Человек не терпит насилия!

ВККС Україні — корупційні переведення суддів?

samssin

Стаття, яку ми публикуємо нижче була надрукована в газеті, що видає “Фундація сприяння правосуддю” і спричинила страшенний скандал. Герой статті – Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін, це креатура Портнова. Самсін тепер телефонує суддям та вимагає, щоби вони вийшли з складу фундації через цю статтю. Що може трактуватися як брутальне перевищення своїх повноважень і тиск на суддів. 

Вже неодноразово у засобах масової інформації з’являлися критичні матеріали щодо тієї частини судової реформи, що стосується призначення на посаду судді вперше. Мова йде про нову систему підготовки та призначення кандидатів, зокрема впровадження анонімного тестування та проведення кваліфікаційного іспиту. Та головним лейтмотивом нового порядку було те, що Законом України «Про судоустрій і статус суддів» було запроваджено прив’язку кількості набраних кандидатами балів (рейтингу) до майбутнього місця роботи.

Чинним Законом передбачено, що у разі наявності вакантних посад у судах, Вища кваліфікаційна комісія суддів оголошує конкурс на заміщення цих посад у суді, з розміщенням відповідних оголошень у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» (ст. 71 Закону «Про судоустрій і статус суддів»).

В оголошенні про конкурс зазначаються найменування судів, де є вакантні посади судді, кількість таких посад, умови проведення конкурсу, дата, час і місце проведення конкурсу. Кандидати, які перебувають у резерві та виявили бажання взяти участь у конкурсі на заміщення вакантних посад судді, у встановлений строк подають до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України письмові заяви та беруть участь у конкурсі.

Нагадаємо, що перша з моменту прийняття нового Закону про судоустрій «група» суддів була призначена на посади Указом Президента № 29/2012 від 23.01.2012 р. Але для того, щоб розпочати свою діяльність на посаді судді, призначені особи повинні ще скласти присягу. «Перша» (також з моменту проведення судової реформи) присяга була прийнята у призначених суддів 14 лютого 2012 р.

Але проаналізувавши останні рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, зокрема рішення від 13.02.2012 р. (тобто за 1 день до складання присяги частини з призначених суддів), ми виявили дивну річ. Частина з тих суддів, що тільки пройшли весь «цикл» тестувань та іспитів і нещодавно були рекомендовані ВККС на посаду судді та призначені Указом Президента, тільки 23 січня цього року у тих судах, на посаду в яких вони претендували та проходили відповідно до набраних ними балів, вже переводять у межах п’ятирічного суду до столичних або інших більш «привабливих» судів.

Відповідно до зазначено рішення ВККС України від 13.02.2012 р.:
«…Також Комісія, розглянувши матеріали, прийняла рішення надати рекомендації щодо переведення суддів до іншого суду того ж рівня і юрисдикції в межах п’ятирічного строку.

Так, суддя с Шулежко Віктор Петрович рекомендований на посаду судді окружного адміністративного суду міста Києва;

суддя Житомирського окружного адміністративного суду Данилишин Віктор Михайлович – на посаду судді окружного адміністративного суду міста Києва;

суддя Херсонського окружного адміністративного суду Анісімов Олег Валерійович – на посаду судді Чернівецького окружного адміністративного суду;

суддя Семенівського районного суду Полтавської області Потетій Анатолій Григорович – на посаду судді Полтавського районного суду Полтавської області;

суддя Шахтарського міськрайонного суду Донецької області Федорова Оксана Федорівна – на посаду судді Ворошиловського районного суду міста Донецька;

суддя Гайсинського районного суду Вінницької області Саблук Сергій Анатолійович – на посаду судді Ленінського районного суду міста Вінниці;

суддя господарського суду Дніпропетровської області Бондарчук Віта Вікторівна – на посаду судді господарського суду міста Києва;

суддя Вишгородського районного суду Київської області Літвінов Віталій Євгенович – на посаду судді Оболонського районного суду міста Києва;
суддя Оболонського районного суду міста Києва Тітов Максим Юрійович – на посаду судді Вишгородського районного суду Київської області;

суддя Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим Радькова Ірина Вікторівна – на посаду судді Київського районного суду міста Сімферополя Автономної Республіки Крим».

Чим цікаве зазначене рішення? А тим, що серед цих 10 осіб, 4 стали такими особливими, що не пропрацювавши жодного дня в тих судових установах, куди вони були рекомендовані, й навіть не встигнувши прийняти присягу судді, вже були рекомендовані кваліфкомісією на переведення до київських судів.

Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів:
1) Шулежко Віктор Петрович (переведення з м. Житомир до м. Київ) на посаду судді Житомирського окружного адміністративного суду був призначений суддею Указом Президента 23 січня 2012 р.
2) Данилишин Віктор Михайлович (переведення з м. Житомир до м. Київ) на посаду судді Житомирського окружного адміністративного суду був призначений Указом Президента 23 січня 2012 р.
3) Бондарчук Віта Вікторівна (переведення з м. Дніпропетровськ до м. Київ) на посаду судді господарського суду Дніпропетровської області була призначена Указом Президента 23 січня 2012 р.
4) Літвінов Віталій Євгенович (переведення з м. Вишгород Київської області до м. Києва) на посаду судді Вишгородського районного суду Київської області був призначений Указом Президента 23 січня 2012р.

