Человек не терпит насилия!

Хто видобуває газ і нафту в Україні. Частина 1

f7a1a92 img 9936.jpg.pagespeed.ce.IgmiDi5PeD6yNdNsteaB

INSIDER публікує дослідження про власників нафто- та газовидобувних підприємств. В першій частині активи Пінчука, Злочевського, Оніщенко, Януковича, Коломойського та інших
3 жовтня 201409:00

  • 0
  • 601

Після революції відкритість української влади дійшла до того, що “Державний інформаційний геологічний фонд України” опублікував на своїй сторінці перелік всіх компаній, що мають спецдозволи на розробку надр в країні.

Перелік актуальний станом на серпень 2014.

Серед власників ліцензій на видобуток нафти і газу, які видає Державна служба надр та геології (Держгеонадра), ми нарахували 108 окремих компаній. В першій частині публікуємо 70 з них. Компанії ранжовані за кількістю діючих ліцензій.

Державний видобуток

20 підприємств, що мають дозволи,повністю, або частково належать державі. Найбільша з них – газова компанія “Укргазвидобування” (УГВ). Їй належить 145 спецдозволів. В 2013 році компанія видобула 15,1 млрд куб м газу.

Протягом наступних двох років у планах компанії збільшити видобуток до 16 млрд. Газом УГВ забезпечуються побутові потреби населення, а ціни на нього регулюються державою. Компанія неодноразово заявляла, що ціна за якою вона продає паливо – нижча витрат на видобуток.

Найбільшій нафтовій компанії “Укрнафті” належить близько 90 спецдозволів на видобуток вуглеводнів. Основна маса з них – на видобуток нафти.

Контрольний пакет акцій компанії через НАК “Нафтогаз України”належить державі. Не зважаючи на це компанія контролюється міноритарним акціонером — групою “Приват” Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Оперативний контроль над компанією дозволив “Привату” протягом трьох років перешкоджати прийняттю рішення про сплату дивідендів до держбюджету. Останню виплату компанія здійснила в 2011 році. Тоді держава отримала від компанії 793 млн грн. Наприкінці 2013 року сума нерозподіленого прибутку “Укрнафти” становила майже 2,6 млрд грн.

Окрім цього, “Укрнафта” бореться з державою за право не віддавати видобутий газ на потреби населення, щоб перепродавати його промисловим підприємствам. Зокрема, на виробництво азотних добрив на “Дніпроазоті” Коломойського.

2a33cc5 07
Фото: dtek.com

Дохід “Укрнафти” в 2013 році становив 20,2 млрд грн., а чистий прибуток – 190 млн. Для порівняння, в 2012-му прибуток компанії був на рівні 1,43 млрд грн.

Ще один великий видобувний актив – компанія “Чорноморнафтогаз” (ЧНГ), акції якої належать “Нафтогазу”. Компанія має 17 дозволів на розробку площ в Криму та в Херсонській області, видобуває близько 2 млрд куб м газу в рік, її виручка в 2013 році склала 1,3 млрд грн.

Після анексії Криму Росією, ЧНГ був відібраний в України, не дивлячись на те, що гроші на його розвиток надавав “Нафтогаз” та український бюджет.

Також, ключовим державним активом є НАК “Надра України“. Компанія та її дочірні підприємства мають 40 спецдозволів. Її сукупна виручка в 2013 році склала 219 млн грн. Саме “Надра України” замається залученням інвестицій в нафто- та газовидобувну промисловість.

Ще 9 спецдозволів має державний газовий монополіст НАК “Нафтогаз України“, але видобуток не є його основною діяльністю.

Сам собі Злочевський

Микола Злочевський довгий час працював в державних органах, що займаються видачею ліцензій на розробку надр. Він був головою Держкомітету природних ресурсів при Вікторі Ющенку та міністром екології при Вікторі Януковичі.

Компаніям Злочевського належить 25 спецдозволів на видобуток вуглеводнів. Зокрема, компаніям “Парі” та “Еско-Північ” – по сім дозволів, “Першій українській газонафтовій компанії” – чотири, ще три у “Кримтопенергосервіс” в Криму, два дозволи має “Техноресурс“, по одному — “Надрагаз” та “Алдеа Україна“.

ddf278c 03
На сайті Burisma фото власника — Миколи Злочевського

Всі ці активи записані на кіпрську компанію Злочевського – Burisma Holdings Limited. Підозри Злочевського в корупції не заважають його успішному бізнесу. На сайті “Бурізми” вказано, що холдинг займає 25% ринку видобутку газу в Україні.

