Человек не терпит насилия!

Велика руїна: хроніка добивання правосуддя

Перед новим керівництвом України стоїть серйозне завдання – переформатувати судову систему задля відновлення довіри до неї суспільства. За чотири роки «донецькій владі» вдалося практично повністю зруйнувати українське правосуддя. І ось, як це відбувалося.

Реформаторські ініціативи

Спершу люди новообраного Президента Віктора Януковича радник з питань судоустрою Андрій Портнов та народний депутат від Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов провели так звану судову реформу. Вона дозволила швидко прибрати із судів непокірних суддів. Після цього служителі Феміди «старого загартування» почали масово виходити у відставку. Відтак на їхні посади довелося працевлаштовувати нових людей.

І хоча процедура обрання суддів уперше була повністю змінена та відбувалася шляхом складання кваліфікаційного іспиту під егідою Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яку очолює наближений до Андрія Портнова суддя ВСУ Ігор Самсін, суддівські посади продовжували отримувати здебільшого невипадкові кандидати: родичі діючих суддів, прокурорів, чиновників, народних депутатів здебільшого зі Сходу та Півдня України.

Далі вони проходили співбесіду у Вищій Раді Юстиції, членом якої є радник Президента Андрій Портнов, а також депутат-«регіонал» Сергій Ківалов. Після цього їх своїм Указом на суддівські посади призначав Віктор Янукович.

Кузня суддівських кадрів

Щоб ці органи – ВККС та ВРЮ – ефективно працювали за новими вимогами часу, їх спершу очистили від людей «помаранчевої влади», яких «викинули» не лише звідти, а і з судової системи, як от суддю ВСУ Олександра Волкова. За нього нещодавно заступився Європейський суд з прав людини. З часом після таких чисток у ВРЮ фактично не лишилося незговірливих із Андрієм Портновим, який останні роки особисто контролював діяльність судів в Україні. Сьогодні він залишив країну і, як один із функціонерів поваленої влади, знаходиться у розшуку правоохоронних органів. Але його «ставленики» продовжують працювати. Ба, більше! Після втечі Президента Віктора Януковича голова ВККС Ігор Самсін змінив риторику, заявивши, що він «разом із народом» і продовжує чесно та об’єктивно поповнювати судову систему новими кадрами.

Цікава деталь: раніше, до середини 2010 року, ВККС діяла на громадських засадах, а з прийняттям закону «Про судоустрій і статус суддів» отримала значно більше повноважень, серйозне фінансування та навіть свій герб… із сумнівною символікою. І як би сьогодні Ігор Самсін не виправдовувався стосовно проведення чесної кадрової політики в судовій системі, українці самі мали змогу під час подій Євромайдану запевнитися в тому, хто та як там насправді працює.

Не стану перераховувати усі випадки винесення суддями незаконних рішень стосовно євромайданівців. Адже їх насправді – дуже багато. Зазначу лише, що перші незаконні арешти відбулися після подій на Банковій біля Адміністрації Президента, коли за ґрати служителі Феміди кидали закатованих «Беркутом» мітингувальників. І такі рішення виносили новопризначені судді, дехто з яких ще й року не пропрацював на суддівській посаді. Тому очищення судової системи від «недостойних» суддівської мантії людей має починатися з органів суддівської влади, які відають кадровими питаннями, – ВККС та ВРЮ.

Принизливе призначення

Члени Вищої ради юстиції також відповідальні за обрання суддів на адміністративні посади голів судів та їх заступників, що здійснюється за поданням рад суддів господарських, адміністративних та загальних судів. Останні за часів реформи були перетворені на «кастровані» комісії із 11 суддів, які обиралися конференціями судів. Саме ці групки людей і пропонують ВРЮ кандидатури суддів на адміністративні посади. Відбуватися це має за певним порядком, передбаченим Регламентом ВРЮ. Відповідно до нього, судді, які мали намір очолити той чи інший суд, повинні спершу отримати згоду на це від працюючого там суддівського колективу та підписи від його представників відповідних документів (біографічної довідки та характеристики). Як виявилося, такі умови дуже часто ігнорувалися в тому випадку, коли на чільні посади стратегічних судів Портнову та Ко треба було негайно призначити свою людину.

