Человек не терпит насилия!

Впливові друзі, заможні родичі та непоказні декларації: секрети успіху «зіркового» митника Сергія Тупальського

Впливові друзі, заможні родичі та непоказні декларації: секрети успіху «зіркового» митника Сергія Тупальського

 

Сергій Тупальський скандально відомий начальник митного поста «Столичний», Київської міської митниці ДФС та виконуючий обов’язки начальника Київської міської митниці ДФС. Згідно декларацій чиновника його статки мізерні, а дружина — мільйонерша, що володіє дорогою нерухомістю У оточенні Сергія Васильовича лише впливові друзі. Його кум і давній приятель Анатолій Новак – заступник директора НАБУ. Тож журналісти неодноразово припускали, що саме через зв’язки Тупальського усі їхні звернення спрямовані до Антикорупційного бюро України, залишаються без розгляду.

 Вихолощена декларація

Згідно декларації у свої 40 років на власні квартиру та машину начальник митного поста «Столичний» не заробив. За 2015 рік він отримав 77 тисяч гривень, у 2016-му – 95 тисяч, що мало відрізняється від сум річного доходу пересічних українців. Їздить чиновник, судячи з декларації, на TOYOTA CAMRY 2008 року. Причому, авто належить не митнику, а його брату — у минулому успішному бізнесмену Олександру Тупальському. А проживає Сергій Васильович з 2005 року у відомчій квартирі в місті Бровари, під Києвом, яку йому надала держава.

Tup1

Згідно декларації подарунків Тупальському ніхто не презентує. Він не колекціонує антикваріат та предмети розкоші. А єдиний задекларований у якості ювелірного виробу аксесуар, це скромний годинник «Зеніт», який митник придбав у 2008 році. Збережень на банківських рахунках у Тупальського також небагато, усього 180 тисяч гривень.

Отже складається враження, що начальник митного посту живе від зарплати до зарплати. Щовечора повертаючись на машині брата до відомчої квартири у передмісті столиці.

Недосконала репутація

Втім навіть ці, надто скромні за мірками українських чиновників статки, не врятували митника Тупальського від уваги громадських активістів та журналістів. У медіа він справжня зірка. Народні депутати присвячують його скромній персоні виступи під час своїх прес-конференцій. Про нього знімають фільми продакшн-студії «1+1». У 2017 році на честь Сергія Тупальського збиралися флеш-моби під стінами СБУ, ГПУ, НАБУ та САП.

Справа у тому, що митнику все важче приховувати ймовірні статки й ознаки існуючих корупційних схем. Приміром, у 2010 році він разом зі своїм братом Олександром Тупальським заснував митно-брокерську компанію ТОВ «Тріумф-СВ». І хоч нині «на папері» Сергій Васильович вже не має до неї відношення, а пошукова система «YouControl» подає відомості про іншого власника, проте, компанія продовжує існувати. І співпрацює вона виключно з тими митницями, які очолює Сергій Тупальський.

На початку 2015 року Сергій Васильович очолював митний пост «Святошин». Сотні тонн товарів, що проходили через нього, розмитнювало саме ТОВ «Тріумф-СВ». Коли пізніше Тупальський очолив митний пост «Столичний», «Тріумф-СВ» почала розмитнювати товари з цього митного посту. До того ж розмитнювати будь що: починаючи від сумок і закінчуючи трубопровідною арматурою. Більшість партнерів «Тріумф-СВ» це посередники, на яких раніше вже були відкриті кримінальні провадження.

Втім, над збереженням позитивної репутації пан Тупальський працює так само ретельно, як і над бездоганністю своєї е-декларації. От тільки результати не такі успішні. Фільм про брудні схеми митника від «1+1 продакшн» настільки обурив митника, що Тупальський судився з мовником. Суд начальник митниці звичайно виграв, та розповів про свою перемогу у Facebook. Причому у повідомленні мало не погрожував журналістам, які пишуть неподобство про його діяльність.

Незвичайна родина

Оточення Сергія Тупальського – ще одна показова складова, яку неможливо обійти стороною. Не кожен може похвалитися, такою кількістю бізнесменів та високопосадовців у своєму оточенні.

Наприклад, брат начальника митниці Олександр Тупальський — у минулому відомий бізнесмен, компанії якого спеціалізувалися, в тому числі, на розмитненні товарів. Олександр Васильович разом з братом митником був співзасновником ТОВ «ДАГАЗ-СВ» та ТОВ «Тріумф-СВ». Але зараз прізвище братів Тупальських у жодній з компаній не фігурує.

