує події 2014 року активіст Судраб.

Судраб додає, що не розуміє, як Яблонський, який спочатку виступав стороною обвинувачення активістів Майдану, тепер може розслідувати ці справи: «Це перегиб нашої системи. Він же негідник (Яблонський мається на увазі – ред.). Знаєте, це як у фільмі «Свадьба в Малиновке»: червоні прийдуть – грабують, білі прийдуть – теж грабують».

Яблонський, як активний учасник репресивної машини Януковича, тепер допущений до матеріалів справи Майдану і веде розслідування фактично проти самого себе. Відповідь на питання, як таке могло статись, криється у персональній характеристиці Яблонського та у його бажанні вислужитися перед керівництвом Державного бюро розслідувань.

Цікавий факт: з відповіді Офісу Генерального прокурора стало відомо, що Яблонський не пройшов переатестацію кадрової комісії ГПУ, яка проводилась у грудні 2019 року. А відповідно залишатись у прокуратурі він не міг і був … переведений у Державне бюро розслідувань. Тобто, для прокуратури він – профнепридатний. Але згодився вже в ДБР. Кадрова політика Зе і його команди – у всій своїй красі.

На початку 2020 року, як раз тоді, коли Яблонського поставили керувати відділом у справах Майдану, він активно вигороджував одного зі своїх начальників — Олександра Бабікова. Зокрема він заявляв, що колишній адвокат Януковича нібито не буде мати доступу до справ Майдану. Яблонський вислужився перед керівництвом і отримав імунітет щодо своєї персони з таким непростим минулим. До того ж, вже зараз відомо, що всі виконі управлінням завдання передаються напряму заступнику директора ДБР Бабікову, якого у ЗМІ вже охрестили тіньовим куратором бюро.

Люди, особисто знайомі з Яблонським, характеризують його як вкрай мстиву особу, яка готова принижувати гідність та честь інших. Один з працівників управління ДБР, в якому працює Яблонський, розповідає про те, що той часто використовує методи погроз до підлеглих та змушує їх працювати понаднормово.

Така характеристика з боку підлеглих добре прослідковується в історії, яка сталась з Олександром Чорноблавським. У 2016 році він був слідчим Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ. Тож ініціював перевірку на причетність Яблонського до переслідування майданівців та клопотав про тимчасовий допуск до речей та телефонних розмов останнього. Відповідні документи на своєму сайті опублікував екс-заступник глави Адміністрації Президента часів Януковича Андрій Портнов.

 jablonsskkkkkk html m7a9002f5

Олександр Чорноблавський по центру

Зараз Чорноблавський працює слідчим у Державному бюро розслідувань, хоча ще не так давно був керівником відділу. Його «посунули» після приходу в ДБР Яблонського. Останній також брутально помстився Олександру за надмірну цікавість — змусив того мити вбиральні у Державному бюро розслідувань. Відповідне відео було надане джерелом, наближеним до ДБР.

jablonsskkkkkk html m17536ad5 

jablonsskkkkkk html 53c736a9

Викликає багато запитань і остання декларація Яблонського. Річ у тім, що до 2019 року вона була фактично пустою. З фінансових звітностей керівника управління ДБР виходить, що він проживає з мамою, а також користується кімнатою у гуртожитку. Однак його грошові активи у 2018-2019 роках почали неймовірно зростати.

Ще в 2015 році він мав три рахунки у банках на суми: 150 тис грн, 70 тис грн та 15 тис грн. У 2018 році рахунки збільшились у майже втричі і в банку він зберігав вже 530 тис гривень та 337 тис гривень. А в 2019-му Яблонський дивним чином накопичує на одразу п`ять рахунків у банках. Загальна сума коштів, які він задекларував, складає 1 млн 127 тис гривень. І при цьому він продовжує нібито жити з мамою та декларувати користування кімнатою у гуртожитку.

Фактично за часи роботи в прокуратурі, а тепер і в ДБР, Яблонський зміг стати мільйонером і складається враження, що у нього з’явились не без корупційної складової.

До речі, хоча з прокуратури він пішов, коли не пройшов переатестацію, але своїх людей там залишив. Зокрема, начальником одного з відділів Офісу Генпрокурора працює рідний брат Яблонського Юрій. Більше того, дружина брата теж віднедавна перейшла на роботу в Генпрокуратуру. Хоча до цього працювала в Дарницькому районному суді Києва.

Підлеглі Яблонського розповідають, що він не є самостійною фігурою, і великий вплив на його роботу має заступник директора ДБР Олександр Бабіков. Доходить навіть до того, що Яблонському прямо забороняють розслідувати окремі епізоди кримінальних проваджень відносно екс-президента Віктора Януковича. У той же час «куратори» вказують, які справі навпаки потрібно рухати швидше.

Нині зрозуміло – в ДБР існує прямий конфлікт інтересів. Бо не може людина, яка переслідувала активістів, прозоро та справедливо розслідувати злочини проти них. І ліквідувати це злочинне непорозуміння має новий конкурс на посаду керівника управління з розслідування злочинів на Майдані. Але вже зараз стає зрозуміло – чесного конкурсу, а відтак потужної і націленої на результат команди – не буде. Бо ж Артем Яблонський – один з членів конкурсної комісії, який має прямий вплив на вибір керівника управління з розслідування справ щодо переслідування активістів у 2013-2014 роках.

 jablonsskkkkkk html 3c5be99e

«Чому через 5 років ми так і не знаємо вбивць на Майдані?», — з надривом питав Володимир Зеленський Петра Порошенка під час дебатів на стадіоні. Зовсім скоро таке ж питання будуть ставити вже і Володимиру Олександровичу. Питання риторичне, бо відповідь зрозуміла усім.

 Іван Демідов, для ”ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Експертний fact-checking послання В.Зеленського до парламенту: виявлено маніпуляції, перекручування та відверту брехню

Експертний fact-checking послання В.Зеленського до парламенту: виявлено маніпуляції, перекручування та...

20 жовтня 2020 р. президент України В.Зеленський виступив зі щорічним Посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України, з…
Тупой и еще тупее

Тупой и еще тупее

Да что ж такое творится? Нет ни дня, чтобы Зеленский с Ермаком не зашкварились по самое немогу. Сюжет Михаила Ткача…

Как Зеленский опускает гривню, чтобы заработать на ОВГЗ

Телеграмм-канал «Украинский обозреватель» сообщает об интересной схеме Зеленского. » Алексеей Комаха: «Президент Зеленский и его супруга Елена еще в июле…
НОВОСТИ