Человек не терпит насилия!

Повне оновлення суддівського корпусу – шанс на успіх судової реформи

Reset

Судді України після Революції Гідності отримали унікальну можливість для очищення судової системи зсередини через самоврядування, яку їм надали закони «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» та «Про очищення влади». Однак, вони не скористалися цим, вирішивши працювати по-старому. Як наслідок, рівень довіри суспільства до судів понизився до рекордно низької відмітки – 10,6 відсотків (дані Центру Разумкова за березень 2015 року). Тому постало питання про оновлення суддівського корпусу. Проте чинна влада та громадські організації пропонують різні варіанти його вирішення.

Переатестація проти перепризначення

За ініціативою Президента України Петра Порошенка був прийнятий закон «Про забезпечення права на справедливий суд», який передбачив механізм «переатестації» суддів шляхом так званого первинного кваліфікаційного оцінювання. Його суть полягатиме у складанні усіма суддями, починаючи з Верховного і вищих судів, разового іспиту та проведення з ними співбесіди за наслідками розгляду суддівських досьє. Якщо ж суддя не пройде первинного кваліфікаційного оцінювання, його скерують на перепідготовку до Національної школи суддів, а у випадку повторного неуспіху – ініціюватиметься питання про звільнення судді за порушення присяги.

Такий механізм містить чимало прихованих ризиків. Адже запровадження «первинного кваліфікаційного оцінювання» усіх діючих суддів передбачається за відсутності чітких критеріїв. Та й метод перевірки на знання і аналіз статистики розгляду справ не здатен викрити корупціонерів і конформістів у судовій владі. Тому експерти скептично ставляться до такого нововведення, порівнюючи його з безуспішною «переатестацією» в міліції, яку у 2005 році провів Юрій Луценко, будучи міністром внутрішніх справ. Але вона, як засвідчили події Євромайдану, не запобігла побиттю тією ж переатестованою міліцією самого Юрія Луценка та величезної кількості протестувальників.

— До того ж, завдяки переатестації, суддівські посади можуть залишити далеко не найгірші судді, які просто не захочуть проходити через принизливу процедуру. Водночас на їхнє місце – в суди вищого рівня – не зможуть потрапити люди з-поза меж судової системи. На посади в судах вищого рівня можна претендувати лише попередньо пропрацювавши в місцевих судах не менше 5 років. Тож порочна система лише відтворюватиме сама себе, — упевнений експерт Центру політико-правових реформ з судівництва Роман Куйбіда. На його думку, змінити ситуацію може лише повне оновлення суддівського корпусу.

Слід також зазначити, що такий механізм перезаснування судової системи і набір суддів «з нуля» передбачає й Коаліційна угода, укладена демократичними фракціями парламенту України. Провідні науковці, громадські діячі та експерти наполягають на його застосуванні. Тому й підписали Меморандум про необхідність повного оновлення суддівського корпусу.

Боснійський варіант

Щоправда, формувати новий суддівський корпус слід прозоро, відкрито за чітко визначеними законом правилами. Саме у такий спосіб після військового конфлікту в 2002 році переобирали суддів у Боснії і Герцеговині. Тоді парламентом були ухвалені зміни до Конституції, відповідно до яких, з метою реструктуризації судової системи, на час перехідного періоду було обмежено принцип незмінності суддів.

З метою забезпечення об’єктивності, неупередженості та публічності процедури перепризначення суддів спершу створили Незалежну суддівську комісію, до складу якої увійшли представники місцевої влади, міжнародні експерти, а також міжнародні судді Конституційного суду Боснії і Герцеговини — члени спеціальної палати, що розглядає воєнні злочини і злочини проти людяності. Після цього влада офіційно оголосила конкурс на усі без винятку суддівські посади, запросивши до участі у ньому всіх бажаючих осіб, які відповідали кваліфікаційним вимогам.

Незалежна суддівська комісія із залученням міжнародних представників перевіряла не лише подані громадянами та організаціями скарги, а й майнові декларації суддів щодо законності володіння майном, яке під час військового конфлікту дуже часто відбиралося у справжніх власників. Разом із цим вивчалися заяви та документи нових претендентів на суддівські посади. У результаті, 30% старих суддів не були перепризначені, а 18% суддівських посад зайняли нові люди.

Поради з перезавантаження

Такий досвід можна запозичити й українцям з урахуванням наших реалій і потреб. Необхідність спрощення судоустрою, зокрема переходу до від чотири- до трирівневої системи судів, паралельна реформа адміністративно-територіального устрою дають можливість через зміни до Конституції заснувати нову судову систему із призначенням до неї суддів через конкурсні процедури. Для формування нового суддівського корпусу через перехідні положення до Конституції слід утворити тимчасову комісію з авторитетних суддів у відставці, зокрема суддів Європейського суду з прав людини, Конституційного Суду України, правозахисників, правників з діаспори. Члени комісії, крім того, повинні мати бездоганну репутацію і бути моральними авторитетами у суспільстві.

