Человек не терпит насилия!

Лица таможни. Андрей Андрейкив

Говорят, что на таможне и в налоговой грядут новые времена. «Смутные времена наступают, Гангрена, смутные!» На госдолжности теперь, говорят, не заработаешь. Разве что, почет и уважение. Возможно. Потом. Если не посадят. По частоте упоминаний в прессе в последнее время среди таможенных персонажей лидирует некто Андрей Андрейкив. По анкетным данным, кстати, весьма перспективный персонаж. Два высших образования, два иностранных языка, относительно молод. Декларация, правда, смешная. У человека даже машины нет. Но, Гангрена, разное о нем говорят, ох разное.

«8 апреля на заседании Комитета ВР по вопросам налоговой и таможенной политики был озвучен еще один кандидат на должность нового главы таможни, пока с приставкой «и.о.». В тексте представления за подписью Мокляка значился нынешний глава Волынской региональной таможни Андрей Андрейкив. Доверенное лицо депутата Игоря Еремеева, чиновник «прославился» в скандальных разборках с его начальником, бывшим фактическим руководителем таможни Анатолием Макаренко. Последний открыто обвинил Андрейкива в коррупции. В конце концов, назначение так и не состоялось, поскольку на заседание комитета сбежались депутаты не из группы Еремеева и закатили скандал.»

«Керівником Держмитслужби України мало не призначили виконувача обов’язків начальника Ягодинської митниці Андрія Андрейківа.

Про це повідомляє «Під прицілом» з посиланням на авторську публікацію журналіста Андрія Вишинського «Як людину Єремеєва мало не призначили на митницю» в «Економічній правді».

Автор також зазначає, що Андейків є довіреною особою нардепа з Волині та співвласника одного з найбільших паливних операторів країни мережі WOG Ігоря Єремеєва.

За інформацією дописувача, про це стало відомо під час засідання комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, де стало відомо про масовий розподіл «портфелів» у регіональних податкових управліннях.

І саме у цей час на засіданні Кабміну було внесено подання з підписом виконувача обов’язків Голови ДФС Максима Мокляка про призначення на посаду виконувача обов’язків керівника митниці. Ним пропонували зробити голову Волинської регіональної митниці Андрія Андрейківа.

Андрейків за останній час зумів чимало прославитися.

По-перше, судячи з публікацій у ЗМІ, він є довіреною людиною нардепа Ігоря Єремеєва. Зі слів джерел, саме на Волині утворилася головна «чорна діра» на митниці. Чи правда це, сказати складно, однак аналогічні повідомлення приходять з різних сторін.

По-друге, Андрейків відомий своїм конфліктом з колишнім фактичним главою митниці Анатолієм Макаренком. Екс-очільник митниці публічно звинувачував його в корупції.

Призначення майже відбулося, однак в останній момент про ймовірне призначення дізналися народні депутати, які, мабуть, не відносяться до партнерів Єремеєва. В результаті на засіданні трапився скандал.

Пролунали звинувачення Андрейківа в корупції. Пролунало й прізвище людини, яка, ймовірно, ініціював призначення: це керівник департаменту забезпечення діяльності служби Андрій Давиденко.

В результаті прем’єр вирішив зняти з себе будь-які підозри в неохайності. Він сказав, що раз депутати говорять про людину так багато нехорошого, то він поки його призначати не буде. Інтригою залишилося те, чи знав Яценюк щось про Андрейківа до цього.

Можливо, прем’єр порахував, що народних депутатів попередили нинішні працівники митниці. Яценюк миттєво попросив правоохоронні органи, зокрема, СБУ, зробити чергові перевірки на митниці, а то, мовляв, на неї приходить багато скарг.

Все це суперечить публічній позиції ДФС і уряду щодо кадрової політики у відомстві. Як мінімум, до призначення повноцінного керівника держслужби заступників можна не призначати, — пише Андрій Вишинський.

