Человек не терпит насилия!

Качанівка та її околиці

kachanivka html 6b09f051

Диктатура – річ двосічна. З одного боку, в умовах диктатури скорочується шлях від прийняття рішення до втілення його в життя. З іншого ж – неминучим фіналом цієї форми управління є падіння життяспроможного рівня народонаселення та як закономірний результат – покалічені долі людей, спаплюжена та спотворена суспільна свідомість та обов’язковий крах режиму.

Недаремно ж ще Наполеон торочив, що багнети річ для сидіння не дуже зручна. Тим не менш, диктатурою захоплювались багато-хто і в часи Наполеона, і до нього, і після. Влада взагалі схильна до плавного сповзання до диктатури – В Європі, Азії, Африці, Латинській Америці, тобто, скрізь, де контроль за владою з боку громадянського суспільства послаблений з тієї чи іншої причини.

Для прикладу зробимо один історичний екскурс.

В ХІХ ст. Парагвай одним із перших виборов незалежність від іспанської корони. Тоді країна була вдвічі більшою за площею, і вважалась більш розвинутої, ніж сусіди. Аж ось, до влади прийшли ініціативні і освічені діячі, котрим видавалось, що вони краще за інших відають, яким шляхом вести країну далі.

Громадянське суспільство того часу в Парагваї було ніяке, і молода держава легко скотилась до перманентної череди диктатур. Кожен новий правитель чітко знав, що саме треба вирощувати в сільській місцевості, і в якій кількості. Зрозуміло, що життя від цього верховного втручання заможнішим не стало.

Кожен диктатор беззаперечно відав, якою мусить бути державна система освіти. І це «розуміння» призвело до повного знищення вищої освіти. Кожен правитель відав, чого і скільки треба вивозити із країни, а що і в яких обсягах, навпаки, вивозити. Кінцево експортні-імпортні операції Парагваю зійшли на пси, і країна практично згорнула зовнішньоторгову діяльність.

Згодом там припинилась і внутрішня торгівля, а колишні купці, аби вижити, переключились на вирощування с/г культур та пасовищне тваринництво. У Парагваї запанувало натуральне господарство.

Зрозуміло, що вся ця бурхлива діяльність супроводжувалась арештами, розстрілами, іншими репресіями та масовою еміграцією. Але такі дрібнички диктаторів не зупиняли, і вони продовжували хвацько передавати одне одному владу, причому, переважно – лише по смерті. Часто – своїм прямим нащадкам.

Характерно, що диктатори абсолютно ігнорували як незадоволення опозиції, так і серйозні претензії екзогенного штибу. Тривіальний пересічний диктатор на усі загрози реагує практично однаково – він зле гавкає та кусає.

Трапилось так, що черговий несповна розуму «дуче», не на жарт роз’ярившись , оголосив війну одночасно Бразилії та Аргентині. Згадую про цей нюанс спеціально для того, аби пояснити, куди поділась добра половина території Парагваю. Так от, ця половина сьогодні знаходиться в межах Бразилії та Аргентини, і чудово там себе почуває. На відміну від власне Парагваю, котрий, схоже, назавжди залишився південноамериканським лузером.

 Але ми дещо захопились екскурсом в історію. Поміж тим, у нас тутечки своя історія, і вона за крутизною віражів дасть фору будь-якій іноземній.

Загальновідомо, що напередодні Нового року Юлію Тимошенко етапували до Харкова в Качанівську колонію, яка розташована на вулиці Каштановій. Не секрет, що майже кожного дня десятки, а той сотні харків’ян та гостей міста збираються попід мурами цього пенітенціарного закладу.

Чому туди тягне люд? По-перше, вони хочуть підтримати свою лідерку, а по-друге, аби висловити свою громадянську позицію з приводу розгорнутих в країні теперішньою, як вищою, так і місцевою владою гонінь проти інакодумців.

