Человек не терпит насилия!

Обережно корупціонер Віктор Лисак, або медична реформа з полтавським присмаком

Обережно корупціонер Віктор Лисак, або медична реформа з полтавським присмаком

В Україні набирає обертів медична реформа. Революційне нововведення міністра Уляни Супрун передбачило реорганізацію державних та комунальних закладів охорони здоров’я в казенні підприємства, або комунальні некомерційні. Метою реформи стало продовження децентралізації об’єктів охорони здоров’я, координація діяльності, фінансування на рівні місцевих влад та за рахунок додаткових джерел надходження. Українці отримали чергове покращення у вигляді низки “привілей”, в тому числі платні та частково платні послуги на окремі види медичної допомоги.

Врешті, на початку літа, після чисельних суперечок, Верховна рада проголосувала “Закон про автономізацію медустанов” та дала відмашку для глобального перезавантаження медицини в Україні. Кожен з керівників державних підрозділів та медичних закладів сприйняв “команду” на перезавантаження по-своєму. Хтось, зважаючи на канікулярний сезон, відклав серйозні справи на осінь. Інший — обмежився вказівкою оцінити ситуацію, та винести пропозиції щодо реструктуризації. А деякі, не маючи попередньої аналітики, громадського обговорення та ухвалення, з низького старту завзято приступили до виконання поставленої задачі. І одним з цих «деяких», традиційно став колишній заступник міністра охорони здоров’я часів Януковича і теперішній начальник департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Як годиться для бувалого функціонера, Віктор Петрович розпочав реформуванням із розмахом та запустив свою чергову ластівку у правильному напрямку. Тим більше, досвід у нього вже був, адже першу хвилю перетворень в системі охорони здоров’я України, в тому числі екстреної медичної допомоги на Полтавщині він вже “успішно” реалізував. Йдеться про пілотний проект МОЗ України, впроваджений у 2014 році, а саме Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві”. І це тоді, коли Полтавської області цей Закон навіть не стосувався. Але, подібна дрібниця, хіба колись зупиняла Лисака-реформатора….

Про це згодом. А поки що, нагадаємо читачам про історію, пов’язану зі сходженням на медичний Парнас зазначеного персонажу та його злочини.

Недолюстрований тендерний злодій з Полтавщини

Віктор Лисак, який за часів Януковича в уряді Азарова займався найважливішою для корупційних кланів роботою – тендерними закупівлями МОЗ, неодноразово оминав кримінальне покарання, успішно пройшов люстрацію та навіть подавав свою кандидатуру на пост Міністра охорони здоров’я при нинішній владі, розпочав свій шлях реформатора у 1999 році. Тоді Лисака призначили на посаду першого заступника начальника Полтавського обласного управління охорони здоров’я. Швидко адаптувавшись, вже на початку 2000-го реформатор
приступив до виведення з обласної комунальної власності низки медзакладів із прилеглою територією, передавши нерухоме майно та землю третім особам. Зокрема, йдеться про історичні будівлі у Полтаві, розташовані на вул. Короленко. До втручання Лисака, в приміщеннях працювали протитуберкульозний диспансер та місцева МСЕК (медико-соціальна експертиза). Впродовж 2000-2001 рр. Лисак наполегливо працював в напрямку захоплення медичних земель по вулиці Короленка. В хід йшли будь-які методи. Пожежники, за наказом впливового медика, регулярно перевіряли старі будівлі на предмет небезпеки загоряння. Віктор Петрович дуже хотів виселити медпрацівників і забрати собі нерухоме майно. І йому це вдалося. У 2002 році об’єкти нерухомості були відчужені та привласнені Лисаком. А у 2004 році майно по вул. Короленко Віктор Петрович презентував своєму колезі — доктору медичних наук, професору, завідувачу кафедри післядипломної освіти лікарів-стоматологів УМСА Петрові Скрипникову. Це був відкуп за те, щоб Скрипников не претендував на посаду начальника обласного управління охорони здоров’я (зараз – Головне управління охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації).

Крім “дарування” комунальної землі, Лисак заробляв на відмиванні коштів та махінаціях із тендерними закупівлями. Але не довго. Врешті, 27 травня 2005 р. у Полтаві його було затримано та порушено кримінальну справу за фактом придбання його відомством рентген-апаратів, що не відповідали вимогам тендерної документації і не мали дозволу на використання у медичній практиці. Як повідомив тодішній заступник начальника управління — начальник слідчого управління УМВС у Полтавській області Геннадій Критьєв, згідно зі ст.210 і ст.364 Кримінального кодексу Віктор Лисак звинувачувався у зловживанні службовим становищем і нецільовому використанні державних коштів. Йшлося про те, що міліція має в своєму розпорядженні 50 офіційних заяв від громадян про погіршення стану здоров’я після обстеження на рентген-апаратурі в Полтавській обласній лікарні і обласному протитуберкульозному диспансері.