Для підвищення свого іміджу і захисту від звинувачень в непрозорості, Злочевський запросив в свою компанію на керівні посади відомих людей.

Наприклад, голова ради директорів Burisma — Алан Аптер, інвестиційний банкір, який працював в компаніях Merrill Lynch, Renaissance Capital, Troika Dialog та Morgan Stanley. Директори Burisma: Олександр Кваснєвський, президент Польщі у 1995-2005 роках та Хантер Байден, син віце-президента США Джо Байдена.

Володар труб

Компаніям олігарха Віктора Пінчука, який одним з перших зайшов в приватний ринок видобутку газу, належить 17 спецдозволів.

7e363d3 08 pincuk.jpg.pagespeed.ce.QlsjeXqlTeFl6K65Re8o
Віктор Пінчук

Через газову компанію “Гео Альянс“, йому належить 8 спеціальних дозволів. Всі дозволи оформлені на окремі компанії. Ще шість (4 – газ та 2 – нафта) – на ТОВ “Східний геологічний союз”. Два дозволи видано його ПАТ “Природні ресурси“. Один дозвіл на видобуток газу в Луганській області оформлено на компанію Пінчука “Оберон вугілля“.

Сукупний дохід цих активів в 2013 році склав майже 2,3 млрд грн.

Гламурний газовик

Народному депутату, власнику ФК “Арсенал” Олександру Оніщенко належить газовидобувна компанія “Пласт” з 6-ма спецдозволами. Він придбав її в 2012 році у народного депутата Давида Жванії.

У 2013 році “Пласт” видобула 39,2 млн куб м газу, роком раніше — 38,8 млн кубів.

Онищенку належать ще дві газові компанії. В 2012 році його “Газконтиненталь” отримала ліцензію на розробку Фонтанівського нафто-, газоконденсатного родовища в Криму.

Компанія “Надра Геоцентр” з 2007 року володіє ліцензією на розробку Юліївського родовища в Харківській області. До того ця ліцензія належала держкомпанії “Надра України”. Але була передана її тодішнім керівником Едуардом Ставицьким.

В той час “Надра Геоцентр” пов’язували з самим Ставицьким. Оніщенко став її власником лише в 2010 році.

На позачергових парламентських виборах Оніщенко зареєструвався кандидатом в народні депутати на одномандатному окрузі №93, що знаходиться в Київській області.

Оніщенко часто можна зустріти на гламурних заходах в компанії яскравих жінок.

Польсько-канадський союз

В 2010 році польська Kulczyk Oil найбагатшого поляка Яна Кульчіка придбала 70% газодобувної компанії “Куб-газ”. Ще 30% залишилося у власності канадської Cub Energy.

За результатами 2013 року компанія увійшла в п’ятірку найбільших приватних виробників газу, збільшивши видобуток на 40%.

Цього року компанія навряд чи продемонструє таку динаміку. Її активи компанії (5 спецдозволів на видобуток) знаходяться в Донецькій та Луганській областях. Через загрозу безпеки компанія в липні повідомила про згортання бурових робіт в цих областях. Однак, 2 жовтня вона заявила про відновлення буріння в луганській області.

dc046fa 06 kulchik.jpg.pagespeed.ce.78O77kcHhWsdTBWyIgDs
Ян Кульчік/Фото: kulczykinvestments.com

Найбільшим активом Cub Energy є 30-відсоткова доля в компанії “Куб-Газ”. Також їй належать компанії: Тисагаз, яка має 4 спецдозволи на видобуток в Закарпатській області, та “Техногазіндустрія” з трьома дозволами в Луганській області.

Не зважаючи на військові дії на Донбасі в першому півріччі компанія відзвітувала про зростання прибутків від видобутку. Найбільшим акціонером Cub Energy є бізнесмен Михайло Афендіков.

Сімейна свердловина

Про основний газовидобувний актив Едуарда Слинка INSIDER вже повідомляв. “Мiжрегiональна газова компанія” (МГК), що була створена в 2011 році, отримала 5 спецдозволів на видобуток газу та нафти за допомогою народного депутата від ПР Юхима Звягільського. Він передав цій фірмі дозволи, які отримала його “Шахта ім. Засядко” від уряду Миколи Азарова в 2010 році.

f25e861 09 slinko.jpg.pagespeed.ce.qPtL9jfXPM7BvgI8zSmt
Едуард Слинько/Фото: forum.guns.ru

Сама шахта має 9 дозволів на видобуток вуглеводнів в Луганській та Харківській областях.