Варто процитувати харківського мера на прізвисько Гепа, наведені на офіційному сайті міськради відразу ж опісля Нового року:

«К сведению всех желающих приехать в Харьков с боевыми, как они говорят, намерениями. В Харькове все спокойно, началась первая рабочая неделя нового года, и городские власти работают в интересах каждого харьковчанина… А что касается желания представителей киевского «палаточного городка» поделиться опытом с харьковскими бютовцами, то довожу до сведения Турчинова и Ко следующее: пустые бутылки из-под выпитого шампанского, вина и водки, остатки бутербродов с колбасой и салом, обертки от шоколадных конфет и мандаринов, недоеденные шашлыки и цыплята табака, которые так любят употреблять харьковские бютовцы под стенами Качановской колонии, согласно правилам благоустройства города, нужно за собой убирать. И постоянно. Что касается «боевых палаток и знамен», в войну здесь играть никто не позволит».

Так відразу і не второпаєш, чи вдалася зустріч Нового року Гепі? Але, напевне, у святкову ніч не все у нього склалося вдало. Мо’, недоїв чого, мо’, перепив/недопив… Інакше чим пояснити таку пильну увагу до не вжитої остаточно кимось їжі та порожньої склотари?

Втім, будь-які приховані та відверті погрози на будь-чию адресу (дозволю! Не дозволю!) також абсолютно недоречні. М’яко кажучи, не мерська це справа – дозволи давати і заборони накладати у царині суспільно-політичних питань. Так у нас незабаром двірники почнуть демонстрації забороняти, а заразом і усілякі інші акції! А щоб не смітили! Що не є правильно та нормально.

 А нормально, коли кожен вирішує питання, які перебувають в його компетенції. Наприклад, комусь із комунальників несподівано здалось, що саме на вулиці Каштановій сміття багатенько. Доречно порадити – а нехай пильні комунальники для початку порахують урни на цій 1.5-кілометровій вулиці. Та й взагалі з’ясують — чи вони там маються? Ось це питання місцевої влади.

А автобуси, що раптово зламалися і перегородили дорогу саме поблизу зони; невідомо ким і задля чого викликані пожежні команди; якісь незрозумілі раптові ремонтні роботи якраз «в тому самому місці» — усе це занадто перебір , і така діяльність явно із іншої оперетки. Такого роду «робота» в компетенції інших служб, котрі в будь-якому нормальному суспільстві до мерії жодного стосунку не мають.  

Але, треба так розуміти, що згадка про урни принижує мерію, бо роль міської цитаделі влади в житі громадян урнами не виміряти.

Харківська влада схвильована блискавицями і протестами. Їх турбує можливий прорив однієї конкретної каналізаційної труби перед одними конкретними воротами однієї конкретної пенітенціарної установи. Їх дратують обгортки від цукерок та помаранчеві шкуринки, які доклавши певних пошукових зусиль можна відшукати в купах бруду та сміття неподалік від паркану згаданого закладу. Як на нашу думку, харківську владу мусить турбувати зовсім не це.

Набагато сильніше влада мусила би бути стурбованою тим фактом, що місцеві мешканці живуть в обласному центрі дискомфортно, і цей дискомфорт кожного року помітно дорожчає. А ще місцева влада повинна бути заклопотаною тим фактом, що іноземні гості зовсім не прагнуть відвідати першу столицю в надії гарно відпочити та отримати позитивні емоції.

 Ось і команди-учасниці ЄВРО-2012 віддають перевагу від гріху подалі ночувати за тридев’ять земель від Харкова і кожного разу діставатися на матчі за сотні чи навіть тисячі кілометрів.

А що можна чекати іноземцям від такого міста, якщо в ньому тюремне керівництво приймає рішення – пускати представників МЗС європейських держав до лідерки опозиційної «Батьківщини» чи не допускати!? Якщо в цьому місті народні обранці (читай: сенатори, конгресмени, консули) не можуть зустрітися із екс-прем’єром, най він і перебуває за гратами. Якщо в цьому місці мер і губернатор скупо відміряють співгромадянам права на права на публічний протест?!

А поміж тим, усім цим спеціалістам у вузькій сфері, що зветься «Нє пущать!», є чим перейнятися.