Але, як годиться в нашій правовій державі, кримінальну справу закрили, а Лисака, згодом, замість покарання підвищили та перевели до столиці. Там, у 2010 році він посів посаду заступника міністра МОЗ та отримав під курурування знов ж таки тендерні закупівлі. Тоді міністром був Зиновий Митник, який до цього, кілька років, сам контролював тендери міністерства. За часів Митника, найбільшими постачальниками Міністерства стали компанії з групи Петра Багрія, які щороку отримували держзамовлення на більш ніж півмільйона гривень. Згідно домовленості, Митник передав “важелі влади” довіреній особі — Лисаку і тим самим зміцнив дружбу між ним та Багрієм. Доречі, на користь Петра Багрія грав і Микола Азаров, який дозволив компанії «Ганза» Багрія, продавати ліки для МНС без тендеру. І сьогодні, саме фірми групи Багрія розігрують між собою тендери на постачання медичних препаратів для закладів охорони здоров’я Полтавської області, підпорядковані Лисаку. Наприклад, восени 2016 року фірма «Фармадіс» та «Укроптпостач»
виграли між собою тендери на загальну суму 1млн. 230 тыс. грн. Інші компанії взагалі були недопущені до участі у торгах. Тоді, полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Склифосовского підписала угоду з «Фармадис» на поставку ліків вартістю 520 тис грн. Єдиним конкурентом стала компанія «Укроптпостач» з різницею в ціні 0,1%. На тендер також подала заявку ТОВ «БаДМ» — найбільший український фармдистриб’ютор, який пропонував ці препарати на 8% дешевше. Однак ця фірма не була допущена до участі в тендері.

Ілюстрація 1: Екс- заступник міністра охорони здоров’я Віктор Лисак розповідає екс-віце-прем’єр міністр України Олександру Вілкулу про результати своєї діяльності

Доречі, окрім компаній Багрія на Полтавщині в напрямку освоювання державних коштів на придбання медичних препаратів та обладнання працює ще 15 споріднених компаній. Вони з року в рік перемагають у державних тендерах, заробляють самі та збагачують свого патрона Лисака. За останніми даними місцевих ЗМІ, “друзі” Лисака тільки за перше півріччя 2017 року освоїли близька 5 млн. грн.

Ще однією статтею збагачення Лисака є відмивання грошей. Так,
протягом 2011-2014 років він провів масштабну “пральну” аферу через закупівлю програмного забезпечення для усіх лікарень «МЕДУЧЕТ». На один медичний заклад з бюджету виділялося від 0,5 до 2 млн грн. Розробником даного продукту, який, доречі, не працює в медзакладах, було ТОВ «СІЕТ» з директором Сергієм Дяченко. Для «легалізації» відкатів корупціонерами було створено паралельне ТОВ «СІЕТ-холдинг», через яке і було виведено близько 40% усіх бюджетних надходжень у «приватні руки».

За інформацією полтавських ЗМІ, у квітні 2017 року на Віктора Лисака була відкрита чергова кримінальна справа, пов’язана із розкраданням та відмиванням коштів, виділених на ліки для пенсіонерів та онкохворих, в рамках державної програми “Доступні ліки”, підтриманої Світовим банком.

Але, не зважаючи на вищезазначене, нещодавно, одностайним голосуванням Полтавської обласної ради Віктор Петрович подовжив свій контракт (на 5 років) на посаді керівника Департаменту охорони здоров’я, а за одно і право на проводження реалізації своїх революційних перетворень на Полтавщині. Цікаво, що подовження контракту для Лисака відбулося в автоматичному режимі. Нехтуючи порядок укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я, передбачений Постановою Кабміну № 642 від 16.10.2014 року. А саме: начебто, в умовах прозорості та публічності державного управління та місцевого самоврядування, призначення Лисака відбулося без проголошення конкурсу, та за відсутністю офіційного звіту про попередню діяльності.

Кабінет Лисака — центр управління коштами медичних закладів Полтавщини

Цікаво, що основним постулатом реформи по-лисаковські є не децентралізація, як того прагне керівництво МОЗ, а саме централізація влади. А точніше, керування всіма ресурсами області безпосередньо з кабінету Віктора Петровича. Так, за словами самого Лисака: “Одним з головних чинників успішності реформи первинної медичної допомоги в Полтавській області стала саме централізація коштів …. Завдяки цьому нарешті досягнуто задовільний рівень фінансування потреб «первинки», що значно поліпшило її якість і профілактичну складову”, зауважив реформатор в одному зі своїх інтерв’ю.

