Человек не терпит насилия!

Роман Афонов – начальник головного управління державної податкової служби в Запорізькій області

afonovvvv

У травні Кабінет Міністрів скористався можливістю не проводити повноцінні конкурси на державні посади у зв’язку з пандемією коронавірусу та призначив очільником Державної податкової служби Олексія Любченка. Після його призначення відбулися певні ротації і на інших посадах у податковій як у Києві, так і в регіонах.

Працювати податковим інспектором Роман Петрович став одразу після роботи бухгалтером. Трудився він на цій посаді дванадцять років, якщо вірити його офіційній біографії, оприлюдненій на сайті ДПС. А от з 2012-го він зробив суттєвий кар’єрний стрибок у крісло начальника ДПІ в одному з районів Запоріжжя. Не зрозуміло лише, чому Афонов раптово змінив область із Донецької на Запорізьку, і чому саме на Запорізьку. Ну а з червня 2020-го, після зміни керівництва податкової, Афонов очолює головне управління ДПС області.

Ми проаналізували майнові декларації Романа Афонова за 20142015201620172018 та 2019 роки. За вказаний період він декларував переважно зарплату державного службовця, незначну пенсію та дохід від продажу майна.

Його дружина Ольга Афонова – підприємиця. От тільки серйозні гроші вона стала показувати недавно. У 2014-му році взагалі мала за рік химерну суму в 27 тисяч гривень. А потім її дохід як підприємиці став рости з космічною швидкістю: за два роки рвонув від 130 тисяч до 2,6 млн грн. За звичайних обставин таке уявити складно, але для дружини податківця фантастика може стати реальністю.

Усе, чим володіє Роман Петрович, – квартира в Запоріжжі, придбана у 2014 році за 764 тис. грн. За тодішнім курсом, це прирівнювалося до 65-ти тисяч доларів. Ми можемо лише порадіти за податківця, якому на державній службі вдалося звідкілясь залучити таку суму. Розташування, судячи з карти, непогане.

 Земельні ділянки є лише в дружини податківця – Афонової Ольги. Їх ми нарахували в декларації аж три, і всі вони розміщені в Бучі Київської області, мають однакові площу та призначення – для будівництва, хоч і розташовані в лісі. За них вона виклала 289 тисяч гривень.

 

На кожній із цих ділянок розміщені житлові будинки. Так, Ользі Афоновій, яка зареєстрована підприємицею, вдалося звести якщо не маєтки, то маєточки під соснами. Цікаво, що їхню вартість податківець не захотів вказувати у своїй декларації. Проте з сайту нерухомості ми бачимо, що котеджі такою площею та схожим дизайном у Бучі коштують в середньому 4-5 млн грн. Ось, який вони вигляд мають із повітря.

 Найцікавіше, що дружина податківця проявила не лише хист до підприємництва, але й встановила своєрідний рекорд із будівництва. Першу земельну ділянку в Бучі вона придбала 6 червня 2015 року всього за 82 000 грн. Відповідно до договору, жодної забудови на землі не було. Якщо вірити дозвільним документам, то 15 червня вона розпочала будівництво, а вже 23 червня 2015 року подала декларацію про готовність будинку до експлуатації. Тобто двоповерховий будинок площею 187 кв. м Афонови збудували за 8 днів (!!!)

 

Хоча насправді жодного рекорду тут немає. Тут очевидне застосування схеми ухилення від оподаткування, приховування справжньої вартості покупки та легалізації вже збудованого об’єкта. Тобто на момент купівлі землі на ній уже був готовий будинок, але збудований без будь-яких дозвільних документів. Новий власник землі оформляє дозвільні документи від себе, начебто це він будував будинок і вже реєструє власність як забудовник. Очевидно, що без корупційних зав’язків тут не обійшлось.