Слинько – депутат Донецької міськради, власник компанії “СЛ Груп”. З 2009-го до 2012 року Слинько очолював компанію “Менеджмент Ассетс Компані” (МАКО) – материнську структуру в бізнесі Олександра Януковича, старшого сина колишнього президента.

Втім видобувні активи менеджера Януковича не обмежуються одним МГК. У вересні 2013 року була створена київська компанія “Газойлінвест“. В лютому Держгеонадра видало компанії три спецдозволи на видобуток газу в Полтавській області строком на 30 років.

Згідно держреєстру, “Газойлінвест” зареєстровано на кіпрський офшор Baybrook Limited. В кіпрському реєстрі зазначено, що ця фірма належить компанії Anertelina Ventures з Британських Віргінських островів та кіпрській SL Holdings, якою володіє безпосередньо Слинько.

Ще одна компанія Слинька — “Реконструкція технологічних свердловин” (РТС), зареєстрована в місті Кремінна Луганської області. Вона була створена в 2005 році. Зараз належить вже згадуваній МГК та IGC Holding — ще одному кіпрському офшору Слинька.

В грудні 2011 року РТС отримала два спецдозволи на видобуток нафти в Луганської області.

Надія Коломойського

Полтавська газонафтова компанія” (ПГНК) — одна з крупніших серед приватних. Їй належить 6 спецдозволів на видобуток нафти та газу. Чистий прибуток в 2013 році становив 333,3 млн грн. при доході в 1,2 млрд грн.

7a6ced7 05 kolomoy.jpg.pagespeed.ce.eUYRC4A8e65sWyt koL2
Ігор Коломойський

ПГНК належить британській JKX Oil&Gas, акції якої торгуються на Лондонській фондовій біржі. Акціонерам “Привату” Коломойському та Боголюбову, які давно борються за її  контроль, належить приблизно третина акцій британської компанії.

Інший нафтогазовий актив “Привату” – компанія “Укрнафтобуріння“, як розробляє Сахалінське родовище з запасами 15 млрд куб м газу. В 2013 її прибуток становив 142 млн грн.

При Януковичі Коломойський віддав 45% “Укрнафтобуріння” оточенню президента, а сьогодні намагається повернути. Перша спроба виявилася невдалою. За даними Лігабізнесінформ, юристи “Привату” звернулися в Київський господарський суд з вимогою повернути 45% компанії. За їхніми словами, її довелося віддати “сімейним” під тиском. Київський госпсуд відхилив аргументи ”приватівців”.

Енергія з Прикарпаття

Львівський бізнесмен Зіновій Козицький в газовому бізнесі з початку нульових. Як писав Forbes, Козицький починав зі спільних проектів з НАК “Надра України”. Держкомпанія займалася геологорозвідкою та бурінням, а бізнесмен забезпечував фінансування.

25459ea 04 kosickiy.jpg.pagespeed.ce.hVJWEtHLiFjMtBhPbOiA
Зіновій Козицький

Сьогодні його компаніям “Горизонти“, “Західнадрасервіс“, “Укрспецзамовлення“, “Геологічне бюро “Львів” та “Прикарпатська енергетична компанія” належить 7 спецдозволів на видобуток вуглеводнів.

В 2013 році компанія “Горизонти” отримала  10,4 млн грн. чистого прибутку, “Геологічне бюро “Львів” – 16,6 млн грн.

Крім газового бізнесу Козицький займається і альтернативної енергетикою. Його компанія “Еко-Оптіма” реалізує проекти з будівництва вітрових та сонячних електростанцій, малих гідроелектростанцій та установок виробництва струму з біомаси на заході країни.

Хитрий директор

Ще в 1994 році в Івано-Франківську було створено державне підприємство “Богородчанинафтогаз”, яке займалось видобутком газу та нафти. В 2011 році його очолив Юрій Петрушко – депутат Івано-Франківської міськради від “Фронту змін” 1983 року народження.

В 2012 році новий керівник провів реорганізацію. Державне підприємство було перетворено на акціонерне товариство, де більшість акцій належала Богородчанській держрайадміністрації.

