Человек не терпит насилия!

Офшори та нерухомість у Криму: уповноважений Зеленського по СБУ стає “новим Семочком” для Зеленського

semenchenkkkkopidarr

Дружина Уповноваженого президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Романа Семенченка нажила чималий бізнес під час роботи чоловіка в СБУ. Вона також стала власницею квартир в окупованому Криму. Про це дізналися аналітики проекту Pep.org.ua.

У жовтні минулого року Володимир Зеленський призначив співробітника Служби безпеки часів Януковича Романа Семенченка уповноваженим з питань СБУ. Президента не насторожили ні статки родини Семенченка, ні коштовна нерухомість кадрового працівника СБУ, ні сумнівні бізнес-зв’язки. 

Вдалося довідатися, що Семенченко до призначення уповноваженим Зеленського мав частку у фірмі “Фінансова компанія “Толкфін”, яка фігурує у кримінальному провадженні щодо несплати податків та зловживанні службовим становищем. Співзасновником фірми є Павло Жицький — фігурант “газової справи” Онищенка, який за угодою з прокурором визнав вину та отримав позбавлення волі на 5 років з іспитовим строком у 3 роки.

Іншим співвласником є такий собі Євген Астіон. Зять колишнього помічника міського голови Дніпра Бориса Філатова, екскерівника силового блоку групи компаній “Приват” Михайла Кошляка. До речі, і Астіон, і Кошляк сьогодні є бізнес-партнерами дружини Семенченка.

У самого Семенченка у декларації за 2019 рік не було жодної згадки про частку у зазначеній компанії “Толкфін”. Так само там немає інформації про продаж частки у 499 тисяч грн. Це є порушенням закону, тому ЦПК звернеться із заявою до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Що стосується дружини Семенченка Олени, то вона має куди успішні бізнесові показники. Найбільший “підйом” у неї збігся з кар’єрним зростанням чоловіка: після двох років на посаді заступника голови Управління СБУ Дніпропетровщини його призначили 2013 року керівником Житомирського Управління Служби безпеки. До речі, 2014 року він покинув службу і не займав посад до 2019. 

За останньою декларацією Семенченка, Олена є власницею кіпрської компанії FINANCE ALLIANCE ASG LTD. Ця компанія інвестувала 5,2 млн доларів в ТОВ “Солома” і володіє 26% цієї компанії. А співвласниками є вже згадані нами партнери Смеменченка Євген Астіон і Михайло Кошляк. Ще 3,1 млн доларів компанія Семенченко інвестувала в іншу кіпрську фірму Ovaro Holdings limited. 

До речі, компанія Ovaro в декларації Семенченка не відображена, але вона є досить відомою в Україні. Адже контролює девелоперську компанію “ХХІ Сторіччя”, яка в січні 2020 року купила землю у Києві під будівництво ТРЦ “Вирлиця”.  

Ми маємо класику українського жанру: колишній СБУшник нібито вже не займається бізнесом, а його дружина навпаки досягає в ньому висот. При цьому партнери по бізнесу в неї ті ж самі, що були у чоловіка-службовця. І крутяться там мільйони доларів. А Зеленського такі збіги ані трохи не насторожили”, — коментує юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Але це ще не все. Семенченко вказав у декларації за 2019 рік, що його дружина стала власницею двох квартир в окупованій Росією Євпаторії. В українських реєстрах цієї нерухомості на Семенченко немає, проте вона є в російському. Це означає, що майно оформлене за російським законодавством. Більше того, у власність воно набуте 2018 року, а Семенченко вказав, що 2019.

5cdb4bc4 f4f0 4a5c 9a03 06102cf373d0

Пощастило Семенченку і з заможними родичами. Так, у 2018 році дружина вказала подарунок у грошовій формі на 4,59 млн грн від ймовірної родички 1947 року народження Галини Косовської, уродженки Євпаторії. За даними реєстру, Галина Володимирівна не володіла бізнесом, тому джерело походження коштів залишається невідомим. До речі, саме Косовська раніше володіла квартирами в Євпаторії, власницею яких стала дружина Семенченка. 

