Человек не терпит насилия!

«Майдануті» взялись за прокуратуру

Замітка Наталки Соколенко на блозі «Української Правди» стосовно нової редакції Закону України «Про прокуратуру» вкотре засвідчила, що реформи суспільного життя не зрушать з місця, доки не вдасться затулити рота деяким активістам Майдану. Точніше, особливій категорії цих активістів – «майданутим на всю голову» або просто «майданутим», які донедавна оголошували себе апологетами ненасильницького спротиву, носили квіти «Беркуту», годували тітушок бутербродами та закликали громадян замість того, щоби блокувати держустанови, масово писати скарги на ім’я Пшонки. І які зараз знайшли собі нову роботу – «люструють» чиновників і реформують органи прокуратури, не маючи навіть віддаленого уявлення про правову систему нашої держави.

Ось і Наталка страшенно обурилась тим, що Верховна Рада досі не прийняла новий Закон України «Про прокуратуру», згідно з яким «прокуратура перестає “бомбити” бізнес, з прокуратури знімається функція ЗАГАЛЬНОГО НАГЛЯДУ, завдяки які прокурори і їздили по підприємствам виїмки документів робити і шантажувати бізнесменів».

Є в Наталчиному дописі ще кілька видатних місць, тож всіх охочих відправляю до першоджерела:

http://blogs.pravda.com.ua/authors/sokolenko/53a31180af958/

а тут зупинюсь виключно на легенді «майданутих» про так званий загальний нагляд.

По-перше, ніякого «загального нагляду» в Україні вже немає 13 років. Наталка Соколенко просто про це не знає. Як не знає й того, що саме цей термін колись означав. Вона його десь почула (я навіть підозрюю, де саме) і бездумно повторює з колегами по Майдану. Насправді йдеться про те, щоби прибрати з Конституції України (саме так – спочатку з Конституції, а вже потім з профільного закону, хоча Наталка й пропонує розпочати з закону) пункт 5 статті 121, який визначає, що на органи прокуратури покладається, зокрема, «нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами». Самі ці повноваження органів прокуратури «майдануті» і називають загальним наглядом, пропонуючи їх скасувати та залишити за прокуратурою лише:

— підтримання державного обвинувачення в суді;

— нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

— нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

— представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Тобто, по суті, за прокуратурою пропонується залишити лише нагляд за міліцією, податковою міліцією та СБУ, слідчими, виправними установами й слідчими ізоляторами. Це — давня ідея сумновідомого Андрія Портнова: щоби прокуратура не розглядала скарги громадян на чиновницьке свавілля, не контролювала міністерства та відомства, не мала можливості припиняти корупційні зазіхання співробітників усіляких контролюючих органів.

Наведу приклад. Є в Україні таке Міністерство молоді та спорту, яке очолює колишній адміністратор бандитського нічого клубу «Аль Капоне» Дмитро Булатов. Оскільки Булатов весь свій робочий час віддає розкраданню коштів державного бюджету, обкладанню спортсменів грошовими поборами та запровадженню всіляких корупційних «схем», у нього, зрозуміло, нема часу відповідати на звернення громадян. Треба сказати, що це – перший в історії України міністр, який систематично не виконує рішення судів і не відповідає на листи.

Зараз поставити Булатова «в стійло» ще можна за допомогою Генеральної прокуратури, оскільки саме на прокуратуру покладено контроль за дотриманням чиновниками вимог Закону України «Про звернення громадян». Для цього громадянинові, листи якого в Мінмолодьспорт ігноруються, слід подати в довільній формі скаргу до Генпрокуратури – і ГПУ буде змушена перевірити викладені в скарзі факти, взяти пояснення у відповідальних осіб Мінмолодьспорт, а якщо факт підтвердяться – внести подання Булатову з вимогою відповісти на звернення громадян та притягнути винуватців з числа підлеглих до дисциплінарної відповідальності.

Але «майдануті» хочуть позбавити прокуратуру цих повноважень і, взагалі, заборонити прокуратурі боротись з корупцією чи іншими порушеннями законності в чиновницькій сфері. Їх логіка (точніше – логіка Портнова, аргументи якого «майдануті» старанно підтримують): якщо якесь міністерство не відповідає на листи громадянина, то нехай цей громадянин наймає за 1 тисячу доларів адвоката (у Києві адвокат менше не візьме) й кілька років судиться з міністерством у суді першої інстанції, апеляційної інстанції, Вищому адміністративному суді, а потім, якщо виграє справу, судиться з Державною виконавчою службою (і також у трьох інстанціях).