7336f8f petrushko.jpg.pagespeed.ce.GrwpZjZLTOnAKqkOIvCQ
Юрій Петрушко

В той же час Петрушко створив власне однойменне підприємство – ТОВ “Богородчанинафтогаз“, яке й очолив. 25% в уставному капіталі фірми належать безпосередньо Петрушку. Ще 50% тримає приватне підприємство “Авто-Газ ІВ“. Воно належить мешканці села Угорники Марії Бережанській, якій, згідно з державним реєстром фізосіб, вже під 90 років.

В 2012 році новостворена компанія “Богородчанинафтогаз” отримала 4 дозволи на видобуток газу в Івано-Франківській області. Станом на серпень, державна компанія “Богородчанинафтогаз” жодної діючої ліцензії на видобуток не мала.

Привіт із Відня

Маловідомій компанії “Укрістгаз” належить три спецдозволи на видобуток вуглеводнів: два на газ і один – на нафту. Дозволи компанія отримала в 2013 році. “КоммерсантЪ-Украина” оцінював її запаси в 1,5 млрд куб м.

В кінці 2013 року “Укрістгаз” перемогла в приватизаційному конкурсі з продажу 75% акцій “Волиньобленерго”. Крім того, “Укрістгаз” контролює Харківську ТЕЦ-5. В минулому році дохід компанії становив 870,4 млн грн., збиток – 14,4 млн грн.

Офіційним власником “Укрістгазу” є австрійська Itons Holding GmbH. Forbes та Лігабізнесінформ пов’язують “Укрістгаз” з Дмитром Фірташем та Юрієм Бойком.

“Укрістгаз” – правонаступник ліквідованої компанії “Укрнадрасервіс“, яка належала трейдеру Emfesz Фірташа.

“Газпром” на Волині

Газінвест” в 2007 році отримала на 10 років три спецдозволи на видобуток нафти в Івано-Франківській та Волинській областях.

4aae1de 02 karasevich.jpg.pagespeed.ce.ngVKKeFWc5EDdhdCo66T
Олександр Карасевич

10% акцій компанії належить росіянці Олені Карасевич. Це родичка Олександра Карасевича, гендиректора російської компанії “Газпром Промгаз”. Голова наглядової ради “Газінвест” Богдан Буздуляк працював в правлінні “Газпрому” до 2008 року.

55% акцій належить кіпрській Besclavo Trading. Її власницею є Crowmfark Business з Белізу. Ще 20% належать компанії Turbogazinvest з Кіпру. Її кінцеві бенефеціари — Grand Tech Company Ltd з острова Вікторія та Mitteline Enterprises Inc з Белізу.

Представництво Turbogazinvest Limited в Москві, згідно з даними бізнес-довідників, займається рекламним бізнесом та замовляє дослідження ринку реклами в ЗМІ.

Газовий кооператив

Компанія Азов-Ойл“, судячи з її номінальних власників, — кооператив для великих українських бізнесменів. Вона була створена в 2011 році та записана на компанію “Пласт”, яку в той час Жванія продавав своєму колезі Оніщенку.

Вже наступного року було сформовано новий пул власників. Найбільша частка у 50% статутного капіталу належить корпорації Accord Management Inc з офшорної зони — Сейшельських островів. Знайти зв’язки цієї компанії з українськими бізнесменами не вдалось.

Інші 20% належить офшору з Британських Віргінських островів (БВО) Erlinda Venchaz (“Ерлінда Венчаз Лтд”), яку видання “Коментарі” пов’язувало з київським бізнесменом Василем Хмельницьким.

Ще 20% у Nikoliya Investments (“Ніколія Інвестментс”) з БВО. Цей офшор разом з кіпрською Burisma Holdings був засновником “Нафтогаз Гарант” Миколи Злочевського.

І нарешті, останні 10% належать фонду ЗНКВІФ “Прайвет Еквіті“. Це товариство “Наші гроші” пов’язують з Едуардом Ставицьким.

Компанія має три спецдозволи на видобуток газу. Один – в Полтавській області. Ще два – на шельфі Азовського моря.

Невідомі кіпріоти

Компанія “Системойлінженерінг” була створена в 2012 році. Тоді ж отримала дозвіл видобувати газ на Водянівській площі в Харківській області.

