Человек не терпит насилия!

Руйнівник київських парків та спільник Черновецького Ваган Товмасян, намагається пролізти в Київраду під прапором «Батьківщини»

Здогадатися, що це – парк, важко. Вирубані дерева, смітник замість озера, якась нова будівля посеред прогулянкової алеї… Територія у 10 гектарів землі у двох кілометрах від метро «Шулявська» на карті GoogleMap позначена ялинкою та називається «Парк Орлятко». У рішеннях Київради вона фігурує як «земельна ділянка на бул. Івана Лепсе, 9-в». Столична влада і часів Черновецького, і часів Гереги зробила все для того, щоб не вважати парк парком та передати його у сумнівні руки для будівництва чергового торгового центру. Хто ж отримав такий ласий шматок неподалік від центру столиці, з’ясовувало «Слідство.Інфо».

Orlyatko GMap 620

Кафе «Томас» замість алеї

«Раніше тут була алея з лавочками, де гуляли місцеві жителі. І раптом прямо посеред алеї з’явилося кафе «Томас», — розповідає «Слідству.Інфо» жителька прилеглого району Людмила Болдесова. Три роки тому у парку «Орлятко» вирубали старі фруктові дерева, але нові не посадили. Озеро, де раніше плавали на човнах і катамаранах жителі Солом`янки, перетворилося на смітник. Що ж відбувається з парком? У «Київзеленбуді» «Слідству.Інфо» повідомили, що «Орлятко» з 2009 року чекає коштів на реконструкцію та благоустрій, однак у міському бюджеті щороку грошей не знаходять.

Насправді парк почав занепадати, коли 2006-го посеред однієї з алей з’явилося літнє кафе «Томас».

Людмила Болдесова каже, що мешканці навколишніх будинків постійно скаржилися на гучну музику, яка лунала вночі з кафе «Томас».

У «Книзі відгуків» на сайті Солом`янської держадміністрації ми знайшли такий відгук про діяльність кафе «Томас»: «Наскільки мені відомо, мер Києва видав розпорядження, згідно з яким, у житлових масивах заборонено використовувати піротехнічні пристрої, зокрема, феєрверки. Повідомляю, що в парку “Орлятко”, який знаходиться між вулицями Гарматна і Василенка, знаходиться кафе “Томас”. Відвідувачі цього закладу пізно ввечері (ночами) влаштовують феєрверки на містку біля кафе!! Діти здригаються!! Скажіть, будь ласка, якщо це ЗАБОРОНЕНО, чому це відбувається???»

Черновецький допомагає Товмасяну

Сотні подібних скарг нічого не змінили. Тим часом власники кафе вирішили розширюватися. 2007-го року літнє кафе «Томас», яке до того перебувало у власності ТОВ «Стріт Геймз», викупило ТОВ «ТВР Інвест», яке спеціалізується на здачі в оренду власної нерухомості. За даними «Слідства.Інфо», ця фірма була створена за 8 днів до укладення угоди купівлі-продажу. Коли ми детальніше вивчили склад колишніх та нинішніх власників «Томасу», наштовхнулися на одну і ту ж саму людину – Товмасяна Вагана Робертовича. Тобто загадковий Товмасян продав кафе «Томас» сам собі.

TVR Invest vytyag 620

У чинному Генплані Києва парк «Орлятко» має статус «зеленого насадження загального користування», що виключає там будь-яке будівництво. «У парковій зоні можуть бути лише об`єкти обслуговування парку. Мається на увазі невеликі приміщення, у яких може зберігатися техніка та інвентар для прибирання», — розповіла нам начальник відділу розробки Генплану Києва комунальної організації «Інститут Генерального плану міста Києва» Алла Логвиненко.

Проте власників кафе «Томас» мало цікавив статус місця, яке вони облюбували для розширення бізнесу.

У 2008 році «ТВР Інвест» за рішенням Господарського суду отримало в оренду на 25 років земельну ділянку площею 0,16 га – у парку саме на місці літнього кафе «Томас». За кілька місяців Київрада своїм рішенням дозволила там будівництво оздоровчо-розважального комплексу з об’єктами громадського харчування. І раптом у листопаді 2010 року Апеляційний Господарський суд скасував дозвіл оренди на 25 років.

Та восени 2011 року, попри рішння суду, на спірній земельній ділянці закипіли- будівельні роботи. Очевидно, що пан Товмасян не відмовився від наміру звести у парку торговий комплекс. Менше ніж за рік у парку звели чотириповерхову будівлю, яка навряд чи призначена для зберігання інструментів та інвентарю.

Orlyatko 2012 620

Чому Товмасяну все дозволено?

Остаточно долю парку вирішили нещодавно – Київрада вже під керівництвом Галини Гереги допомогла пану Товмасяну узаконити будівництво у парку. 20 вересня 2012 року, коли чотирьохповерхова споруда була вже зведена, Київрада ухвалила рішення затвердити проект землеустрою для реконструкції нежилих приміщень. Тобто київські депутати проголосували за рішення, яке зазвичай дає дозвіл і передує забудові, але аж ніяк не навпаки!

