Человек не терпит насилия!

Екстремальні туристичні змагання

Стежками Героїв «Доброволець — 2014» ім. Клима Савура
15-16 лютого 2014 року
Змагання Стежками Героїв «Доброволець — 2014» ім. Клима Савура традиційно відбуваються на території Полісся – в Березнівському районі, Рівненської області. Маршрут пролягає історичними місцями боротьби Української Повстанської Армії. Адже головною метою проведення змагань є вшанування геройського чину всіх борців за незалежність Української держави. Окрім того змагання ставлять собі за мету популяризувати серед молоді здорового способу життя та активного зайняття спортом.
Організаторами змагань є Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Національний Альянс». Партнерами в організації змагань виступили Рівненська обласна організація Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» та Рівненська станиця «НСОУ Пласт».
Прийняти участь у змаганнях можуть всі бажаючі. Для цього необхідно сформувати команду з 3-5 осіб та до 10 лютого заповнити зголошення, що міститься на сайті змагань за адресою http://dobrovolec.org.ua/zholoshennya-onlajn/zholoshennya-onlajn/. 
Команди, що приймають участь в змаганнях за контрольний час (30 годин) повинні подолати у повному складі маршрут протяжністю 80-100 кілометрів (вищий рівень складності), або 40-60 км (нижчий рівень складності). При цьому вони мають відмічатися на контрольних пунктах (КП). На фініші суддівська колегія реєструє проходження командою маршруту та визначає переможців.
«Доброволець» є цікавим змагом, який не схожий на інші подібні змагання, адже проводяться болотистою територією рівненського полісся. Крім того, змагання відбуваються взимку, що додає утруднює проходження маршруту.
Учасники змагань.
За всі роки проведення учасниками змагань були команди  з Києва, Харкова, Львова, Луцька, Рівного, Миколаєва, Сімферополя, Кіровограда, Чернігова, Чернівців, Тернополя, Хмельницького, Білої Церкви, Івано-Франківська, Херсонщини та Криму.
Учасниками перегонів є як професійні туристи, так і аматори: активісти громадських організацій, студенти, молоді науковці та просто небайдужі до своєї історії та активного відпочинку молоді люди.
Історія змагань
В 2005 році з ініціативи громадської організації «Національний Альянс» вперше відбувся зимовий мандрівний табір “Доброволець”. Основна мета його проведення  була не лише у фізичному вишколі його учасників, але й у вихованні шанобливого ставлення до своєї історії та національних героїв, а також ознайомленні з новими сторінками історії національно-визвольної боротьби УПА. Маршрут табору пролягав могилами вояків УПА та місцями битв, які відгриміли тут в 40-50 рр. ХХ століття. За період з 2005 по 2009 рр. в даному таборуванні взяло участь понад 200 юнаків та дівчат з середовища як членів так і прихильників «Національного Альянсу».
З 2010 року за ініціативи організаторів табору він переростає у формат туристичних перегонів, які в перший рік свого проведення пройшли досить успішно. Участь у змазі, який проходив у форматі пригодницьких перегонів, брали студенти, професійні туристи, громадські активісти Національного Альянсу, Пласту, Спілки Української молоді, ОУМ «Спадщина» зі Львова, Луцька, Києва, Рівного, Івано-Франківщини, Херсонщини тощо, що сформували 16 команд, кожна з яких кількісно складалась із 3-5 осіб віком від 18 років. Загалом до фінішної точки дібралось 13 команд. Після урочистого відкриття змагу 27 лютого мандрівники у повному спорядженні стартували о 8:30 із хутора Хотинь. Маршрут пролягав місцями бойової слави українських повстанців. Закриття туристичного змагу «Стежками Героїв «Доброволець-2010» відбулось наступного дня на руїнах Губківського замку, який у минулому вважався найнеприступнішим на території Великої Волині. Тоді перемогу святкувала команда професійних туристів «Вовки» (м. Луцьк)
В 2011 році змагання відвідали 9 команд. Цьогоріч умови проведення змагу дещо ускладнили – змагання відбувалося нон-стоп, тобто команди-учасники могли йти і в ночі. Крім того погодні умови та маршрут теж був складнішими. Можливо саме це вплинуло на результат і чотири команди зійшли з дистанції. Натомість серед інших екстремалі боротьба велася буквально за кожну секунду. Неочікувано цього року перемогу здобула команда «Меридіан» (м. Луцьк), яка до старту не була серед фаворитів змагань. Луцькі хлопці віднайшли усі 15 контрольних точок та змогли перегнати команди іменитих професійних туристів.
В 2012 році на старт змагань в селі Велике Поле Березнівського району з’явилось 18 команд із 20 зареєстрованих. Ще одна команда – «Ривок» приймала участь поза заліком, так як не виконала всіх організаційних умов. Серед команд-учасниць були, в основному, представники заходу України: Луцька, Рівного, Тернополя, Львова, Івано-Франківська. Хоча були й представники Сімферополя, Києва, Чернігова та Кіровограда.
Загальна протяжність маршруту була близько 80 км. Учасники мали відмітитися на 26 контрольних пунктах. Складність проходження маршруту була зумовлена не лише рельєфом місцевості, але й погодними умовами. Температура повітря  постійно трималася вище нуля і тому сніговий покрив перетворився на місиво з мокрого снігу, що уповільнювало просування команд.
2013 рік. Цьогоріч для участі в змаганнях зареєструвалося 23 команди. Проте на старт з’явилося менше – лише 19. У зв’язку із хворобою учасників, три команди прибули у неповному складі. Тому одна із них – “Азимут” вийшла на маршрут поза заліком, тобто не могла претендувати на призові місця. Дві інші команди «Тиранія» та «Сіль» об’єдналися в одну (“Тиранія”) і були допущенні до змагань. Таким чином за перемогу та кубок «Добровольця» змагалися 17 команд.
Цього року було складено два маршрути різної категорії складності. У першій (вищій) категорії складності, де було необхідно подолати маршрут понад 90 км, зареєструвалося 14 команд. У другій (нижчій), де маршрут склав понад 55 км, між собою змагалися три команди. Із сімнадцяти команд, які прийняли участь у змаганнях, до фінішу дійшли лише вісім, решта – зійшли із маршруту.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