Незважаючи на те, що між ЄС та Україною є домовленість, щодо перекриття незаконних потоків ввезення до ЄС контрабандним шляхом тютюнових виробів, в.о. начальника Волинської митниці Андрейків А.І. організував досить нормальну схему по перекиду в Україні без акцизних білоруських цигарок дуже великими потоками. Через митний пост ” Доманове” , що розміщений на українсько-білоруському кордоні , вантажними машинами без будь-якого митного оформлення ввозяться цигарки дуже великими партіями. Вже на м/п “Ягодин” , що розташований на україно-польському кордоні та межує з Євросоюзом ті ж самі цигарки вже меньшими партіями, але дуже значною кількістю мікроавтобусів та вантажних транспортних засобів вивозиться контрабандним шляхом до шенгенської єврозони(ЄС). На Волинській митниці, в.о.начальника митниці Андрейків А.І. та його прибічники, а саме новоприбулі Колівер А.М. новий начальник по роботі з персоналом Вернигора В.А. та його новий заступник Бех А. при переформуванні структури у ДФС Волинськоі митниці вимагає дуже великі суми за посади і щоб залишитись у новоствореній структурі , удосконалюють раніше налаштовану корупційну схему, що до ввезення на митну територію України товарів та транспортних засобів без сплати митних платежів , які б мали надійти у державний бюджет України . Ця схема налагодженна і працює досить досконало! . Контробандна тема прогресує на ВМО м/п “Ягодин”, яким керує новопризачений Ватаманюк В.В. :: вантаж , який слідує розмитнюється досить частково та декларується не своім найменуванням, не всі транспортні засоби під час митного оформлення находяться в зоні митного контролю, що призводить до великих втрат митних платежів та наповнення державного бюджету Украіни. На всіх митних постах Андрейків призначив новоприбулих на керівні посади( заст. нач. постів) для контролю за контробандними схемами та передачі чорного налу. По м/п “Ягодин” чорні схеми організовує та контролює заступник Горелик А.С.»

«Припинити виконання незаконних усних розпоряджень по довільному використанню Митного кодексу України в особистих цілях тимчасового начальника Ягодинської митниці А. Андрейківа, призначити перевірку періоду злочинного перебування на посаді цього керівника, подальше перебування якого колектив вважає недоцільним, шкідливим та злочинним просять у заступника голови фіскальної служби України Потемкин А.В.

Лист із відповідним текстом-зверненням надійшов до рубрики Повідом Новину Інформаційного агентства Волинські Новини від Громадської організації «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки».

Текст подаємо без змін:

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Заступнику голови фіскальної служби України п. Потемкин А.В. Копія: Голові Волинської ОДА Гунчику В.П. В.о.начальника Головного управління ДФС у Волинській області п. Чую В.В. Прокурору Волинської області п. Максимову В.І. ЗМІ України

Виконуючи Ваше усне протиправне розпорядження, керівник Ягодинської митниці вирішив почати боротися з темою кузови до автомобілів, що були у вжитку (код ТНВД 8707).

Наслідком такої боротьби стали численні порушення митного кодексу, які межують зі зловживанням службовим становищем Ваших підлеглих, що останнім часом призвели до відверто кримінальних дій, таких як втручання в статистичну базу обліку суб’єктів з метою тимчасової зміни номеру облікової картки, безпідставне коригування митної вартості та коду товарів, і, як кульмінація беззаконня, створення карток відмови попередніх митних декларацій без докладного та всебічного роз’яснення причин такої відмови.

Особливо розцвіло беззаконня з приходом на Ягодинську митницю чергового начальника А.Андрейківа, вже четвертого за останній рік. Намагаючись вислужитись особисто перед Вами, цей горе-керівник іде по трупах і доля людей, до яких йому байдуже. Змушуючи рядових інспекторів виконувати незаконні вказівки, Андрейків А. втягує їх у вчинення злочинних протиправних дій, створює атмосферу взаємної недовіри та підозрілості. У минулому дружній колектив Ягодинськоі митниці на очах деградує, перетворюючись на безвідповідальних гвинтиків машини, яка ламає їх долі.