****
Семенченко — далеко не єдиний співробітник, який ставить репутацію СБУ під сумнів. Тиск на бізнес, вигадана статистика і провалені справи стали нормальним явищем для спецслужби. Але бажання реформувати СБУ, забрати непритаманні функції, схоже, не хоче ніхто, зокрема і президент. Детально проблему описала членкиня правління ЦПК Олена Щербан: Намальовані цифри, кошмарення бізнесу та провальні справи: СБУ, яку хоче посилити Зеленський.

Центр протидії корупції

Намальовані цифри, кошмарення бізнесу та провальні справи: СБУ, яку хоче посилити Зеленський

 
 
66df030 sherban olena

юрист і заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції

Президент Володимир Зеленський у березні подав невідкладний законопроєкт щодо реформи Служби безпеки України. Реформа  це гучно сказано, адже СБУ за версією президента залишає за собою всі невластиві функції та отримує навіть більше. 

Окрім громадськості, пропозиції щодо цементування “совка” в СБУ розкритикувала також Міжнародна дорадча група, до якої входять Консультативна місія ЄС, офіс зв’язків НАТО та посольство США. 

У своєму законопроєкті Зеленський під прикриттям державної безпеки хоче дати  СБУ  можливість розслідувати злочини, які вони захочуть. 

У чому небезпека? Голові Служби Івану Баканову, наприклад, буде простіше вирішити проблеми олігарха Ігоря Коломойського в Національному антикорупційному бюро. Все, що Баканов може зробити і робить зараз,  це блокує ключову експертизу у справі НАБУ щодо Приватбанку. 

 

Однак за ініціативи президента щодо псевдореформи голова СБУ зможе забрати справи Коломойського з НАБУ і закрити, організувавши перед цим розслідування із маски-шоу та гучними затриманнями з “хепі-ендом” для фігурантів. 

Після цього Баканов знову в Раді відчитається про неіснуючі досягнення Служби із придуманими цифрами компенсацій в бюджет. 

Чи розуміє Зеленський, якій Службі безпеці він хоче дати більше повноважень? І чому після гучних передвиборчих обіцянок він розвертає реформу на 360 градусів? Ще у січні 2019 Зеленський обіцяв, що Служба безпеки України буде позбавлена невластивих функцій. 

Схоже, що президент не усвідомлює небезпеки, на яку підписує всю країну. Вирішили розписати деякі “досягнення” СБУ для розуміння, якого монстра хоче  посилити Зеленський разом зі своїми депутатами. Адже рішення щодо реформи будуть приймати саме депутати і їм вирішувати, з якою службою країна житиме далі.

Штучний піар 

Офіційний сайт Служби безпеки України переповнений повідомленнями про їхні досягнення. На перший погляд вражає, а потім стає зрозуміло, що це просто придумані для піару цифри. 

Із відповідей на запити СБУ стало зрозуміло, що вони не ведуть обліку і жодну із цифр на своєму сайті чи виступів Баканова підтвердити не можуть. 

Відповідно питання: як без статистики можна звітувати цифрами про результати?

Тим часом Зеленський про Баканова говорить, що “такого чесного голови СБУ в нас ніколи не було”. 

У звіті СБУ за 2019 рік наведені дуже серйозні показники. Наприклад, вказано, що за матеріалами спецпідрозділів “К” за різні злочини засуджено 472 особи. Ми запитали в СБУ, хто ж ці сотні засуджених та за що?

У відповідь Служба запевнила, що люди дійсно сіли, проте хто саме та за які злочини, не відповіли: облік таких даних не ведеться.

Виходить, Служба веде статистику без статистики? Адже фактично у Службі мають лише цифру, яку навіть нереально перевірити, а іншої інформації вони не кажуть. 

За 2019-2020 роки СБУ начебто не дозволила завдати збитків державі на суму понад 25 мільярдів гривень. Однак на наш запит СБУ не написала, у чому саме полягає роль спецслужби в недопущенні таких збитків

Ба більше, у самій же відповіді йдеться про співпрацю з іншими органами, тобто СБУ могла виконувати лише формальну роль при запобіганні збитків, а лаври присвоїти собі. 

Також СБУ прозвітувала, що здійснюючи контррозвідувальний захист економіки, відновили права державної власності на фінансово-матеріальні цінності вартістю 4,3 млрд грн. Утім, знову ніякої чіткості. 

