Человек не терпит насилия!

ОСББ – благо, чи державна афера?

 Дуже часто ми шукаємо правди. Багато хто з киян має думку, що “в Україні правда як стара жебрачка, всі її жаліють, всі співчувають, але до дому ніхто пускати не хоче — не вигідно!”

Закон України “Про об’єднання співвласників багатоповерхового будинку” (далі по тексту Закон) не новий, підписаний 29.11.2001 року Л.Кучмою. Виникає логічне питання, чому саме зараз активізувалась діяльність по створенню ОСББ?

До кінця 2014 року уряд має намір “перетворити” на ОСББ близько 75% усього житлового фонду. Кажуть нав’язувати не збираються, але програма є програма, тому по команді з верху місцеві посадовці фактично не пропонують, а нав’язують створення ОСББ мешканцям будинків, пояснюючи при цьому які блага отримують мешканці. Ніхто з посадовців не розповідає те, з якими перепонами та проблемами доведеться зіштовхнутись мешканцям. Також, не пояснюють, що створивши ОСББ нові власники отримують не тільки права, але й і обов’язки по несенню всього тягаря відповідальності за будинок, який вони приймуть на баланс ОСББ. Крім того, проблема закладена не в державі чи законодавстві, а як мені здається в менталітеті, який залишився нашим громадянам з часів колишнього СРСР. Всі сидять і вважають, що прийде хтось та зробить для них краще. Повірте, яка б влада не була, вона не в змозі вирішити всі питання не говорячи вже про комунальні.

Так чи погано, коли ваш будинок обслуговує комунальне підприємство? Я б сказав, що не зовсім було і погано в часи СРСР. Майно не розкрадалось в таких межах як зараз. Держава дійсно турбувалась про громадян, постійно виділяла та контролювала виділені кошти на підтримку комунальної власності. При цьому, держава отримувала прибутки за обслуговування комунальної власності. Особисто я з 1972 року по 1990 року мешкав у восьми різних будинках в різних районах міста Києва, але я не пам’ятаю, щоб під’їзди були у такому жахливому стані. Зараз на зміну ЖЄО пропонують ОСББ. Чи можливі зміни в такому випадку? Чи будуть ці зміни на краще? Можливо, але тільки в тому випадку, коли у влади опиниться чесна людина, яка не рветься до грошей або влади, а дійсно турбується про комунальну власність та майно своїх сусідів. Один мій знайомий, старий єврей казав: “Синок, ми з початку думаємо, а потім робимо. Навколо багато людей, які з початку роблять, а потім думають. Тому вони мають, що заслуговують. При цьому, в своїх проблемах звинувачують всіх крім себе”. Мені зразу на думку прийшло голосування за кілограм гречаної крупи на виборах мера. Коли велика кількість киян кинулась голосувати не за того, хто відстоював би їх інтереси, а за того, хто на протязі багатьох років приймав незаконні рішення, які розходились з бажаннями киян. Маємо, що маємо.

Що краще ЖЕО чи ОСББ? Це питання багатьох цікавить насамперед частіше всього. Як зробити вибір, щоб не попастись на черговий гачок аферистів. Наскільки мені відомо, в більшості випадків на посади голів ОСББ рвуться саме колишні працівники ЖЕО, місцеві депутати та інші “добродії”, які роками протирали штанці, нічого не робили, а зараз пропонують себе на чолі ОСББ як панацею для вирішення проблем мешканців. Я завжди казав, що Україна починається саме з нас. Завдяки вірному вибору наше життя стає кращім і, навпаки, завдяки хибному, ми багато втрачаємо. Кожен з нас є відповідальним за те, що ми маємо, свідомо чи ні, це також вирішувати вам. Особисто я вважаю, що якщо особа обіймала певну посаду п’ять чи десять років, і при цьому нічого не зробила для своїх обранців або мешканців, знаючи про їх проблеми та маючи можливість допомогти, то вона не повинна обіймати посаду вище двірника будинку. На мій погляд, на чолі не тільки ОСББ, але й і всіх організацій повинні стояти фахівці, активні та не байдужі як до свого майна, так і до колективної власності. Про недоліки та якість обслуговування ЖЕО знають всі, тому я не буду зупинятись на цьому питанні.

Відповідно до ст. 1 Закону, ОСББ – юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна, як ми бачимо з змісту закону це твердження однозначно на користь власників майна.

Перехід з ЖЕО до ОСББ що треба знати.