Так, зокрема, у 2012 році в обхід висловленій думці суддів Вінницького окружного адміністративного суду, які обрали на зборах собі керівника, ВРЮ призначила свого кандидата Олександра Вільчинського. Але, якщо із цим кадровим рішення якось змирилися вінницькі судді (новоспечений голова хоч недовго, але працював поряд із ними,) то от із призначенням у порушення процедури на посаду голови Обухівського районного суду Київської області, який розглядає «вигідні» справи про права на землю та нерухомість, Оксани Степанової виникли у колективі дуже серйозні проблеми. У цьому випадку думка суддів, які на зборах обрали собі іншого керівника, була повністю проігнорована радою суддів загальних судів та ВРЮ. Відтак, їхнім очільником стала недосвідчена суддя. Адже до цього моменту вона лише 5 років пропрацювала на суддівській посаді у славнозвісному Печерському районному суді Києва.

Відтоді, в Обухівському районному суді Київської області жодного дня не обходилося без скандалу. Служителі Феміди почали скаржитися в органи суддівського самоврядування та ВРЮ на неприпустиму поведінку свого керівника Оксани Степанової, яка, за їхніми словами, допускала приниження людської гідності підлеглих, публічно погрожувала, ображала працівників суду та здійснювала тиск на суддів. У наслідок чого, значна частина з них вимушена була звільнитися. Декілька місяців суд взагалі працював без жодного працівника канцелярії. І боротися із такої поведінкою керівника було фактично неможливо. Оскільки Оксана Степанова навіть не приховувала свої стосунки із найвпливовішою на той час у суддівських колах фігурою Андрія Портнова. Тому усі звернення її підлеглих до ВККС, ВРЮ та навіть правоохоронних органів з проханням про зняття її з посади керівника суду не дали бажаного результату. Вона продовжує працювати на цій посаді і навіть встигла вкотре вислужитися перед своїм покровителем, прийнявши 10 січня цього року рішення про позбавлення на півроку водійських прав учасника Автомайдану.

Відпрацьована система

Приблизно така ж ситуація і з головою Апеляційного суду Київської області Олександром Гриненком, якого в червні 2013 року із тими ж порушеннями Регламенту ВРЮ призначили на цю посаду. Раніше він досить тривалий час очолював Оболонський районний суд Києва. Після проведення судової реформи пішов на підвищення заступником голови Апеляційного суду столиці, де займався суто організаційними питаннями. А в травні минулого року Указом Президента був переведений до Апеляційного суду Київської області. Після чого одразу ж пішов у відпустку, під час якої його всупереч трудовому законодавству призначили головою Апеляційного суду Київської області.

Такий стрімкий кар’єрний злет пов’язаний із відданістю лінії, яку проводив у судовій системі Андрій Портнов. Тому й співпраця зі своїми підлеглими у нього вибудувалася точно така ж, як і у випадку з Оксаною Степановою, – за допомогою прояву зневаги до підлеглих, погроз та тиску. Відтак, не дивно, що і цей суд відзначився прийняттям, попри відсутність будь-яких доказів, рішень про позбавлення водійських прав учасників Автомайдану та арештів євромайданівців.

І таких випадків, насправді, є дуже багато в українському правосудді. Відтак, на тих, хто займатиметься очищенням судової системи від негідних честі носити суддівську мантію людей, очікує величезний обсяг роботи. Сподіваємося, що її вдасться виконати із гідністю та у законний спосіб.

Леся Шутко, Центр інформації про права людини

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

31 ответ

  1. Пидрахуй откупился.
    Бродит по Раде с беспечным выражинием лица.
    А должен дробить большие камни на маленькие.

  2. Починаючи з 2011 року система відбору суддів є прозорою й цілком випраданою. Кваліфіційні іспити дуже складні й більшість з резервистів їх пройшла самостійно. Друга речь , що за три кваліфікаційні іспити до судів потрапило за новою процедурою чуть більше 1000 . А всього у судах більше 8000 судів. Тобто , тільки 1/8 частина суддівського корпусу дійсно не купувала свої посади та довела свій фах.

  3. Суддя Чобіток Алла Олександрівна Апеляційний суд м.Києва Обставини що викликають сумнів у об’єктивності судді Чобіток Алли Олександрівни: — Приймала участь 16 липня 2008 року у колегіїї з Амеліним В.І. при апеляційному розгляді замовної справи, на прохання певних осіб, без сплати ІТЗ та Державного мита, справа 22-3093/2008. — 16 грудня 2010 року в справі 22-37343 Сорокіна О.В., в колегії без оголошення складу суду, приймала участь в упередженому розгляді, з порушенням змагальності та диспозитивності. — Приймала участь 20 січня 2011 року у колегії з Вовченко В.М. та Немировською О.В. при упередженому апеляційному розгляді справи, без заперечень зі сторони позивача, з порушенням змагальності та диспозитивності, справа 22-28055/10. — участь в прійнятті судових рішень проти активістів Майдану. Син працює в СБУ