Звісно, 99,96% громадян ні в який суд звертатись не стануть. А якщо ж хтось набереться сил і виграє справу, то чиновник просто не буде виконувати судове рішення — той же Булатов, наприклад, відмовився виконувати 26 (!) судових рішень, які були постановлені Окружним адміністративним судом м.Києва за моїми позовами до його міністерства. І Державна виконавча служба не може нічого зробити. Бо цими рішеннями Булатов, якби він їх виконав, був би позбавлений можливості вимагати зі спортсменів гроші та підробляти документи про надання податкових пільг за проведення неіснуючих змагань. Тож якщо зараз Генпрокуратура не примусить цього «героя Майдану» виконувати судові рішення, які вступили в законну силу, залишиться лише один варіант – найняти снайпера.  

Іншими словами, «майдануті» хочуть позбавити людей останньої легітимної можливості захистити свої права. Підозрюю, що в такому разі при наступному Майдані першими на ліхтарях буду висіти якраз «майдануті» і вже в другу чергу – усілякі булатови.

Сказане зовсім не означає, що свої повноваження, передбачені ст.ст. 19, 20 чинної редакції Закону України «Про прокуратуру», органи прокуратури виконують належним чином. Хто-хто а я міг би довго розповідати про те, що коять прокурорські чинуші, аби тільки не виконувати свої прямі обов’язки. Ба більш того, прокурори систематично зловживають цими повноваженнями й замість того, щоби перевіряти чиновників, намагаються «трясти» підприємців та влаштовують усілякі незаконні «прокурорські перевірки» з метою поповнення кишенькових фондів. Чого вартий один лише начальник Управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту прокуратури м.Києва Ігор Альфредович Білецький – феноменальна постать, яку колишній генпрокурор Святослав Піскун привів у прокуратуру з лав податкової міліції.

Але якщо та ж Наталка Соколенко взяла б за труд почитати чинну редакцію Закону України «Про прокуратуру», то переконалась б, що Закон не тільки не дозволяє прокурорам «трясти» підприємців, але й чітко вказує, що органи прокуратури не повинні підміняти органи контролю. Тож якщо прокурори й безчинствують, то це відбувається не завдяки, а всупереч Закону України «Про прокуратуру». І тому завдання суспільства полягає не в тому, щоби позбавити прокуратуру функцій нагляду за правильним застосуванням законів державними службовцями, а, навпаки, зробити цю функцію пріоритетною та поставити її під громадський контроль.

Давайте на хвилинку уявимо, що мрія «майданутих» здійснилась і органи прокуратури перестали здійснювати «нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами». Запитання активістам Майдану – а хто, у такому випадку, буде контролювати додержання прав неповнолітніх (передусім, сиріт, вихованців притулків, дітей з проблемних родин)? Може, Наталка Соколенко з Єгоркою Соболєвим? – Сумніваюсь.

Чи інше запитання – до кого, у такому разі, скаржитись військовослужбовцям на порушення законності під час проходження служби? Послідовники пана Портнова пропонують, щоби солдати наймали адвокатів та судились з військовою частиною, вимагаючи дотримання норм харчового забезпечення чи умов збереження зброї. Цікаво, невже Наталка вважає, що це реально? При цьому «майдануті» не враховують один нюанс – до суду громадяни можуть звертатись виключно за захистом СВОЇХ прав та законних інтересів. Тож, якщо гіпотетичний військовослужбовець захотів би через суд примусити командира усунути порушення при обліку набоїв чи збереженні зброї, то він би отримав відмову в задоволенні позову, позаяк ці порушення ніякою мірою не стосуються суб’єктивних прав позивача.

Я давно й неодноразово пропонував «майданутим»: якщо ви вважаєте, що державних чиновників можна залишати безконтрольними, проведіть бодай один день у Приймальні громадян Генпрокуратури. Поспілкуйтесь з відвідувачами, почитайте їх скарги, спробуйте їм допомогти самі, якщо вважаєте, що прокуратура є зайвою. А ще краще – спробуйте зайнятись чимсь суспільно-корисним. Почніть хоча б з того, що приберіть з Хрещатика бомжатник.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

83 ответа

  1. Предлагаю пока ничего не менять и даже не сокращать. Просто всех мужчин-прокуроров (а также налоговиков, таможенников, нардепов) отправить в АТО, окопы рыть, по приведенному выше примеру. Оставшиеся женщины будут обеспечивать тыл и работать работу. Все, как на прошлой войне. Потому что если не рыть окопы, нас Вовка захватит. А у того на прокуратуру своя реформа и на страну нашу тоже. А у нас революционное сознание затмевает здравый рассудок и совершенно потеряно чувство реальности. За статью и за комменты — спасибо, есть еще думающие люди и это приятно.

