Человек не терпит насилия!

ПРО КОРУПЦІЮ В МІСТІ КІРОВОГРАДІ

Міністру освіти і науки України
Квіт С.М.
Колодяжного Сергія Олександровича,
07.03.1973 р.н., уродженця м. Кіровограда, зареєстрованого м. Кіровоград, вул. Героїв Сталінграда №26-А, кв. 180, на даний час працюю начальником відділу фізичної культури та спорту Кіровоградської міської ради
З А Я В А

Про корупцію у сфері освіти
міста Кіровограда

9 грудня 2015 року під час Міжнародного дня боротьби з корупцією експерти неурядової організації Transparency International Україна озвучили 10 найболючіших корупційних проблем українців. Аналіз звернень викривачів корупції в рамках кампанії «Вони б не мовчали» показав, що за статистикою звернень лідирує освіта. Корупція в навчальних закладах продовжує процвітати (викладачі продовжують вимагати хабарі в учнів, в садочках і школах здійснюють побори на ремонти та інші «необхідні заходи»).
Від початку Революції Гідності минуло вже два роки, нажаль, корупційні проблеми лишилися майже тими ж. Але вже змінилися самі українці – сьогодні вони готові повідомляти про корупцію і викривати її.
З 2009 по 2014 рік я очолював управління молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації, а протягом останнього року обіймав посаду заступника мера м. Кіровограда, тому корупційні схеми та проблеми Кіровоградської освіти мені відомі досконало.
Протягом останніх дванадцяти років на посаді начальника управління освіти Кіровоградської міської ради перебуває незмінний керівник Костенко Лариса Давидівна, 1969 р.н., кандидат педагогічних наук, у 2001 році захистила кандидатську дисертацію на тему кандидатської дисертації «Диференційоване вивчення основ квантової фізики у середніх навчальних закладах різного профілю», яка не має жодного зв’язку з управлінською діяльністю в галузі освіти, є власником трьох об’єктів нерухомості: квартири (м. Кіровоград, Пацаєва 3, кв.115), будинку (и. Кіровоград, пров. Садовий, 3) , гаражу (площею 24 м. кв.), та двох земельних ділянок загальною кількістю більше 2500 квадратних метрів. Серед підлеглих має прізвисько «Ляля».
За 12 років свого перебування керівником освітньої галузі області відзначилася низкою корупційних подій та скандалів.
Кадрова політика. Продаж вакансій, розмір хабарів за працевлаштування в галузі освіти досягає 15000 гривень, впроваджена грошова такса в сумі 2000 доларів США за посаду директора школи, стільки ж за продовження контракту, які безпосередньо або опосередковано передаються Костенко Л.Д. Без хабаря працевлаштуватись неможливо.
Ротація директорів шкіл. На всі посади директорів шкіл міста Кіровограда Костенко Л.Д. намагається призначати своїх ліпших подруг не зважаючи на їх професійну недолугість, що в подальшому призводить до конфліктних ситуацій, та зниження якості надання освітніх послуг. Прикладами можуть стати призначення директорів:
— комунального закладу ”Навчально-виховне об’єднання “Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів №20 – ДЮЦ “Сузір’я” — Репецької Наталії Анатоліївни, яка здійснила «чистку» колективу, заміни кадрів, які особисто їй не вигідні, та вчинила корупційні дії, а саме: здачу в оренду спортивного залу школи (гроші від якої йшли особисто в кишеню директора), першочерговий капітальний ремонт в кабінеті директора та секретаря (не на один десяток тисяч гривень), незважаючи на те, що в школі багато приміщень, які потребують ремонту, тощо;
— навчально-виховного об’єднання “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №18 – дошкільний навчальний заклад — центр дитячої та юнацької творчості “Надія” — Приліпко Валентину Іванівну, яка утворила конфлікт мистецтва й амбіцій з колектив зразкового хореографічного ансамблю «Надія», який працює при школі, під час якого школярі у присутності журналістів з транспарантами і ажіотажем вийшли на протест проти директора. До речі конфлікт не вичерпаний і досі.
Гальмо прогресу освіти в місті Кіровограді. Саме при безпосередній участі та за рахунок особистих ініціатив Костенко Л.Д., були знищені такі інноваційні проекти як: ліцей №5, колегіум, КТК. До речі, до теперішнього часу відсутні не те що проекти, а навіть ідеї. Для освіти міста, роки керування Лялею, є втраченими назавжди.
