Человек не терпит насилия!

Як вкрасти гроші у держави? Лікбез від Бориса Тодурова.

Вкрасти гроші із бюджету — це дуже просто в нашій країні. Саме для цього створено безліч схем, які, деяким чином, прописані в нашому законодавстві, або штучно створені прогалини в цьому законодавстві, які дозволяють розкрадати державні кошти у вельми законний спосіб. Ці схеми працюють з початку незалежності України і, незважаючи на всі революції, та на превеликий жаль, успішно діють до цього часу.
Одну із схем, любі читачі, спробую донести до Вашого відома.
Для ведення господарської діяльності створюються підприємства, тобто на юридичній термінології – юридичні особи. Одним із видів юридичної особи є товариства з обмеженою відповідальністю, засновники яких особисто не несуть майнову відповідальність за діяльність ТОВ. Державні службовці, в тому числі керівники державних установ, відповідно до вимог законодавства, не мають права здійснювати підприємницьку діяльність, тобто бути власниками суб’єктів господарської діяльності. Однак із цього недоліку можновладці, які керують державними установами, найшли вихід. І це досить простий вихід – в якості засновників юридичної особи можна призначити рідних, близьких або довірених осіб. В цьому випадку ніхто не зможе запідозрити керівника державної установи у веденні господарської діяльності та сприянню діяльності і лобіюванню інтересів створеного підприємства на рівні держави. Створене підприємство починає тісно співпрацювати з державними установами, надавати їм послуги, приймати участь в тендерних закупівлях та інше. З цього моменту керівники державних установ починають використовувати бюджетні кошти, тобто гроші платників податків, на свою користь, будувати будинки, відпочивати без обмеження за кордоном та інше.
Своїми знаннями як вкрасти бюджетні кошти зі мною «поділився» відомий український лікар-кардіохірург, доктор медичних наук, проффесор, заслужений лікар України, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2009 року), лауреат всеукраїнської премії «Гордість країни 2011» в номінації «Лікар року», колишній директор Київського міського центру серця та діючий керівник ДП «ДУ Інститут серця Міністерства охорони здоров‘я України» Тодуров Борис Михайлович.
Вельмишановний пан Борис Михайлович 19 листопада 2015 року створив товариство з обмеженою відповідальністю «Укрмедексперт», код ЄДРПОУ №40130192. Засновниками цього товариства являються Безатов Олександр Леонідович, Василевська Людмила Родіонівна та Поповичев Костянтин Миколайович. В цьому товаристві правою рукою пана Бориса Михайловича являється чарівна пані Василевська Л.Р. як створювалось це товариство та як пов‘язані між собою Тодуров Б.М. та Василевська Л.Р. висвітлювалось в мережі інтернет (вставити ссилку на статтю про Укрмедексперт яку я надавав на передодні), а отже зупинятися на цьому не стану, а проведу практичне навчання на тему «Як вкрасти бюджетні кошти через тендерні закупівлі».
ТОВ «Укрмедексперт», відповідно до доданої тендерної документації під час проведення тендерних торгів на сайті «Prozorro», є офіційним дилером в Україні відомої японської корпорації «SHIMADZU», яка є виробником дорогоцінного медичного обладнання такого як рентгенівські установки, томографи, аніографи та інше та працює на ринку України дещо більше одного року. Це медичне обладнання використовується для діагностики різних видів захворювань в медичних закладах України. Тодуров Б.М., як керівник інституту серця, знайомий з багатьма керівниками медичних закладів України, а отже може вільно з ними спілкуватись та пропонувати за відповідну винагороду послуги ТОВ «Укрмедексперт». В свою чергу керівники медичних закладів України, в деякій мірі можуть впливати на рішення комісій по тендерним закупівлях. Однак для боротьби з цими явищами в Україні розроблено систему прозорих державний закупівель, які проводяться на інтернет порталі «Prozorro» https://prozorro.gov.ua/. Саме ця система дає можливість любому громадянину України перевірити прозорість проведення державних закупівель та ознайомитись з тендерною документаціє учасників торгів. Це великий результат з боку держави в боротьбі з корупцією. Але і тут було знайдено «компромісний» вихід. Суть цього виходу полягає в наступному. Зацікавлені особи в результаті торгів домовляються між собою, та для проведення торгів залучають дві фірми, одна з яких повинна виграти торги, а інша є звичайною «прокладкою» тобто такою фірмою яка нібито хоче прийняти участь у проведення торгів. Пропозиції інших учасників відповідно тендерною комісією відхиляються.