 

До речі, неподалік від Афонових подібний будинок за подібною схемою придбав прокурор Олександр Лівочка. Він стверджував, що будував трохи менший будинок приблизно за два тижні. У це не повірило НАЗК, яке 23.03.2018 року рішенням № 511 ухвалило, що прокурор вказав неправду в декларації та насправді придбав не лише землю, але й незавершене будівництво. Навіть Окружний адміністративний суд міста Києва в це не повірив, який рішенням від 27 квітня 2020 року № 826/9366/18 залишив рішення НАЗК у силі. Тобто податківець теж мав би задекларувати придбання незавершеного будівництва та вказати його реальну вартість.

 

За даними майнової декларації, в Ольги Іванівни також є 3,5% офісної нерухомості в Подільському районі Києва, яка вартує 600 тис. грн. Водночас згідно з витягим із реєстру нерухомого майна, дружина податківця одноосібно має 175 квадратних метрів.

 

На перший погляд, дружина й справді займається бізнесом. Спочатку в Донецькій області стала фізичною особою-підприємцем, а потім переїхала разом із чоловіком до Запоріжжя, де займається мобільним харчуванням.

 

Окрім цього, Ольга Афонова почала вливатися в товариства з обмеженою відповідальністю, як-от:

 

  • у 2015-му вона внесла 100 грн у статутний фонд ТОВ «Сяйвомет», яке займається виробництвом чавуну, сталі та феросплавів. Цікаво, що, попри загальний капітал – 1000 грн, у власності фірми є три автомобілі BMW. За підсумками 2018 року, заробіток компанії склав 1,6 млн грн, однак інформація про виплачені дивіденди відсутня;
  • у 2016 році ТОВ «Аска-Полімер» поповнилося Афоновою вже на 250 тис. грн. Чистий прибуток товариства за 2018-ий склав 450 тис. грн;
  • нарешті у 2019-му Афонова зайшла у ТОВ «РК Консалтинг», у підприємство, що здає в оренду нерухомість. У статутний капітал вона вже внесла рекордні 1,07 млн грн. Її бізнес-партнеркою є свекруха Афонова Наталія Ігорівна, яка внесла втричі більше – 3,24 млн грн. Чистий прибуток товариства за 2018 рік – 250 тис. грн.

 

afonov20
afonov21

 

Мама податківця, Наталія Афонова, нині також підприємиця: здає в оренду нерухомість. До речі, раніше вона працювала на державній шахті. Сама ж мешкає в Донецькій області, однак змогла обзавестися двома столичними квартирами. Зокрема в 2015-му вона отримала свідоцтво про право власності у свіжому будинку по проспекту Лобановського. Мінімальна ціна квадратного метра в цьому ж будинку – 1138 доларів. Тож за 87 квадратів мама Романа Афонова могла викласти під сто тисяч доларів.

 Друга квартира придбана у 2016 році та має площу 108 квадратних метрів. На профільному сайті з продажу нерухомості ми знайшли ціну в 1700 доларів за квадрат. Вірогідно, це житло мало б обійтися Наталії Афоніній у 180 тисяч доларів. Звідки пенсіонерка взяла такі кошти ми, на жаль, не знаємо. Але за нашими даними, договір підписувала не теща, а дружина податківця.

Подружжя Романа та Ольги Афоніних має також непоганий спектр транспортних засобів. Податківець у 2016-му придбав мотоцикл Honda за 24 тисячі гривень. Однак і його дружина також користується двома мотоциклами: власним BMW за 343 тисячі гривень та має право користування HONDА. Паралельно дружина пересувається й солідними автомобілями, також марки BMW.

 

Розкішні автівки, мотоцикли з маєтками нерідко опиняються у власності родичів, а не самих держслужбовців з не надто високою зарплатою. Питання походження цієї рухомості і нерухомості має лунати під час проходження анонсованої минулим керівництвом атестації всіх працівників податкової служби. Проте, чи є ще її проведення в планах нового очільника податкової – невідомо.

“Автомайдан”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