  4. Судья Сапожок Алла рейдерила для Жеваго и у негоже на зарплате — На основании липового иска печально известные судьи Елена Умнова (Печерский райсуд Киева) и Алла Чобиток (городской Апелляционный суд) принимают решения о разрыве договора между ФГИ и компанией Worldwide Chemical LLC о создании ЗАО “Северодонецкое объединение “Азот”.
    Решение по сути верное, однако, принято с многочисленными нарушениями и не в интересах государства, а в пользу группы “Финансы и Кредит”, которая планировала “взуть” не только Ровта, но и государство.
    И нашумевшая попытка вооруженного захвата “Азота” осуществлялась далеко не для возврата его в госсобственность.

  5. судья Гриненко еще та сволочь — самая преданная подстилка Портнова. До этого в Оболонском суде принуждал судей дела решать по беспределу. За такие способности и подняли его донецкие бандюки по карьерной лестнице. Сейчас он уже быстро перекрасился и преданно прислуживает другим хозяевам Украины.

  6. А вы обратили внимание на счет американских депутатов: обвиняются, арестованы, задержаны, под следствием. Вот в чем коренное отличие их от укров: у них нет касты неприкасаемых. Там нагадил-получи. Закон превыше всего! А здесь срут на законы и головы людей и хоть бы что. Неприкасаемость! Начинать надо закрывать этот разврат и начинать надо в первую очередь с судей. Перед законом все должны быть равны.

  7. У России был в 1990-е шанс двигаться в сторону развитых стран. Но шанс упущен, за время “путинского” правления наука, технологии, высшая школа – все развалены и лежат в руинах. Россия теперь критически зависит от импорта не только новейших технологий, но даже технологий среднего уровня – своего нет практически ничего.

    Вот и путинский режим теперь ведет себя, как нищий полуграмотный бандит с гранатой в руке, а не как успешный хозяин, защищающий свое добро. Так не него теперь и будут смотреть из Европы – хулиган, шантажирующий соседей грубой силой, а не партнер, с которым возможно взаимовыгодное сотудничество.

    Гебушная мафия обворовав всю страну, присвоив сырьевую ренту, уничтожив науку, промышленность и насилием и беззаконием удерживая узурпированную власть, понимает, что смена власти приведет её прямым путем на скамью подсудимых гаагского трибунала.
    Только этим объясняется тотальная и лживая человеконенавистническая пропаганда во всех захваченных гебней СМИ.

  8. Судья Гаркавенко Торезского городского суда Донецкой области с 30.12. 2013г. по 05.03. 2014г. постановил одиннадцать(!!!) незаконных судебных актов, уже отмененных Апелляционным судом с вынесением частных определений в отношении этого судьи… Казалось бы, что немедленно судью-негодяя надо отстранить за нарушение присяги, но он по — прежнему “судит”. Кроме этого, в производстве этого же судьи дела не рассматривались по семь — шесть — пять лет! Таких дел — тринадцать и они в отношении преступников — милиционеров, “крышевавших” незаконную добычу угля, хищения имущества, транспорта, фальсифицировавших уг. дела…
    У судьи Пушнова этого же суда дело в производстве уже 21 год (с 1993г) и нет решения… Двенадцать раз разные следователи прокуратуры г. Тореза отказывали в возбуждении уг. дела в отношении судьи Пушнова и двенадцать раз суды других городов Донецкой области отменяли незаконные постановления “об отказе в возбуждении уг. дела. Следователи Каданцева, Стебин, Доценко, Оголь, прокуроры Васильев, Кашарский, Лайло, Гребенюк, Варвашеня, Саенко спасали этого судью от неотвратимого наказания, однако все работают, “прокурорят” и с них за это, как “с гуся вода” и все при деньгах от незаконного правосудия в г. Торезе. Пушнов же, кроме этого, убивший своим автомобилем юную девочку Лихтанскую на пешеходном переходе, по — прежнему “судит”.
    …Только изгнание ВСЕХ нынешних судей и предание их справедливому суду, обязательная выборность общиной новых судей хоть как — то помогут людям уверовать в справедливый суд. Только поголовная люстрация прокуроров и их следователей, только срочная чистка дурацкого нового УПК немного укрепят веру граждан в существование закона.

