Человек не терпит насилия!

Що пропонують у нової Концепції реформування ДФС?

Почнемо із головного. Документ, який складається з 15 слайдів, відкривається цитатою великого Ганді: «Якщо ти хочеш зміну в майбутньому — стань цією зміною в сьогоденні». Але, розчарую, після такого старту, подальший зміст Концепції не дає підстав для оптимізму. Міністерство фінансів, на жаль, декларуючи бажання змінити фіскальну службу, не має наміру змінити себе — жодного тезису як планує змінитися Міністерство. Хоча подібна позиція, с урахуванням тектонічних зсувів у функціях Мінфіну ти ДФС внаслідок прийняття Закону № 1797 від 22.12.2016 року, є досить дивною.
Ідемо далі.
— Антикорупційні заходи
Черговий приклад бюрократичного підходу, коли пишемо, вибачте, дурницю, яка не мае ані практичного ефекту, ані частки здорового глузду. Пряма цитата: «Запровадження автоматизованих аналітичних платформ, що проводять збір інформації, її аналіз та виявлення корупційних ризиків». Тобто, Україну врятує чудо-Платформа, яка сама по собі виявить корумпованого податківця.
Це не все. Підрозділи Внутрішньої безпеки отримують адміністративну незалежність (лише на регіональному рівні!) та почнуть ефективно боротися з корупцією. Замість ліквідації ВБ, підрозділу що абсолютно не має ані спроможності, ані бажання вирішувати свою Головну задачу, Концепція пропонує незрозумілу незалежність ВБ на регіональному рівні, залишаючи важелі впливу на центральному рівні та нічого по суті не змінюючи.
Висновок: це не спрацює, бажання реформувати систему боротьби з корупцією не має
— Розвиток персоналу та оплата праці
Чекаємо на конструктивність, але крім підняття зарплати, отримуємо набір застарілого інструментарію: «відкриті конкурси», які вже працюють кілька років, та «навчання та перепідготовка» на основі міжнародних стандартів. Аби що написати….
— Прозорість реформи
Ще один кейс, що базується на старих заготовках. «Встановлення KPI та моніторинг їх виконання Мінфіном» та «Проведення регулярної оцінки задоволеності бізнесу рівнем роботи ДФС» запроваджено та діє з вересня минулого року. А «Впровадження професійного та ефективного нагляду за ДФС з боку Мінфіну» це взагалі прямий обов’язок Міністерства, якщо не пробувати десь по іншому зрозуміти термін «нагляд».
Висновок: формальний підхід, який не згенерує справжню реформу ДФС
— Розвиток електронних сервісів
Головний месседж — реалізація повнофункціонального «електронного кабінету платника», але це пряма вимога Закону № 1797 (стаття 42 1 ПКУ). Де тут новизна та реформа?
— Нові правила консультування
Так звані нові правила передбачають, зокрема, оприлюднення консультацій індивідуальних податкових консультацій на офіційному веб-порталі, але це також пряма вимога Закону № 1797 (пп. 14.1.1721 та п. 54.2 ПКУ).
Висновок: діючи законодавчі вимоги презентуються як реформа
— Протидія розмиванню податкової бази
У якості реформи фіскальної служби пропонуються «Реалізація Плану BEPS» та «Підписання угоди щодо автоматичного обміну фінансовою інформацією», але це взагалі не є компетенцією фіскальної служби, це пряма зона відповідальності Уряду та Міністерства фінансів.
Висновок: спроба перекладання завдань на рівень, що заздалегідь не зможе їх виконати
Підсумовуючи попередній огляд документу під назвою «Реформа ДФС», є бажання запропонувати наступні кроки:
— негайно відкликати Концепцію та почати розробку її нової, реальної та професійної версії
— реформи потребує не тільки ДФС, а і Міністерство фінансів. Без цього реформа не зможе бути успішною.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