Скажімо, мер у гнійній купі на обочині нарив фантики – так от ми (на засадах шефської допомоги) із задоволенням продемонструємо мерії та іншому світу, на що насправді варто звернути увагу на чималенькій ділянці навколо сумнозвісної Качанівки.

kachanivka html 508364e7

kachanivka html m759258ba

 

Качанівська колонія вигулькує несподівано перед очима перехожого, котрий заблукав на вулицю Каштанову. Ну, буцегарні як буцегарня, «колючка» вздовж і впоперек, а будівля майже без вікон. Слід, втім, зауважити, що пенітенціарна установа виглядає якось акуратніше, ніж інші будівлі, що розташувались наколо.

kachanivka html 4d979703

 

Поруч провулок Вишневий – місце офіційної «прописки» Качанівської колонії. Заглянувши в провулок, можна зрозуміти, що декілька десятків мітингувальників перед ворітьми колонії жодного стосунку не мають до місцевої руїни.

Принаймні, це не вони позгрібали величезні кучугури побітових відходів та позаторішнього листя. І не протестувальники обідрали плитку на деяких будинках, зламали водостічні труби та вищербили сходи, що ведуть до ганебної двері, поруч із якою висить табличка із написом «КЛУБ». І не мітингувальники зламали 20-метрові дерева, котрі мусили б, напевне, прикрашувати ці похмурі пейзажі.

А ось п’ятиповерхівка в глибині масиву. Ось напис «Продукти». Певно, колись тут був магазин, а сьогодні вікна забиті фанерою – одне вікно, два, п’ять… Що й казати – весела картинка…

 kachanivka html m305b8611 

Ось дев’ятиповерхівка № 5-А. Але із вулицею визначитись складніше, позаяк немає відповідної ідентифікаційної таблички чи напису ні українською, ні англійською, ні хоча би – російською.

Але біда навіть не в цьому – усі панелі (від першого до дев’ятого поверху) потріскалися. Чи мається у мерії якісь міркування з цього приводу? А Гепа про якісь там хвантики…

kachanivka html 5e598d0d

kachanivka html 3479909

kachanivka html m56e37446

 

В промзонах, які рясно розташовані на Качанівці та сусідній Балашовці, у відносному гаразді утримуються лише паркани.

Незрозуміло, хто відповідає за під’їзні шляхи, роль котрих суцільно виконують звичайні міські вулиці. Заводи? Мерія? ОДА?

Цю проблему, яка є бичем першої столиці, вирішувати складніше, ніж мітинги розганяти чи забороняти.

А ось вулиця Вишнева… Чудова назва! Хоча подивившись на фото, можна переконатися – цій вулиці більш годяща яка-небудь інша назва — скажімо, Болотна, Багнючна, ім. Миргородської калюжі, Сльота небесна…

kachanivka html m271b50f8

kachanivka html m19ceced8
kachanivka html m21f8ee89

 

Ось споруда на вулиці Польовій. Мабуть, в ній не відкриєш готель ні в п’ять зірок, ні навіть в одну. Мало того – тут і в сусідніх провулках царює суцільна непролазна багнюка. Влада жодних зусиль не робить, аби щось вдіяти із цією бідою, навіть попри те, що метрах в 400-х знаходиться стадіон «Металіст», на якому якраз і відбудуться матчі ЄВРО-2012.

Єдине рішення, яке відвідало голови владних мудрагелів — це відгородити цей згубний приватний сектор від іншого світу та пильного ока київських і закордонних інспекторів довжелезним місцями бетонним, а місцями кованим металевим парканом.

Куди тягнеться паркан, навіщо він туди тягнеться і задля чого він взагалі потрібен – велика загадка, розгадати котру можна хіба що за допомоги одного слівця – «відкат».
kachanivka html m32dbb667

 kachanivka html m1c017fb2

kachanivka html m32c04dfe

kachanivka html m1d03bed7

 

 

Втім, навколо Качанівки купа інших парканів. Але, судячи з їхнього убозтва — до них влада жодного стосунку не має, бо на жебрацтві руки не нагрієш.

 Чого ще багато в тих краях? Багато присипаного снігом мотлоху. Багато бродячих собак, з котрими мерія явно не відає що робити. А мо використати цуциків проти мітингувальників = хоч якась для влади користь.

