Человек не терпит насилия!

Нехай моя відставка стане холодним душем для керівників країни — перше інтерв’ю Абромавичуса після відставки

abromavichus

Через дві години після заяви про відставку НВ зустрілося з міністром економіки Айварасом Абромавичусом у його кабінеті на Грушевського. Розмова була короткою: міністра викликали на бесіду з главою держави і прем’єром після того, як він назвав причиною відходу тиск з боку найближчого соратника президента Ігоря Кононенка. Слідом за міністром про відхід заявили двоє його заступників, Максим Нефьодов, Юлія Клименко та Наталя Микольска.

У минулому успішний інвестбанкір, Абромавичус був призначений міністром у грудні 2014 року. Заради крісла в українському Кабміні громадянину Литви довелося отримати український паспорт, хоча литовського громадянства, як виняток, його не позбавили. Тільки-но півтора місяці тому, в грудні 2015-го, НВ зустрічалося з міністром Абромавичусом, який «відзначав» рівно рік з моменту початку роботи в уряді Арсенія Яценюка.

Тоді в розмові з НВ він сказав, що сто найбільших держкомпаній країни, що входять до компетенції його міністерства, згенерували минулого року збиток у розмірі 115 млрд грн, що становить п’яту частину держбюджету. Сьогодні вранці Абромавичус заявив, що Кононенко, права рука і бізнес-партнер президента, нав’язував йому «своїх» людей на керівні пости в ті самі держкомпанії, корупцію в яких команда міністра-литовця марно намагалася побороти.

У сьогоднішньому інтерв’ю НВ міністр, котрий грюкнув дверима, називає прізвища всіх тих, хто саботував зміни в його відомстві. А крім того, розповідає, як до нього в кабінет приходили ходоки з вимогою призначити їх заступниками, тому що так вирішили «нагорі».

— Коли ви вперше відчули, що так звані «сірі кардинали» намагаються вплинути на державні підприємства і хто це був?

— Це досить швидко відчулося. Для мене це не було сюрпризом. Я цього очікував. Але я очікував, що будуть якісь старі інтереси, а не нові. Я очікував червоних директорів, регіоналів у стилі [Віктора] Бондика в Укрхімтрансаміаку. Для мене великим сюрпризом стало те, що деякі з нових політиків полізли в держкомпанії.

— Кого конкретно ви маєте на увазі?

— Тих, кого я сьогодні назвав і тих, хто нещодавно пішов у відставку.

— Тобто Кононенко і Мартиненко.

— Ніхто ж не сказав, що буде легко. Тому ми продовжували робити реформу держкомпаній, при цьому розуміючи, що держава поганий власник і тільки приватизація врятує від усього цього дерибану і політичної корупції. З’явився хороший закон про фінансування політичних партій з державного бюджету. Це відразу мінімізує потребу з держкомпаній, у тому числі ДФС [Державної фіскальної служби], витягати колосальні грошові ресурси, щоб потім гратися грошима на виборах. Ми придумали обов’язковий аудит, публікувати фінансову звітність – цього ж нічого не було. Можна було красти, як хочеш, і ніхто цього не бачив. Ми все це поставили. Створили номінаційний комітет [для відбору керівників держкомпаній], який спочатку зустрів опір з боку олігархів, потім судами збивали різного виду конкурси, і це все діяло і діяло. Ми постійно ці процеси намагалися поліпшити. Але це не працювало. Був саботаж призначення людей на керівні посади в держкомпаніях. Саботаж і політичний тиск починалися в лінійних міністерствах. Я цього не бачив, але відчував. Подають таких кандидатів, що вже ясно, що це не з цієї опери. Коли номінаційний комітет з іноземцями у складі бачив цих людей, вони всі голосували проти. Тому в кінці року ми ще раз вирішили поліпшити цю систему і прийняли постанову №777. Ми прибрали можливість ініціювання конкурсу лінійним міністерством по топ-60 компаніях і забрали цю функцію під міністерство економіки. І, звичайно ж, привабливість посади міністра економіки відразу ж зросла. Туди ще НАК Нафтогаз додали в управління. Це ж не так, що НАК Нафтогаз вирішили з Міністерства палива та енергетики передати абикому. Попереду реформи в НАК Нафтогаз йде ЄБРР [Європейський банк реконструкції та розвитку], який дав величезний кредит. Тому ЄБРР, який знає хто і чим займається, сказав [передати НАК Нафтогаз у керування] тільки в Міністерство економіки. Після чого привабливість і важливість посади міністра економіки зросла до піднебесся. Це вилилося в початку цього року в бажання керувати цими потоками. Тиск божевільний. Я вирішив у цьому не брати участь.