Тобто усі четверо суддів були призначені одним Указом і присягу мали скласти лише 14 лютого, але за день до цього Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендує їх на переведення.

Стаття 73 Закону «Про судоустрій» передбачає порядок переведення суддів у межах п’ятирічного терміну до іншого суду, і зокрема передбачає проведення відповідного конкурсу на заміщення вакантної посади у суді. Переведення судді на роботу на посаді судді до іншого суду здійснюється за результатами конкурсу на заміщення вакантної посади судді.

Оголошення про конкурс ВККС України повинна опублікувати не пізніше ніж за місяць до проведення конкурсу, а отже не пізніше 13 січня 2012 р. (адже 13 лютого, їх вже було рекомендовано на переведення до міста Києва, тобто у цей день і повинні були провести сам конкурс).

На офіційному сайті ВККСУ інформації про проведення відповідного конкурсу у період між 23.01.2012 р. та 13.02.2012 р. немає, тобто він не проводився. Але у додатку № 1 до порядку денного засідання ВККС від 13 лютого стоїть питання «розгляду матеріалів» про рекомендування суддів для переведення до іншого суду того ж рівня і юрисдикції в межах п’ятирічного строку. Що це за матеріали і яким чином це відповідає Закону – невідомо.
На мою думку, цей процес із переведення зазначених чотирьох суддів є грубим порушенням Закону України «Про судоустрій та статус суддів», а також викликає у мене підозру у вчиненні корупційних діянь як з боку майбутніх суддів, так і членів ВККС, що голосували за рішення про їх переведення. Вища кваліфікаційна комісія є органом, який формує суддівський корпус і не має права подавати подібний приклад майбутнім суддям.
Але чи варто очікувати дотримання Закону від органу з емблемою фашизму?

27 лютого2012 року

К. І. Тарасова

Голова правління Судової Асоціації України

«Фундація сприяння правосуддю»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

18 ответов

  1. Говорят, цена перевода — от 200 000. не гривен. Вроде даже тачку новую успел прикупить “герой” скандала. Красного цвета.

  2. Киевлянин:-“……выстроенная система власти на этом базируется,общество,покаместь это его не касается………..”
    Да в этом государстве все сверху донизу пронизано корупцией и прогнило.Власть и общество живут в разных измерениях.

  3. Пять единиц скорее одна шестерка из окружкеия героя.Иначе откуда такая осведомленность в свежих приобретениях ? Чистить ряды свои нада товарищи!

  4. Такая система устройства через “провинциальный трамплин” существует давно. И как правило для детей действующих судей, прокуроров и другой небедной молодежи. Все эти вопросы, как правило, лоббируются председателями областных судом. Исключение — когда деточка очень серьезного человека и председателя областного суда не спрашивают, а ставят в известность. Конечная цель кульбита — “жирный” суд (это выражение я слышал лично от претендента). Дай бог, чтобы это (комментируемое) письмо было связано с искренним желанием изменить ситуацию к лучшему, а не очередным признаком пожирания себе подобных.

  5. Индустриальный суд Днепропетровска,коррупцией поражён весь судейский корпус,не отстаёт от них ия бы даже сказала лидирует индустриального района прокуратура,при чём закон они обходят путём фальсификаций и искажений или игнорирования очевидных фактов.Ну ведь не могут же они быть настолько некомпетентны,следовательно умышленно действуют вопреки служебным интересам

  6. Дочка Джарты перед переводом в Киев хоть успела поработать судьей в Донецке. А эти мажоры були переведены даже до принятия присяги. Указом Президента они назначались в один суд, а фактически приступили к работе в другом суде.Казалось бы, при чем здесь Портнов?

  7. Cудя по тому, что кроме моего коммента вас ничего не беспокоит — вы скорее всего уже воспользовались их платными услугами. Ряды судей чистить надо….

  8. Вартість посади судді — 50 000 ум.од. А для такого переведення — ?????.
    Скільки цікаво заплатив “суддя” Кірєєв.
    Взагалі ВККС безконтрольний,це вотчина Самсіна.Дуже цікаве те,що рішення ВККС не можуть бути оскаржені в суді???

  9. Цікаво, а який гонорар отримав сьогодні суддя Окружного адміністративного суду м. Киева Баранов Д.О. за те, що лакейськи зупинив провадження у справі за позовом жителів будинку № 4-в по вул. Чапаєва у м. Киеві до КМДА про скасування ексклюзивного по корупційним складовим розпорядження Попова про облаштування у підвалі цього житлового будинку чергової пивної “У хромого Пола”. Чєго єщьо ізволітє, хозяїн? Суддя Баранов до ваших послуг!

