Человек не терпит насилия!

Притча про пугачів, мишей та їжачків. Дню Гніву присвячується

yurinorstein

Якось я отримав догану — мовляв,  автор катає матеріальчики із серії “мышки, станьте ёжиками!”. Якщо хтось не зрозумів чи призабув, про що, власне, натяк, то нагадаю цю притчу: 

Бідолашних мишей дістали коти. І звернулись вони за порадою до пугача:
— Наймудріший, порадь, як нам бути? 
Пугач порадив:
— А ви станьте їжачками. У них голки, їх ніхто не ображає. 
Миші зраділи та й побігли собі. Але одна пригальмувала:
— А як же ми станемо їжачками?
І всі подались назад до пугача:
— Наймудріший, а як же ми станемо їжачками?
І відповів пугач:
— Пацани, ви мене дурницями не вантажте. Я стратегією переймаюсь.

Ну, прискіпливих критиків  я відправляю до деяких  рецептів перетворення мишей на їжачків, описаних в низці авторських публікацій, починаючи із життєвих прикладів нашого буття і завершуючи деякими порадамитак званого практичного штибу, або ж раджу регулярно проглядати іншу періодику  чи просто уважно слідкувати за телевізійними новинами.

Але, можливо, когось приклади такої соціально-генетичної трансформації не переконують, і йому потрібна абстрактна

Методологія процесу

Гаразд, спробую.

Візьмемо банальну ситуацію: маленьке і цілком миролюбне, таке собі сіреньке пересічне мишенятко дістав, просто жити не дає хтось сильніший, облудний, безпринципний та й просто жорстокіший, такий собі знахабнілий та розжирілий котяра. І тоді у мишенятка виникає  поки що абстрактна ідея: щось із цим паскудством треба робити. А позаяк мишеня мирне, то воно вирішує спробувати домовитись чи навіть врозумити котяру, або ж знайти управу на хижака у господаря.

Ну, з котярою все зрозуміло. Він або ж тут-таки зжере мишеня, або ж спочатку пограється (мовляв, зайдіть завтра-післязавтра/через тиждень-місяць), а потім зжере, або просто пошле. 

І піде мишеня, якщо вціліє, до великого та могутнього господаря. Але якщо той зосліпу чи через гидливість не розчавить сіромаху, і навіть почує та вислухає пищання миші, то далеко не факт, що кота буде покарано. А якщо навіть господар котярі хвоста накрутить, знову ж таки не факт, що життя мишеняти  від того просвітліє. Бо коти — то такі хитрі тварюки, мають властивість коло ніг господарських тертися та вчасно могутньому піднявкувати. І їм за це багато чого вибачається.

Але може так трапитись, що господар зверне увагу на крадійкуватість якогось конкретного котяри, або просто виявиться котофобом, та й приб’є це „бєсполєзноє животноє”. А натомість заведе фокса-мишелова, або ж порозставляє мишачих пасток чи й просто влаштує їм масову потраву. І зрозуміє тоді мишенятко, що на рівні котяри чи господаря гармонії в цьому господарстві для нього не існує. І отут починається мишаче розшарування. 
Одне мишенятко плюне на все і спробує далі виживати в умовах котячо-господарського геноциду, друге – подасться шукати кращої долі в іншому обійсті з більш справедливим господарем та миролюбним котом (міграція називається), або й взагалі втече в інші краї, де до мишей ставляться більш толерантно, а багато з них вже давно перетворилися на їжачків – тобто в еміграцію. Третє ж мишеня вириє нірку поглибше, виробить саме для себе певні правила поведінки і буде намагатися жити, максимально керуючись ними,  і мінімально з’являючись на господарсько-котячій поверхні – андеґраунд  або ж внутрішня еміграція зветься. 

І лише якесь окреме мишеня, з’ясувавши, що над господарем та котом є ще один господар, подасться до нього. Але дуже швидко зрозуміє дві концептуальні речі: по-перше, правди для нього не існує і на цьому рівні, а по-друге, що у цього господаря є ще один хазяїн, а у того хазяїна начальник, а над начальником більший начальник, а над ним бос, а над босом більший шеф і що цей майже нескінчений ланцюг замикають боги — і правди для мишеняти не існує на жодному з цих щаблів. А ще найвпертіші з бідолах, намандрувавшись по отій ієрархічній драбині до втрати пульсу, з’ясують, що безтолковий цей процес пошуків мишачої справедливості  зветься: хождєніє по інстанціям. 

Ні, в мишачому середовищі побутуватимуть  легенди, як якесь найзапекліше мишеня, дивом достукавшись до великих босів чи навіть богів, отримало від них таку бажану справедливість. Але при цьому легенда буде замовчувати, що справедливість та виявиться з гнильцем. Бо, повернувшись із мандрів, мишенятко в кращому випадку з’ясує, що в обійсті з’явився новий господар з новим голодним котом, а в гіршому —  застане тих самих старих і розлючених персонажів з купою усіх скарг на них, яке мишенятко до того напродукувало в своїх хождєніях.