На бумазі все гарно, але як на практиці. Необачливі особи думають, що від’єднались від ЖЕО і одразу стало добре. Але такого ніколи не буває.

В часи СРСР законодавчі акти різних республік були досить схожі один на одного. Радянський гімн Росії та України, кодекси, законодавчі акти, тощо. Зараз досить часто Україна копіює старшого брата, в Росії декілька років назад на рівні держави розпочався бум створення так званих ТСЖ (товарищество собственников жилья), про це на мій погляд дуже гарно розповіла програма на НТВ під назвою “Жек – Потрашитель”. Раджу всім скористатись Інтернетом, та подивитись про проблеми ЖЕО та ОСББ в Росії. Якщо ви вважаєте, що у нас по іншому, думаю ви помиляєтесь, але я як юрист можу тільки застерегти і порадити, моя діяльність як діяльність лікаря. Лікар пропонує, хворий дотримується рекомендацій та одужує, але якщо хворий вважає себе розумнішим за лікаря, він рано чи пізно опиниться на цвинтарі.

Деякі приклади я буду приводити на прикладі будинку №16 по вул. Теремківській у м. Києві. Так, місцева влада разом з КП “ЖЕО-109” нав’язуючи створення ОСББ мешканцям будинку, декілька разів вивішувала оголошення про проведення зібрання в приміщені КП “ЖЕО-109” ігноруючи той факт, що відповідно до ст. 6 Закону установчі збори, зібрання можуть проводитись виключно власниками квартир будинку. Крім того, повідомлення про проведення установчих зборів направляється власником будинку або ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Але як ми частіше всього бачимо в дійсності виконання законів вимагається тільки від громадян, місцеві “царки” натомість ведуть себе як у казці: “Цар слово дав, цар слово взяв” при цьому ні за що не відповідають.

Чому місцева влада намагається позбутись будинків передавши їх киянам? Мабуть тому, що на протязі незалежної України місцеві “царки” та ЖЕО тільки брали гроші з кишень мешканців, але не вкладали їх у ремонт та підтримання комунального господарства, більшість будинків опинились у аварійному стані. За десятиліття недбалого ставлення керівників адміністрацій, начальників ЖЕО тощо до своїх обов’язків майно фактично знищено і потребує колосальних витрат з боку держави. Для того, щоб позбутись цих витрат розповідають казочку про те, як добре доношувати чужі, рвані чоботі, але при цьому не говорять про те, що гроші на відшкодування переданих у власність зношених чобіт прийдеться вийняти з кишені нового власника, тобто мешканців новоствореного ОСББ.

Створення ОСББ добре, коли воно створено в новому будинку, який був прийнятий без порушення правил пожежної безпеки України (ППБУ) та Державних будівельних норм України (ДБНУ), коли на його чолі опиниться людина з совістю, не байдужа до проблем своїх сусідів, людина, яка відстоює та буде відстоювати інтереси мешканців будинку.

На прикладі будинку №16 по вул. Теремківській у м. Києві, мешканці будинку самоорганізувались, створили ініціативну групу і на протязі останніх двох років успішно відстоюють свої інтереси самотужки. Ініціативною групою мешканців до ГУ МНС України направлено з десяток об’єктивних скарг про розкрадання керівництвом КП “ЖЕО-109” на протязі багатьох років майна будинку. Мешканцями складені акти про неналежне утримання КП “ЖЕО-109” систем протипожежної автоматики, пожежогасіння та димовидалення, про неналежне утримання будинку та порушення прав споживачів. Під час обстежень будинку виявлено та в актах претензіях зафіксовано з сотню грубих порушень законодавства України. Мешканці будинку добились того, що майже кожні два місяці керівництво КП “ЖЕО-109” притягається до адміністративної відповідальності. Гроші отримані від порушників надходять до державного бюджету. Дрібничка, а мешканцям приємно. Можливо, це не велика перемога мешканців будинку, але як я вважаю, це перемога всіх киян над байдужістю та несправедливістю яку нам нав’язують як норму.

Зі складених актів мешканцями будинку видно, що дім по вул. Теремківській 16 в м. Києві потребує капітального ремонту та негайного усунення виявлених порушень. Витрати на ремонт будинку сягнуть сотні тисяч гривень і саме такий будинок у зруйнованому стані місцеві чиновники намагаються передати мешканцям. Чи можна такі дії назвати бажанням ошукати мешканців та позбутись витрат на ремонт комунального майна, вирішувати вам.