Компанія належить кіпрському офшору Diloretio Holdings, яким, згідно кіпрського реєстру, володіють двоє невідомих кіпріотів. Цьому офшору належить ще одна компанія – “Нафтогазопромислова геологія“. Вона також була створена в 2012 році.

В жовтні 2013 року вона отримала два спецдозволи на розробку родовищ нафти в Полтавській області. Їй в користування відійшли ділянки: Матешівсько-Легейдівська та Іордансько-Дейнеківська.

Ахметов — ”миротворець”

Серед приватних видобувних компаній найбільшою є “Нафтогазвидобування“. Підприємство ще в 1999 році заснували нинішній президент Петро Порошенко та народний депутат Микола Рудьковський. Через декілька років Порошенка в структурі власності підприємства замінив Нестор Шуфрич.

75efc9c 01 ahmetov.jpg.pagespeed.ce.7HXMl49KhmRFR0BPyIyX
Рінат Ахметов

В 2012 році між Шуфричем та Рудьковським стався конфлікт, результатом якого стало те, що обидва акціонери продали по половині свої акцій Рінату Ахметову, який саме приглядався до ринку видобутку газу.

Компанія розробляє дві газоносні площі в Полтавській області. Спецдозвіл на розробку Семеренківського родовища вона отримала в 2004 році. В червні цього року, компанія Ахметова отримала спецдозвіл на розробку Мачухської площі.

Також Ахметову разом з російським “Лукойлом” належить американська компанія Vanco Prykerchenska, що має спецдозвіл на розробку чорноморського шельфу.

Єнакієвський знайомий

Харківське підприємство “Миронівкабудмонтаж” було створене в 2007 році. В 2011 воно отримало дозвіл на видобування нафти в межах Південно-Хрестищенської площі в Харківській області.

Актив належить компанії “Ставр” та фонду ЗНКВІФ “Нові технології”. Останній – інвестиційна компанія народного депутата Юрія Іванющенка та його партнера Івана Аврамова. Через неї бізнесмени контролюють свої вугільні, будівельні, фінансові та енергетичні активи.

de8a780 ivanuch.jpg.pagespeed.ce.ChI gbdffircyfmh7Q7Q
Юрій Іванющенко

Ще один актив Іванющенка-Аврамова — “Альба Ресурс“. Він зареєстрований на компанію “Інтерофіс Лімітед” та той же ЗНКВІФ “Нові технології”. В 2011 році “Альба Ресурс” отримав дозвіл на видобуток нафти на Південно-Медведівській площі в Харківській області.

Італійські експортери

В 2010 році італійська Compagnia Generale Idrocarburi викупила у Козицького компанії Укрнафтогазінвест” та “Трубопласт“, що мають по одному спецдозволу в Івано-Франківській та Львівській областях відповідно.

Італійцям також належить ПАТ “Газенерго-Україна”, яка в 2013 заявляла про наміри експортувати газ з України. Про реалізацію цих планів нічого невідомо.

Вадим Новинський

Компанії Вадима Новинського мають чотири спецдозволи на видобуток газу. Два з них належать англійській Regal Petroleum, акції якої торгуються на Лондонській фондовій біржі. Частку цієї компанії також має інвестиційна компанія А1, що входить в “Альфа-Груп” Михайла Фрідмана.

Ще по одному спецдозволу мають компанії “Укргазвидобуток” та “Пром-Енерго Продукт“. Всі три структури об’єднані в управляючу компанію “Смарт-Енерджи“.

За даними компанії, запаси газодобувних активів Новинського оцінюються в 39,7 млрд куб м природного газу та 4,5 млн тонн конденсату.

