Человек не терпит насилия!

Більшовизм, Сталін, Голодомор

1. Більшовизм. Почнемо з того, що ті члени РСДРП, які на ІІ-ому з’їзді під час виборів до керівних органів партії, підтримали Леніна, певний час звались більшовистами. Відповідно та частина партії на чолі з Мартовим, яка опинилась у меншості, звалась меншовистами. Слова «більшовик» та «меншовик» з’явились пізніше. На YII-му з’їзді РСДРП партію було перейменовано в РКП(б), на XIY-му з’їзді – ВКП(б). ХІХ з’їзд ВКП(б) перейменував більшовицьку партію на КПРС. Про те, що перейменування партії аж ніяк не вплинуло на її сутність та методи здійснення політичної влади, вказувалось у самій постанові про перейменування.

Читач запитає: «А чи так важливо сьогодні згадувати про те, як колись називалась Комуністична партіі?»

На думку автора, це питання не другорядне. Його вирішення дасть відповідь на значно глибше питання: що собою являв тоталітарний режим більшовицької партії в СРСР, витоки якого починаються з ІІ-го з’їзду РСДРП і який, у більшості випадків, називають сталінізмом? Прихильниками цього терміну злочини режиму пояснюють особливостями характеру Сталіна та культом його особи. Далебі, це не так. По-перше, зміст терміну «сталінізм», не вичерпується з погляду строків тривалості цього режиму в СРСР (він із деякими змінами проіснував до 1991 р.). По-друге, термін «сталінізм», безумовно можна використовувати, але він не є правильним з погляду суті того режиму: якби Радянською імперією керував не Сталін, а якийсь інший зверхник із числа вождів більшовизму, то чи характер того режиму в СРСР був би іншим?

Не є правильним, на думку автора, і термін «комунізм».

Ми не будемо тут вдаватися до аналізу співвідношення понять комунізм і більшовизм. Скажемо лише одне: Ленін був найбільшим опортуністом і ревізіоністом у міжнародному комуністичному русі. Винайдена ним теза про можливість побудови соціалізму в окремо взятій країні стала тією авантюрою, яка, починаючи з жовтневого заколоту 1917 р., призвела до глобальних катастроф у ХХ-го столітті.

Таким чином, автор вважає, що тоталітарний режим, який у 1917-1991 рр. правив в Радянській імперії, потрібно називати більшовизмом.

2. Сталін

Біографія Сталіна відома.

Поряд з цим, на думку автора, дослідники біографії Сталіна недостатньо акцентують увагу на його діяльності 1917-1920 рр. стосовно України. Тим часом, як свідчать документи, Сталін був повноважним представником уряду Росії майже в усіх питаннях, що торкалися України. Він брав активну участь у створенні УСРР, а також обраного на з’їзді її кишенькового уряду, був організатором маріонеткової КП(б)У, на ІІ-му з’їзді КП(б)У обирався членом ЦК КП(б)У та членом Закордонного бюро ЦК КП(б)У; крім того, був головою Укррадтрудармії.

Перелік посад Сталіна, що стосуються України, вражає. Проте і цим вони не вичерпуються. Сталін на різних керівних постах у червоних військах очолював боротьбу Радянської Росії проти військ УНР, повстанських рухів, що завершилася окупацією України.

Промовистим є наказ командувача Південно-Західного фронту «Про заходи щодо остаточної ліквідації бандитизму на території України» від 7 березня 1920 р, підписаний Сталіним як членом Реввійськради фронту. З документу можна зробити висновок про всеохопленість національно-визвольними рухами території України, у ньому вказувались дії, які мали вчинити червоні війська для її остаточної окупації, були поставлені вимоги щодо об’єднання зусиль проти армії Нестора Махна, повстанських загонів Малашка, Павленка Тютюнника, Кацюри, Чучупака, Гулого-Гуленка та ін., а також заходи терору стосовно мирного населення, які б унеможливлювали розвиток спротиву.

Після громадянської війни увага Сталіна до України продовжувала залишатись неусипною. Особливе значення має та роль, яку він зіграв в організації та здійсненні більшовицьким режимом Голодомору в Україні.

3. Голодомор

Голодомор 1932-1933 рр. в Україні ми визначаємо як геноцид проти української нації, здійснений з метою придушення опору українців більшовицькому режимові в умовах проголошеної ВКП(б) колективізації та підриву базових основ існування і розвитку нації.