Таке враження, що Ваган Робертович Товмасян може домовитися з будь-якою владою, аби реалізувати свій проект перевтілення кафе «Томас» у торгово-розважальний центр. «Слідство.Інфо» вирішило трошки більше дізнатися про всемогутнього Товмасяна. Звідки у нього гроші та зв’язки?

Згідно баз даних, які можна знайти у інтернеті, людина на прізвище «Товмасян Ваган Робертович» є керівником кількох філій фірми «Рондо 2». Знаходяться керовані паном Товмасяном філії у Білій Церкві, Василькові та у самому Києві. У видах діяльності такої розгалуженої структури як «Рондо 2» читаємо: «діяльність з організації азартних ігор».

У зв’язку з забороною азартного бізнесу у нашій країні з 2009-го року діяльність фірми «Рондо 2» також була припинена і її слідів майже не лишилося. За всіма контактними телефонами секретарі розповідали нам, що цієї фірми вже не існує, але до цього у деяких офісах вона сиділа по 8-10 років.

Хоча фірма мала досить розгалужену мережу — вісім філій у Києві, по декілька у Василькові, Білій Церкві та Чернігові – засновники не потурбувалися придбати ліцензію, щоб працювати прозоро.

У Головному управлінні з питань регуляторної політики та підприємницької діяльності КМДА повідомили «Слідству. Інфо», що ніколи не надавали «Рондо 2» ліцензії на утримання гральних закладів. Цей факт підтверджують і публікації у 2008-му рої у комунальній газеті «Хрещатик», де йдеться про ліквідацію «несанкціоновано встановлених гральних автоматів і закладів», до числа яких потрапила і фірма «Рондо 2».

Підрахувати, скільки грошей легально чи нелегально заробили азартні заклади, контрольовані Товмасяном, наразі, коли фірми не існує, дуже важко. За деякими підрахунками, один гральний автомат, залежно від його розташування, може приносити близько 500 доларів прибутку на місяць. Зважаючи на велику кількість філій та економію на купівлі ліцензії, можемо припустити, що «Рондо 2» приносила своїм власникам мільйони «азартних» грошей. Відповідно, можна припустити, що у Товмасяна було достатньо коштів, аби знайти спільну мову з будь-якою владою, яка дозволила йому отримати дозволи на будівництво посеред парку відпочинку, що взагалі-то заборонено.

Протягом двох тижнів «Слідство. Інфо» намагалося зв’язатися з паном Товмасяном або з формальним директором «ТВР Інвест» Ігорем Шевченком. У офісі фірми нам всіляко відмовляли у контакті. Зрештою, ми роздобули мобільний телефон пана Товмасяна. Розмова вийшла короткою.

«Вам же сказали, що я не хочу спілкуватися. Просто не хочу і все. Я мав досвід спілкування з журналістами: сказав одне, а написали інше. Дякую вам», — сказав Ваган Робертович і кинув слухавку.

Отже, пан Товмасян не вважає за потрібне пояснювати громадськості свої дії. Ось ще одна цікава річ, на яку ми натрапили у процесі розслідування. На сайті Київської міської організації Партії регіонів ми знайшли новину річної давнини про урочисте відкриття нового офісу Святошинської організації Партії регіонів. На цьому відкритті був присутній і Ваган Товмасян – йому вручали срібний орден «Свобода і честь».

Tovmasyan orden

Партійний орден він отримав не за допомогу знедоленим чи дітям-сиротам. Нагороду йому вручили як меценату, який надавав Святошинській організації ПР напередодні відкриття її нового офісу «неоціненну підтримку». Яку саме? Пан Товмасян нам не розповів. Тоді ми вирішили запитати людину, яка цю нагороду вручала, а саме Олексія Плотнікова — народного депутата від Партії регіонів. На фотографії добре видно, що він стоїть поруч з паном Товмасяном та задоволено усміхається. Депутат Плотніков відповів нам наступне: «Не пам’ятаю я такої справи. У партії немає орденів срібних. Знаєте, я нічого вам не можу сказати, бо я не знаю, де цей парк і не знаю, хто це такий. І в нашої партії немає ніяких орденів: ні срібних, ні золотих».

Чи образиться Ваган Робертович на те, що нардеп відхрещується від знайомства з ним? В принципі, головне, що йому було треба, — дозвіл на забудову парку,- він вже отримав. Тепер залишається пильно стежити за тим, які розваги пропонуватиме пан Товмасян киянам замість парку відпочинку, який місцева влада цинічно віддала йому під забудову.

Алла Шершень, «Слідство.Інфо»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

ДСНС чи МНС

Шановні рятувальники! Ця тема призначена для комплексного обговорення проблем та пропозицій! Хто на вашу думку був би гідний очолити службу?

ДЛЯ ОКПП

Що еліта мовчите? А де прес-служба, а де ця блядь? Показушно-брехлива зі своїм фотоапаратом? Яка вміє тільки про псів писати……

В Україні обговорюють статтю Путіна

На провідному експертному інтернет-телеканалі «UkrLife.TV» методолог, радник Офісу президента і політолог розповіли, що вони думають про висловлювання російського президента у…
НОВОСТИ