Компанія Власник Кількість спецдозволів   Виручка за 2013 рік (млн грн.)
1 “Укргазвидобування” НАК “Нафтогаз України” 145 8 995
2 “Укрнафта” НАК “Нафтогаз України” (51%), Ігор Коломойський 90 20 200
3 “Чорноморнафтогаз” НАК “Нафтогаз України” 17 1 273
4 “Західукргеологія” НАК “Надра України” 10 10
5 “Західгазінвест” Eni (Італія), міноритарні частки: НАК “Надра України” та Cadogan Petroleum (Великобританія) 10 н/д
6 НАК “Нафтогаз України” Держава 9 74 609
7 “Український геологічний науково-виробничий центр” НАК “Надра України” 4 33
8 НАК “Надра України” Держава 3 110
9 “Східно українська група” НАК “Надра України” 2 н/д
10 “Юсенко Надра” НАК “Надра України” 2 н/д
11 “Миргороднафтогаз розвідка” НАК “Надра України” 2 2
12 “Надра-Геоінвест” НАК “Надра України” (50%), ТОВ “Гео-Інвест” (50%) 2 н/д
13 “Води України” НАК “Надра України” 2 н/д
14 “Чернігівнафтогазгеологія” НАК “Надра України” 2 62
15 “Надра Юзівська” НАК “Надра Укрїни” (90%), Сергій Стовба (10%) 1 н/д
16  ”Івано-Франківський національний технічний університет нафти ігазу” Держава 1 н/д
17 Українсько-Американське СП “Укркарпатойл ЛТД” “Укрнафта” (НАК “Нафтогаз України” та Ігор Коломойський) 1 342
18  СП “Бориславська нафтова компанія” “Укрнафта” (НАК “Нафтогаз України” та Ігор Коломойський) 1 103
19 Українсько-Канадське СП “Каштан Петролеум ЛТД” Zgoda 2001 Corporation (Канада), “Укрнафата” — Ігор Коломойський 1 221
20 Інженерно-бурова група “Тритон” НАК “Надра України” (50%), Сергій Ковальчук (50%) 1 н/д
21 Енерго-сервісна компанія “Еско-Північ” Burisma, Микола Злочевський 7 1581
22 “Парі” Burisma, Микола Злочевський 7 61
23 “Перша українська газонафтова компанія” Burisma, Микола Злочевський 4 37
24 “Кримтопенергосервіс” Burisma, Микола Злочевський 3 0,6
25 “Техноресурс” Burisma, Микола Злочевський 2 1030
26 “Алдеа Україна” Burisma, Микола Злочевський 1 н/д
27 “Надрагаз” Burisma Миколи Злочевського, Олена Керницька — дружина екс-депутата Лівівської облради Тараса Керницького 1 7
28 “Східний геологічний союз” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 6 974
29 “Природні ресурси” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 2 1 167
30 “Гео Альянс Південно-Орільське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 10
31 “Гео Альянс Косачівське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 9
32 “Гео Альянс Львівське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 10
33 “Гео Альянс Височанське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 42
34 “Оберон-вугілля” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 10
35 “Гео Альянс Ясенівське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 11
36 “Гео Альянс Миролюбівське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 10
37 “Гео Альянс Західно-Єфремівське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 31
38 “Гео Альянс Таранушинське” Концерн “Гео Альянс”, Віктор Пінчук 1 10
39  ”Пласт” Олександр Оніщенко 12 58
40 “Надра Геоцентр” Олександр Оніщенко 1 н/д
41 “Газконтиненталь” Олександр Оніщенко 1 100
42 “Куб-газ” Ян Кульчік (70%), Cub Energy (30%) 5 961
43 “Тисагаз” Cub Energy (Канада) 4 25
44 “Техногазіндустрія” Cub Energy (Канада) 3 н/д
45 “Міжрегіональна газова компанія” Едуард Слинько — менеджер Олександра Януковича 5 41
46 “Газойлінвест” Едуард Слинько — менеджер Олександра Януковича 3 н/д
47 “Реконструкція технологічних свердловин” Едуард Слинько — менеджер Олександра Януковича 2 449
48 “Шахта ім. Засядька” Єфим Звягільський — народний депутат від ПР 9 964
49 СП Полтавська “Газонафтова компанія” Ігор Коломойський 6 1 206
50 Видобувна компанія “Укрнафтобуріння” Ігор Коломойський 1 615
51 “Західнадрасервіс” RSG B.V.(Нідерланди), Зіновій Козицький 2 н/д
52 “Горизонти” Зіновій Козицький 2 47
53 “Укрспецзамовлення” Зіновій Козицький 1 0,2
54 “Геологічне бюро “Львів” Зіновій Козицький 1 н/д
55 “Прикарпатська енергетична компанія” Зіновій Козицький 1 н/д
56 “Богородчанинафтогаз” Юрій Петрушко — бізнесмен з “Івано-Франківська” 4 0,4
57 “Укрістгаз” Itons Holding GmbH (Австрыя), Юрій Бойко — екс-віце-прем’єр по ТЕК 3 870
58 “Газінвест” Олександр Карасевич, Богдан Буздуляк — менеджери “Газпрому” 3 21
59 “Компанія Азов-Ойл” Василь Хмельницький, Микола Злочевський, Едуард Ставицький 3 н/д
60 “Нафтогазопромислова геологія” Diloretio Holdings (Кіпр) 2 н/д
61 “Системойлінженерінг” Diloretio Holdings (Кіпр) 1 н/д
62 “Нафтогазвидобування” Рінат Ахметов (50%), Микола Рудьковський (25%), Нестор Шуфрич (25%) 2 1 956
63 Vanco Prykerchenska Ltd Рінат Ахметов, “Лукойл” (Росія) 1 н/д
64 “Миронівкабудмонтаж” Юрій Іванющенко, Іван Аврамов 1 0,6
65 “Альба ресурс” Юрій Іванющенко, Іван Аврамов 1 2
66 “Укрнафтогазінвест” Compagnia Generale Idrocarburi (Італія) 1 57
67 “Трубопласт” Compagnia Generale Idrocarburi (Італія) 1 8
68 Представництво “Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед” Regal Petroleum Corporation (Великобританія), Вадим Новинський 2 н/д
69 “Укргазвидобуток” Вадим Новинський 1 325
70 “Пром-Енергопродукт” Вадим Новинський 1 76
Insider
Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