  2. Я б хотів як майданутий юрист відповісти на вашу фразу про те, що у нас немає загального нагляду 13 років. Ви дуже помиляєтесь, він є, і є саме в законі про прокуратуру і тому потрібно міняти саме закон а не Конституцію.

  3. Я прокурор со стажем. Согласен. Общий надзор нужно забрать. А то приходиться отвечать за всех и за все. А так будет спокойная работа-без жалобщиков и необходимости проведения проверок. Пусть делают что хотят и как хотят. Простые люди взвоют. Судитесь годами и за свои деньги.

    Баба з воза, коням легче. Но бабе пздц придет.))))

    Это коротко.

  4. После того как с прокуратуры уйдут 50-ти и 40-ка летние, на этой конторе можна ставить крест.

  5. Фактам.

    Как для чего их столько? Дабы сынков-дебилов депутатских, начальницких, бизнесовых, и других денежных родителей, пристроить на работу.

    Правда 50 % этих скотов не работают, а только числятся, а остальные за них мантулят, да еще ежедневно звиздулей получают.

  6. “Если Вы несогласны с моими увтвержденями выше, тогда милости просим разъяснить чем каждая из этих прокуратур занимается и не дублируют ли они функции друг друга))”
    Транспортные — осуществляют надзор за соблюдением законов на транспорте (порты + Укрзализниця), природоохранный — по-моему комментировать не надо.
    Известно ли Вам какое количество портов в Одесской области и сколько предприятий и органов контроля осуществляют деятельность, связанную с работой портов и Одесской железной дороги (самой большой в Украине)? Сколько человек работает на таких предприятиях, сколько бюджетных средств ежегодно расходуется в этой сфере?

  7. У каждой из указанных Вами прокуратур разные объекты надзора. Если по простому — ОМТП и ОДЖД.

    “10 лет назад как порты, так и Укразлизныця были в 10 раз более развитыми и загруженными чем сейчас, хотя большинства из этих прокуратур тогда еще не было”.
    Если Вам об их существовании не было известно — это не значит, что их не было.

    Вы уверенны, что в 2004 году порты Одесской области были более развиты и загружены? Можете привести такому умозаключению аргументы? Или сомнительное суждение из “вопроса в воздух” аргументации не требует? Иначе — это просто словоблудие.

  8. Колега, Ви забули про нагляд за діяльністю аеропорту у ОТП.
    У якості лікбезу по транспортним прокуратурам: “ДЕЯКІ ПИТАННЯ СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ТРАНСПОРТНИХ ПРОКУРАТУР ТА ЇХНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ”
    http://adhdportal.com/book_2042_chapter_51_DEJAK_PITANNJA_STANOVLENNJA _SISTEMI_TRANSPORTNIKH_PROKURATUR_TA_KHNODJALNOST_V_UKRAN.html

  9. Еще одному.

    Конечно коллега, можно убрать общий надзор, можна вообще ликвидировать прокуратуру, ведь в Англии ее нет и существует государство.

    Наших граждан, которые в совершенстве владеют действующим законодательством заставить осуществлять защиту своих прав самостоятельно. И наступит после этого исключительное законопослушание.

    Хотя мне кажется, что после упразнения так называемого общего надзора, наступит невиданный бардак и попрание прав граждан контролирующими и разрешительными органами и власными структурами, а по другому полнейший беспредел, а через год все попросят ввести тот самый прокурорский надзор.

    Ну нет пока другой организации, которая бесплатно рассматривает около 500 тысяч жалоб граждан в год и ставит на место чинуш, взяточников, ворюг, да просто нарушителей законов, иногда просто по причине их незнания.

  10. Да не нужна прокуратура бандюкам, нечистым на руку чиновникам, взяточникам из контролирующих органов, хапугам от медицины и образования, ментам, которые укрывают преступления, судьям, которые за бабло осудят или оправдают хоть статую Свободы.

    Прокуратуру необходимо просто почистить от прокуроров-бизнесменов, сократив ее на 50 процентов.

    Правда не выпереть в первую очередь 40-50 летних, лишь потому что они заслужили пенсии, а оставить детей биснюков, контрабандюков, бандюков, которые закончили ВУЗы Поплавского, парнокопытные, заочников, которые купили места в прокуратуре и отрабатывают потраченные деньги.