Ще один брат Василь Васильович Тупальський, працює у Чернівецькій області, у Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України. Згідно декларації він, як і його брат митник Сергій Васильович , теж заробляє небагато та нічим не володіє.

Натомість дружина начальника митного поста «Столичний», Валентина Тупальська — справжня бізнес-вумен, що може собі дозволити будь-які забаганки. Судячи з е-декларації Тупальського їй належить: незавершений будинок, квартира, новенька іномарка та готівкові збереження, сума яких сягає майже $70 000 готівкою.

Згідно поданого документу, на усі ці маєтки пані Валентина заробляє сама,та інколи отримує дарунки від свого батька.

Tup2

У 2015 році вона заробила 890 000 гривень займаючись підприємницькою діяльністю. Це у 10 разів більше, аніж отримав її чоловік. Проте, усіх цих грошей все одно не вистачило б, аби сплатити усе придбане. Адже у 2015-му пані Валентина купила машину «Volkswagen Tiguan» 2015 року випуску та майже добудувала розкішний будинок.

Дім розташовано у селі Крюківщина, Київської області, на ділянці 1 200 м². У цьому ж населеному пункті придбала собі шматок землі, безпосередньо біля доньчиного маєтку, мати пані Валентини. Тож можна припустити, що ми недооцінюємо масштаб амбіцій родини Тупальських.

Вартість лише однієї машини, на той момент, становила близько 800 000 гривень. А щоб збудувати подібний маєток площею 295 м², за нашими підрахунками, їй знадобилося би щонайменше 5 000 000 гривень. Хоча грошові статки Тупальських за рік майже не зменшилися.

Елітна квартира, у якій проживає дружина керівника митного поста «Столичний» — теж щедрий дарунок від її батька. Згідно реєстру прав на нерухоме майно у власності Валентини Тупальської перебуває трикімнатна квартира по вулиці Солом’янській, буд.15а. Це елітна новобудова, у якій подібна квартира коштує більше 9 мільйонів гривень.

Tup3

Звідки у батька пані Валентини, Миколи Івановича Рентюка такі кошти, незрозуміло. Тесть митника працюєдиректором у Будинку дитячої та юнацької творчості в рідному місті Гребінка, Полтавської області. За нашими підрахунками, з середньою зарплатнею українського директора у 15 тисяч гривень, Миколі Рентюку знадобилося б 50 років, аби назбирати грошенят на квартиру за 9 мільйонів. Хоча, звичайно, ми можемо недооцінювати доходи мешканців Гребінки…

Впливові друзі

Кум Сергія Тупальського – заступник директора НАБУ Анатолій Новак. Тупальський та Новак виросли в одному селі Малий Мидськ, ходили до однієї школи, разом вчилися у Національній академії СБУ, а згодом заснували спортивний клуб «Базальтова скеля».

Раніше Анатолій Новак працював у Службі безпеки України, а зараз очолює київське відділення Міжнародної асоціації ветеранів спецпідрозділу СБУ «Альфа». І що цікаво, серед членів організації нам знову трапилася знайома митно-брокерська компанія ТОВ «Тріумф-СВ». А отже, подібні невипадкові зв’язки можуть бути найпростішим поясненням невразливості пана Тупальського перед законом.

Громадські активісти вже давно відзначають, що заяви та скарги спрямовані на викриття контрабандних схем митника залишаються без розгляду. Найімовірніше саме завдяки безкарності та впливовим друзям у чиновника є постійно відкритою корупційна чакра.

Ми зробили ще одну спробу вплинути на ситуацію. Юристи «Центру медіарозслідувань «Булава» вже повідомили у НАБУ, що витрати дружини одіозного начальника митного поста «Столичний» Сергія Тупальського, значно перевищують доходи.

При написанні статті були використані дані системи YouControl, єдиного державного реєстру деклараційц, сайту «Благовіст», та інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

“Булава”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…

Хто хоче «рулити» у Громадській раді за «Нової податкової» Старі...

Нещодавно, перед Новим роком, було сформовано Громадську раду при Державній податковій службі України. Інформація про це була опублікована на офіційному…
Сергей Тупальский: таможенные схемы «альфовцев» под крышей НАБУ. ЧАСТЬ 2

Сергей Тупальский: таможенные схемы «альфовцев» под крышей НАБУ. ЧАСТЬ 2

По информации источников SKELET-info, служба Анатолия Новака в «Альфе» не являлась героической даже по меркам того мирного времени. Сначала он «стажировался»…
НОВОСТИ