І, як регулярно повідомляють полтавські журналісти та громадські активісти, обраного курсу начальник департаменту охорони здоров’я дотримується впевнено та міцно. Як пишуть ЗМІ , в місті Полтаві та Полтавській області тіньові потоки коштів з поборів в лікарняних закладах вже давно поставлені на конвеєр. Все відбувається саме так тому, що медичну галузь в області та місті монополізували і очолюють одні й ті ж самі люди. І кожного разу з приходом нової влади вони анонсують удосконалення сфери обслуговування та боротьбу з поборами в лікарняних закладах. Ні для кого не секрет, що схема збирання коштів в медичних закладах міського та обласного підпорядкування побудована через вимагання з населення так званого благодійного внеску на користь благодійної організації. Мабуть, немає жодного полтавця, який би свого часу не сплатив такий «благодійний внесок» БО «Міжнародний фонд допомоги хворим з наслідками травм та захворювань». За нашими підрахунками, ця сумнівна структура збирає поборів близько 60 млн. грн. щорічно. На чолі благодійної піраміди стоїть міський голова Олександр Мамай, а наш не шановний реформатор Віктор Лисак регулярно отримує відкати.

Ілюстрація 2 — Схема розподілу грошевих надходжень від діяльності БО «Міжнародний фонд допомоги хворим з наслідками травм та захворювань»

Гробові реформи: правда про нищення швидкої медичної допомоги

Згідно стверджень фахівців медичної галузі, що працюють на Полтавщині та за матеріалами місцевих ЗМІ, реформування швидкої допомоги на Полтавщині вкрай негативно відобразилося на стані здоров’я населення, що звернулося по допомогу. Як з’ясувалося, завдяки злочинній діяльності начальника управління охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисака та його ставленика — керівника центру екстреної допомоги Олександра Лавренка за останніх декілька років інвалідами стали 7 лікарів, 25 хворих та ледь не загинуло 300 пацієнтів, навмисно отруєних токсинами. Двоє лікарів померло через отруєння. По всіх епізодах, що відбулися, були відкриті кримінальні провадження, рішення за якими досі очікує місцева громадськість. Один з них інкримінують лікарю Лавренку та посадовим особам керівництва Полтавського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф інкримінуючи злочини, передбачені статтями 139, 140 КК України – ненадання допомоги хворому медпрацівником і неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинили тяжкі наслідки (смерть) хворому. Реформатор Лисак, без наявних причин, скоротив кількість обслуговуючих карет швидкої допомоги, довів до мінімуму зарплатню лікарів (подекуди до 2000 грн. на місяць). За словами лікарів, їх робоча форма в останнє оновлювалася у 2006 році. А необхідний, мінімальний комплект медичних приладів, таких як термометри та шприці, лікарі змушені закуповували власним коштом.

При цьому, згідно слів одного з керівників медичних закладів Полтавщини, в рамках реформи Лисака, працює “інноваційна” структурна модель швидкої допомоги області, в якій водії з автомобілями стоять на балансі одного підприємства, розташованого в Полтаві. А лікарі швидкої допомоги, прикріплені до лікарняних закладів населених пунктів області. Таким чином, рухомий склад Полтавської області обслуговується на підприємстві, афільованому з Лисаком. Тож водії, навіть з метою надання елементарних послуг автосервісу (заміна мастила та фільтрів), змушені ганяти карети швидкої за сотні кілометрів від лікарень, в яких вони начебто працюють. Крім того, графік роботи лікарів та водії швидкої не синхронізований, що викликає ще низку абсурдних та додаткових проблем.

В допомогу інвалідам та учасникам АТО інновація від Лисака

Як згадувалось раніше, в рамках реалізації Закону України “Про автономізацію медустанов” Віктор Лисак розпочав на Полтавщині нові, екстрені та “вкрай необхідні” нововведення — створення на базі державних та комунальних медичних закладів — комунальних підприємств. Зауважимо, “Закон про автономізацію медустанов” передбачає створення КНП (комунальних некомерційних підприємств). Різниця між цими двома формами власності суттєва. КП — комунальним підприємством в Україні є самостійний господарюючий статутний суб’єкт, що може здійснювати виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність із метою одержання відповідного прибутку (доходу). Крім того, за Законом КП може мати як державну, так і приватну форму власності, та в перспективі можуть підлягати приватизації. А КНП — комунальне некомерційне підприємство, яке не веде комерційну діяльність та підпорядковується місцевій громаді.