— А прем’єр міг вас захистити від цього тиску?

— Як?

— Саакашвілі сьогодні заявив, що і у прем’єра ви не знаходили підтримки.

— З прем’єром у нас чисто ділові стосунки. Якогось достатнього доступу до нього в мене немає. Я з ним обговорював тематику проблеми керівництва Електроважмашу. Я з ним обговорював проблему керівництва ОГХК [Об’єднаної гірничо-хімічної компанії], де все продається через фірми-прокладки. Я зробив подання на звільнення Руслана Журила з посади голови ОГХК в кінці минулого року.

— Хто стоїть за Електроважмашем і ОГХК? Микола Мартиненко [колишній нардеп фракції Народний фронт, соратник прем’єр-міністра Арсенія Яценюка]?

— Я ж за руку його не тримав. Я в СБУ не працюю, у мене немає такого матеріалу, але ЗМІ кажуть, це так. Товариш з Електроважмашу зачепився за крісло і шляхом підкупу судів та інших намагається там поновитися. Якби він отримав команду від більш впливових людей, ніж я, його б давно там вже і близько не було.

— Якби ви працювали в інвестиційному бізнесі або поставили б себе на місце керівництва МВФ, як би ви вважали – варто в такій ситуації цій країні давати гроші?

— Я вже сказав кілька днів тому: ми або за два кроки від прориву або за два кроки від провалу. Деякі наступні призначення в уряді будуть дуже сильно впливати, куди ми рухаємося далі. Якщо технократи не потрібні, а потрібні управлінці… Багато розуму, щоб яму на дорозі закрити, не треба. «Папєрєднікі» робили, рапортували, скільки зібрали врожаю, як всі виїхали на посівну. Зараз потрібні зовсім інші підходи й моральні принципи. На жаль, у нас криза цінностей, і коли бачиш список людей, які нічого спільного не мають з нормальними моральними цінностями, тоді ти розумієш, що все-таки ми ближче до провалу. Але знову ж таки. Ми стільки всього зробили всі разом. І в енергетичному сектору, і в банківському секторі, і з дерегуляції разом з Міністерством транспорту та Міністерством аграрної політики. Чого варта тільки наша ініціатива щодо держзакупівель. Заощадили на купі корупційних схем від Укрекоресурсів до різного виду сертифікації.

— Вибачте, що перебиваю, але зараз важливо назвати речі своїми іменами.

— Я вже назвав. Напевно, більше назвав, ніж ще хто-небудь.

— Ви сьогодні перерахували, що Кононенко впливає на Укрхімтрансаміак, Держзовнішінформ, підприємства порошкової металургії, Нацагентство з акредитації України.

— Не скрізь впливає, але скрізь намагається впливати. Сюди ходить товариш від БПП, підконтрольний Кононенку.

— Хто?

— Товариш [нардеп БПП Геннадій] Чекіта. Наприклад, щодо порошкової металургії, ходить, лобіює своїх людей.

— А як це відбувається? Він приходить у міністерство?

— Згідно з законом у народного депутата є повноваження заходити, куди завгодно і коли завгодно. Це повна маячня. Заходити мало не на внутрішні наради. Є люди, які насправді частіше ходять в міністерство (куди їх не запрошують), ніж у Верховну раду.

— Тобто він приходить, коли відбувається конкурс?

— Приходить і сидить. Рекомендує якихось старих людей з міністерства. Наприклад, з приводу цього акредитаційного бюро. Ми їх [старих людей] прогнали, а він намагається їх поставити. Причому в самого є якась компанія з сертифікації, і він намагається тему сертифікації рухати. Я взагалі не розумію, як депутат може намагатися впливати на державні компанії. У нього ж є якісь повноваження. Ми – виконуюча влада. У нас є підконтрольні підприємства. Ми там формуємо якусь політику. Причому тут депутати і державні компанії? Мені це незрозуміло.

— Розкажіть про ситуацію з двома заступниками, яких вам хотіли призначити. По оборонній промисловості і Нафтогазу і держпідприємствам. Як це відбувалося?

— Взагалі смішна ситуація. У мене зараз є одна вакансія. Вакансія заступника. У понеділок з пакетом документів прийшов товариш. Я сказав йому, що так швидко не приймаю рішення, давайте подивимося, що буде з урядом. А він каже: «Ні, ні, все узгоджено нагорі, я з команди Кононенка, готовий приступати до посади». Я йому відповідаю: я вас добре не знаю. А він: «Так ось документи, більше і дізнаєтеся».

