Человек не терпит насилия!

Бенефіціари митниці. Структурний аналіз

17 травня 2019 року ДФС переведена у статус припинення до початку роботи ДПСУ та ДМСУ.

23 липня 2019 року КМУ (за ініціативою Гройсмана Маркарової) призначено в.о. Голови ДФС Дениса Гутенка, основним завданням якого є збереження всіх існуючих схем на митниці, корупційної вертикалі, затягування процесу реорганізації. Денис Гутенко тривалий час працював в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі на посаді Директора департаменту (проходив по кримінальній справі щодо зняття зовнішньоекономічних санкцій ряду підприємств).

Протягом липня- вересня 2019 року Денису Гутенку вдалося виконати основні завдання поставлені Гройсманом-Маркаровою, про що свідчить призначення та залишення на посадах керівників митниць. Втрати відбулися лише при звільненні Олександра Власова під тиском громадскості, який був радником Гутенка, проте за ним залишилась Одеська митниця в особі Володимира Передерія (фактично є помічником В.Альперіна в митній службі, повністю під його контролем і лобіюванням) і Сергієм Мартиновим (заступник О.Власова, відомий скандалом при зупинці митних оформлень «горіхів волоських», працював у внутрішній безпеці групи Шеремета-Насірова).

Киівська міська митниця – призначено в.о. начальника О.Центнарука (відомий по кримінальному провадженню т.з. «Банди щурів» О.Василенка — М.Продана), збережено на посаді Іраклія Катамадзе (батько Г.Катамадзе, у минулому посол Грузії, очолює лобістську організацію Асоціацію платників податків, бенефіціари якої є Юрій Атаманюк, Андрій Антонищакнародний депутат від БПП, який блокував конкурс на Голову ДМСУ). Після затримання Мирослава Продана вплив на кадрові призначення зазначеної Асоціації значно зменшився, проте за Асоціацією залишився головний Департамент в структурі ДФС по боротьбі з митними правопорушеннями та міжнародної взаємодії в особі Василя Поїзда (переміг у штучному конкурсі за домовленістю Атаманюка з М.Проданом).

За групою Гройсмана-Продана-Власова- Маркаровоі також залишено Денисом Гутенком контроль над Рівненською митницею, на Львівську митницю призначено в.о. Євгена Сафонова (заступник і довірена особа Олександра Власова) і залишено заступником начальника Ярослава Скоромного (син найближчого товариша Мирослава Продана і В.Гройсмана Ігоря Скоромного).

Значний вплив Д.Гутенко залишив за «офісом Олександра Грановського» і кураторами від офісу Сіяром Куршутовим, Володимиром Скоробагачем. За офісом залишено Київську обласну митницю в особі Руслана Черкаського та його помічниці Євгенії Романчикової, Енергетичну митницю та її керівника Ігоря Піковського. Енергетична митниця є найбільшою митницею серед бюджетоформуючих за надходженнями до державного бюджету України. На Дніпропетровську митницю повернуто Сергія Сличка (повернутий в якості бонуса за митне оформлення бензину з Алжиру під виглядом газового конденсату і нанесення збитків державі більше 100 млн. грн. Бензин імпортувався на компанії пов`язані з Олександром Грановським, кримінальну справу і докази знищувала військова прокуратура, для підготовки її закриття у судових інстанціях). Також офіс продовжує контролювати Івано-Франківську (Василь Ватаманюк), Черкаську (Михайло Товт), Харківську митниці (Андрій Танцеров).

Скандально відомий радник Романа Насірова Геннадій Романенко також посилив свій вплив з вересня 2019 після призначення свого протеже Г.Іваненка в.о.начальника Херсонської митниці. Г.Романенко особисто знайомий з Оксаною Маркаровою, неоднократно проводив зустрічі по кадровим питанням з останньою, зокрема по Юрію Мациборі (на даний час заступник начальника Вінницької митниці і куратор всіх схем на Вінничині, проходить по кримінальній справі щодо організації системного хабарництва на Вінницькій митниці). На Закарпатській митниці залишено працювати помічника Романенка і «тіньового касира» Андрія Каращенко (останнього Президент України Володимир Зеленський запитував на нараді який у нього телефон і де знаходиться начальник Закарпатської митниці).