9 ответов

  1. В Донецке расположена огромная по площади резиденция Рината Ахметова. За все время боевых действий на Донбассе, ни один снаряд ни разу не попал в резиденцию Ахметова!
    Учитывая, тот факт, что именно эта тварь “заварила кашу на Донбассе”, заигралась в “Папу всего Донецка”, допустив и поддержав наступление беззакония и хаоса в донецком регионе — Предлагаю нашим украинским воинам демонстративно дать несколько залпов из РСЗО по резиденции мрази Ахметова. Раздолбать ее полностью, Ахметов — предатель и враг Украины. Заварил кашу на Донбассе, а сам с ц ы к л о прячется в Киеве.

  2. Почему-то ОЧЕНЬ ожидаемый список. Если Иванющенко, это значит — Александр Янукович? Или его папА?

  3. что тут и говорить,все ,,присоски,, на теле Украины надо просто ,,умертвить,, и всё равно кто они,прошлые или будущие,по Конституции все надра принадлежат-НАРОДУ

  4. Когда ж вы , бляди, в конце концов , нажретесь ?
    В гробу нет карманов , а вашим ” диткам” похер , откуда у них будут бабки для прожигания вашей пидарастической гнидости !
    Народ вас всех , выше перечисленных, проклинает и нащадки ваши, внуки и правнуки , будут прокляты и немилосердно гонимы !
    Но вы не покаетесь , вам мало всего того , что успели натырить ? Тырьте дальше…Только помните : ” на ВЫХОДЕ есть касса , где нужно платить за ВСЕ … ”
    Вы упыри… и иными вам не стать …

  5. Козицкий и Злочевский подставные людишки Виктора Медведчука, и принимают прямое участие в событиях на Майдане, ярош их прямая креатура и теперь выполняют задачу Путина по розвалу Украины

  6. Юра Єнакієвський після Майдану свій бізнес продав депутатам від Свободи,Блавацькому Михайлу та Кривецькому Ігорю,все в надійних руках,голосуйте за Свободу отримайте нагороду 2 кг гречки та мішок цукру вагою 5кг!

  7. Не понятно до конца смысл статьи.

    Кому нужно передать добычу газа и нефти в Украине, ExxonMobil или Royal Dutch Shell?

    И когда наконец внесут изменений в Закон Украины «О трансплантации органов и других анатомических материалов человека»?

    Эта страна имеет значительный экономический потенциал.

  8. Уже не первый раз слышу, что правый сектор и Ярош- это проэкт Медведчука и Путина для розвала Украины. Неужели это правда. Тогда надо более подробно покапаться в истории рождения правосеков и их финансового наполгения. Уж очень быстро они насобирали деньжат на выборы и президентские и парламентские.

  9. конституцию Украины, россии и других стран не читал, но в разговоре с собутыльниками неоднократно слышал фразу — недра принадлежат Народу.
    Вопросы:
    1. Кто такой народ, где и как он живет???
    2. А Вы не слышали, что шейх в Эмиратах народу денежку дает ежемесячно на жизнь (процент от стоимости добытой нефти)… Как называется не в курсе…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