Замість сумлінного виконання Митного кодексу, співпраці з суб’єктами митниці, без яких діяльність самої митниці позбавлена всякого сенсу, відбувається виховання підлеглих в ролі тупого холуя, за принципом «що скаже начальник». Інспектори перестали бути сумлінними працівниками та перетворились на безсловесних, безправних виконавців барських забаганок з Києва, заляканих черговим звільненням з митних органів з подальшою відмовою працювати у новоствореній фіскальній службі. Рядові інспектора митниці для вас не люди, а раби, які виконають будь-яку, навіть незаконну, команду. Іде залякування інспекторів та брокерів про закриття МП Ковель, у разі невиконання злочинних команд. До такого не доходило навіть у до майданні часи. Чому так відбувається? За невиконання незаконного наказу Ви звільняєте інспектора швидше, ніж спрацює закон. Саме звідси іде корупція, вимагання хабарів, всі намагаються якось домовитись, бояться боротись за свої законні права.

За останні два місяці керівництво Ягодинської митниці виказало своє повне презирство до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, не провівши з ними ні однієї зустрічі, ні одних зборів. Начальники міняються, як рукавички, не встигаючи познайомитись з керівниками підприємств, вникнути в специфіку регіону, вони не знають своїх підлеглих, не цікавляться їхніми проблемами. Натомість в службові кабінети заводяться невідомі особи, підміняючи штатних працівників, які починають правити митницею на свій розсуд. Це називається «я прийшов зі своєю командою». Але очевидно, що митниця ще не стала «приватною лавочкою» пана Андрейківа, і дуже скоро він своїми діями настільки збурить підприємців Волині, що його витурять як і з Рівного, і з Чернівців та інших попередніх посад. Коли ми поцікавились, що ж за керівника отримала синьоока Волинь в особі цього зазнайкуватого горе-керівника у своїх колег підприємців з інших областей, то були шоковані почутим. Ні одного теплого слова — хапуга-хабарник, який іде по трупам підлеглих, вислужуючись перед начальством, вкрай непорядна людина. Ми не можемо зрозуміти, шановний Анатоліє Вікторовичу, чим така людина змогла досягти Вашої довіри, так зачарувати Вас, що Ви вирішили, що він достойний очолити ворота України в Європу, славну Ягодинську митницю. Невже він виконує Ваші вказівки, і тим вислужує Вашу підтримку? Чи за це боровся народ на Майдані?

Даємо Вам нашу принципову відповідь – НІ! Так не буде! І всілякі андрейківи підуть з Волинської землі, з Ягодинськоі митниці, яких би високих покровителів вони б не мали. Ми віримо нашому Президенту Порошенко П.О., нашому прем’єру Яценюку А.П., які оголосили боротьбу з корупцією, хабарництвом, кумівством, хамством держслужбовців, нехтуванням ними законів України. А Ваш наближений, безсовісний, в запалі виконання незаконних усних розпоряджень підлеглий Андрейків відповідає всім без виключення цім критеріям.

Так, маємо вже десятки незаконних карток відмови у митному оформленні, зупинення надходження вже попередньо сплачених коштів до державного бюджету у сумі понад 240 000 грн., за які прийдеться відповідати. Формулювання причин відмови у оформленні ПД у графі 31 викликає подив відсутністю пояснення причин, мотивацій. При їх складанні керуються не ст..259 п. 10 Митного кодексу України, а бажанням прислужитись особисто Вам, доказавши свою відданість справжнього холуя, здатного на все. Цей тимчасовий керівник забуває, що часи змінились, змінились і люди — і як було за банди Януковича, вже не буде.

Ми не допустимо, не станемо перед Вами на коліна і не будемо домовлятися!!! Ми будемо з Вами боротись, бо це наше життя, наших дітей, родин, і не Вам вирішувати, що нам ввозити і розмитнювати.

НАДОІЛО, НАБРИДЛО, ДІСТАЛО!!!

З цього починався Майдан, і упаси Вас Бог знову штовхати нас на його повторення. Члени асоціації вже показали свою організованість під час боротьбиза відміну утилізаційного збору під стінами Верховної Ради, коли в Київ приїхало понад тисячу доведених до відчаю людей. Не змушуйте їх до радикальних дій напередодні виборів, часу для наведення законності залишилось лічені дні!

