Человек не терпит насилия!

Перший вінницький «космонавт». Як друг Черновецького став молодим радником президента

article16372.jpg.pagespeed.ce .V7UAQm9QNo

Керівник молодіжного крила партії, депутат Київської міської ради, радник міського голови, керівник Державного управління справами, депутат Верховної ради України та заступник Голови фракції Блок Петра Порошенка «Солідарність» — що об’єднує всі ці посади? Одна фігура – 33х річний Сергій Іванович Березенко.

Батьки Березенка переїхали з Вінниці до Києва, коли йому виповнилося 7 років. Закінчивши престижний Києво-Печерський ліцей та економічний факультет Києво-Могилянської академії, юному Березенку пророкували успішну кар’єру в бізнесі, він навіть встиг трохи по працювати аналітиком фондового ринку. Проте, наступним успішним кар’єрним крокам Сергій Березенко  завдячує не енергійному розуму, а протекції свого впливового дядька.

Анатолій Матвієнко – чинний Народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, колишній комсомолець та член ЦК КПУ. В свій час встиг побути депутатом від «Блоку Юлії Тимошенко» та «Нашої України», конфліктував з Лазаренком, водночас підтримуючи Кучму, виступав проти нього під час акції «УБК». Його син Павло разом з батьком Березенка, має ряд успішних компаній: ТОВ «Кампас», ТОВ «Центр Медіагруп», ТОВ «Українські будівельні інвестиції».

Саме дядько зацікавив 22-річного Березнека політикою та «поставив» його керувати молодіжним крилом партії «Собор», а ще просунув до «молодої команди» Леоніда Черновецького. Компанія підібралася достойна – теперішній «кардинал» «БПП» Ігор Кононенко та фігурант справи ГПУ Олесь Довгий, а також чимало інших достатньо одіозних, проте не таких публічних осіб. В Київраді Березенко курував питаннями сім’ї, молоді та спорту, і водночас був дотичний до земельних оборудок. Компанія його двоюрідного брата – ТОВ «Українські будівельні інвестиції» була зареєстрована якраз до виборів в Київраду.

kosmo1

В 2012 році Анатолій Матвієнко користуючись тим, що знімався на його користь з мажоритарного округу, під час виборів до Верховної Ради, познайомив свого племінника з Петром Олексійовичем Порошенком. Нинішній голова держави високо оцінив таланти молодого політика. Березенко був «влаштований» помічником до Генадія Зубка, який виграв вибори в Житомирі.

kosmo2

Після двотижневого керування Державним управлінням справами, в час підготовки інавгурації, Зубка на посаді керівника відомства заміняє саме Березенко. Державне управління справами (в простонародді ДУС-я) було створене на початку 2000-х. Сфера діяльності управління – забезпечення високопосадовців матеріальною та побутовою складовою.

Будучи в.о. президента Турчинов обіцяв розпродати більшість майна, проте в власності управління так і лишилися елітні санаторії, готелі, державні дачі, лікарні, інститути та оздоровчі табори.

За період керування ДУС-ею Березенком, управління витратило 350 млн. гривень. Найбільше коштів пішло на оснащення та забезпечення клінічної лікарні «Феофанія»  —  110 млн. гривень. Судячи з різкого покращення здоров’я Насірова, який ховався в ній від детективів НАБУ з серцевим кризом, а зараз витанцьовує та не гребує чаркою міцного алкоголю на весіллях дітей високопосадовців, лікарня була дійсно «добре» обладнана.

kosmo3

Закупівлі ДУС-і тих часів заслуговують окремого розслідування. Для прикладу, паливо управління закупляло в «Вог рітейл» покійного Ігоря Єремеєва.

Будучи чинним керівником ДУС-і, Березенко успішно балотувався на Чернігівському 205 окрузі. Вибори були одними з найскандальніших в українській історії. Головним опонентом Березенка був Генадій Корбан. Обох кандидатів звинувачували в використанні брудних технологій. Так, 16 липня 2015 року було заблоковано автомобіль з представниками Березенка, де було знайдено гроші, фінансові документи та зброю, а 18 липня в Чернігові було заблоковано приймальню, де представники Березенка видавали гроші. Не дивлячись на знайдені списки з підписами людей та номерами телефонів «десятників», Березенко відкидав усі звинувачення.

Також Березенко був помічений в активному використанні адміністративного ресурсу. За декілька місяців до виборів він увійшов до Ради регіонального розвитку, як представник Чернігівщини, не маючи жодних зв’язків чи розуміння проблематики регіону де балотувався. Рада регіонального розвитку діяла під крилом Зубка, в якого він був депутатом. В рамках передвиборчої кампанії, реклама в стилі БПП з написом «Рада регіонального розвитку» та прізвищем Березенка була надзвичайно докучливою.

27 серпня 2015 року Березенко був звільнений президентом з посади керівника ДУСі, а наступного дня, не дочекавшись офіційної присяги, призначив його  своїм позаштатним радником, а вже восени 2015 року Березенко активно працював з товаришем по «молодій команді» Кононенком над результатом місцевих виборів.

