Человек не терпит насилия!

КАРДИНАЛ ЇХ ВЕЛИЧНОСТЕЙ. Хто і як грабував наукові землі Національної академії аграрних наук

На початку цього літа у Національному науковому центрі «Інститут землеробства НААН» відбулася Всеукраїнська наукова конференція, присвячена питанням оптимізації земельних угідь та їх ефективному використанню.

У роботі конференції взяли участь провідні аграрні науковці Національної академії аграрних наук України та керівники наукових установ.

Головним доповідачем заходу був директор Інституту землеробства НААН, академік-секретар відділення землеробства, меліорації та механізації аграрної академії, академік Віктор Камінський.

Потім були інші виступи, жваве обговорення існуючих проблем та бурхлива дискусія навколо землі.

Почесним гостем конференції був віце-президент-головний вчений секретар Національної академії аграрних наук України, академік Анатолій Заришняк.

Мало хто знає, що саме ця людина була та залишається в аграрній академії головним фахівцем з питань тотального дерибану наукових земель…

Свою наукову кар’єру теперішній головний вчений секретар НААН Анатолій Заришняк розпочав в Інституті цукрових буряків.

Пройшовши шлях від інженера-аналітика до завідувача лабораторією агрохімії інституту, Заришняк опинився у 2008 році в центральному апараті аграрної академії. Завдяки тодішньому президентові академії – Михайлові Зубцю.

Непримітний та безконфліктний, Анатолій Заришняк досить швидко став невід’ємною частиною центрального апарату академії. На здійснивши на попередній посаді в Інституті цукрових буряків жодних суттєвих здобутків, Заришняк заповзято узявся виконувати дрібні доручення тодішнього керівництва академії стосовно земельних питань.

Він вивчав та надавав власне бачення щодо доцільності утримання та використання земельних ділянок, які належали НААН, у різних куточках країни.

Згодом, після зміни керівництва та обрання на посаду Президента НААН наступників Михайла Зубця – Миколи Безуглого та Василя Петриченка, а ні обов’язки Заришняка, а ні схеми, за яким він діяв — не змінювалися.

Зазначимо, після призначення на посаду Президента НААН Миколи Безуглого, лише протягом 2011 року з підпорядкування науково-дослідних установ Академії було виведено 39 дослідних підприємств з цілісними майновими і земельними комплексами. Відповідні рішення Президії Академії готував та візував особисто Анатолій Заришняк.

Крім того, саме в той період Міністерство аграрної політики і продовольства спільно з Національною академією аграрних наук запропонували законодавчо передати в оренду майно господарств НААН комерційним структурам. У зв’язку з цим, 6 лютого 2012 року Кабмін прийняв навіть відповідне розпорядження №113-р.

Безпосереднім автором цього документа був Микола Безуглий. Анатолій Заришняк розробив схему та старанно підготував усі документи…

Незабаром, після численних скандалів і фактично назріваючого бунту серед академіків НААН, президентству Безуглого прийшов кінець і на його місце прийшла нова людина – Василь Фролович Петриченко. Проте, з приходом нового керівника НААН відчуження аграрно-наукової землі не зупинилося. Цей процес, навпаки, набрав шалених обертів.

Серед серії нових скандалів, в епіцентрі яких опинився Василь Петриченко, найбільш гучним був конфлікт навколо відчуження ялтинських земель кримської агрофірми «Магарач». Потім Петриченко всіляко заперечував свій інтерес в цьому і стверджував, що діяв під тиском адміністрації президента Януковича.

Крім «Магарача» президент Петриченко оптимізував структуру академії, проект якої странно намалював Анатолій Заришняк, і ліквідував Інститут ефірно-олійних культур та лікарських рослин.

Замість нього створили Інститут сільського господарства Автономної Республіки Крим. Щоправда, під час цієї «оптимізації» продали майно та землі державного підприємства «Торговий дім «Лаванда» (м. Сімферополь), науково-виробничого центру м’ясного птахівництва (с. Мирне Сімферопольського району), державного підприємства « Дослідне господарство «Кримська Роза» (Білогорський район), ДПДГ «Чорноморське» та інших установ.

Також, за порадою дотепного Анатолія Заришняка, президент Петриченко «відмовився» від землі та майна Науково-виробничого центру м’ясного птахівництва, продавши їх невідомим особам, завдяки чому майновий стан академії зазнав чергових втрат на десятки мільйонів гривень.

Однак повернемося до безпосередньої діяльності головного секретаря НААН Анатолія Заришняка, якого, вже на той час почали поза очі, де хто з блюзнірством, а де хто з презирством, називати просто – Кардиналом академії.