Політичне кредо. Ярий прихильник Партії Регіонів та опозиційного блоку, є родичкою колишнього голови Кіровоградської облдержадміністрації Моцного В.К., плекає повернення до влади зазначеного політичного руху, та надію обійняти пост начальника обласного управління освіти. Під час виборів всілякого рангу змушувала підлеглих віддавати голоси за відповідні політичні партії та течії, ігноруючи сьогоденний курс Президента. Причиною уникнення люстрації і заходів по очищенню влади, та перебування її на посаді, є «домовленість» з новою владою.
Відмивання бюджетних коштів на тендерах. «Центр протидії корупції» разом з депутатом Єгором Соболевим оскаржив прокурору Кіровоградської області Панченку Л.І., голові Державної фінансової інспекції України Гордієнку М.Г. та міністру економічного розвитку і торгівлі України Айварасу Абрамавичасу, скандальні корупційні дії міського управління освіти під керуванням Костенко Л.Д. щодо державної закупівлі продуктів харчування для шкіл и дитячих садків міста.
Експерти Центру протидії корупції підрахували, що на такому дитячому харчуванні можливо було “озолотитися” як мінімум, на півтора мільйони гривень.
Розпилювання місцевого бюджету з відкатами. Прикладом є міська програма «Вчитель» під час якої під виглядом комп’ютеризації навчальних закладів міста на яку з міського бюджету залучено 761 тисяча гривень та 385 тисяч з позабюджетних джерел, від загальної суми якої, мінімум 15 %, було переведено у відкат у вигляді готівки.
Раніше, Ларисою Давидівною вже була привласнена частина бюджетних коштів виділених на ремонт тринадцятої школи міста Кіровограда. Всього було виділено на ремонт 400000 гривень державних коштів, з яких також 15% було привласнено. Вона постійно примушувала директорів учбових закладів міста підробляти документи про результати проведення тендерів, щоб безперешкодно при кожній закупці перемагали приватні підприємства, які вказувалися нею особисто.
Примусово-добровільні внески від батьків дітей з дошкільних закладів. На даний час існує ганебна практика незаконних вступних «добровільних» внесків. Якщо батьки не вносять грошових коштів, то одразу ж знаходяться декілька причин неможливості взяти дитину до дитячого садка. Основною причиною відмови взяти дитину до дітсадку є перевантаженість закладу, але при наявності внесків завантаженість набирає допустимої норми.
Додаткові заняття в дошкільних закладах та робота гуртків. В усіх садочках проводять «додаткові» платні заняття, а всі гуртки та студії при дитячих садках, відкриття та робота яких проводиться виключно під кураторством Костенко Л.Д., проходять тільки на комерційні основі, незалежно від того, чи потрібна робота таких гуртків і студій в закладі, чи ні. Чи бажають батьки віддавати дітей до таких гуртків та студій, чи ні. Гасло просте «Плати, і можеш не ходити!».
Використання державного як особисте. У 2009 році комуністи вже намагалися прибрати Костенко Л.Д. з посади за одноразове грубе порушення, а саме за використання, як власного, в особистих цілях державний автомобіль що був придбаний для потреб освітян. Але Костенко Л.Д., завдяки зв’язкам, зробила собі заднім числом лікарняний, чим змогла уникнути покарання, на яке заслуговувала.
Причетність до незаконних оборудок із земельними ділянками. Костенко Л.Д. в змові із іншими посадовцями, в корисних цілях, з метою подальшого приватного будівництва, намагалася незаконно вилучити земельну ділянку за адресою: м. Кіровоград, вул. Яновського, №60, що належала станції юних техніків, яка розташована в живописному місці міста. Саме її підпис стояв на дозвільному документі, що надавав можливість незаконно відчужити землю з власності держави. Іншу особу вже притягнули б до кримінальної відповідальності, а в результаті постраждали непричетні та невинні особи.
Психологічна складова. Костенко Л.Д. (Ляля) є унікальною людиною яка володіє такою властивістю як вийти «сухою» з води за будь-якої ситуації, а замість себе втопити та виваляти у лайні будь-кого.
Черствість чиновника. В лютому 2015 року до голови ОДА Сергія Кузьменко звернулися зі скаргою бійці 17-го батальйону територіальної оборони. Суть скарги полягає в тому, що їхніх дружин у школах змушують щомісяця шукати по установах певні довідки що їх чоловіки перебувають у зоні АТО, для того, аби їх діти у школі мали можливість пільгового харчування. Ситуація не мала вирішення на рівні мера і начальника управління освіти міста, тому в ситуацію змушений був втрутитись голова ОДА особисто.