Березенко пішов, а «молода команда» лишилася. Автопарком Державного управління справами, залишається керувати Богдан Бобровський. Він раніше був директором благодійного фонду Березенка та тісно пов’язаний з компаніями його сім’ї. Зокрема, він був керівником фірми «Метродатком» (зараз керівником є Кононенко Дмитро Альбертович), яка належить вищезгаданій ТОВ «Кампас». Також він має долю в ТОВ «Космос медіа груп» та в вінницькій будівельній компанії «Екобудінвест».

kosmo4

Бобровському не раз доводилося підміняти Березенка та допомагати йому. Він змінив Березенка на посаді генерального директора ТОВ «Українська бурова компанія» (напевно корпоративна етика цієї компанії передбачає обов’язкове працевлаштування саме 22-х річних юнаків на посаду генерального директора строком на два роки). В 2007-2008 роках він працював на посаді головного консультанта по юридичним питанням Головного управління в справах сім’ї та молоді КМДА, де головував Березенко. Зараз Бобровський також є депутатом Київради від БПП.

Повертаючись до стрімкої кар’єри Березенка, то молодому даруванню мало лише депутатського звання. Чи не по процедурі «возз’єднання з родиною»,  його було поставлено на посаду заступника керівника фракції Блок Петра Порошенка, де вже був його дядько Анатолій Матвієнко.

Паралельно йому стало мало рекламного та будівельного бізнесу, достатньо потужного та прибуткового в Києві, і він розширив свій вплив на ПАТ ДАК «Українські поліметали». «Українські поліметали» — компанія, що має спеціальний дозвіл на видобуток бурштину. Державна компанія використовується як спосіб легалізації бурштину, видобутого незаконним шляхом, адже ні для кого не секрет, що реальний видобуток бурштину «Бурштином України» та «Поліметалами» на Поліссі мінімальний, якщо взагалі відбувається. Водночас «Українські поліметали» активно експортують камінь до Польщі, Китаю, ОАЕ, США та Литви.

До речі, інтереси ДАК «Українські поліметали», як зізнався генеральний директор компанії Констянтин Лісничий, в судах, представляє юридична фірма «Ario Capital Group», яка представляє інтереси «Сбербанку Росії» в судах України.

«Українські поліметали» було важливим підприємством в бурштиновій схемі Березенка. (https://antikor.com.ua/articles/175912-chernye_nedra_pochemu_dobychej_jantarja_zainteresovalisj_nabu_i_sap) Проте, спокійне життя і отримання прибутку президентській команді зіпсував їхній однопартієць Борислав Соломонович Розенблат. Місцевий «смотрящий» спочатку розгорнув активну компанію по захисту незаконних копачів, закликаючи їх блокувати міжнародну трасу Київ-Варшава поблизу Олевська, і настільки активно намагався «побороти бурштинову мафію», що сам опинився в полі зору НАБУ.

Розенблат був правий, називаючи «бурштиновою мафією» не себе, а людей в високих кабінетах. Нею і є Березенко та оточення президента, тільки от він не справився з своєю посадою наглядача та лобіста, а почав грати в свою гру.

kosmo5

Борислав Соломонович в принципі, забагато на себе взяв. За часів Януковича він навіть не зміг увійти до місцевої Житомирської ради за списком партії Регіонів, лише після Революції Гідності, він з подачі працюючого в уряді Зубка зміг зайняти його округ та перемогти з мінімальним відривом та мінімальною явкою. Та не справився зі своєю роллю «смотрящого» за бурштином в області. Найуспішніший злет Розенблата погубила його жадібність до грошей, адже він закінчував тринькати гроші зароблені батьком кропіткою роботою в будівельному та молочному бізнесі, коли вв’язався в бурштинову аферу.

mosmo6

Що ж чекає на Березенка – невідомо. В достатньо молодому віці він зміг влізти в надзвичайно прибуткові сфери, а чи вдасться йому втриматися в них невідомо. Він достатньо молодий та здоровий щоб ховатися в лікарні за гучними діагнозами та підгодованими лікарями з Феофанії, до того ж поруч є негативний досвід колеги по Київраді – Олеся Довгого, яким займається ГПУ та молодоолігархів Курченка та Януковича-молодшого які вимушені були втекти. Березенко «рішала», а не «комсомолець», життя таких на політичному олімпі України значно коротше.

«Время»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

СУДІВСЬКІ ПОСЛУГИ ДЛЯ КОРБАНА?

На днях один знайомий нотаріус поділився зі мною власними цікавими спостереженнями. За його словами в останні півроку в лідери за…
Подонки Черновецкого возвращаются к Кличко? Марина Погибко

Подонки Черновецкого возвращаются к Кличко? Марина Погибко

Тот факт, что в Украине в последние годы возникают деятели давно забытых эпох, ни для кого не является секретом. Столица…
Конец Столара: что ждет в ближайшее время соратника Медведчука

Конец Столара: что ждет в ближайшее время соратника Медведчука

1 февраля СБУ провела обыски у нардепа Вадима Столара и в подконтрольных ему строительных компаниях. Как заявили в силовом ведомстве, обыски прошли…
НОВОСТИ