  11. Не треба узагальнювати, у нас у Дніпропетрвоській області 50/50 таких, кого витягли, та тих, хто пробився власним розумом. У мене батьки не підприємці і не державні службовці, мені 35, і я пройшов усі ступені від слідчого до начальника відділу прокуратури області. Саме прокурори до 40 з розумнням того, що корисне та доцільне, а що треба викорінити, можуть провести реформу. На них Яремі треба робити акцент, бо інакше реформи не буде, а більш-менш розумні покинуть систему, яка вже агонізує. Кому потрібна колегії, наради, на яких основним питанням є не “що робити”, а “хто винний”? А постійні вивчення стану злочинності та інші так звані аналізи… Прокурори не займаються кримінологічними дослідженнями, а тим більше впливати на злочинність, як соціальне явище із економічним підгрунтям, не можуть. Яка на хєр координація правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю та корупцією в такому разі може бути з прокурором на чолі? бговорення таких питань є сферою органів виконавчої влади, які можуть профінансувати заходи з протидії злочинності або прийняти нормативні акти, які зроблять більш простою та прозорою дільність чиновників (це я про корупцію). А вертикаль влади в прокуратурі? Майже 50 відсотків прокурорів займаються пересиланням інформації згори до низу і навпаки… Яка від цього користь суспільству? Краще провадження розслідуються? Хєр там… Лише витік інформації, корупційна складова та пошуки за що б вжарити (знову корупційна складова).
    Обмеження повноважень та децентралізація — ось моя позиція… тручання вищого прокурора у роботу підлеглого (області до району на приклад) лише таким чином: щось вважаєш робиться не так? забрав і роби сам, як вважаєш вірно. Бо чомусь всі вважають, що принцип єдиноначальності є синонімом волюнтаризму…

  12. Ще одному прокурору.Якщо тобі 35,то ніхрена,окрім вказівок Медведьківських,а він також Пшонківський,а також Пшонківсих ти не бачив і не знаєш,що таке слідча і прокурорська робота.Коли в старі часи слідчі виїджали і вдень і вніч на вбивства та згвалтування та розслідували ці справи, не так як зараз МВС,окрім того в провадженні були хабарі і розкрадання в особо крупних розмірах(розстрільні статті) і суди були не такі які зараз,а вимагали обєктивних доказів,ми і думати не могли про кришування бізнесу,як цього вас навчили донецькі,ми випити коньяку боялися з друзями,бо боялися,що можуть вигнати з роботи,не працювали ви з Потебенько,який на дух не переносив алкашів чи поборників.Отримували ми не скільки скільки ви,і не стогнали і був порядок і законність. При Брежневє пересадили в Києві усіх директорів торгів,трестстолових,рибників,пивників і добралися і до міністрів.А які були прокурори-криміналісти-Глузов,Пінський,Мельник та інші.Таких зараз немає.Систему розвалили і я думаю,що виважений Ярема,якого я знаю наведе хоч який-то порядок,зрозуміло з допомогою не Пшонківський,Меддвських чи Голомшинських перевертнів,а надопомогу(не на роботу,ми цього не хочемо) покличе нас таких як Лєша Баганець.Слава Україні.

  13. А чим Ви хизуєтесь? Що посадили усіх за Брежнєва? Може повернемось у ті часи? А за Чікатіла та Ткача хто людей до суду тягнув та під розстріл? Я також вважаю, що пиячити на роботі зась…
    А взагалі Ваша вдіповідь за принципом “В огородді бузина, у Києві — дядька”.
    Я кажу, що система оцінки робити невірна, а Ви про вбивства… про низький рівень міліцейських кадрів… Ви б чули, що іноді прокурори областей на колегіях і оперативних нарадах кажуть… Проблема кадрів характерна для усієї системи державного управління, у тому числі для нас.
    Хтось вважає, що кількість скасованих постанов, наданих вказівок, притягнутих до відповідальності у формі П є критерієм оцінки нашої роботи??? І чрму від волі одного лише Генерального прокурора залежить оцінка роботи??
    Прокурор повинен, як і суддя, і коп, відповідати перед громадою за результати роботи.
    Сьогодні читав наказ про покарання прокурора Марганця, який починається зі зтяжких злочинів, вбивств, дитячої злочинності, відсутності виявлених господарських злочинів… За це відповідає прокурор???
    Динозаври реформи не проведуть!!!

  14. А що Л. Баганець? Один син очолює главк у Києві, другий — прокурор району там же…

  15. Дійсно синочки Баганца призначалися на більш вищі посади при Пшонках і виконували їх вказівки через донецьких Могільницького та Хомич.