А тим часом котячо-господарсько-начальницьке свавілля щодо мишей ніхто не скасовував. Бо такі правила гри встановили самі Боги. Але за умов свавілля у маленьких та слабеньких часто-густо виникають надзвичайно цікаві та радикальні думки.

І тоді серед мишачого племені чи то з отих найзапекліших, чи то з емігрантського середовища, чи то з числа тих, хто вчиться на чужих помилках та досвіді — обов’язково знайдеться один, котрий дійде висновку, що справедливості в цьому житті треба не  шукати, чи навіть добиватися в хождєніях, а її необхідно завойовувати. І як тільки ця думка його осяє, він відразу ж відчує такий собі підшкірний свербіж. Але спочатку не зверне на нього уваги, а піде ділитися думкою з товаришами по нещастю. 

А серед мишеняток обов’язково знайдуться декілька, котрим ця думка сподобається, і вони її сформулюють вже не в абстрактну, а цілком конкретну ідею: а що воно вийде, якщо піти та й надавати кіздюлєй котярі, а його господарю влаштувати щось на кшталт „Мишачого полювання”. І у всіх мишенят, котрі, згуртувавшись навколо цієї конкретної ідеї, подадуться втілювати її в життя, теж виникне підшкірний свербіж. Але вони, знов, не нададуть цьому факту особливого значення, бо ще більше свербітимуть мізки та лапки у прагненні повиривати котярі вуса, а господаря здивувати якою-небудь темною.

Втім, завершивши цю екзекуцію, мишенята знову замисляться, бо згадають про начальників над господарем та котом, у котрих є цілий антимишачий арсенал: бойові коти, фокси-мишелови та спеціальні потруйні санітарні бригади. І побіжать вони тоді за порадою до пугачів.

І пояснять їм мудрі пугачі, що контрапуплення конкретних котів та господарів чи, навіть, їхніх босів — то річ, звичайно ж, корисна в сенсі загального тренінгу, але все зло в могутніх босах та богах, які, власне, й вигадали та впровадили в життя вигідну для них великих, і таку незручну та шкідливу для маленьких сіромах систему владарювання. І тільки тоді, коли маленькі та пересічні, влаштувавши вселенського прочухана сильним світу цього включно із богами, почнуть вибудовувати систему, зручну для їхнього пересічного існування, у них може з’явитися шанс на прижиттєвий дзен.  

— Як, як це зробити? — закричать маленькі. 

І пугачі, можливо, й розкажуть байку про стратегію та дурниці, якими вони не переймаються. А можливо, який-небудь із пугачів все ж таки порадить маленьким гуртуватися та союзників пошукати. В першу чергу, в середовищі ворогів всесильних босів та богів. Наприклад, звернути увагу на вовків або здичавілих собак, які багато чого знають про начальницько-божественні повадки, і які теж дуже тими ображені.

— Та ж вовки й собаки теж мишами годуються, — заволають маленькі, весь час чухаючись і об щось гостреньке ранячи лапки. 

— Та й ми теж, але ж вас не чіпаємо, — мовлять мудрі пугачі. – Бо як тільки ви, колишні мишенята, наважились дати прочухана котові та господарю, то тут-таки і перетворились на їжаків. 

Озирнуться тоді мишенята і побачать, що замість ніжної оксамитової шкірки усі вони покрилися дуже схожими на багнети голками. І подадуться вони шукати союзників — як серед таких самих, як вони, новоявлених їжачків, так і серед природних аналогів та ображених богами та босами вовків із собаками. Аби, згуртувавшись, влаштувати вакуум усій згадуваній божественній та її посіпацькій шушері.

А навздогін їжачкам пугачі дадуть ще одну пораду: в жодному разі не зупинятися в процесі. Бо як тільки хтось із їжачків пригальмує ходу, а особливо призупинить рух власної думки, то тут таки і випаде із процесу, перетворившись знову на беззахисне мишеня. 

Комусь не сподобалась авторська памфлетна містерія? Ну, що ж, яка догана, така і відповідь…

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська обл., с. Губарівка, Товариство «Малого Кола»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

44 ответа

  1. пане Володимир, Ви ж не заяву в мерію пишете на держмові , а тут хто як хоче так і пише…

  2. Не думаю, що було б стільки коментів, якщо б нєкто “житєль” не задав тон дискусії. Читаю сайт вже кілька років, принаймні більшість статей, але коментую рідко. Хоча коменти також стараюся проглядати, але для мене кількість коментів під статтею не є показником її якості. Ніколи не звертав особливої уваги на мову статей, бо вільно володію і українською, і російською. В Україні абсолютна більшість людей як мінімум розуміє та вміє читати на українській. Тому не варта свій даунізм приписувати більшості читачів ОРД.