Перший голод в Україні за часів більшовицького режиму стався у 1920-1922 рр. внаслідок політики, яку запроваджував на окупованій території України уряд Радянської Росії. Головним його завданням було знищення того прошарку аграріїв, який, в основному, забезпечував виробництво зерна та іншої сільськогосподарської продукції (т. зв. куркулів).

У цьому плані ще раз варто звернути увагу на згаданий вище наказ командувача Південно-Західного фронту, у якому, зокрема, вказувалось: «Після захоплення населених пунктів, які укривають у своїх районах бандитів, останні оголошувати на облоговому стані, накладати контрибуції, забираючи у них коней, худобу та запаси продовольства. З метою попередження виникнення бандитизму у майбутньому в тих населених пунктах, де останній уже звив собі гніздо, забирати заручників, яких у випадку появи нових бандитів, розстрілювати». 

Повернімося до іншого документу.

23 березня 1920 р. під час головування на засіданні IV-ї конференції КП(б)У у Харкові Сталін у своїй промові зазначив: «Я вважаю, що тут на Україні ми переживаємо ту ж стадію у розвитку держави, яку Росія переживала рік, півтора тому, коли усе Поволжя і весь центр Росії перебував у смузі повстання. Я вважаю, що смуга повстань тільки-но розпочалась і ті делегати, які думають обдурити куркуля чи середняка, помиляються глибоко. Україною пройде більш серйозніша і глибша смуга повстань, тому що український куркуль сильніший від російського. Він багатший, у нього землі більше. Тут доводиться залізною рукою здійснювати ту продовольчу політику, про яку тут говорили».

Звідси випливає один вислід: саме вище наведені заходи боротьби з національно-визвольним рухами в Україні поряд з політикою т. зв. «воєнного комунізму» та «продрозкладкою», коли у селян забиралось останнє збіжжя, спричинили 1-й голодомор в Україні.

Політика НЕП’у, до якої більшовики вдалися після 1922 р. з єдиною метою – зберегти владу режиму, призвела до об’єктивного відродження того прошарку українського населення, що  здійснювало виробництво продовольства, тобто тих землеробів, які, на думку Сталіна, являли собою основну загрозу для більшовицького режиму. Політика НЕП’у у другій половині  20-х років почала згортатись, режим знову вдався до репресивних методів, зокрема, з метою пошуку коштів на закупівлю за кордоном техніки для потреб індустріалізації.

У грудні 1927 р. на XY-му з’їзді ВКП(б) було прийнято рішення про здійснення в СРСР суцільної колективізації. Внаслідок проведених заходів  в Україні знову виникли передумови голоду. Спротив окупаційному режиму почав відроджуватись, про що, зокрема, свідчать партійні видання. Так, в «Історії Української РСР» вказується: «Масовий колгоспний рух зустрів жорстокий опір з боку куркульства, яке намагалося будь-якими заходами зірвати колгоспне будівництво. Поряд з шаленою антиколгоспною агітацією і шкідництвом куркулі вдавалися до терору проти колгоспного, радянського і партійного активу. Лише у другій половині 1929 р. на Україні було зареєстровано 290 терористичних актів. Куркулі намагалися організувати антирадянські повстання, антиколгоспні «волинки» та ін. Проводячи політику, спрямовану на ліквідацію куркульства, Комуністична партія керувалася вказівкою В. І. Леніна про те, що миру з куркулем у Радянської влади не може бути, що «ми стояли, стоїмо і будемо стояти у прямій громадянській війні з куркулями. Це неминуче».

Про посилення опору колективізації вказує і доповідна записка керівника ДПУ в УСРР В. Балицького від 16 березня 1930 р.: «Вчора приїхав до Тульчинської округи. Вся округа охоплена хвилюваннями і повстаннями. З 17 районів округи вражені 15 районів. На сьогодні хвилювання відбуваються у 153 селах. Цілком вигнано Радянську владу з 50 сіл. У деяких селах — збройні виступи. Викопано окопи навколо сіл, що зайняті озброєними, які не пускають у село. В окремих селах співають «Ще не вмерла Україна» й викидають гасла «Геть радянську владу! Хай живе самостійна Україна!»