  10. Я не думаю, что сын заместителя председателя Апелляционного суда Киевской области Литвинов платил деньги за перевод на Оболонь. Но ведь папа постарался или нет ?

  11. А як ви вважаєте, платила гроші за переход з того ж Вишгородського суду до того ж Оболонського суддя Скрипник? А цікаво, чи платила гроші суддя того ж Вишгородського суду Толкачова за те, щоб відкрите проти неї ВККС дисциплінарне провадження було закрите?

  12. Голові Вищої кваліфікаційної
    комісії суддів України
    САМСІНУ І.Л.
    01032, м. Київ, вул. Жилянська 120 ОСОБИСТО!

    Копія: Президенту України
    Януковичу В.Ф.

    Твердохліб Володимир Кузьмич
    м. Київ, пр-т Героїв Сталінграду,20-А, кв. 361

    С К А Р Г А
    (П О В Т О Р Н А)

    про порушення Присяги судді та навмисне порушення ЦПК України суддею Оболонського райсуду м. Києва Тітовим М.Ю

    3 січня 2012 року мною було направлено Вам скаргу відносно судді Оболонського районного суду м.Києва Тітова Максима Юрійовича про притягнення його до дисциплінарної відповідальності за грубе порушення ЦПК України та Присяги судді.
    До даного часу будь-яких мір для притягнення його до дисциплінарної відповідальності не прийнято, але дякуючи його покровителям та батькові судді Верховного суду України його рекомендують для переведення суддею Вишгородського суду Київської області для послідуючого призначення Головою суду, а тому прошу Вас припинити розгляд його матеріалів про переведення до остаточного вирішення питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності, а можливо його і буде потрібно звільнити за порушення присяги з посади.

    Більше того не вирішено також питання про притягнення його до відповідальності по іншій скарзі Шапошнікова Р.С. 9 лютого 2012 року.

    А тому прошу ретельно перевірити всі наведені мною факти порушення вчинені суддею Тітовим М.Ю. та притягнути його до дисциплінарної відповідальності згідно чинного законодавства і закону України « Про судоустрій і статус суддів» у вигляді догани.

    На підставі викладеного, керуючись ст.ст.87,88,83 ч.1 п.п.1,2,3,4, Закону України «Про судоустрій і статус суддів», —

    П Р О Ш У :
    Призупинити розгляд матеріалів відносно судді Тітова М.Ю. 13 лютого 2012 року про його перевід до Вишгородського райсуду Київської області.

    Провести службову перевірку відносно навмисного порушення Присяги судді та чинного законодавства суддею Оболонського районного суду м. Києва Тітовим Максимом Юрійовичем при розгляді цивільної справи №2-4530/10 за позовом Акціонерного банку «Банк регіонального розвитку» до Твердохліб Володимира Кузьміча про стягнення 141 298 грн.26 коп. та притягнути її до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

    Про результати перевірки і прийняте рішення прошу мене повідомити у встановлений Законом термін.

    Додаток: на______аркушах.

    Відповідач ТВЕРДОХЛІБ В.К.

    10 лютого 2012 року

  13. Я не оспариваю только потому, что мой жизненный принцип — не опускаться до уровня дураков, чтобы с ними еще и спорить..

  14. Давайте не будем хотя бы самих себя ,обманывать знаю об эпидемии коррупции во всех ветвях власти на украине — снизу до верху, и это так, и это фактически никем не оспаривается.
    Это так же истинно, как и то, что мечтать об искоренении коррупции на украине — дело гиблое и реально не осуществимо поскольку те, которые в силу своих обязанностей должны бороться с нею — как правило махровые коррупционеры, повязаны круговой порукой, а “сидящий на суку — пилить сук не станет”.
    Лично у меня трое детей, на которых я не пожалел сил и времени для их воспитания, и было оправдано так как дало возможность им получить хорошее образование, не за взятки. Встал вопрос — куда идти работать по юридической профессии. Послать работать в нашу систему — значит заразить их вирусом “коррупционных традиций”,ломать их нравственные устои заставляя приспосабливаться, как это, к сожалению, делают многие, и тем самым сохраняя “славные традиции “наставников”“.
    Вот и едет здоровое подростающее поколение за границу,желая работать и будучи востребоваными там. По своему правильно понимают это и коррупционеры из числа олигархов постепенно, под различным предлогом, так же убегают за границу, правильно рассуждая что в стране в которой останутся бомжы и пациенты психбольниц делать нечего, такая страна обречена. А жизь дана только одна!

  15. Как лицо, всю жизнь причастное к судебной ветви власти могу убежденно сказать, что ныне существующая судебная власть это пародия Украинской судебной системы, которая, к сожалению, нормально воспринимается лишь в сатирическом жанре, которую ни внутри страны на за ее пределами в серъез никто давно уже не воспринимает.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