Примусове «оздоровлення» дітей на «асфальті». Батьків дітей, що навчаються в школах міста, примушують за особисті кошти відправляти дітей в оздоровчі табори при школах. Відвідувати яких є справою необов’язковою, а от батькам платити кошти, за дитину, яка не відвідує нововведення Костенко Л.Д., є обов’язковим. Діти, яких силоміць заштовхують до таких таборів, замість того, щоб побути зайвий час в родині, змушені йти до школи де: хочеш водички, принеси з дому; хочеш у щось пограти, принеси гру з дому. До того ж щоденно потрібно відправляти дитину з грошима, бо кожний день на щось збирають.
Примусове репетиторство (СШ №18, директор Приліпко В.І.). В зв’язку з тим, що кожен вчитель повинен здати директору школи певну суму, то він повинен її десь заробити або витиснути з батьків. Тому в школах розповсюджена практика навмисного заниження оцінок учням, з метою подальшого проведення репетиторства за готівкові гроші батьків (50-80 грн. в час), за отримання яких не видаються ніякі чеки, та які не обкладаються податком. Зрозуміло, що частина цих коштів йде через директорів особисто пані Костенко Л.Д. Відповідно з цих коштів не оплачується оренда приміщення, електроенергія, вода, тощо.
Фінансова складова благодійних фондів. Костенко Л.Д. намагається взяти під особистий контроль надходження всіх благодійних внесків із всіх учбових закладів міста, навіть з тих, які очолюють батьки учнів, створити таку собі монополію, щоб самостійно регулювати батьківські внески та направляти їх за «призначенням». Фінансовий рекет робиться під егідою «відкату» частини благодійних коштів меру міста та голові облдержадміністрації.
Таких прикладів корумпованості керівника управління освіти Кіровоградської міської ради Костенко Л.Д. безліч, не вистачить цілої книги, і хотілося б, щоб хтось дав відповідь на питання: коли закінчиться корупція в міській освіті і чи буде проведена люстрація чиновників у сфері освіти м. Кіровограда? Потрібні нові, незаплямовані креативні молоді особи, але не колишні освітянські керівники, такі як Приліпко Валентина Іванівна, яка занурена в корупційних проявах по вуха, та яка відверто рветься на місце начальника управління освіти міста, і яка якщо прийде, то прийде із своїм приватним фондом примусових благодійних внесків «Надії та добра».
У кіровоградців – особливі надії на очищення регіону від корупції. Після того, як головою Антикорупційного бюро став наш земляк Артем Ситник, родом із Компаніївки, маємо шанси, що очищення почнеться саме з Кіровоградщини.

18.11.2016 С.О. Колодяжний.

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 1 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