На Сумській митниці залишено виконувати обов`язки Олександра Щутського (близький до родини бувшого Генпрокурора Юрія Луценка).

Денисом Гутенком підвищено в статусі начальника Чернігівської митниці Олександра Шавлака і призначено в.о. начальника Волинської митниці, зазначене відбулося після гучного затримання на хабарі керівництва митного поста «Сновськ» Чернігівської митниці ДФС, який при допиті підтвердив існування корупційних схем на митниці. Наразі О.Шавлак заручившись підтримкою Олександра Данилюка керує двома прикордонними митницями.

Зазначений стан справ повністю влаштовує призначеного КМУ 5 липня 2019 року на посаду Голови Державної митної служби України Максима Нефьодова.

Протягом липня – вересня 2019 року Нефьодовим не здійснено жодних системних та організаційних кроків щодо створення митної служби Украіни, відсутній план-заходів та дорожня карта. 16 липня 2019 року була зареєстрована Мін’юстом України Державна митна служба України і тільки 2 вересня 2019 року КМУ затвердив структуру головного апарату. На кінець вересня 2019 року відсутня структура територіальних органів і їх кількість.

У виступі 26 червня 2019 Нефьодов вважає реалістичним запуск митної служби через 2,5 місяці тобто вересень (finance.ua). 30 липня 2019 він заявляє, що повноцінну роботу ДМСУ має розпочати наприкінці вересня 2019 року (Gordon.ua.com). 9 вересня 2019 року Нефьодов розраховує на повноцінний старт митниці вже в жовтні 2019 року. На 20 вересня в апараті ДМСУ призначено одну особу — головного бухгалтера.

Для повноцінного запуску Державної податкової служби знадобилося Верланову 3 місяці, по митній службі зазначений строк практично збігає 5 жовтня 2019 року.

Аналіз макроекономічний показників вказує що у II кварталі 2019 року ВВП Украіни зріс на 4,6%, що є одним з найкращих результатів за останні роки. Товарообіг за підсумками 7 місяців 2019 року зріс на 10,1%. Негативне сальдо торгівельного балансу України порівняно з 2018 роком тільки за I півріччя перевищило показники майже на 1 млрд.$. Темпи росту імпорту товарів у 2019 році збільшилися і складають 108,5% у порівнянні з 2018 роком. На фоні зазначеного за час керування митною службою Д.Гутенка і М.Нефьодова тільки у серпні 2019 вперше середньоденні надходження митних платежів знизились на 11,6% і становили 1,3 млрд. грн. (найменший показник 2019 року). У січні 2019 при найменшій сезонній зовнішньоекономічній активності митні платежі середньоденні становили 1,4 млрд.грн. Стан виконання доходної частини Держвного бюджету України за 2019 рік знаходиться під питанням зриву (зокрема експерти прогнозують невиконання тільки по імпортному ПДВ і ввізному миту — мінус 25%). Зазначене викликало занепокоєння Міністерства фінансів України про що було надіслано листа до ДФС і ДМСУ.

Висновки:

1. Спостерігається чітка тенденція максимального затягування процесу запуску митної служби України.

2. Денисом Гутенком і Максимом Нефьодовим повністю збережено корупційну вертикаль, існуючі схеми і групи впливу в митній службі, які існують за часів Порошенко- Гройсмана.

3. Повна некомпетентність і здача державних інтересів іноземним компаніям (допуск Нефьодовим сторонніх осіб через ІТ – аудит до інформаційних систем митної служби і баз даних).

4. Кураторство міністра фінансів Маркарової через Дениса Гутенка питання щодо затримки запуску митної служби, відтермінування за будь-яких умов задля збереження поточного стану справ.

5. Ігнорування Нефьодовим М. процесів митнотарифного регулювання, стягнення митних платежів, організації роботи митних органів, безвідповідальність, відсутність стратегіі.

“ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