Під час бесід з представниками адміністрації району та КП “ЖЕО-109” мешканці постійно чують обіцянки такого плану: “Ви створить ОСББ, а на чолі поставте нашого депутата чи нашу людину, заберіть будинок на баланс ОСББ, а ми дамо вам грошей на ремонт”. З початку обіцяли 4 000 000,00 грн., з часом стали розповідати, що це гроші на три будинки, з останніх обіцянок пропонують 400 000,00 грн. на фарбування фасаду будинку, мабуть золотою фарбою. Але при всіх вказаних обіцянках ніхто не показував затвердженого кошторису і документів, які б свідчили про наявність виділених та існуючих коштів.

На простому прикладі хочу запитати у вас, якщо автомобіль належить державі, хто його повинен ремонтувати? Вірно, держава. А якщо ви придбали чи вам подарували цей автомобіль, хто повинен його утримувати та ремонтувати? Вірно, Ви. Так чому ж багато з мешканців вірять у доброзичливість тих, хто їх ошукував роками, сподіваючись на совість тих у кого її ніколи не було. “Совість це розкіш, а ми люді бідні” Ф.Ніцше. Саме таким гаслом керуються ті, хто пропонує вищевикладені речі.

Так чи потрібно створювати ОСББ? Так, потрібно. Але тоді, коли комунальна власність приведена у належний стан, щоб мешканці не опинились у розбитого корита. До створення ОСББ треба створювати ініціативну групу з мешканців будинку, складати відповідні акти претензій про виявлені недоліки в діяльності ЖЕО та добиватись їх усунення. Якщо ви вже створили ОСББ, то не підписувати акти прийому-передачі будинку та не брати його в обслуговування доки не буде усунуто порушень законодавства. Звертатись зі скаргами до прокуратури, подавати позови до суду, але не опускати руки та вірити у власну перемогу. Саме страшне, це людська байдужість та непрофесіоналізм деяких чиновників, які перебувають у влади.

Якщо Ви понадіялись як Дюймовочка на доброго Жука, то завжди опинитесь в програші, жук потанцює свій танок та кине Вас з вашими проблемами, бо у нього своїх вистачає.

Також хочу зазначити, що якщо у Вашому будинку протікає дах, заливаючи квартири мешканців, Ви маєте право провести відповідні експертизи та для відшкодування завданої Вам шкоди звернутись до суду з позовом і ЖЕО повинно буде відшкодувати завдану Вам шкоду. А якщо, наприклад, Вам завдана шкода на 50 000,00 грн., але дім переданий до ОСББ, хто буде відшкодовувати Вам завдані збитки, звісно власники ОСББ з власної кишені, бо не подбали про своєчасне усунення протікання даху або прийняли будинок в аварійному стані.

Відстоювання Ваших інтересів та прав залежить тільки від вас самих. Простіше всього сказати, що я в цьому нічого не розумію, або я старий. Зрозумійте, що кращий захисник, ваших прав, це Ви самі. Ярким прикладом мужності, духу та натхнення для багатьох став наш з Вами мешканець Віктор Іванович Куля (“Гроза”) 1938р.н., який на протязі багатьох років не дає спокійно спати всій системі УЖХ. На його рахунку сотні виграних справ саме з ЖЕО та КМДА. На мій погляд для відстоювання прав киян В.І. Куля зробив більше ніж прокуратура, мерія та депутати разом взяті. Неодноразово довівши в судах, що тарифи Черновецького Л. є не законними і підлягають скасуванню. Саме завдяки йому було скасовано багато незаконних рішень КМДА та інших організацій.

Також хочу зазначити, що в багатьох випадках вам кажуть, звертайтесь до суду, при цьому посміхаються, бо знають, що суд в більшості випадків не буде керуватись ст. 8 Конституції України (Принцип верховенства права), а буде відстоювати імперські амбіції системи і в більшості випадків судові рішення будуть не на користь громадян, а на користь системи. Суддя повинен мати велике серце, щоб виступити проти системи і захищати інтереси простих громадян. Наші співвітчизники зневірені у справедливість Української судової системи, тому Україна займає провідне місце по зверненню її громадян до Європейського суду з митою захисту своїх інтересів.