Сподіваюсь, що теоретична частина курсів висвітлена вдало, тому необхідно перейти до практичної частини курсів, а отже розглянути деякі процедури торгів. Це ми можемо зробити відвідавши сайт публічних закупівель «Prozorro» https://prozorro.gov.ua/
Розглянемо перший практичний приклад. 03 листопада 2016 року на інтернет порталі «Prozzoro» було розміщено оголошення ID: UA-2016-11-03-000596-a про закупівлю за державні кошти цифрової рентгенівської діагностичної системи на два робочі місця. Замовником цієї системи являється комунальний заклад Київської обласної ради “Київська обласна дитяча лікарня №2”. Відповідно до протоколу №18 від 16.12.2016 року засідання тендерного комітету замовника, переможцем торгів визнано ТОВ «Укрмедексперт». Прокладкою під час проведення цих закупівель являлось ТОВ «Медгарант». Небажаного учасника ТОВ «Євромедпроект», взагалі не допущено до проведення аукціону. Проаналізувавши документацію поданих тендерних пропозицій вбачається, що між ТОВ «Укрмедексперт» та ТОВ «Медгарант» існує недобросовісна конкуренція, яка виражається в узгоджених діях направлених на спотворення результатів торгів, а отже в цьому випадку існує лобіювання інтересів ТОВ «Укрмедексперт» з боку посадових осіб медичних закладів з подальшим привласненням державних коштів.
Другий практичний приклад. 04 листопада 2016 року на інтернет порталі «Prozzoro» розміщено оголошення ID: UA-2016-11-04-000859-a про проведення відкритих торгів, де одним із лотів являється цифрова система рентгенівська діагностична на 3 робочих місця. І знову ж таки для участі в торгах подано тендерні пропозиції двома учасниками ТОВ «Укрмедексперт» та прокладкою ТОВ «Медгарант». Замовником в цьому випадку являється Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Аналіз поданих тендерних документацій дає всі підстави вважати, що і в цьому випадку між ТОВ «Укрмедексперт» та ТОВ «Медгарант» відбулась чітка домовленість в сумісних діях в результаті чого відбулось спотворення результатів публічних торгів. Це видно з документації ТОВ «Медгарант» та ТОВ «Укрмедексперт» де фігурують ті ж самі працівники, ТОВ «Укрмедексперт» надає дозвіл ТОВ «Медгарант» на продаж медичного обладнання «SHIMADZU», офіційним дилером якого воно є, хоча відповідної обов’язкової ліцензії прокладка ТОВ «Медгарант» не має. Це виключно штучно зроблено, щоб до участі та що саме головне у виграші допустити лише ТОВ «Укрмедексперт», яка за результатами торгів і стала переможцем аукціону. Таким чином в цьому випадку штучно завищено вартість медичного обладнання, а отже знову привласнено державні кошти.
Для закріплення практичного курсу розглянемо третій практичний приклад. 03 листопада 2016 року на інтернет порталі «Prozzoro» розміщено оголошення ID: UA-2016-11-03-001108-c про проведення відкритих торгів де предметом закупівлі є однопроекційна стаціонарна універсальна ангіографічна система. Як і в минулому прикладі замовником також є Департамент охорони здоров‘я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). І знову подана тендерна документація сторін вказує на те, що між ТОВ «Укрмедексперт» та ТОВ «Медгарант» існує чітка домовленість на спотворення результатів публічних торгів. Подана документація повністю відповідає попередньому прикладу тому повторюватись для закріплення практичного матеріалу я не буду. Таким чином і в цьому випадку штучно завищено вартість медичного обладнання, а отже знову привласнено державні кошти.
За моїми підрахунками лише на цих трьох тендерах Тодуров Борис Михайлович та його оточення «заробили» на державних закупівлях близько 500000 доларів «чистого» прибутку.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