Человек не терпит насилия!

«Невластиві» функції СБУ: міф і реальність

Впродовж останніх років в Україні надзвичайно актуальною є тема реформ. В тому числі й реформування органів державної влади, яке, безумовно, є більш, ніж на часі.

Впродовж останніх років в Україні надзвичайно актуальною є тема реформ. В тому числі й реформування органів державної влади, яке, безумовно, є більш, ніж на часі. Не є виключенням в даному випадку і правоохоронні структури та українські спецслужби, серед яких чільне місце посідає Служба безпеки України. Дискусії щодо реформи національної спецслужби, яку досить часто зводять до позбавлення її так званих «невластивих» функцій, розгораються щоразу, коли СБУ опиняється в центрі уваги медіа через виконання своїх повноважень в правоохоронній сфері.

Будучи глибоко переконаним в необхідності комплексної реформи Служби безпеки України, хочу відзначити, що зведення суті цієї реформи до зменшення повноважень чи ліквідації окремих підрозділів спецслужби є непрофесійним і несе більше шкоди, ніж користі, та завдає непоправних втрат сприйняттю результатів діяльності та іміджу спецслужби в очах українського суспільства.

Аналіз функціоналу спецслужб країн ЄС та НАТО вказує на те, що в багатьох з них наявні завдання та повноваження, які, в контексті Служби безпеки України, окремі представники українських громадсько-політичних рухів та, почасти, держав-західних партнерів України, називають функціями «невластивими» для спеціальних служб. Мова йде про класичні спецслужби, які поряд з контррозвідувальною діяльністю наділені повноваженнями в сфері боротьби з корупцією, організованою злочинністю, контрабандою, незаконною міграцією, незаконним обігом зброї та легалізацією (відмиванням) коштів, отриманих злочинним шляхом. Сьогодні виділяють чотири основні блоки, в яких СБУ пропонують позбутися повноважень: корупційний, економічний, військової контррозвдіки та слідства. Цього разу зупинюся на боротьбі з корупцією, а згодом проаналізую й інші.

Отже, боротьбою з корупційними правопорушеннями, які вчинені як суб’єктами владних повноважень, так і окремими суб’єктами підприємницької діяльності, які використовують бюджетні кошти або кошти міжнародних фінансових організацій, займаються щонайменше 9 спецслужб з блоку країн ЄС-НАТО.

Серед них Естонська Служба внутрішньої безпеки (Kaitsepolitseiamet (KaPo)), Болгарська Державна агенція “Національна безпека” (Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС)), Польське Агентство внутрішньої безпеки (Agencja Bezpieczenstwa Wewnetrznego (ABW)), Румунська служба інформації (Serviciul Român de Informații (SRI)), Словацька інформаційна служба  (Slovenská informačná služba (SIS)), Хорватське Агентство безпеки і розвідки (Singurnosno-obavještajna agencija (SOA)), Мальтійське Міністерство внутрішніх справ та національної безпеки  (Ministry for Home Affairs and National Security  (MHAS)), Поліція Ісландії (Lögregla). В Інформаційній службі безпеки Чехії (Bezpečnostní informační služba (BIS)) функція боротьби з корупцією і оргзлочинністю відсутня, однак її співробітники  здійснюють контроль за використанням корупції як елементу впливу на державних діячів, здійснення економічного тиску, маніпуляцій з медіа-середовищем та публічною позицією некомерційних і урядових структур.

Боротьбою з організованою злочинністю та втягненням до такої діяльності осіб, уповноважених на здійснення функцій держави, займаються спецслужби щонайменше 18 країн ЄС-НАТО.

Це вже згадані Естонська KaPo, Болгарська ДАНС, Румунська SRI, Чеська BIS, Словацька SIS, Хорватське SOA, Мальтійське MHAS та Ісландська Lögregla. Також цією функцією наділені Австрійське Федеральне відомство захисту конституції та боротьби з тероризмом (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT)), Державна розвідувальна служба Албанії (Shërbimi Informativ Shtetëror (SHISH)), Національна розвідувальна служба  Греції (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (EYP)), Система інформації Республіки Португалія (Sistema de Informações da República Portuguesa (SIRP)), Агентство національної безпеки Чорногорії (Agencija za Nacionalnu Bezbjednost (ANB)), Поліцейська служба безпеки Норвегії (Politiets sikkerhetstjeneste (PST)), Національна служба розвідки та безпеки Люксембургу (Service de Renseignements de l’Etat (SRE)), Національна розвідувальна служба Кіпру (Εθνικής Υπηρεόιας Πληροφοριών (EΥΡ)), Відділ злочинів і безпеки Ірландії (Bhrainse Coireachta agus Slándála  (BCS)). В переважній більшості спецслужб решти країн ЄС-НАТО боротьба з організованими злочинними угрупуваннями ведеться в ході здійснення контррозвідувальних заходів через призму боротьби з тероризмом та екстремізмом.