Багато занехаяних дитячих майданчиків.

kachanivka html e240d49
kachanivka html 38b6bc00

 

 

 

Цікава деталь. Коли місцеві жителі та ЖЕКи самостійно обладнували дитячі майданчики, через нужденність використовуючи старі автомобільні покришки, влада торочила, що для екології це шкідливо. І ось настала епоха договорів про обладнання нових дитячих майданчиків. А покришки тепер куди? Їх із землі повикопували, звалили в купи, і там вони лежать роками. Мабуть, викопані і згуртовані в кучугури покришки нічим не загрожують екології? Так вважає влада.

А увінчує усю цю навколишню Качанівської буцегарні «красу», зіткану із багна та розрухи, чисельні біл-борди із мармизою гаранта зі слоганами на кшталт «Вітаю рік Качанівки -2012», пардон «ЄВРО-2012»…

Сила і переконливість цих біл-бордів криється в контрасті поміж ними та тим, що на них накалякане, і тим, що пересічні харків’яни бачать і кажуть про владу.

І наостанок. Днями один із авторів мав розмову із проректором одного із харківських досить відомих вишів. Між іншим він запитався у професора – яке ставлення до профільного міністра домінує в інститутських колах Відповідь вченого була вичерпною:

«А що міністр? Він свою функцію виконує – галасує, шумить. А під цей шумок інші активні учасники дійства мають можливість спокійно тирити по кишеням. Банда ж одна, ролі розписані — хтось краде, хтось на стрьомі стоїть, цей ж відволікає…»

Чітко сформульовано, по-науковому…  

Валерій Семиволос, Михайло Павленко (фото)

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

13 ответов

  1. Все зависит от типа диктатора. Просвещенная диктатура — единственный выход для недоразвитых стран “выбиться в люди”. Пример — Тайвань, Ю.Корея, Сингапур, Малайзия,Китай, Эмираты, Чили та же Грузия и т.д.Диктатура африканского типа — путь в задницу. Пример — Африка и часть Латинской Америки, Россия, Беларусь,…, и, возможно, Украина. Хотя от Януковича-младшего недавно единственный за 20 лет “сингапурский” законопроект вышел.Пока еще не поздно свернуть на китайский путь. Но для этого президенту необходимо пересадить всех ”друзей”.

  2. Ет куди вас, пане Семиволос, закинула буйна фантазія! Чи то може свята винуваті?

    Коли б писали про рідні хати, або про щось більш вам знайоме, то може ще нічого було. Але понесло… Тут тобі екзотична країна — в надії вразити читача і (оце так письменницький політ думок!)привязати Парагвай до кривих парканів своєї Харківщини…

    Як мешканець того самого Парагваю, про який ви мабуть російськомовному інтернеті начиталися, мушу дати вам лише одну пораду: пишіть про те, що знаєте, бо як “хвантазуватимите”, то вийде така сама булька, що й зараз з Парагваєм. Це ж надо…

    Люсю Януковичиху геть переплюнули з її валяночками та мандаринками.

  3. Очередное унылое говно от автора, которому, наверное, не дают покоя лавры Коэльйо… Скучающая философия с легким налетом сожаления за Родину (и, возможно — за Юлю)…

  4. Молодец, автор! Ткнул Гепу в его “достижения”, может, после этого приведет в порядок хотя бы отдельно взятую местность в Харькове. На всю Украину ославили! А вдруг какие-нибудь футболисты захотят летом массово поддержать ЮВТ в колонии? (Надеюсь, она к тому времени выйдет). Этому Сирку хоть ссы в глаза…Как, впрочем, и всем рыгам.