Так от, технологія схем, за якими діяв «кардинал» Заришняк, полягала у наступному. Поклавши око на ту, чи іншу земельну ділянку, академік-злочинець ініціював лист від органу місцевого врядування (на території якого знаходилася земля) на адресу керівництва НААН з проханням розглянути можливість безоплатної передачі землі місцевій громаді.

Отримавши лист, НААН призначала комісію для «вивчення питання». Висновок комісії, який також особисто готував Заришняк, був зрозумілим – «земля науці не потрібна!». Після цього, рішенням Президії НААН очікувана ділянка «передавалася громаді», де миттєво продавалася зацікавленим особам.

Зрозуміло, що уся «чорнова робота» в академії з «вивчення земельних питань» та підготовки проектів рішень Президії покладалася саме на підлеглих головного секретаря НААН Анатолія Заришняка. Саме він безпосередньо був освідчений в усіх земельних оборудках академії, починаючи з 2008 року.

Крім того, на плечі Анатолія Заришняка неперевершеним тягарем лягав обов’язок подальшої «зачистики» «відповідних земельних рішень» Президії після звільнення чергового Президента НААН.

Під час ревізії працівниками Держфінінспекції в Чернігівській області фінансово-господарської діяльності дослідних господарств НААН «Іванівка» та «Деснянське» були встановлені факти незаконного відчуження земельних ділянок загальною площею понад 50 гектарів приватним особам.

Понад 7 тисяч наукових гектарів не дорахувалися контролюючі органи у Донецькій області. У 2012 році на території Дніпропетровської області було вкрадено близько 4 тисяч гектарів наукової землі дослідного господарства «Червоний шахтар». На Чернігівщині, у дослідного господарства «Прогрес» зникло близько 2 тисяч гектарів. На жаль, таких прикладів незаконного відчуження земель НААН по всій країні – безліч.

У лютому цього року співробітники Служби безпеки України попередили спробу незаконного відчуження земель Національної академії аграрних наук України на території Луганської області.

Правоохоронці встановили, що зловмисники, використовуючи фальшиві документи, вивели з державної власності 1,9 тисячі гектарів сільгоспугідь Академії та оформили на осіб, які проживають на непідконтрольній Україні території Донецької області. Ділянка відноситься до категорії особливо цінних земель сільськогосподарського призначення, за оцінкою Держгеокадастру, її вартість становить понад 50 мільйонів гривень.

Для легалізації оборудки зловмисники через приватного нотаріуса здійснили реєстрацію прав власності на вказані земельні ділянки та їх подальший перепродаж на підставних осіб.

Співробітники спецслужби спільно з прокуратурою під час обшуків в офісі нотаріуса вилучили документи, які свідчать про незаконність переоформлення прав власності на землі Академії. На підставі матеріалів СБУ судом накладено арешт на земельні ділянки.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 та ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Досудове слідство триває і дотепер…

На превелике здивування наукової громади та тисяч працівників установ академії жоден з колишніх керівників НААН та діючих членів науково-злочинного угруповання, яке протягом останніх десяти років нахабно та цинічно грабувало державне майно, до кримінальної відповідальності на притягнутий і досі.

Розповімо ще одну, досить цікаву історію. Кілька років поспіль мешканці села Гатне Києво-Святошинського району Київської області залишаються обуреними долею колишніх земель дослідного господарства «Чабани» Інституту землеробства Української академії аграрних наук.

Як виявилося, ці землі дослідних полів Інституту землеробства позбувся, за сфабрикованим висновком НААН, ще у 2004 році. Причина, начебто, полягала у тому, що «вийшла з ладу центральна дренажна система, яка не працювала більше 20 років». Площа «непотрібної» інститутської землі склала понад 15 гектарів.

Згодом Києво-Святошинська районна державна адміністрація Київської області, в супереч законам України, своїм розпорядженням передала вказану земельну ділянку приватним особам спочатку для ведення підсобного селянського господарства в оренду на 49 років, а потім взагалі — у власність.

Через деякий час частина цієї ділянки площею 8 гектарів, всупереч діючому, а вірніше — НЕ ДІЮЧОМУ, законодавству перетворилася на сучасний торгівельно-розважальний центр Мега-маркет.

Кажуть, лише від цієї оборудки, особисто академік НААН Анатолій Заришняк отримав винагороду у розмірі 150 тисяч американських доларів.