Неймовірно, але першим підприємством яке Віктор Петрович вирішив реструктуризувати, а точніше взагалі ліквідувати (що в корні суперечить Закону) та створити на його базі КП, стала медико-соціальна експертна комісія (МСЕК). За це рішення вже проголосували депутати ПОР та пішли на канікули. Відповідні рішення 520 та 521 розміщені на сайті Полтавської Облради. За словами Юрія Кармазіна, заслуженого юрист України, державного радника юстиції 3 класу, народного депутата України декількох скликань: “На Полтавщині створюють приватний МСЕК, структуру, яка на комерційній основі здійснюватиме огляд пацієнтів — інвалідів та постраждалих учасників АТО та видаватиме резолюцію щодо їх статусу”. Крім того, за словами Кармазіна: “Сміхотворна «приватна» структура, буде видавати довідки «незрозумілого комунального зразка», які не матимуть жодної юридичної сили, і які будуть «перероблюватися» за бюджетний рахунок” — зазначив юрист. Кармазін вважає що ліквідація та створення нової структури потягнуть за собою додаткові великі та необґрунтовані вливання з боку бюджету області, а саме: соціальні виплати — повний розрахунок по зарплатні, у зв’язку із звільненням, відпускні, кошти на перереєстрацію підприємства, печатки, таблички, вивіски, бланки тощо…. Сам Лисак стверджує що кошти — це не проблема та в бюджеті області вони є. Цікаво, чому тоді бюджет Полтавщини не передбачає закупівлю медичних халатів, обладнання та бодай мила та туалетного паперу, якого, як виявилось у відділеннях швидкої допомоги давно немає?

Крім того, за думкою одного з керівників обласних МСЕК, новостворена структура дублюватиме функції попередньої, адже зміниться лише форма власності, а не суть діяльності комісії. Пропонуючи на голосування проект рішення по МСЕК, Лисак не спромігся представити програму діяльності структури, дорожню карту її розвитку. Керівник впевнений, що структура не покращиться жодним чином, з огляду хоча б на те, що за три роки АТО та стрімкого збільшення поранених від бойових дій, які регулярно звертаються на огляд до відділень МСЕК області, в комісії не було створено спеціального відділу. Йдеться про відділ, що має працювати з інвалідами, які постраждали внаслідок бойових дій. Він мав би надавати як консультаційні послуги так і послуги щодо обстеження бійців. За словами фахівця це робиться навмисно, для підтримання кругової поруки та на користь корупції, якої в обласних комісіях і без того більш ніж достатньо. Як писали полтавські ЗМІ, минулого року одна з комісій Полтавщини видала фейкові документи про інвалідність Валерію Довженко.

Ілюстрація 3: Полтавський “дейдей” — глибоко поранений фейковий інвалід — боєць Валерій Довженко

Цікаво, що навіть в Департаменті охорони здоров’я Полтавської області відповідального фахівця, який має працювати з учасниками АТО не передбачено. Як результат, великі черги в комісіях області та безліч скарг від поранених бійців. Керівник побоюється, що ліквідація та створення нової структури ще більше гальмуватимуть роботу з бійцями. А це взагалі не припустимо!

Ще один з керівників медичного закладу Полтавщини, вважає, що ліквідацію МСЕК Лисак задумав виключно задля того, щоб не поновлювати на роботі незаконно звільненого ним начальника полтавської медично-соціальної комісії Тетяну Жабо. Ми перевірили зазначену версію. Дійсно, рішенням адміністративного суду Тетяна Жабо в червні 2017 року була поновлена на роботі. Лисак це рішення проігнорув. Врешті, з цього питання, нещодавно проти Віктора Петровича було відкрите чергове кримінальне провадження. Невже це насправді особиста вендетта?!

В будь-якому разі корупційні дії Лисака у всіх напрямках його бурхливої діяльності давно мали б поставити, як мінімум, жирну крапку в його карколомній кар’єрі. Але, чомусь, Віктор Петрович Лисак продовжує оминати перешкоди, такі як люстрація, кримінальні проводження та наполегливо підвищує свою професійну кваліфікацію. Ось зараз, згідно інформації працівників апарату Полтавської ОДА, він бере участь у семінарі “Курс по финансированию здравохранения” (Іссик-Кульська область, с. Сари-Ой). Семінар проходить на базі відпочинку для VIP-персон “Росток”. Організатор події ВОС, на замовлення МОЗ Російської Федерації. Цікаво, що разом із паном Лисаком поїхали “повчитися” ще й губернатор Полтавщини Валерій Головко та директор департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Інна Іщенко. Доречі, ця подорож обійшлася в кругленьку суму, близьку 8 000 евро. Та хай йому грець, але ж оплатили її з державного бюджету України.

Віктор Таранов

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