Велику допомогу у захисті інтересів громадян, пов’язаних з комунальними проблемами могла б надати саме прокуратура України. Так відповідно до ст. 1 Закону України “Про прокуратуру” від 05.11.1991р., прокуратура здійснює прокурорський нагляд за дотриманням та правильним застосуванням законодавства органами державної влади, підприємствами установами тощо. Прокурорський нагляд дійсно міг би допомогти швидко усунути порушення законодавства, та захистити конституційні права громадян, але тільки мала частина тих прокурорів до яких доводилось звертатись мені та мешканцям нашого району дійсно виконували покладені на них обов’язки, цінуючи честь мундиру. Так хотілось би зазначити, що завдяки діяльності заступника прокурора Голосіївського району м. Києва Сергія Миколайовича Горупи, в короткі терміни мешканцям декількох будинків Голосіївського району вдалось відстояти свої права. С.М. Горупа захищаючи конституційні права громадян, виконуючи надані йому повноваження, передбачені ст.ст. 20, 22 ЗУ “Про прокуратуру” виніс приписи про усунення порушень законодавства України. Завдяки приписам небайдужого прокурора до своїх обов’язків мешканці в короткі терміни змогли отримати необхідні відповіді від адміністрації, та жеків. Описана ситуація вказує на те, що є і інші методи впливу на порушників законодавства, ніж звернення до суду, вони більш ефективні, але це також залежить від фаху співробітників прокуратури та їхньої небайдужості до своїх обов’язків.

Хотілось би багато розповісти, але важко викласти всю інформацію яка буде цікава нашим співвітчизникам в захисті їх прав та інтересів. Я лише хочу зазначити, дивиться уважно кого обираєте головою ОСББ, не приймайте не баланс від ЖЕО будинок з явними порушеннями норм ППБУ та ДБНУ, вимагайте їх усунення. В іншому випадку, прийнявши від ЖЕО будинок без капітального ремонту якого не було 20 чи 40 років, вам за власні кошти прийдеться відремонтувати дах, комунікації, пожежні системи, труби, перекриття тощо, а це сотні тисяч гривень – вони є у вас чи ваших сусідів? І ще, думаю що ви нічого не змружите з’ясувати поцікавившись питанням куди дівались сплачені вами кошти за утримання будинку та прибудинкової території за десятки років і чому їх не можна повернути, бо комусь на горі вигідно, щоб ви мали, що маєте. І будете мати доки будите мовчать і байдуже відноситись до своєї долі та долі своїх сусідів.

Зрозумійте Україна починається з вас!

Нижче будуть викладені копії актів претензій, звернень, щоб ви відчули, яких будинків намагається позбутись система УЖХ, передавши їх в ОСББ без капітального ремонту. Чи на благо це громадян, вирішувати також кожному з нас.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Автор ловко подменяет понятия в статье, тонкими манипуляциями переврал половину ключевых позиций при создании ОСББ. А главное — испоганил саму идею ради чего оно создаётся. Явно видно, что автор теоретик в этом вопросе.

    Увы, собственник не становится новым при создании ОСББ. Он становится им при приватизации, покупке, вступлении в наследство и т.д. ОСББ — это орган принятия коллективных решений.

    Даже принимая дом на так называемый “баланс” — можно в акте передачи указать дефекты и принять его только в части, которая находится в нормальном состоянии.

    Мало того, можно его вообще на баланс не брать, так как это понятие как копчик у человека.

    ОСББ создают прежде всего для контроля и в том числе над уже существующими потоками.

    Почему автор не пишет, что текущее положение дел просто катастрофическое и что жеки болт забили на дома давно уже?

    Такое впечатление, что небо упадёт на того, что создаст ОСББ.

    А если не создать — то будет вечное счастье? Чего ждём, второго прихода?

    Никто кроме нас самих не будет смотреть за домом надлежащим образом. Уж тем более ЖЕК.

    Хватит пугать. И так все уже перепуганы.

  2. Стасе, тобі не соромно ТАКЕ публікувати?!
    Комунальна мафія аплодує стоячи!
    Має ж бути якась межа (((

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Про Шкарлєта

Божечькі, який піздєтс.Божечькі, це ж уже близько до абсолюту?Зеленський особисто пхає Шкарлєта, бо йому ректори там наобіцяли підтримку.Вова, ето піздєц,…

А как же Сытник?

Стремительность новой Рады – радует. Особенно радует, что в ней теперь не слышно мерзкого голоса Ляшко. Проститутку сняли с довольствия,…

Как бывшие "регионалы" покупают психиатров

Звертаюся до Вас, з проханням оприлюднення ситуації, яка склалася з приводу постійних спроб визнати мене психічно хворою та недієздатною. Тривалий суцільний…
НОВОСТИ