20 травня 2017 року відбулася чергова спроба рейдерського захоплення земель Державного підприємства Дослідне господарство «Чабани» ННЦ “Інститут землеробства НААН”, на яких закладені стаціонарні досліди та які мають безцінне наукове минуле та не втратили актуальності і на сьогодні.

Нагадаємо, протистояння по даному факту ведеться ще з 2013 року, по якому Києво-Святошинською місцевою прокуратурою було порушено кримінальне провадження за № 42013100200000190 від 11.07.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

Окрім того, за позовом прокуратури Київської області, в Господарському суді Київської області на даний час розглядається справа за № 911/1139/16 про скасування розпоряджень, державної реєстрації права власності на земельні ділянки та витребування земельних ділянок з незаконного володіння.

Проте, не зважаючи на дані обставини справи, 11 квітня 2017 року невідомі особи почали розбивати земельну ділянку розміром 4,0 га на земельні ділянки по 0,08 га та встановлювати розміточні дерев’яні кілки. Про даний факт керівництвом ДПДГ «Чабани» було повідомлено поліцію та складений відповідний акт.

У травні 2017 року невідомі особи повторно почали робити розбивку вищевказаної ділянки, про що знову було повідомлено поліцію та складений черговий акт.

Дані обставини справи свідчать про те, що на даний продовжується реалізація плану чотирьохрічної давнини по розпилу дослідних земель та їх подальшого продажу.

Загалом, завдяки підготовки та здійсненню незаконного відчуження особливо цінних земель у Гатному та Чабанах, загальною площею понад двохсот гектарів, академік Анатолій Заришняк отримав майже 1,5 мільйона хабарних американських доларів.

А ще у селі Гатне Анатолій Семенович створив разом з іншими славнозвісними науковцями справжню українську «Барвіху»…

Тут, по сусідству із Заришняком живуть в окремих маєтках колишній ректор Національного університету біоресурсів та природокористування (НУБІП), академік аграрної академії — Дмитро Мельничук та його старший син, теж академік НААН – Сергій Мельничук.

Молодший син Дмитра Мельничука – славнозвісний невдаха-губернатор Київщини та екс-віце-президент НААН – Максим Мельничук, згідно держреєстру нерухомості також володіє будинком на Сонячній 11-а. Проте, такого будинку за вказаною адресою журналісти чомусь не знайшли…

Місцеві розповідають, що тут, на Сонячній, досить часто зустрічаються шановані сусіди, гостинно обговорюючи наукове майбутнє, подальшу долю аграрної науки та кадрові маневри.

Згадаємо ще одну, досить важливу деталь. Стосується вона дружини академічного Кардинала – Галини Миколаївни Заришняк.

За своєю освітою вона – юрист. Посада та місце роботи — суддя Апеляційного суду міста Києва. Своєю суддівською кар’єрою Галина Миколаївна зобов’язана колишньому міністру юстиції України, особистому другу та покровителю сім’ї Заришняк – Сергію Головатому.

Тепер, ймовірно, буде зрозумілим, чому можливість судового оскарження незаконних дій «кардинала» Заришняка та його команди завжди зводилися нанівець, а «потрібні» судові рішення отримувалися позачергово…

У грудні минулого року, напередодні свого ювілею, Анатолій Заришняк зазбирався на пенсію. Оточуючим пояснював: змучився, час відпочити. Потім передумав і продовжив свою незмінну діяльність.

Резюмуючи вищевикладене, можна із впевненістю стверджувати, що за час своєї злочинної діяльності у центральному апараті академії аграрних наук, академік Анатолій Заришняк, підробивши та сфальсифікувавши відповідні рішення Президії НААН та інші службові документи, безпосередньо причетний до втрати майже 50 тисяч гектарів земельних ділянок НААН.

Анатолій Заришняк разом із своєю дружиною Галиною Миколаївною – суддєю Київського апеляційного суду та донькою – Оленою Ліпухіною володіє численними ділянками у селах Гатне та Чабани Києво-Святошинського району Київської області та у селі Велика Солтанівка Васильківського району на Київщині. Крім земельних ділянок, у вказаних населених пунктах Анатолієм Заришняком збудовані розкішні маєтки.

За приблизними підрахунками колег-науковців, загальний статок родини Анатолій Заришняка складає майже 10 мільйонів доларів США…

…Іноді «Кардинал» Заришняк грайливо шуткує: «Їх Величності Президенти приходять та йдуть, а я завжди на місці…».

От такий він, нездоланний академік Анатолій Семенович Заришняк, «Кардинал» їх Величностей… Та невже, насправді, такий нездоланний..?

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