  5. Что же Ваша Юля за время своего премьерства не помогла Харьковской области да и вообще всем регионам ? Продала бы пару самолетов своей компании… а в Днепропетровске видели какой ужас ? Ее дружбан бандюк Лазаренко вывез бюджетные деньги, теперь Америка делает «покращення» на них. А паркан, то что построен «типа откат», вы узнали когда проводился тендер? Кто проводил его, кто выиграл? Автору могу сказать, материал не доработан… еще про диктатуру, где то в чем, то есть правда но не согласен в том, что у людей покалечены судьбы … взять на пример диктатуру Беларуси и Северной Кореи, большинство людей там довольны своей жизнью и руководством государства.
    Думаю у автора должно быть объективное мнение, тут все в тексте бютанутостью пропитано… печально

  6. Бедность в Харькове буйно расцветает, впрочем как и во всех обреченных провинциях! Понятно и то,что жирует только руководство распределителей финансовых потоков, теряя мозг ожирением, но основные артерии города реально преобразились и это увы сделал и делает маленький, и мерзкий мэр! Ведь факт то что уж до этого вообще никто ничего не делал даже для этих основных артерий, все заняты грабежами и демагогией как и подружка мэра Юлька аферистка на доверии и бывший партнер мэра Аваков. Сделали что могли, битая при разгрузке плитка, кривой варенный по дешевке забор,асфальт не по технологии, тупой обнал, вопящие плохими тормозами маршрутки, но факт есть факт — глазам приятнее, душе душнее! А авторам надо бы проехать в соседние провинции, например в мрачную раздолбанную Полтаву, где местного мэра называют самогонщиком, который вообще и не думает потому что нечем. Безусловно наш мэр бандит и одесский единокровец япончик отдыхает в сравнении, но есть один момент — он делает! и делает это круглосуточно, плохо ли или хорошо

  7. Я так понял, вывод статьи следующий: истинная демократия заключается в возможности срать где угодно и когда угодно. Вообще, по логике, в качестве контрпиаракции симпатики ЮВТ могли бы сделать по другому: демонстративно убрать улицу и, таким образом, показать, что обвинения как минимум, беспочвенны. Вместо этого решили пойти по принципу “сам дурак”. А то, что после “майданов”, независимо от их цвета и лозунгов, всегда остаются кучи говна, так это ни для кого не секрет.

  8. Это ж надо, ублюдочный мафиози Гепа пересчитал мусор около колонии и даже распределил его по наименованиям, по группам. Теперь у Гепы новая кликуха — Гепа- мусорщик. Не знал, что у регионовских меров имеется такая странная голубая наклонность — мусор самолично считать и сортировать.

  9. Да, после майданов всегда куча говна остается. Но почему-то полсле регионовских этого говна гораздо больше. Не знаю почему, может потому что после оранжевых майданов говно какое-то невидимое и самоисчезающее. Надо было вам в киеве посмотреть после оплачиваемых регионовских майданов 2007 года или в мариинском паруе, где регионалы засырали все вокруг, что даже местные жители хотели перед каждой весной с битами собираться, чтобы донецких заробитчан в парк не пустить. А вот в 2004 году на майдане оранжевые сами же убирали мусор — это факт. Так что вы заставьте своих выбранных пидо…асов (тех,, за которых спасибо жителям) убирать мусор, им за это деньги платят. Не только воровать надо и льгот людей лишать, и пенсии сокращать и налоги повышать, а еще и мусор убирать иначе нажрутся они этого мусора и вы- дежурящие на этом сайте регионалы-калашовцы тоже вмести с ими. Накормим, недолго уж вам ждать осталось.

  10. Прочитал пост “Правдивого спеца” от 9:15 “… взять на пример диктатуру Беларуси и Северной Кореи, большинство людей там довольны своей жизнью и руководством государства…..”.
    Там, в Северной Корее под Великим Руководителем (именно так он звался) Ким Чер Иром, 15 лет назад положили голодом 10% населения. “Довольны своей жизнью и руководством” это, как я понимаю автора поста, те оставшиеся в живых 90%. Типа давай Виктор Хведорович, дo довольства жизнью крути дальше гайки стране.

  11. Всем, пытающимся обо… авторов заметки. Ребята, жалко выглядите. В Харькове реально разруха в стороне от центра. И для того, чтобы это увидеть, необязательно быть оппозиционером. Вам нравицца жить в говне или вы вякаете из своих хатынок в коттеджных городках, господа хорошие? Тогда понятно, если за толику малую со стола бандитской власти отрабатываете. На Окружную вам, господа, на окружную!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