Визначний американський історик Ганна Арендт (1906-1975) у своїй роботі «Джерела тоталітаризму», зокрема, писала, що однією із особливостей більшовицького терору в Україні нібито була відсутність спротиву з боку уярмлених людей. Так, вказувала у своїй роботі Арендт: «Один міліціонер може конвоювати цілі групи людей, і вони слухняно йтимуть, і жоден не втече».

Але ж запитаймо: був спротив українців політиці окупаційного режиму в Україні у 1928-1932 рр., тобто напередодні і під час Голодомору, чи його не було?

Відповідь на це питання, гадаємо, має значення. Думка про те, що українці нібито як слухняні вівці підкорялись політиці більшовиків, постулюється у всіх, майже без винятку, зарубіжних та вітчизняних дослідженнях про український Голодомор 1932-1933 рр. Але, як свідчать вище наведені документи, спротив терору з боку українського народу був.

Продовжимо далі.

Суцільна колективізація, яка проходила під гаслом громадянської війни з куркулями, призвела до виникнення в Україні голодомору, найжахливішого, без перебільшення можна сказати, в історії планети. Навіть віддані більшовицькому режиму партійні керівники в Україні осягнули масштабність катастрофи і 10 червня 1932 р. звернулись до Сталіна з проханням зменшити плани заготівель, накладених на республіку та надати термінову продовольчу допомогу. У той час Сталін перебував на відпочинку у Сочі (червень – серпень 1932 р.), але ситуацію в Україні продовжував тримати під жорстким контролем. Він дав вказівку направити на ІІІ-ю Всеукраїнську конференцію КП(б)У (липень 1932 р.), на якій мали бути затверджені підвищені плани хлібозаготівель, Молотова і Кагановича з суворим наказом: «Ізолювати плаксивих і гнилих дипломатів (не дивлячись на особи!) і забезпечити по-справжньому більшовицьке рішення конференції».

З поставленим завданням Молотов і Кагаович упорались, хоча і не без труднощів.

Голодомор 1932-1933 рр. спричинив масову загибель українців, як в Україні, так і поза її межами в місцях їхнього компактного проживання в СРСР. Точне число жертв, на жаль, до цього часу, не визначено, та й, з урахуванням масштабів катастрофи, це зробити важко. Цифри сягають від семи до дев’яти мільйонів. Жертви – то найкращі представники української нації. А ще треба додати, що найбільше постраждали жінки — репродуктивна частина нації та діти – її майбутнє.

Висновок

Організований і здійснений більшовицьким режимом в Україні Голодомор 1932-1933 рр. має бути визнаним міжнародним судом як злочин проти людства і людяності, тобто геноцид. Поряд з цим міжнародною спільнотою більшовизм на правовому рівні повинен бути поставлений в один ряд з німецьким нацизмом і відповідно підданий такому ж означенню.

Іван Котовенко,

кандидат юридичних наук 

http://www.memory.gov.ua/ua/publication/content/1269.htm

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

20 ответов

  1. Украина сегодня — во власти бандформирование с четким ролевым участием и круговой порукой в связке с продажными судьями и прокурорами…Прикрываясь “демократией” фактически установили преступный корумпированный режим. Совершают преступления во отношении собственного народа открыто и безнаказанно — присвоение Межгирья, стройки в Конче Запспе, 200 млн. на фирму Клюева с бюджета, ЕВРО- без тендеров под афелированные фирмы,конверты, НДС, откаты…..

  2. Респект та повага панові Котовенко та ОРД. Ці матеріали гідні того аби їх розповсюдили для молоді. Колись пані Вікторія Андрєєва пропонувала взяти на озброєння досвід Польщі, коли під час фашистсько-комуністичної оккупації чесні фахівці продовжували вчити молодь в підпільних школах та університетвх. Це матеріал для такого навчання. Слава Україні!

  3. Судя по налоховому кодексу , у воров закончились деньги. С международных рынков воров выкинули (металлургия лежит) и бессмысленная попытка выдавить деньги из мелких барыг — это начало агонии. Есно средние барыги — (депутаты и прихвостни) понимают , что они —
    это следующая группа в очереди на разграбление. Вероятно , стрельба не за горами.

  4. Підтримую пана UKRa за слушну думку стосовно навчання молоді на матеріалах подібних статті Івана Котовенка.