З легалізацією (відмиванням) коштів, отриманих злочинним шляхом, боряться спецслужби Болгарії, Румунії, Угорщини, Греції, Португалії, Мальти, Кіпру та США. Боротьба з контрабандою входить до обов’язків спеціальних служб Естонії, Греції, Кіпру, Ірландії та США. Кримінальне переслідування організаторів схем незаконної міграції здійснюють спецслужби Болгарії, Угорщини, Словаччини, Греції, Португалії, Мальти та Кіпру. Незаконному обігу зброї запобігають спецслужби Бельгії, Румунії, Чехії, Греції, Мальти, Кіпру, Ірландії та Ісландії.

Сьогодні Служба безпеки України є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України. Державна безпека включає в себе захищеність державного суверенітету, територіальної цілісності і демократичного конституційного ладу та інших життєво важливих національних інтересів від реальних і потенційних загроз невоєнного характеру (Закон України «Про національну безпеку України»). Виходячи з того, що національними інтересами законодавець називає життєво важливі інтереси людини, суспільства і держави, реалізація яких забезпечує прогресивний демократичний розвиток України, а також безпечні умови життєдіяльності і добробут її громадян, корупція і організована злочинність в тих масштабах, яких вони набули в Україні, безумовно становлять загрозу державній безпеці.

Більше 40% населення України вважає корупцію основною загрозою, а Державний департамент США прямо називає її загрозою національній безпеці. Окрім цього, корупцією в вищих ешелонах влади і участю її представників в схемах організованої злочинності, які часто носять транскордонний характер, безумовно користуються іноземні спецслужби для підриву державної безпеки України.

Саме через усвідомлення рівня загрози корупції та організованої злочинності національній безпеці, спецслужби країн ЄС та НАТО ведуть боротьбу з цими загрозами нарівні з протидією розвідувальній та диверсійній роботі іноземних спецслужб та терористичних організацій. Саме тому Закон України «Про Службу безпеки України» (ст.2) серед завдань спецслужби виділяє попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів корупції та організованої злочинної діляьності у сфері управління і економіки, а також інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України. І саме тому, для ефективного виконання завдання з подолання корупції, яке Президент України поставив перед т.в.о. Голови СБУ Іваном Бакановим, сьогодні потрібно вести мову про внесення змін до Закону України «Про національну безпеку» та повернення спецпідрозділів СБУ по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю до переліку визначених Законом «Про запобігання корупції» спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, і аж ніяк не про їх ліквідацію.

Тим більше, що ефективнішої структури за спецпідрозділ СБУ в боротьбі з корупціонерами різних мастей в Україні сьогодні просто немає. Затримання корупціонерів відбуваються чи не щодня в усіх без винятку регіонах країни. Протидія системній корупції, яка становить загрозу національній безпеці і перешкоджає розвитку приватного сектору економіки, полягає в щоденному виявленні корупційних схем в фіскальній та митній службах, викритті конвертаційних центрів. Загальний обіг «конвертів», діяльність яких припинили спецпідрозділи СБУ за останній місяць, склав більш, ніж мільярд гривень. Максимальний розмір виявленої співробітниками ГУ «К» СБУ неправомірної вигоди, яку намагалися отримати від представника комерційної структури посадові особи місцевого самоврядування та Нацполіції, становить 500 тисяч доларів США. Керівники райдержадміністрацій затримуються з хабарями, які обчислюються сотнями тисяч доларів США. Лише за останній місяць співробітниками спецпідрозділів СБУ виявлено 5 міжнародних каналів контрабанди наркотичних та сильнодіючих лікарських засобів, в тому числі через тісну співпрацю з правоохоронними органами західних держав-партнерів. Службою безпеки України ліквідовано більше 10 організованих злочинних угруповань, які спеціалізувалися на вимаганні грошей в представників бізнес-середовища, виготовленні та збуті наркотиків, зброї, нелегальній міграції. А після безпрецедентної спецоперації СБУ по знешкодженню потужного каналу контрабанди тютюнових виробів вартістю близько 70 мільйонів гривень, представники посольства Великобританії відзначили роботу української спецслужби в напрямку боротьби з контрабандою контрафактних цигарок і зазначили, що Великобританія продовжить зміцнення співпраці між правоохоронними органами обох країн.

Не можна ліквідовувати спецпідрозділ СБУ, який ефективно бореться з корупцією лише через те, що хтось назвав таку боротьбу «невластивою функцією» спецслужби (що, як бачимо на прикладі західних спецслужб, не відповідає дійсності). А викорінення тих негативних тенденцій в роботі СБУ, які спонукають окремих експертів заявляти про необхідність позбавлення національної спецслужби начебто «невластивих» їй функцій, слід здійснювати через закріплені в Законі України «Про національну безпеку України» механізми демократичного цивільного контролю, громадського нагляду, взаємного контролю між різними гілками влади та судового контролю, а також ефективного планування та кадрової політики у сфері національної безпеки.  

В частині ж реформування спеціальних служб країн-членів ЄС і НАТО слід зауважити, що їх офіційні представники не приховують того, що процес реформування спецслужб, наприклад, прибалтійських країн, є також тривалим та не має визначених строків завершення. 

Антоняк ЯрославРадник Голови СБУ, дослідник історії спецслужб

Лига 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