Человек не терпит насилия!

Посадовці Київської клінічної лікарні №1 відмивають гроші через тендери?

Я продовжую своє журналістське розслідування щодо сумнівної діяльності одного з виробників технічних газів – компанії «Кріогенсервіс», власником якої є не менш одіозний пан – Сергій Защенков.

Коротко нагадаю про суть справи. Раніше я дізнався, що одеські правоохоронці викрили брудну та цинічну схему відмивання грошей в одному з філіалів «Кріогенсервісу». Суть афери полягала в тому, що компанія за дуже підозрілих обставин вигравала тендери на постачання медичного кисню в місцеві лікарні, а натомість постачала кисень технічний, який в рази дешевший та небезпечний для здоров’я людей через сторонні домішки. Надихатись цією отрутою, на жаль, встигли пацієнти 15 комунальних медичних закладів Одещини, серед яких – дитячі лікарні та пологові будинки.

Пізніше я з’ясував, що це далеко не єдина темна пляма на репутації «Кріогенсервісу» та, як виявилося, ласого до бюджетних грошей очільника цієї компанії.

Відомо, що подібну аферу керівництво підприємства намагалося провернути і в Запоріжжі. Але тендерний комітет Запорізької обласної дитячої клінічної лікарні, немов відчувши, що справа не чиста, докладно перевірив документи, які «Кріогенсервіс» подав для участі в тендері. І, як виявилося, не дарма. З’ясувалося, що підприємство надало завідомо підроблений документ – гарантійний лист про готовність та можливість відомого виробника медичних газів – ПАТ «Південтехгаз» – постачати «Кріогенсервісу» медичний кисень для задоволення потреб лікарні. Важко навіть уявити, скільки людей постраждали б від фальсифікату «Кріогенсервісу», якби не уважність голови тендерного комітету лікарні.

І тут мені, корінному киянину, стало цікаво, а як «Кріогенсервіс» бере участь в торгах у столиці України? Чи дозволяє собі компанія так само по відточеній схемі «труїти» пацієнтів київських лікарень, де увага правоохоронців і громадськості до тендерів в рази більша? Я вирішив це перевірити.

Із відкритих джерел я дізнався, що найбільшу кількість так званого медичного кисню в «Кріогенсервісу» закуповує Київська міська клінічна лікарня №1. Тож саме з неї я і розпочав перевірку медичних закладів столиці.

І, як виявилося, мою увагу цей медичний заклад привернув не дарма.

Я дізнався, що обставини, за яких «Кріогенсервіс» виграв тендер на постачання медичного кисню в лікарню, м’яко кажучи, дивні. По суті, в підприємства навіть не було конкуренції на торгах. Єдина компанія, яка також подалася на цей тендер, уявіть – «прийшла на торги без документів». Хіба не абсурд? Схоже, що фантазії ділків з «Кріогенсервісу» не вистачило навіть на те, щоб створити ілюзію чесних торгів. Хоча, їх можна зрозуміти. Навіщо заморочуватись, якщо до цього працювати по відточеній схемі в тій же Одесі вдавалося легко і без жодних питань. Напевно, сподівалися, що і тут проканає. І, на жаль, проканало.

Та сумнівна перемога «Кріогенсервісу» у вказаних торгах – не єдине, що привернуло мою увагу. Я дізнався, що сума, на яку лікарня закуповує кисень в «Кріогенсервісу» – невиправдано величезна – майже півтора мільйони гривень! І це при тому, що лікарня фактично не зможе використати таку кількість кисню, враховуючи її потреби. Цікаво, правда?

От і мені стало цікаво, тому я вирішив поїхати до лікарні і задати це питання особисто її керівництву.

Та на відкритість та конструктивний діалог з посадовими особами закладу я сподівався марно. Тільки-но я запитав заступника головного лікаря і за сумісництвом голову тендерного комітету лікарні Ірину Бобошко, чому лікарня закуповує в «Кріогенсервісу» більше кисню, ніж потрібно, вона відчутно занервувала. А питання, чи прозоро лікарня витрачає бюджетні кошти, взагалі викликали в пані Бобошко спочатку тремтіння рук, а потім незрозумілу агресію.

В кінці-кінців, на жодне з моїх питань вона так і не відповіла, натомість – намагалася перекласти відповідальність за проведені закупівлі та прийняті нею особисто рішення на головного лікаря закладу. Певно, пані Бобошко навіть в очі не бачила Закон про публічні закупівлі, якщо не знає, що як голова тендерного комітету особисто несе відповідальність за проведення тендеру.

А, можливо, навпаки – навмисно прикидається жертвою, аби відвести від себе підозри щодо можливої змови з ділками із «Кріогенсервісу». Адже, можна з легкістю припустити, що дізнавшись про успішні оборудки «Кріогенсервісу» в інших регіонах, пані Бобошко теж вирішила долучитися до цієї схеми і по-тихому роздеребанити бюджетні кошти. А те, що хворі діти лікарні, де вона працює, будуть дихати «отрутою», напевно, Ірину Бобошко мало хвилює.

Очевидно одне – запитань в цій історії поки більше, ніж відповідей. Але я обов’язково все з’ясую. А на черзі – наступні лікарні столиці. Тож далі буде…

Сергій Косенко
Правозахисник, ГО «Рух за чесну медицину»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