  5. Пане Иване,зараз в Україні ми можемо наблюдати спробу януковича и азарова створити штучний голодомор в країні.Ці тирани опліч з коммун.катами і партією горлоріза-литвина торують УКРАЇНЦЯМ шлях на кладовище. А розробки цього бісового людожерства давно вже плекає російська гебня на чолі з злобними карликами.Історія зробила нове коло і підвела Україну но старого питання:бути УКРАЇНІ незалежной квітучей европейськой країной,чи знову Голодомор,Афган,войни з усім світом за комуно-кацабську імперію, і зникнення України з світової мапи.Зараз ви бачите планомірне фізичне знечтоження рядових українців.Як ви назвете пенсійний,трудовий,комунальний,податковий кодекси??? Це війна з своїм народом.Депутатське БАНДформування розвязало активний наступ на головне право НАРОДУ ЖИТИ на цьому світі.Живучі по новій Конституції(яку для нас розробляє вор-Кідалов,хитровиєбаній Лавринович да косоока Лукаш)ми фізично не зможемо оплатити всі штрафи і податки прицюючи хоч на трьох роботах.Воровська мєтода “виставити людину на рахівник”т.е.счетчик,поставити людину вне закону,щоб потім через міліціянтську банду і енакеевсьских воров в законе розпочати полювання на волелюбних УКРАЇНЦІВ. Ви зараз спостерегаєтє як депутати почали розмовляти з виборцями? Як з крипаками! Ці верховно радськи виєбки живуть вже в середньовіччі.ми сплачуємо оброк державі,данину мусорам і усім іже з ними,запретили лікуватися ліками,зробили такі вимоги,шо проста людина не має змоги нїстися до схочу. І це на тлі виростаючих як гриби маєтків депутатів,судів,мусоров.Додуматися купити гілікоптер дорожчий у світі,щоб доставляти тіло ГОПНИКА на роботу. У якій краіні,панство,ви це бачили??? І це хрюкало у евро парламенті каже,що в Україні в1933р. голодомору не було. Який це сором і жах! Зараз оно оточує себе стократною охороною.Чому? Бо плекає надию звести до ноги усих українців,усе українське.Консультується з Пересом як охорити своє чмурло ще надійніш.Кена з кацабською охороною замало. Не нагадує Вам панове,що ми вже проходили це в радянському союзє.Це усим нам тест на повернення сталинізму і голодомору.БОГ нам дає змогу виправити помилки наших батькив.В нас є тильки два шляхи:СВОБОДА чи смерть. УКРАЇНЦЇ ЯКИЙ ШЛЯХ МИ ВИБЕРЕМО ЗАРАЗ? Який будемо торувати шлях собі і своїм нащадкам? Не віддамо на поталу нашу неньку,нашу дружину,нашу доньку УКРАЇНУ! Вона століттями вмивалась кровавими сльозами.ВОНА вимолили в БОГА свободу своим синам і донькам.Схаменіться панови,не віддавайте,не продавайте своеї свободи,своеї країни,будьте гідні єї,бо іншої в нас не буде. На Січі був добрий закон: зрадника- атамана в мішку кидали в Дніпро.Ні якіх отзивів,ні яких емпічментів, швидко, дієво і ніяких затрат)))

  6. Сограждане поддержим предпринимателей и примем участие в общенациональной забастовке 29 ноября.Пришло время сказать свое ТВЕРДОЕ НЕТ корумпированному межигирскому режиму, пора власти ответить за 10 млн. наших соотечественников вымерших от 20 летнего геноцида, 6 млн. вынужденно выехавших за рубеж в поисках куска хлеба, пенсии в 800 грн.,сокрытие налогов всеми олигархами в кипрских офшорах, уничтожение малого и среднего бизнеса, повышение цен на все и сразу, Кончи Заспы, Межигирья

  7. Прежде вспомнить всех поименно, начиная с Горбачова и так далее и каждому выдать по заслугам, не забывая всех предидущих Премьеров и Президентов Украины. Дай Боже, мудрости украинцам всех национальностей, которые не хотят революций и крови!

  8. Уважаемый stels, Ваше мнение очень мудрое и лично я его всемерно поддерживаю. Особенно в части революций (коренной ломки государственных устроев)? ведущих к морям крови!!! Только эволюционный, мирный путь развития!!!