  9. Зам. Апел. суда Киева КРЫЖАНОВСКАЯ АННА — тихонечко отслушала дело Тимошенко в Печерском суде и не вынося приговора убежала в апелляцию и странным образом стала замом, вроде там нет достойных судей. (Например РЕЙНАРТ ИЙЯ МАТВЕЕВНА), и как, даже не дождавшись окончания полномочий предыдущего зама, поспросивши ее написать заявление по собственному желанию заняла ее место. И чем же она так за служила… или она такая умная… Или все таки она по дружка Отрош и Портного и Кивалова????? А ее карьерный рост какой: она хоть один день работала в канцелярии или секретарем…

  10. а почему молчат насчет брательника антикварного вора пшонки? Этот член свиного семейства спокойно сидит судбей в апелляционном суде Киева и берет взятки как ни в чем не бывало. Где люстрация-да разве мало юристов выпускают Украинские вузы? Не прокодит карьерный рост в этой взяточной системе-надо его менять и вводить люстрацию. Как сделала Германия после войны с фашистами. Вон всех с разбирательством кому куда-в петлю или на нары.

  11. Абсолютный бред, все смешалось в публикации и комментариях — невежество, сплетни и провокации. Думаю, это кому- то выгодно. Самый большой порок — это невежество, самая большая добродетель — знание, сон разума порождает демонов. Сколько демонов у нас еще появится, скоро съедим сами себя, а еще говорим — Путин, кацапы!!! На себя посмотрите, уважаемые “бандерлоги”, на свою жизнь, окружение и свои поступки.

  12. Судьи Обуховского районного суда, не ваши ли ручки и ушки торчат из статейки и комментов? Лучше оглянитесь на свою “деятельность”! Мало порейдерили с земелькой? Еще хочется при новой власти позабавиться? У вас еще все впереди — и ГПУ и ВККС и ВРЮ и далее по тексту( коллегу-рейдера забыли?

  13. Опричнику: Як суддя Обухівського суду, можу з відповідальністю відповісти, стаття не наша і жодного коментаря поки що не писали. Слова в статті наші, але замовлення десь напевно з іншого місця, бо звертались з такими словами ми багато куди, але тільки до суддівських органів, самі не знаємо і тільки сьогодні прочитали. А щодо рейдества на землях, не смішіть, якщо знаєте ситуацію, то подивіться хто останні два роки розглядав земельні спори і що про деяких суддів в районі говорять, хто прийшов працювати а хто гроші заробляти і кому при стажі роботи в один рік подарили посаду голови суду і хто їздив постійно в АП. Не треба перекидати з хворої голови на здорову. ми за чесну люстрацію і хай народ скаже, хто має право працювати, хто ні і справжня перевірка діяльності суду, але якщо будуть за гроші перефарбовуватись то Майдан за два місяці всіх винесе ногами вперед.

  14. Уважаемые судьи обуховского суда, внимательно перечитайте всеваши решения о признании права собственности на земельные участки ( особенно обратите внимание на их размеры и нынешних собственников ), а также обратите внимание на изменение их целевого назначения. Я думаю, что это чрезвычайно заинтересует Майдан. А по поводу вашего самоуправления и так называемой “независимости”и креативности уже легенды ходят среди ваших коллег.

  15. P.S.А может заказчиком всего этого является бывший судья этого элитного суда области, занимавший некую административную должность в этом суде, а ныне успешно адвокатствующий в этом же суде с помощью бывших своих технических работников, ныне адвокатов? А? Может Майдану следует посмотреть правоустанавливающие документы в заповедной зоне Киевской области (в виде судебных решений)? И кто из судей постановлял эти решения? Очень интересно! А вы говорите, что лампочки в кабинет не на что купить! Мону посоветовать продать земельку в Обуховском районе и машинки, на которых вы передвигаетесь. У-у-у, поверьте, добрые люди, лампочек хватит на все население Украины! Что, показать пару решений? Обхохочетесь, а потом заплачете! Состав 375 УК налицо ( для сведущих в уголовном праве ).

