Человек не терпит насилия!

Тотальна перевірка роботи АРМА

З АРМА таке вперше: одночасно Президент, Парламент і Уряд ретельно перевіряють законність усієї діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів у 2017 – 2019 роках.

medium arma

На кінець поточного року АРМА спіткали:

1) щорічний зовнішній аудит діяльності, який проводиться міжнародною аудиторською компанією, яка є визнаною та має високу ділову репутацію на відповідному ринку України

2) незалежна зовнішня оцінка діяльності, яку проводить комісія із зовнішнього контролю у складі трьох осіб, призначених Президентом, Верховною Радою та Кабінетом Міністрів

3) оцінювання результатів діяльності керівника АРМА в Секретаріаті Кабінету Міністрів

4) перевірка АРМА Рахунковою палатою.

Сьогодні АРМА вже отримала звіт міжнародної аудиторської компанії та почала надавати пояснення аудиторам Рахункової палати.

Що вже побачили у Агентстві аудитори?

Втрачено назавжди

Засновуючи АРМА, український парламент прагнув перейняти європейські правила щодо ефективного розшуку та менеджменту активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, їх конфіскації, а також сподівався на ефективну співпрацю з європейськими органами кримінальної юстиції. Це б в свою чергу мало допомогти повернути до України виведене у злочинний спосіб майно.

Зараз важко сказати, чия в тому вина, проте є доконаний факт: за три роки роботи АРМА бажаного повернення майна, яке прямо або опосередковано походить з юрисдикції України, має ознаки протиправного походження і на яке за законодавством України може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, не відбулося. Більше того, навіть підготовка така не велася.

Трудові конфлікти

Менш відомо те, що між мною, начальником Юридичного управління АРМА, та керівником АРМА виник трудовий конфлікт. Причина полягає у тому, що я подав до правоохоронних органів заяву про вчинення головою Агентства злочину, передбаченого статтями 367, 382 та 388 Кримінального кодексу (знищення речового доказу).

Після цієї заяви ДБР розпочало 30.10.2019 проти голови АРМА досудове розслідування у трьох кримінальних провадженнях № 62019100000001585 (пошкодження, знищення майна, на яке накладено арешт), № 62019100000001586 (службова недбалість, яка має тяжкі наслідки), № 62019100000001587 (невиконання судового рішення вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Далі керівник АРМА порушив проти начальника Юридичного управління АРМА дисциплінарне провадження та відсторонив його від роботи.

Такими діями голова АРМА намагався нівелювати загрозу того, що сьогоднішні аудитори і контролери АРМА, а в подальшому й суспільство почують від головного юриста АРМА про недоліки діяльності Агентства.

Користуючись правом на вільне вираження своїх поглядів і переконань, хочу звернути увагу аудиторів і контролерів на відомі факти службової недбалості голови АРМА, невиконання та неналежного виконання ним своїх службових обов’язків, можливо, через несумлінне ставлення до них.

Сліпа зона

Суспільство не дочекалося від АРМА Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному проваджень. Мета цього реєстру – зруйнувати терра інкогніта державного обвинувачення, надавши відповіді на питання: яке майно арештовано в рамках кримінальних проваджень (його кількість, вартість)? які злочини розслідуються та хто підозрюється? які слідчі і прокуратури ведуть кримінальні провадження? як забезпечується збереження арештованих активів у кримінальному провадженні?

Безконтрольно

Лишається без пояснень й інший факт: АРМА розпочало перевіряти ефективність управління арештованими активами лише на третьому році своєї роботи. Хоча стаття 22 Закону вимагає це робити не рідше одного разу на місяць, а також те, що управитель зобов’язаний надавати уповноваженим особам АРМА доступ до прийнятих в управління активів для огляду, а також до документів щодо управління такими активами та їх використання.

Самоперевірка

У АРМА ніколи не організовувався та не здійснювався внутрішній контроль, який вимагається статтею 26 Бюджетного кодексу та спрямований на забезпечення дотримання законності і ефективності в роботі державного органу влади. Відсутність такого контролю також означає, що в АРМА ніколи не визначались ризики, що можуть виникнути та вплинути на виконання покладених на АРМА завдань і функцій, а, відповідно, й не визначалось жодних заходів, направлених на запобігання або зменшення їх негативного впливу.