  3. ===14.05.2011 18:33 Володимир
    Пане авторе, Валерыю Семиволосе! Це пррекрасно й цивsлізoвано, якщо людина,до того ж “писуча” воло1є кільколма мовами. Але сьогодні на Вашій гілці ми принагідно дусимо провокатора або злочинного дурня, такого собі “Жітєля”. Прошу вас користуватися державною мовюю у постах гаразд?===
    Пане, Володимире, по-часнику мені ваші розборки якось як по_Лобачевському, тобто паралельні, хоча дві паралельні кінцево десь у нескінченності і зливаються в одну. Шкода лише, що через одного бота усі інші відволікаються від самої суті матеріалу. Та, втім.
    Що стосується заклику “користуватися державною мовою”, яким саме із 10-12 діалектів української ви хотіли б, аби я спілкувався. А якщо без жартів, то я за останні років із 6 жодного тексту російською не накатав. Починаючи від публіцистики та літератури і завершуючи якими-небудь заявами чи тими ж таки коментами викладаю виключно українською. Тому мені ваш закид не зовсім зрозумілий.

  4. Друзья, у нас на форуме опять появился самозванный Админ, причем “некультурный и наивный” Неужели других методов, для попытки отпугивания читателей ОРД, кроме этого недорогого идиотизма, не осталосьь?..

  5. Так, пане Работяго. А українець Гоголь довершив їх роботу. І, як вважає Є. Маланюк, заклав під російську мову міну сповільненої дії. Раджу почитати його статтю. В інеті неважко знайти. І ще цікаво. Слово “край” в наших словниках має перше значення — “країна”, і лише на другому місці — кінець чогось. В їхніх словниках — навпаки. Весь ланцюг слів не перейшов до російської. Слово “краяти” їм невідомо. Тому вони не розуміють, що країна — це земля, захоплена зброєю, відкраяна мечем. А вони, запозичивши у нас мову, ще й пояснюють нам, як нам її розуміти.
    А чого до Вас присікався “Работяге”? З задоволенням читаю Ваші коментиі ще Родича Домахи і Хабібуліна. Пишіть.

  6. Стосовно змісту самої статті і провокації бота “Жителя”. Насправді це його під”южування щодо мови статті та коментарів — не спроба відвести дискусію від змісту статті вбік, а має цілком матеріальні і грубу мету — позбавити “мишей” моживості віри в можливість наростити ті ” їжакові голки”, “схожі” на списи, про які пише автор. Це не тупий маневр, а хитрий і цинічний крок “Жителя”. Адже сьогодні вживання української мови, на жаль, стало формою супротиву “котам”, “босам”, “богам”. Як це було в середині 80-х, коли в багатьох українських містах українську мову сприймали, як “дєрзость”, “визов” усталеному порядку. Бо останні (“коти”, “боси” та інші скоти) — явище не тільки антисуспільне, аморальне, протизаконне, а й антиукраїнське, і їх антиукраїнськість — інструмент насадження суспільству своїх правил і “понятій”. Протест — справа така — або не приведе ні до чого, або ж до чогось приведе. “Безідеологічні” протести в країнах Магрібу можуть призвести як до започаткування демократичних традицій, так же і до приходу до вдлади таких радикальних типів, на фоні яких Садам з Муамаром виглядатимуть пустотливими ангелочками. Так і “безбарвний” і аполітичний День гніву може мати результатом подальший дрейф країни і суспільства в напрямку тих географічних координат, де з такими ніби-то бажаними організаторам Дня гніву цінностями, які звуться “європейськими” — повне гівно.

  7. SittingOnTheFence (а точнее житель таганрога …) это в каких таких словарях (или закоулках воспаленного сознания) ты нашел первое значение слова край — країна ? а ну ка автора издания балабол

  8. Дякую авторові, дуже гармонійна стаття, і стратегія дій — вірна.

    «Під лежачий камінь вода не тече».

    Тільки страх неминучої розплати, може налякати пацюків, які мнять себе богами.

  9. Куди Великий Князь їде? У країну поїду, набридла мені Мошка, до країни своєї хочу, до Києва , а тут тільки вовки та жаби,а навкруги болота. До наших часів є країни, і не окраіни, а країни, наприклад — Сербська Країна. І усі колись кидали ніж у круг накреслений на землі? Є дітяча гра, так ото і є краяти землю, то збереглося ще з тих часів.

  10. Панэ “SittingOnTheFence”, злазьтэ з паркану. Казак Маланюк — романтик, а малоросс Гоголь (Hohol) — сотрудник царской охранки.

  11. “Ти повірив, що скінчилось, і що нас нема,/
    Що пожерли тиф і мука, та ще й рідна тьма, -/

    Ні! Живуть, живуть безсмертні, і гримить їх чин,/
    І живим, що стали мертві, знов несуть мечі./”
    Маланюк таки романтик. А про Гоголя я щось не дочитав.Пошукаю.

  12. Существенная часть постов написана в том же варианте мовы, что и основной сабж. Плюс стилистика, речевые обороты, пунктуация и т.д.
    Что наводит на забавные мысли: афтар общается сам с собой.

    З.Ы. По основному сабжу: слишком много селюковских букоф, ниасилил.

  13. Шо, паря, тоже нацик-романтик? Довелось с вашим братом поработать в оперативном плане. Эх, вашу бы энергию, да в мирных целях… (я редко использую многоточие). Панэ SittingOnTheFence, Вы православный или как?

    А про Гоголя почитайте. Сравните изменения в судьбах Гоголя, Пушкина, Бенкендорфа, Жуковского, Булгарина, Плетнёва, Дельвига, Максимовича.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