Комісія впродовж двох-трьох років могла би провести конкурси на суддівські посади в нових судах як серед діючих суддів, так і серед людей з-поза меж судової системи. Важливими критеріями відбору мають стати репутація і доброчесність. Повноваження суддів, які протягом певного часу не виявили бажання взяти участь у такому конкурсі, мають бути припинені автоматично положеннями Конституції. Те саме повинно стосуватися і тих суддів, які за результатами конкурсу не рекомендовані до призначення на посаду, — пояснює експерт Роман Куйбіда. Нові судді зможуть здобути авторитет значно швидше, ніж діючі судді розпрощаються з безнадійно зіпсованою репутацію. Довіру легше здобути, ніж відновити».

Яскравим тому підтвердженням може стати нещодавно проведений експеримент із набором з «нуля» патрульної поліції в Києві, яка отримала великий кредит довіри від суспільства і поки що виправдовує його. Тому цілком логічним є впровадження цього досвіду і в судовій системі.

— Якщо ж не перенаберемо суддів, так і буде а-ля “ДАІ замість поліцейських”, — упевнена директор люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко. — Або наполягаємо на змінах, або судова система обмежиться “переатестацією” суддів, і будемо мати вічне “ДАІ”. Без судів всі інші реформи не мають значення», — упевнена вона.

Її підтримує й експерт Реанімаційного пакету реформ, суддя Вінницького окружного адміністративного суду Михайло Жернаков, який виступає за можливість перепризначення суддів, «щоб вливати в систему нову кров». Задля цього, за його словами, діючі судді та будь-які інші кандидати на суддівську посаду мають пройти прозорий і справедливий конкурс. Інакше Україна ризикує отримати таку ситуацію з судами, як у багатьох країнах Східної Європи, де посилення суддівського самоврядування без очищення суддівського корпусу призвело до консервації корупції та непотизму в судовій системі.

Попри це, суди в країнах Східної Європи хоч і не мають, за висновком глобального соціологічного опитування Gallup, високого рівня довіри суспільства, однак, знаходяться значно вище за Україну, яка на разі у цьому питанні пасе задніх.

Леся Шутко, для “ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

13 ответов

  1. Значит обьясняю для кого эта переаттестация. Все судьи Высших инстанций ее пройдут кроме не угодных, которые были замешаны в скандальных делах и не угодных для новой власти. Особенно это касается ВАСУ. Очень много почистять судей в судах первой инстанции для того чтобы набрать новых юных дарований которые конечно буду честно выполнять обязанности за 500 долларов. Давайте посмотрим правде в глаза что госслужащие набираются из мажоров, посмотрите на районные прокуратуры. Ни один человек в здравом уме не пойдет работать за 2500 грн., а мажоры пойдут им не о чем думать. Тоже самое касается и судов. Нахера трындеть о коррупции если зарплата 100 долларов. Да принимайте свои реформы сколько хотите а жизнь ставит свои условия. Без бабла все єти реформы полная собачая херь. Ну приняли новый закон ну прописали там зарплату повыше в гривнах чо как было 200 долларов зарплата у работника аппарата так и осталась. Кроме тупого ===ежа ничего не поменялось в лучшую сторону. Толку от реформ и законов когда жрать хочется всем, я не говорю чтобы книжки покупать.

  2. Значит обьясняю для кого эта переаттестация. Все судьи Высших инстанций ее пройдут кроме не угодных, которые были замешаны в скандальных делах и не угодных для новой власти. Особенно это касается ВАСУ. Очень много почистять судей в судах первой инстанции для того чтобы набрать новых юных дарований которые конечно буду честно выполнять обязанности за 500 долларов. Давайте посмотрим правде в глаза что госслужащие набираются из мажоров, посмотрите на районные прокуратуры. Ни один человек в здравом уме не пойдет работать за 2500 грн., а мажоры пойдут им не о чем думать. Тоже самое касается и судов. Нахера трындеть о коррупции если зарплата 100 долларов. Да принимайте свои реформы сколько хотите а жизнь ставит свои условия. Без бабла все єти реформы полная собачая херь. Ну приняли новый закон ну прописали там зарплату повыше в гривнах чо как было 200 долларов зарплата у работника аппарата так и осталась. Кроме тупого ===ежа ничего не поменялось в лучшую сторону. Толку от реформ и законов когда жрать хочется всем, я не говорю чтобы книжки покупать.

  3. Скоро один будет суд для этих мразей,народный суд-суд Линча;к ним не доходит и не дойдёт никогда видно,что эти твари уже-ДОСТАЛИ,всех и во всем;часы берии повторяются;но будет это для этих подонков в мантиях

  4. В АТО надо всю шайку из мининфраструктуры: Пивоварского Шульмейстера Васькова Амелина. Это самые бездарные и воровитые руководители министерства за все время его существования. А Пивоварский просто дебил. Место для Шульмейстера и Васькова в тюряге. Сколько растрат уже накопали в АМПУ ? Миллиарды? Это херня, там украли десятки миллиардов. Еще доберуться до жирного борова СЕВРЮКОВА( помошник народного депутата Козыря) . Севрюков расскажет, куда делись 144 судна из компании Си- Трайдент. Все ===ите про черноморское пароходство? Спросите у Севрюкова- он расскажет! А Пивоварский сделал его председателем громадской рады Министерства, ну редкий дегенерат, идиот! Блядь, ну где взяли такого ===оватого министра?????!!!!!!!