Кадрові репресії

Неякісною є організація інформаційного обміну на всіх управлінських рівнях, що призвело до постійного отримання керівництвом АРМА недоцільної, несвоєчасної та неактуальної інформації про стан виконання планів, завдань і функцій. Як наслідок, дуже низькі результати роботи. Причиною цьому стала безперервна зміна структури АРМА, яка фактично була спрямована не на підвищення якості роботи, а на кадрові чистки (скорочення посад). У 2017-2019 роках керівництво АРМА 15 разів змінювало структуру та функціональні обов’язки структурних підрозділів, що дозволяло звільняти і переводити працівників.

Чужа власність

В АРМА ніколи не здійснювався позабалансовий облік арештованих активів, прийнятих в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду. Законодавство зобов’язує кожен орган державної влади вести позабалансовий облік матеріальних цінностей та коштів, які перебувають в їх володінні, розпорядженні та користуванні, але не є державною власністю. Приписами п. 4 ч. 1 статті 1 Закону передбачено, що управління АРМА активами – це діяльність із володіння, користування та/або розпорядження ними. Тому АРМА зобов’язане здійснювати позабалансовий облік арештованого майна, проте ніколи цього не робило.

Кінці в воду

Незбереження службових документів та інформації, яку вони містять, низька якість функціонування системи захисту документаційного фонду від незаконного доступу, втрата і несанкціоноване знищення документів, порушення правил користування документами. Все це, нажаль, сьогодні притаманне роботі АРМА.

Зокрема, розслідуванням встановлено, що втрачено оригінали наказів голови АРМА, якими останній одноосібно визначав чим управляти, що передавати на реалізацію.

Неспроможні

Лише у другій половині 2019 року, тобто після 2,5 років роботи, АРМА запустило роботу шістьох міжрегіональних територіальних управлінь.

Для порівняння, Державне бюро розслідувань почало здійснювати правоохоронну діяльність наприкінці листопада 2018 року вже з функціонуючими територіальними управліннями. Аналогічно, перші кримінальні провадження НАБУ почало розслідувати у грудні 2015 року і цього ж місяця були утворені його територіальні управління у Львові та Одесі.

Натомість, АРМА оголосила про завершення свого інституційного становлення вкінці літа 2017 року, проте перші кроки роботи його місцевих представників почалися лише через два роки.

Ковдру на себе

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 7 профільного Закону, голова АРМА організовує та контролює роботу Агентства, несе персональну відповідальність за прозорість діяльності та результати роботи останнього. Заступники мають розподіляти між собою частину обов’язків голови та, відповідно, переймати на себе частину його відповідальності.

Проте, за три роки роботи голова АРМА так і не ініціював перед НАДС питання оголошення конкурсів на зайняття посад двох заступників голови АРМА.

Безсилі

Згідно з вимогами пп. 3 п. 4 Положення про міжрегіональні територіальні управління АРМА, затвердженого наказом АРМА від 15.02.2019 № 38, усі без винятків дії та рішення представників АРМА на місцях, пов’язані з розшуком та управлінням активами, вчиняються виключно на підставі доручень голови АРМА. Тобто, не оголошуючи конкурси на зайняття посад заступників та зв’язуючи своїми дорученнями міжрегіональні територіальні управління, голова АРМА фактично утворив таку систему державного управління, яка дозволяє йому одноосібно контролювати без винятків кожен процес роботи та управляти усією діяльність АРМА лише на власний розсуд.

Замість висновку

Юристи АРМА, звісно, помічали недоліки в роботі АРМА та системно звертали на них увагу керівництва. Проте, голова АРМА на них не реагував і нині приймає рішення лише на власний розсуд.

«На те й щука, щоби карась не дрімав». У другій половині листопада очікується оприлюднення на офіційних сайтах АРМА та КМУ результатів щорічного зовнішнього аудиту діяльності Агентства який наразі проведено міжнародною аудиторською компанією. Крім того, у другій половині цього місяця відбудеться оцінювання результатів діяльності голови АРМА в Секретаріаті КМУ. Далі, до кінця цього року чекаємо висновків комісії із зовнішнього контролю (у складі представників Президента, Парламенту і Уряду). А вже у лютому 2020 року чекаємо остаточні результати перевірки Рахункової палати.

Для декого вони будуть неприємними.

 ”ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