— Хто це? Назвіть прізвище [нардеп БПП Сергій Лещенко сьогодні заявив, що на посаду одного з двох заступників, про яких каже Абромавичус, лобіювали Сергія Пинькаса].

— Це не має великого значення. Або приходить людина 1960-го року народження, мало не вдвічі старший, ніж у мене середній вік заступників. У резюме – жодної роботи на керівній посаді, незважаючи на вік, тільки «консультант» і «радник». Людина сама в інтерв’ю, яке проводили мої HR-фахівці, визнає, що навіть не хоче працювати, але говорить «мені сказали» [йти працювати].

— Він приходив у міністерство з цим пакетом документів?

— Раніше пропонувалося багато кандидатур. Це нормальний процес. Щоб прийняти рішення і призначити заступників, я переглянув CV 200 людей. З 50-60 зустрівся. Але ненормально, коли тобі кажуть, що у тебе немає іншого виходу і ти тільки цю людину повинен брати. Врешті я сказав: звільніть мене від усього цього діла, я не хочу бути частиною всього цього.

— Як ви вважаєте, МВФ продовжить виплачувати Україні транші [після скандалу]?

— Ми повинні продовжити виконувати ті вимоги, які нам поставили. У нас дуже багато талановитих, відповідальних людей, давайте їх далі залучати. Люди, які готові допомагати країні, вони є, але потрібно створити умови.

— Що далі буде? Якщо фракція БПП проголосує за зняття мандата з Кононенка і якщо Рада провалить голосування за вашу відставку, ви залишитеся міністром?

— Я частиною цієї системи не хотів би бути. Це не тільки Кононенко. Він тільки одна з дійових осіб. Є якийсь конкретний алгоритм речей, які потрібно було б зробити. Ми ж не побороли корупцію не тільки в держкомпаніях. Ми не побороли беззаконня в судах, у прокуратурі. Там же всі залишилися ті ж самі. А ДФС чого варта! Найпростіша вимога – бізнес хоче отримати свої гроші назад, дайте вчасно, в повному обсязі повертати ПДВ та без відкату. Це базові речі.

— То що ж? Революція? Перевибори?

— Треба кількох людей, які хочуть все зламати і поміняти, призначити на дуже відповідальні посади.

— Так ви ж і були одним з таких.

— Я хотів би, щоб [моя відставка] стала холодним душем для керівників країни і щоб країна рухалася далі.

Новое Время
Джерело: Новое Время

Букинфо

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

7 ответов

  1. Это общепринятая практика.Деньги взяли и говорят иди,а мы наедем и продавим.Об этом все знают,все так делают,но не озвучивают.Ну как можно озвучить если деньги делятся на всех участников и %
    отстегивается в партийную кассу для страховки с тем чтобы можно было сказать что брал не себе,а имело место пожертвование.Это не просто коррупция,а политическая коррупция .Конкурсы для птички,а фактически договорняки.Также комплектовалось и НАБ.Знает об этом и Президент утверждая в должности своим Указом такого кандидата.За фактами далеко ходить не надо,а посмотреть кому в прокуратуре по должности присвоено звание генерал.Сразу должность и тут же генерал.Как думаете сколько это стоит?

  2. Соглашусь с,,занудой,,… Система начала прогнивать при коммунистах и дошла до наглолсти. Жаль ,но переломить ход событий революционным путём невозможно о демократическом глупо говорить .Остаётся только путь репрессий и спецопераций. Тут западные консультанты могут оказать помощь , если нет , то гнить будем и далее. Как сказал творец ,,Сингапурского чуда,,Ли Куан Ю- Если страной неправильно управлять , все умные люди уедут,, а там не за горами и развал УКРАИНЫ.

  3. Я радий що Ви покинули цей СВИНЮШНИК. Які тільки свині там лежать, Вам там не місце. Ваша відставка не буде для них душем. На них скільки нечистот що не достанеш. Бережіть себе! Ці свині можуть Вас наказати, даже вбити. Ви дуже роздратували КНУРА Вальцмана.

  4. Абрамавичус мені вас шкода,Петя Вальцман, Сеня куля влоб, це люди які виховані на старій системі корупції та брехні,це діти Кучми, вони не привикли мислити по новому, вних закладенна ще совдепія, керувати у ручному режимі та грабувати народ.

  5. Квиташвили, Павленко, Пивоварский и Стець — думаете Вальцман простит вам хитрый ход “туда-сюда”, будите сосать у кнура кабаку а потом здохните по несчасному случаю. Вальцман все помнит и харашо платит!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