Напрошується логічний висновок, що СБУ придумує свої показники результатів, яких насправді не існує.

Традиційне кошмарення бізнесу 

Судячи з ініціативи президента, департамент “К”, відомий кошмаренням бізнесу, залишається. Тобто жити бізнесу зі схемами, вимаганнями та відкатами ще довго. 

Так само, як і Україні ще довго чекати інвестицій, бо кому треба такий “друг”, який з дня на день може прийти з маски-шоу, обшуками та вилученням майна. 

Стандартна схема наїзду: СБУ відкриває кримінальне провадження, після чого проводиться обшук в офісі, вилучають документи, комп’ютери, ноутбуки – робота компанії заблокована. 

Такі дії спонукають власника бізнесу “зрозуміти”, що у нього серйозні проблеми. Якщо після обшуків ці проблеми не “вирішити”, далі починається друга фаза наїзду. СБУшники постійно смикають бізнес-партнерів і контрагентів компанії, аби ті пред’явили свої претензії.  

Публічно в СБУ відхрещуються від таких дій і кажуть, що неправомірні провадження і справи порушують інші органи досудового розслідування. А СБУ опиняються в центрі скандалів лише тому, що їхніх оперативників в обов’язковому порядку залучають до таких слідчих дій. 

Але це щонайменше маніпуляція, адже ми знайшли багато прикладів підозрілих справ, де слідство вело саме СБУ.  

Наприклад, минулого року СБУ декілька разів навідувалось до великої компанії з інозменими інвестиціями АрселорМіттал. Навіть Іван Баканов заявляв, що має претензії до менеджменту компанії, начебто вони погано працюють. Але поганий менеджмент будь-якої компанії не може бути предметом уваги СБУ. 

Після цього цирку компанія навіть почала виводити валюту з України. Утім, це не завадило СБУ продовжити своє “розслідування”. В результаті нікому пізори не пред’явили. 

Саме такий безрезультатний “результат” може запропонувати СБУ країні.

У квітні цього року СБУ відрапортувала про викриття розкрадання на 110 тис грн, виділених на протидію коронавірусу. У відомстві наголошують, що встановили “механізм привласнення грошей”, тобто схему, за якою сплановано хтось вкрав гроші з бюджету.

Натомість справу розслідують за статтею “службова недбалість”, тобто хтось неналежним чином виконував свою роботу. СБУ сама суперечить  говорять одне, а роблять інше.

Провальні справи з викриття корупції

Напрямок протидії корупції є великим ресурсом для “заробляння” грошей СБУшниками. Вийшло безліч журналістських розслідувань щодо люксового життя керівників антикорупційних та економічних підрозділів в СБУ. 

У всіх цих історіях є невимовна схожість: усі службовці СБУ мають багатих батьків-пенсіонерів або успішних дружин-бізнесвумен. При цьому успіхи та багатства зростають в геометричній прогресії після початку роботи в СБУ.

Ефективність “боротьби з корупцією” можна оцінити на конкретних прикладах. На хабарі “ловлять” простих виконавців, але й такі справи розвалюються в суді. Можливо, саме такими викриттями і хизується СБУ у своїх статистиках? 

Елементарна справа щодо хабара у 600 доларів, на лаві підсудних 5 осіб, яка закінчилася їх виправданням у суді. Суд відкинув всі докази, зібрані СБУшниками, оскільки вони не підтвердили факту вимагання та отримання грошей 

Суд також виправдав двох прикордонників, яких СБУ викрила на хабарі у 2 тисячі доларів за перевезення тютюнових виробів через кордон. У суді стало відомо, що перевезенням тютюнових виробів вони не займалися і це була легенда, придумана працівниками СБУ. 

В іншій справі про хабар 30 тисяч гривень виправдали податківців. Як виявилося, обвинувачення податківців базувалося на показах свідків, які діяли за вказівками працівників СБУ. 

Так само суд став на бік голови сільради на Київщині, якого викрили на хабарі у 12 тисяч гривень. Доказів вимагання хабара СБУшники не здобули, тож суд повірив, що гроші просто підкинули. 

