Человек не терпит насилия!

Кібератаки Російської Федерації, як спосіб вплинути на місцеві вибори в Україні

На днях відбулось засідання Національного координаційного центру кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України. Головне питання, яке обговорювалося її учасниками було організації захисту систем Центральної виборчої комісії під час місцевих виборів у 2020 році, а також перспективи і потенційні ризики впровадження у виборчий процес онлайн-голосування та інших електронних сервісів.
У заході взяли участь представники ЦВК, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної поліції України, Національного банку України, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних сил України, розвідувальних органів.
Кожного разу фіксуються факти кібератак з боку РФ на державні об’єкти критичної інфраструктури, тому особливу увагу слід приділяти питанням захисту інформаційної інфраструктури в Україні на передодні місцевих виборів.
Слід нагадати, що Російська Федерація постійно намагається здійснювати вплив на зовнішню та внутрішню політику держави через інформаційний простір. Так, Росія намагалася перекласти відповідальність за втручання у вибори в США на Україну. Розвідники РФ передавали сфабриковані дані українським і російським бізнесменам, які надавали їх політикам і журналістам США, зазначає авторитетне видання NYT.
Крім того, під час виборів в Україні у 2019 році було зафіксовано ряд дезінформаційних атак з боку країни-агресора. Моніторинг проводила робоча група для запобігання зовнішньому втручанню в українські вибори, куди також входили аналітики «Детектора медіа». Її створила «Атлантична рада», Трансатлантична комісія з чесних виборів та Фонд Віктора Пінчука. Аналіз вели за трьома напрямками: дезінформація, кіберсфера, гібридні військові атаки.
«Втручання не було настільки сильним, щоби вплинути на результат виборів чи процес голосування, — зазначається у звіті групи. — Російська війна проти України та окупація частин української території є найбільшим чинником впливу, включаючи відсутність можливості проголосувати у 16 % виборців, які живуть у Криму та на Донбасі».
Під час виборів російська дезінформація була сконцентрована на дискредитації процесу голосування та української влади загалом. Просували тези щодо контролю України Заходом, відсутності реальних виборів тощо.
Окремо заслуговує на увагу заяви військових генералів РФ, які прямо підкреслюють, що інформаційний вплив – це насамперед сучасна зброя. Генерал армії РФ Валерій Герасімов не соромлячись заявив, що зміст війни тепер розширюється: «Активно використовуються методи економічного, політичного, дипломатичного, інформаційного тиску, а також демонстрація військової потужності в інтересах посилення ефективності невійськових заходів. Військова сила застосовується, коли не вдалося досягти поставлених цілей невійськовими методами».
В свою чергу, Рада національної безпеки та оборони України готова протистояти всіляким атакам Російської Федерації на місцевих виборах. «Ми готові протистояти загрозам з кіберпростору, які очікувано надходитимуть від нашого північного сусіда. Це не лише кібератаки, а й спроби маніпулювання суспільною свідомістю, поширення фейків з метою загострення суспільно-політичної ситуації всередині країни та дискредитації України на міжнародній арені», — заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк.
Нагадаємо, місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня 2020 року. Пройти вони мають одночасно на всій території країни — виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