  16. Прочитал все комментарии, было приятно встретить суждения людей, которые по настоящему понимают, что такое прокуратура, людей которые каждодневным нелегким, кропотливым трудом доказывают преданность интересам своего государства. Сегодня стало модно говорить о реформировании прокуратуры, упразднении её функций, однако многие кто об это говорит не понимает последствий этого, а именно того, что завтра некому будет защитить социальные и трудовые права, граждан. На самом деле в Украине уже давно не существует “общего надзора” в тех формах о которых кричат на каждом углу, а существует правозащитная функция, основная задача которой защита прав граждан от недобросовестных чиновников. Давайте на секунду представим, что в нашей насквозь прогнившей от коррупции стране этого не будет…. Искренне не хочется что бы на нас европейские политики ставили эксперименты, ведь этот проект закона о прокуратуре, который нам навязывается европейскими институциями, закрепляет такую модель прокуратуры, которой нет ни в одной стране и совсем не понятно эффективная ли это модель. Сейчас украинскому народу не до экспериментов, ему нужна сильная правоохранительная система и армия, которые смогут обеспечить его безопасность…. Поэтому перед тем как что либо бездумно реформировать давайте вспомним старую поговорку “ломать, не строить” …..

  17. Друзі а чого ви пишете лише про Сидорчука і Бакая ? А чи не смущає Вас тривале перебування на посадах прокурора області і горе заступників Хилі Михайла та Анатолія Савченко які бездоганно виконували вказівки Пшонки та Корбаня. Вносили до місцевих та апеляційних судів позовні заяви проти громадськості які перебували на мітингах, відносно рішень міських та районних рад. Заступник Хиля М. Успішно їздить на престижному автомобілі марки Мерседес вартістю понад 70 тис доларів. Савченко Анатолій в організованій групі з місцевим криміналітетом та бізнесовим бомондом успішно кришував та кришує викуп та приватизацію приміщення Корони на площі Театральній. Як Вам такі заступники, скільки вони будуть займатись крахоборством та хабарництвом. На моє глибоке переконання Генеральний прокурор Ярема В. Повинен звільнити всіх заступників прокурора Закарпатськоі області та призначити будь-яких працівників прокуратури, які пропрацювали в органах прокуратури не менше 10 років та не обіймали посади прокурора області та заступників прокурора області.

  18. во бляяя, читаю и охреневаю!!!!! АЛЁ вы Юлдашева Сережку прокурором Киева назначили,а я с ним работал, чувак не одного дела не расследовал!!! Шо тут вы несете???? ФАКТ НА ЛИЦО !!!

  19. Пишите про таких прокуроров как Пшонка,Корбоня,Сидорчука,Бакая все верно.Но хочу сказать вам господа,что практически нет у нас органа который защищал бы права и интересы простого украинца.Суд,прокуратура и милиция это бандформирование, которое взаимосвязано и ихний менталитет это: деньги,деньги и еще раз деньги. Они существуют для того ,чтобы любыми способами грабить народ и отстаивать интересы олигархов,только перед ними они заискывают потому ,что они находятся у них на содержании /не только у государства/.Много уже описано о прокуроре Каплонюке и Бурдейном, Судей Курочка и Куркан- которые давно должны быть уволены и уже не один год отсижывали в местах не столь отдаленных за взятки, нарушение и фальсификацию Законов Украины .Когда это свершится?……….

  20. і ніхто з майданутих незнайде в собі сил, а головне здорового глузду зізнатись що саме вони — праві радікали та неприкриті запроданці заходу спровокували вибух протесту на сході , в криму. вони будуть як завжди брехати про багаторічні плани путіна, плутаючи їх зі своїми. януковича треба було гнати, та не для того щоб розцвітав пишно націоналізм, якого уперто ніхто не хоче бачити ні удар ні порошенко. от і догрались. мали б жити спокійно і розбудовувати державу, а тепер що? праві біснуються по всій країні, всі язики повтягували — бояться. якщо для всіх -вислів ” наташки в москву” — це абсолютно нормально, про що можна далі казати.ми мали шанс на розбудову держави для людей, та почали її зводити для бандюків уже іншого гатунку. життя не буде з цими іудами- політиками…

  21. Прокуратура конечно нужна, нужно и почистить ряды… но кто это будет делать?! в их рядах яркий пример: кум, сват, брат и денежки, денежки, денежки…. Свои это не сделают, чужие не смогут, просто потому что ума не хватит, времени и сил разбирать эти схемы и связи! Жалко Украину!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