У суді з’ясувався цікавий факт: під час обшуку слідча СБУ навіть випадково забула у голови сільради заготовлені завчасно протоколи обшуків і допитів. Це свідчить про фабрикацію справи: як можна знати, які покази тобі дасть свідок, чи заздалегідь написати протокол обшуку, не проводячи його. 

Антикорупційні підрозділи СБУ часто використовують також як інструмент переслідування певних посадовців, що аж ніяк не є боротьбою з корупцією. 

У квітні прогриміла новина про те, як СБУ спіймали на мільйонному хабарі заступника Кличка Миколу Поворозника. У приміщенні КМДА провели обшуки, затримали посередника, який ніс хабар. 

Проте самого Поворозника ніхто не затримував і підозру не вручав. Без підозри такі заяви з боку СБУ є нічим, адже не має результату, лише використання потужних ресурсів СБУ в політичних іграх. 

Уже в травні СБУ навідалась до  екскерівника податкової Сергія Верланова. Справу про корупцію у податковій розслідує Житомирське СБУ, на керівників яких поскаржився один з суддів через те, що втручалися у його роботу. Суддя заявив самовідвід, аби не розглядати арешт майна та грошових коштів у цій справі. 

Поряд з тим, департамент “К” наразі, окрім корупції, займається ще й організованою злочинністю. В СБУ хочуть посилення цього функціоналу, що відображено і в президентському проєкті. Адже дуже зручно під егідою боротьби із злочинністю запакувати будь-які активності. 

У серпні минулого року вже за керівництва Баканова співробітники підрозділу прославилися тим, що банально відпустили в аеропорту наркобарона світового масштабу. 

І хоча злочинця пізніше зловили знову, але бездіяльність співробітників СБУ під час його втечі тоді вразила суспільство. І не виключено, що спіймали його лише завдяки тому, що історія набула великого розголосу.

Невже Зеленського влаштують такі результати із топкорупцією, справи щодо якої СБУшники зможуть забирати в НАБУ? Адже навіть звичайні клерки не отримують покарання, а гучні обшуки та затримання закінчуються нічим.

Рупори Кремля не мають проблем  

Під час березневої поїздки на Полтавщину президент Зеленський заявив, що в СБУ кращі результати, якщо порівнювати керівника СБУ та ексгенпрокурора Руслана Рябошапку. Вочевидь президент робить такі оцінки, ґрунтуючись не на об’єктивній оцінці статистики, а на особистому ставлені до людей, які очолюють ці органи. 

Але чомусь ніхто не пригадав цікавий кейс, про який знову ж таки публічно згадував сам президент. Зеленський анонсував ”дуже гучну історію, яка погано закінчиться”. Йдеться про депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука (кума президента РФ Володимира Путіна). 

“Партія пана Медведчука. Там ще є великі питання, чи це його партія. Чи там це тимчасове об’єднання. І хто вони такі. Є великі питання, звідки у них гроші на фінансування партії, на фінансування каналів. У нас є відповіді, об’єми кеша, звідки і з якої країни вони все це отримують…”,  обурювався Зеленський у серпні минулого року.

Проте досі жоден українець так і не почув відповіді, які має президент і голова СБУ Баканов. Питання російського впливу через телеканали Медведчука не раз ставали епіцентром скандалів. Тож нам дуже цікаво, для кого ця історія погано закінчиться: для рупорів Кремля чи для українців?

При цьому сам голова СБУ Баканов “з кращими результатами” не гребує приймати подарунки від нардепа ОПЗЖ Григорія Суркіса, відвідуючи його ювілей. В свою чергу саме депутати з ОПЗЖ подали свій варіант законопроєкту по реформі СБУ, в якому також пропонують замість реформи збільшення повноважень служби та збереження сумнозвісного департаменту ”К”.

***

Єдиний шанс хоч якось виправити законопроєкт і врятувати реформу – це парламент. Зараз усі козирі в руках у депутатів, які можуть або значно посилити монстра СБУ, або обмежити його апетити, здійснивши обіцянки як передвиборні, так і західним партнерам. Адже той же безвіз Україні дали авансом, повіривши намірам реформувати СБУ.

Олена Щербан, для УП

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