  9. Поки-що, шановні, пани “революціонери”! Так вам хочется з різними тягнибокими крові народної? Ніц вона для вас не коштує? Але ж, вона не водиця, проливати не годиця. Тому негайно припиніть пропаганду громадянської війни і памятайте: почнете — програєте. Після, так жорстоко заплатите, що ваші нащадки не змиють до десятого коліна. ЛЮДИ! Не піддавайтеся на заклики та провокації “революціоненрів”-нациків. Сьогодні їх фінансує великий капітал, вирощує як політичну противагу наростаючому авторитету коммуністів — істинних борців за інтереси трударів. Лише комуністи створюють реальну загрозу грабіжникам-капіталістам та фашизму.

  10. Злобному анониму. Чего пожелали нам, то и получите! Не судите, да не судимы будете! Если есть желание — вперед на баррикады, но без нас, хватит!

  11. Кто о чем, а пан stels о “революции”. Все уже большие, пора бы понимать, что революция — это не лучший выход. Далеко. Но, как правило, единственный возможный. В ситуации, когда власть и правящая верхушка не оставляют выбора. “Умри ты сегодня, а я завтра”. Будет революция в стране, или нет, зависит не от народа — от “януковичей”. А они, в своей жадности и наглости, этого до последнего момента так и не поймут. Посеявший ветер — пожнёт бурю. Такие дела.

  12. Пане Кортес, правда, що в панахиді в пам’ять жертв Голодомору не приймала участі УПЦ МП? Якщо це дійсно так, то, на Ваш погляд, з яких це міркувань вони так себе повели? Чи то Кирило їм заборонив?

  13. бздливому стелсу опузиционеру-хвилософу.Держи и дальше дулю в кармане может попустит.Это дёшево и сердито,самое главное безопасно.прежде чем обвинять других в анонимности,напиши свои анкетные данные,где живёшь,кого еб…шь пустобрёх.

  14. стелс, на МАЙДАНАХ збираються ЛЮДИ з великої літери,а не таке шмаркотіння як ти.Тобою ніколи там не пахло.Живи тишко,бо твоя хата не з цього краю.

  15. Нельзя желать эволюционный путь развития детям стелса-они не виноваты, что он подлец. Эволюционный путь развития с естественным отбором нужно оставить только ему и таким как он. Но при этом вернуть народу украденное ими у него. Что бы стелсы почувствовали на себе тяжкий труд и нищенское существование, которое они желают другим. Да и то не везде а в определенном месте в зонах для заключенных.

  16. 27.11.2010 18:41 !!! +1000%, народ вже дозріває і тоді вже ніякі виходи на майдан з охороною зека-хама і пахла не стримають народну лють, геліокоптери також не допоможуть.

  17. Привет с востока-революционерам. Научитесь без ошибок писать, горе-революционеры. Здоровья вам и выдержки,но не забывайте чем революция 1917 года закончилась! Вам хорошей погоды и умных керманычей Майдана,а не тех, которые передрались уже между собой, за власть.И выгоните с Майдана тех, которые обдирают не только свой народ, но и реализаторов, которые зарабатывают им деньги в холод и зной. Перед честными предпринимателями я снимаю шляпу, если таковые есть. А если кто лично хочет со мной переписываться, то могу дать мобильный или адр.эл.почты. Спокойной ночи, соотечественники!!!(не исключая тех которые меня пытались оскорблять).

  18. стелс “валенки made in UCA” и”наколотые апельсины” тебе с людкой всю вашу жизнь кошмарным сном будут, напоминанием нашего МАЙДАНА.Цє тіки початок,кульмінація щє по переду.Вам Ипатьевский дом должен быть попередженням.Зря кацы его снесли,это ваш эпилог.Не дуй в улек -без очей залишишся.

  19. сТеТелс,и тебе привет с самого сердца востока УКРАИНЫ.Итэрэсно мне с какого востока ты вещаеш? Не вже з самої Русєї, чі ще пак з Ближнього сходу???)))Дискуссировать с тобой по мобиле и тратить кровно заработанные свои бабуленции -в падлу. А ты, видать парень широкий,можеш часами отстаивать позиции Хама,т.к. оплата идет с общака ПРидурков. Да и времени моего жаль. Выслушивать задроченые речи деревянноголового де-па Лукьянова, в твоем пересказе, выше моих сил.Я не пал до такого дебилизма. Спокойной ночи и тебе близко восточный контр-революционер)))

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