  16. Опричнику: Знаємо, читали і які там рішення? Нікого з верхушки колишньої влади там не має і не потрібно перекрчувати факти. В нас Генеральна, за подачі деяких самих чесних, сиділа і всі справи за останні років шість преревіряла і якщо з тисячі справ знайшла не більше десятка справ по правах власності, то дуже буде цікаво перевірити, що творилось за останні два роки. Майдану буде цікаво, навіть дуже, хто позбавляв прав автомайданівців, хто на виборах в 2012 році приймав рішення на користь Засухи, хто постійно в автоматизованому розподілі сидить, хто в сліпих землю забирав і дуже багато чого іншого. А тоді порівняємо і почуємо, що скажуть люди. В статті ідеться про адмін посаду, яку потрібно заслужити не тим, що ти працювала з Отрош а своїми діями, авторитетом, стажом роботи, визнанням колег. І від яких колег ви чули, які повністю були залежні від АП і за рік на посаді собі автомобілі купували за 50000 у.є., чи які їздили в адміністрацію президента на поклон кожен місяць? Можливо вони і комусь колеги….

  17. НА Р.S. Показуйте, але треба всі показувати а не тільки ті які комусь потрібно, щоб звільнити всіх суддів які тебе на руках не носять і в ноги не кланяються. Тоже є що показати, вже пів сейфа назбирали, а у вас там що пять справ за шість років на всіх суддів? А на рахунок лампочок, о, які ми в курсі. То які машини мені продати? Ту, 2006 року випуску, з якою пройшов на посаду судді чи ту квартиру, яку я знімаю?)Може краще перестати зарплату забирати в деяких працівників і взятки брати по кущах? А на рахунок 375, то знаємо, по таких типу фактах можна посадити 100% суддів, а з нимим по інших статтях всіх посадових осіб і всіх хто з ними пересікався, тобто все населення. Але головне забули щодо 375, довести умисел потрібно, а не так як ви вмієте руками інших при масовій підтримці колишньої влади.

  18. Як кажуть у нас в Україні, хтось спалився!! Шановна, пишіть під своїм ніком, а не трольте мій. Ця стаття “джинси”. Дуже скоро ми покажемо на чиему сайті вона з’явилась і на чиїй сторінці “Вконтакте” вона була продубльована. Всі фото в цій статті з сайтів міжнародних ріелторів. Майно без обґрунтування належності їх конкретним особам. Так можна і Версальський Палац підписати. Ця стаття — ваша реакція на чергове звернення суддів щодо ваших неправомірних дій.

  19. Треба спершу звільнити главу Обухівського суду Степанову та її заступників, бо це все — креатура ворога нації — Портнова. Нехай вони попрацюють рядовими суддями. А потім розібратися правоохоронним органам, хто з них та які рішення про землю і нерухомість приймав. Оце буде чесно.

  20. Тотально люстрировать, кроме кассационных инстанций, следует такие суды как ОАС, КААС и Апелляционный суд Киева. Первые два -это сплошные кивалово-портновские подстилки (за редким исключением), а в киевской апелляшке совсем все страх потеряли: там даже не люстрация нужна, а карательная зачистка.

  21. А почему никто не напишет в коментах о ставках “акцизного сбора” с кандидатов на посаду судей . Никто из вновь назначенных судей не сдал экзамены без денег, начиная с 2011 года . А “ставки” — довольно приличные. Портнов, Кивалов, Самсин, Лавринович и т.д.- одного поля ягоды .

  22. Знаю бувшу голову Обухівського суду Соловйову,за неї суд мав авторитет, суддів поважали,а Степанова ніякого стажу немає,оскільки після роботи помічником судді Отрош,була у декретній відпустці,потім вийшла,якийсь рік попрацювала і її різко призначили в Обухівський суд,вона не те,що досвіду роботи голови суду не має,а навіть досвіду роботи судді. Що вона разом з Отрош і Портновим натворили,що цей суд із зразкового перетворився у гадюшник.

  23. самсін — це пристосуванець. подивіться- в грудні 2013 року він,бачте, “не знайшов порушень присяги судді в діях “родіка кіреєва.а вже вчора ,3 квітня 2014 року- таки знайшли порушення та порекомендували до звільнення.. дарма- родік вже втік.і хто знає- де він є.. живий чи мертвий. проте пан самсін вислужується перед новою владою.. гнати його! гнати геть. якщо люстрація- а це в перекладі з латини- очищення- то таких “слуг народу” треба гнати в першу чергу.

  24. оооо тут хтось переймається обухівським судом і навіть соловйову хвойду згадує ще й добрим словом! так от ці пані бувша коханка голови всу маляренка очолювала суддійську корупцію в обухові років 30 чи більше. дійсно суд поважали. бо як хто дав надьці баблосів то справу вона кришувала до всу включно.а зараз головою проць.ставлениця соловїхи.хоча і до неї був кулініченко ставленик соловїхи.то зараз ним вплотну прокуратура займається.а проць на черзі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