  5. Починати суддівську реформу треба саме з цієї статті.

    Спитати:”Що потрібно народу?”.

    А народу потрібно зрозумілість та справедливий суд.

    А тому повинно бути тільки ДВА процесуальних законодавств. Цивільний і кримінальний. А не П’ЯТЬ, як зараз: ГПК, КПК, КАС, ЦПК і КУпАП.

    Тому вводити треба ДВА суди — ЦИВІЛЬНИЙ ТА КРИМІНАЛЬНИЙ.

    По інстанціях: місцевий, апеляційний та касаційний.

    А звідси, вже треба вирішувати питання і з суддями.

  6. Основне питання-як у суддів та і у всіх інших виховати совість. Куди вона поділась? Згадую кінофільм “Комуніст”, у якому головну роль грає Урбанський. Він супроводжує вагон з хлібом. Сам голодує у дорозі, але не займає того, що супроводжує. Як, у яких університетах виховати совість? Чому перестало бути соромно, почуття, завше притаманне українцям? Три крапки.

  7. Основне питання-як у суддів та і у всіх інших виховати совість. Куди вона поділась? Згадую кінофільм “Комуніст”, у якому головну роль грає Урбанський. Він супроводжує вагон з хлібом. Сам голодує у дорозі, але не займає того, що супроводжує. Як, у яких університетах виховати совість? Чому перестало бути соромно, почуття, завше притаманне українцям? Три крапки.

  8. В Печерском суде Киева судят мошенника Быцая Дмитрия Николаевича.Мошенник проходит по пяти эпизодам по ст.191 ч .2,3.4,5. Судья Бабенко С.А. Мошенник Быцай уже 3,5 месяца содержится в СИЗО-13(Лукьяновская тюрьма),идут заседания,выступают свидетели,потерпевшие,прокурор.Вроде бы всё хорошо,но…В СИЗО у Быцая ВИП-камера со всеми удобствами:телевизор,холодильник,трехразовое питание из ресторана и другие привилегии,вроде интернета и телефона.Всё это и надежду на освобождение ему дает его любовница,дочь Сергея Кивалова(внебрачная) Ирина Орехова.Кроме того,что она дочь Кивалова,она ещё и жена Подольского прокурора С.Нечипоренко.А в подручных судья Евгений Аблов.Поэтому все причастные к процессу в ожидании любого неожиданного поворота в деле.Эти опасения обоснованы.В 2011 Быцая уже судили за мошенничество в Голосеевском суде Киева и при пособничестве этой троицы оправдали.Тогда посредником в передаче взятки судье Шевченко был адвокат Быцая А.Михайлюк.Сейчас у него тот же адвокат….Правда времена не те…

  9. Придурки! Що ж ви всіх підряд суддів ганьбите! Такого ж не бувае що всі вони негідники. Більшість грамотні і порядні спеціалісти. Придурки, отямтесь!!!

  10. Никакая рехворма не поможет, пока судьи остаются неприкосновенными от обвинения в преступлении. Все равны перед законом и поэтому нельзя допускать касты неприкасаемых. Поэтому нарушение судьей принципа справедливости беспристрастного правосудия должно быть приравнено к тяжкому преступлению, которое должно немедленно расследоваться. Потому, во-первых такое преступление, совершенное лицом, обязанным защищать права порывает все права. И во вторых согласно Евро Конвенции защиты прав человека, каждый, кто заявил себя потерпевшим от любого преступления имеет право на немедленное расследование.

  11. Послушайте — “борцы” с коррупцией Как насчет закупки Министерством юстиции (Петренко Паша и его девушки) компьютерной техники по завышенным ценам почти на 11 мл. До этого весной этого года Пашка с девчонками 410 планшеток купил по 940 баксов. А? Новая кровь? Как наш Артем Сытник показал в своей декларации, что он за 2014 год заработал аж 7 с лишним тысяч гривен? Он что мухами питался? Какие конкурсы- демагоги болтуны. Реформа это ответственность за принятое решение, и все, все должны отвечать и Паша Петренко и Артем Сытник и Арсентий Яценюк все. Вы непойдете к врачу, только потому что он был на майдане, вы не доверите свою безопасность пилоту только потому что он был на майдане. Все выходит как и при Яныке друзьям все а кто не друг (и не враг) тому “реформы” Болтуны и мародеры Как вы достали, неспособны что-то создать, а только треплитесь. Прав автор под именем “Плеханов” в своих аргументах

  12. 10% доверия судьям — ой ля-ля, откуда эти цифры. Кто вообще в нынешнее время верит судьям и всей государственной машине? Нет, конечно бывают совестные люди в этих структурах, но они как белые вороны среди черной массы.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