Закликаємо Вас припинити виконання незаконних усних розпоряджень по довільному використанню Митного кодексу України в особистих цілях тимчасового начальника Ягодинської митниці Андрейківа, просимо правоохоронні органи призначити перевірку періоду злочинного перебування на посаді цього горе-керівника, подальше перебування якого вважаємо недоцільним, шкідливим, злочинним.

Просимо призначити керівником Ягодинської митниці справжнього патріота, фахівця, нарешті, порядну людину, яка у своїй роботі буде керуватись законом, а не телефонним правом.

Поки що з надією на справедливість, без участі народу — Ю. Матчук.

Окремо звертаюсь з проханням невідкладного,термінового особистог оприйому з вирішення ситуації, яка склалась.

«Андрейків Андрій. В 2008 році керівником Держмитслужби Валерієм Хорошковським було ліквідовано Вадул-Сіретську митницю яка працювала понад 60 років і створено Чернівецьку митницю з центром у Чернівцях. Тодішнє керівництво Держмитслужби на чолі з Валерієм Хорошковським вішало на керівника Вадул-Сіретської митниці Миколу Салагора «всіх собак» з єдиною метою – скомпрометувати і відправити у відставку, давши дорогу на цій ділянці кордону молодому, покірному і перспективному керівникові, який мав би закрити очі на безчинства, відкривши нові контрабандні потоки. Цим молодим і перспективним виявився Андрейків Андрій. Але після відставки свого протеже — Валерія Хорошковського з посади голови Держмитслужби — Андрейків теж отримав службові проблеми. Наказом нового начальника Держмитслужби його переведено в.о. керівника однієї митниць на Львівщині, а там і начальником відділу в Києві. Як кажуть у таких випадках, за що боровся, на те і напоровся… Ще й до того ж влаштував істерику журналістам на останній зустрічі з ними. Забороняв фото і відеозйомку. Як же працює Андрейків, який робить вигляд боротьби з корупцією? Андрейків, ще керівником на Чернівецькій митниці тих хто не хотів платити данину звільняв або переводив на самі низи, залишаючи тільки вірних і хто боявся звільнень. Це його правило. Схема збору хабарів на Чернівецькій митниці складалася з АНДРЕЙКІВ начальник, ПОБЕРЕЖНИК Сергій Анатолійович — заступник по збору хабарів, КАЗАК збиральник хабарів, Федорчук — напрягальщик. Всі знають систему яку створив перспективнейший Андрейків, збирав всі до копійки хабарі. Ніхто пікнути не смів бо всі боялися звільнення . І до слова, цей грошелюб отримав друге ім’я у Чернівцях — ЗЕЛЕНИЙ, надто сильно він любить валюту. В 2014 році Андрейків випливає на Рівненській митниці. Знову схема стара. З допомогою митних тарифів примушувати підприємців сплачувати хабарі, для тих хто не згоден більша ставка мита, хто заплатить хабар — відповідно нижча. Андрейків дуже розумний щоб брати хабарі у свої руки. Для цьго у нього є Панчук Сергій Євгенович — начальник ВМО1 , Остапенко — тарифи , кілька довірених брокерів та ще якась кучка негідників які взагалі не мають відношення до Рівненської митниці. Самий надійний спосіб вирішити всі проблеми через Панчука. Андрейків створює справжні проблеми для розмитнення товарів за які суб’єкти відмовляються платити налічні. Він повністю заблокував роботу Льонокомбінату та ще декількох підприємств Рівного, після чого відбувся масовий пікет. Після таких подій Андрій Андрейків відчувши, що у Рівному йому нічого не світить перебирається на Ягодинську митницю.

Мутно-митний конфлікт на Волині: чому проти очільника Ягодинської митниці бунтують підприємці

«Жити по-новому». Це гасло, запозичене з найпотаємніших бажань мільйонів українців, Петро Порошенко зробив салоганом своєї президентської кампанії. Щоправда, те, що політтехнологи продали як вдалий підбір слів, самі виборці сприйняли як найважливішу обіцянку претендента на пост глави держави вже в найближчому часі зробити наскрізь корумповану Україну зовсім іншою державою із задекларованими Революцією гідності цінностями.

З часу закінчення президентських виборів минуло півроку, другий місяць, як у країні й новий парламент. А «нових» підходів до багатьох болючих проблем як не було, так і немає. Наприклад, у тих же кадрових призначеннях основну роль, як і раніше, відіграють не професійні якості, а квоти, кумівство-землячество та пропихання «своїх хлопців». Й особливо це помітно на місцях, де подібні «рухи» намагаються подати під «соусами» громадських слухань чи звернень типу «він найкращий» від найрізноманітніших організацій.

Волинь у плані кадрових призначень задніх не пасла. В часи перебування при владі в.о. Президента Олександр Турчинов найчастіше «своїх» ставили, включи мантру «він був на Майдані» (навіть якщо його «майданний максимум» – це освистування на Театральному в Луцьку та 20-хвилинна фотосесія у Києві). З часом «потрібних» людей вже почали садити у крісла без зайвих сентиментів: столиця просто ставила «до відома». Власне так, подейкують, на Волині і з’явився в.о начальника Ягодинської митниці Міндоходів Андрій Андрейків. Як писав сайт БукІнфо (http://bukinfo.com.ua/show/news?lid=907) далекого 2009-го, покровителем Андрія Андрейківа був Валерій Хорошковський, який свого часу очолював Держмитслужбу України. Однак сьогодні компетентні джерела стверджують, що призначення Андрейківа відбулося не без патронату регіонала Віталія Хомутинніка за посередництва депутата Харківської облради, керівника групи «Молоді регіони» Володимира Скоробагача (http://antikor.com.ua/articles/16266-kto_estj_na_samom_dele_skorobagach_vladimi r_ivanovich), з яким нинішній очільник Ягодинської митниці має прямий контакт. До речі, Віталій Хомутиннік – член комітету митної і податкової політики новообраної Верховної Ради (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_komity_list?pidid=2636 ) і його очільник – у парламенті минулого скликання. Загалом найрізноманітніші повідомлення у всесвітній мережі дозволяють стверджувати, що Міндоходів і зборів (чи, як зараз правильно казати, Державна фіскальна служба) і досі перебуває у руках колишньої влади, а нові керівники – лише ширма. Свого часу видання «Національне бюро розслідувань України» з посиланням на власні джерела писало: «У приймальні новопризначеного голові відомства Ігоря Білоуса Хомутиннік поводить себе як керівник, заходить до нього будь-коли без попередження. І всі кадрові призначення у податковій також проходять через Хомутинніка». (http://nacburo.org/?p=8061) Але повернімося до Андрейківа. Загалом Інтернет щедро ділиться з охочими довідатися про минуле нинішнього керівника Ягодинської митниці Міндоходів багатьма цікавими посиланнями – як, наприклад, про боротьбу за посаду при ліквідації Вадул-Сіретської митниці і створенні Чернівецької (http://www.zik.com.ua/ua/news/2009/02/24/170869). Власне, тодішні події, очевидно, добряче похитнули нервову систему пана Андрейківа, бо перед початком зустрічі із журналістами він заборонив кореспондентові УНІАН робити у залі фотозйомки. Після того, коли ті саркастично перепитали керівника митниці, чи можна робити відеозапис і ставити запитання, той, напевне, зрозумів усю абсурдність ситуації і трохи охолов… З недавнього минулого Андрія Андрейківа – його доволі нетривале перебування на посту начальника Рівненської митниці Міндоходів. На цю посаду, відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів України, він прийшов 8 травня 2014-го. А вже на початку липня біля приміщення митниці відбувся пікет. З уст присутніх лунали обвинувачення, що з приходом Андрія Андрейківа на цю посаду рівненська митниця стала більш корумпованою і почала тиснути на підприємців. «Сьогодні до стін митниці прийшли підприємці області, які задіяні у доставці товарів із-за кордону. Вони обурені тим, що митниця з часу приходу на посаду нового керівника Андрія Андрейківа встановила їм вищі відсотки на розмитнення цих товарів. Цим самим спонукавши підприємців до дачі хабарів. Зараз як відбувається? Ті, хто заплатив хабар керівництву митниці, сплачує меншу ставку за розмитнення товарів, а ті, хто ні, – у рази завищену. Ми вважаємо це неприпустимим і тому вимагаємо, щоб начальник митниці звільнився. Адже його призначення не було погоджено з громадськістю і він просто був присланий нам з Києва», – заявляв В’ячеслав Чайка, який очолював пікет. Коли ж журналісти пішли до начальника Рівненської митниці, аби почути його позицію з приводу пікету, Андрій Андрейків найперше обурився, що журналісти без дозволу проводять фото-відеозйомку в його кабінеті (вже проходили, чи не так? – авт.). Тож представникам ЗМІ довелося нагадати керівнику установи, що він посадова особа, яка перебуває при виконанні своїх службових обов’язків, і тому вони мають право проводити зйомку. (http://vse.rv.ua/news/1404470541-u-rivnomu-vimagali-zvilnennya-nachalnika-mitni ci.html) Після цього начальник митниці спробував спростувати обвинувачення. «Інколи самі підприємці застосовують різноманітні схеми, щоб привезти товар за нижчою ставкою. Зростання ставки на розмитнення товарів певною мірою пов’язано з тарифною політикою щодо визначення митної вартості. Справа в тому, що в деяких областях ставка на розмитнення нижча, а в інших – вища. Тому деякі підприємці розмитнювали товари в областях, до яких не належать. Коли я прийшов на посаду начальника митниці, то попередив співробітників, що підприємці, які здійснюють свою діяльність на території Рівненської митниці, мають працювати в її межах, а не розмитнювати товари в інших областях. Чинне митне законодавство передбачає право кожного суб’єкта підприємницької діяльності проводити процедури у будь-якому митному органі. Це певною мірою неправильно. Тому що деякі підприємці починають мігрувати в інші області, де їм дають нижчу базову ставку на розмитнення товарів, що дає можливість платити менші податки. Наприклад, у нас є випадки, коли на Чопській митниці оформляються компанії з Одеси. Для того, щоб підвести все до єдиних підходів вживаються заходи», – озвучив свою позицію Андрій Андрейків. Цікаво виходить: підприємці жодним чином не порушують чинне законодавство. Але такий собі новоявлений реформатор, попри озвучене ж ним «право кожного суб’єкта підприємницької діяльності проводити процедури в будь-якому митному органі», вводить свої правила і хоче змусити всіх грати за ними. Однак конфлікт на Рівненщині завершився, так би мовити, нічим – Андрій Андрейків пропрацював там 4 місяці і 9 вересня 2014-го був переведений на посаду виконувача обов’язків начальника Ягодинської митниці Міндоходів.

На Волині в роботі минає лише місяць – і «на-гора» випливає конфлікт нового керівництва із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, які обслуговуються на Ягодинській митниці. Перший дзвінок – лист очільника Громадської організації «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки» Юрія Матчука до заступника голови фіскальної служби України Макаренка (а копії – голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику виконувачу обов’язків начальника Головного управління ДФС у Волинській області Віталію Чую та прокурору Волинської області Вадиму Максимову). Текст – доволі емоційний, без «одягання» обвинувачень у завуальоване словоблудство.

«Виконуючи Ваше усне протиправне розпорядження, керівник Ягодинської митниці вирішив почати боротися з темою кузовів до автомобілів, що були у вжитку. Наслідком такої боротьби стали численні порушення митного кодексу, які межують зі зловживанням службовим становищем Ваших підлеглих, що останнім часом призвели до відверто кримінальних дій, таких як втручання в статистичну базу обліку суб’єктів з метою тимчасової зміни номеру облікової картки, безпідставне коригування митної вартості та коду товарів, і, як кульмінація беззаконня, створення карток відмови попередніх митних декларацій без докладного та всебічного роз’яснення причин такої відмови. Особливо розцвіло беззаконня з приходом на Ягодинську митницю чергового начальника Андрія Андрейківа, вже четвертого за останній рік. Намагаючись вислужитись особисто перед Вами, цей горе-керівник іде по трупах і доля людей, до яких йому байдуже. Змушуючи рядових інспекторів виконувати незаконні вказівки, Андрейків втягує їх у вчинення злочинних протиправних дій, створює атмосферу взаємної недовіри та підозрілості», – йдеться у ньому. (http://www.volynnews.com/news/society/vymahaiut-vidstavky-nachalnyka-yahodynsko yi-mytnytsi/ ).

До речі, коли 22 жовтня підприємці прийшли на митний пост «Луцьк» для відкритої розмови із керівником митниці, конструктивного спілкування не відбулося. Бо на питання, що ж змінилося у законодавстві щодо імпорту кузовів і чому їм не дають працювати, люди конкретних відповідей не почули. А коли градус спілкування трішки зріс, пан Андрейків вирішив врятуватися від розмови… втечею.

Зі скаргами на незаконне перешкоджання у роботі і «натяк на хабар» Андрейківим Юрій Матчук ходив на особистий прийом до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Однак за кілька днів після цього, на прес-конференції для ЗМІ, губернатор краю озвучує таку позицію: закиди у бік очільника Ягодинської митниці зумовлені тим, що він «наступив на хвіст корупції». Нібито саме за його керівництва припинили потік деталей від автомобілів, які потім в Україні збирали, щоб зекономити на розмитненні. «Пан Андрейків призупини незаконний ввіз напіврозібраних автомобілів на складання в Україну. Говорили вже про це із прокурором, начальником міліції, щоб розібратися. Вже 38 тисяч кузовів ввезено в Україну, а наші заводи стоять. І ввозять не «Ланоси», а «Мерседеси», «БМВ», «Ауді», – заявив журналістам Володимир Гунчик.

А сам Андрій Андрейків у листопадовому інтерв’ю газеті «Волинь» на запитання щодо конфлікту з підприємцями заявив, що на митниці мають «всі підстави вважати, що ввезення таких автомобілів суперечить законодавству. І про жодні хабарі тут не може бути й мови. Аналіз документів, податкових історій компаній вказує на необхідність ретельного вивчення цих операцій і бізнес-моделі загалом». Відповідь митника зрозуміла. Не зрозуміло тільки те, чому у реагування на порушення законодавства до компетентних органів не передані матеріали і не порушені відповідні провадження.

Щоправда, сподівання на те, що у ситуацію втрутяться правоохоронці і таки розставлять крапки над «і», має і Юрій Матчук. Отож він, як керівник товариства з обмеженою відповідальністю, яке законно здійснює свою діяльність, звернувся до управління Служби безпеки у Волинській області та Луцького міськвідділу УМВС у Волинській області з проханням «невідкладно втрутитись в дану ситуацію, провести перевірку щодо даних фактів, з метою відновлення безпеки в даній галузі та притягнення винних до відповідальності». Наразі реакція на такі листи – порушення кримінальних проваджень (УТОЧНИТИ, як правильно).

Конфлікт Юрія Матчука із керівництвом Ягодинької митниці – не єдиний. Щоправда, він першим вирішив винести його на люди. Загалом же, як вдалося мені з’ясувати, нині на Ягодині є проблеми в оформленні певних категорій вантажів, перешкоджання у відкритті місця доставки на митному складі (який, на щастя, вспіли відкрити до призначення Андрейківа), повний колапс із ввезенням кузовів і негаразди з оформлення транспортних засобів у незговірливих підприємців. Чимало з цих людей уже не можуть і не хочуть мовчати. Тим паче, що на доказ своєї правоти навіть мають судові рішення. Але це – теми майбутніх публікацій. Як і спроба відповіді на питання, чи може в Україні людина, яка іде проти системи, змінити її під схему «Закон – один для всіх».

Окрім цього, сподіваюся, що і сам Андрій Андрейків виявить бажання прокоментувати конфліктні ситуації – бо, як відомо, у суперечках народжується істина.

П.С. З листа новому Міністру фінансів Наталії Яресько: «Сприймаючи інформацію про боротьбу з корупцією та хабарництвом, яка декларується новим керівництвом України, як невідкладна, прошу прийняти заходи (комісію) по проведенню перевірки діяльності Андрія Андрейківа на посаді в.о. начальника Ягодинської митниці з залученням широкої громадськості у найкоротшій термін».

(продолжение следует)

«ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

5 ответов

  1. Тему откроют, не бзди, лучше зеленый думай, когда тебя закроют)))) Обхохочешся, ой обосрешся

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