Человек не терпит насилия!

Міністерство дерибану та спорту — 3

Попередні частини:

http://ord-ua.com/2010/09/23/ministerstvo-deribanu-ta-sportu/?lpage=1

http://ord-ua.com/2010/09/26/ministerstvo-deribanu-ta-sportu-2/?lpage=1

Але найбільше народних депутатів і співробітників прокуратури обурила афера з проведенням у вересні 2009 року так званого Чемпіонату України з класичного парашутизму серед юніорів. Насправді Мінсім’ямолодьспорт ніякий такий Чемпіонат проводити не збирався й нікому повноважень з його проведення не делегував. Одначе в Єнакіївському державному АТСК, який підпорядкований зовсім іншому міністерству, про це не знали. Цим скористалися Карпеков і Тьорло, які оголосили, що начебто в Кіровограді відбудуться молодіжні змагання і що начебто Мінсім’ямолодьспорт затвердив правила, згідно з якими юніори допускаються до Чемпіонатів і Кубків України лише в тому випадку, якщо вступлять у ФПСУ, заплатять по 150 грн. «безповоротної фінансової допомоги» і куплять у Тьорла три «національних сертифікати парашутиста» по 50грн. кожний, а клуб ще й заплатить у ФПСУ 500 грн. «на здійснення статутної діяльності».

Єнакіївський клуб виставляв на змагання трьох юніорів – Олександра Януша з Лисичанська, Сергія Лисенка з Єнакієвого та Максима Слободяна з Кривого Рогу, якому на той момент ще не виповнилося 18 років. Єнакіївський ДАТСК повністю брав на себе всі видатки з підготовки юніорів до змагань і їх відрядження до Кіровограду. Але, будучи бюджетною установою Міністерстві освіти і науки України, клуб не міг платити «безповоротну фінансову допомогу» на користь громадської організації.

Тому директор Єнакіївського клубу, який на віру сприйняв брехливі оповідання Карпекова та Тьорла, став умовляти керівників ФПСУ звільнити неповнолітнього Максима від сплати «добровільної фінансової допомоги», оскільки хлопець навчається в технікумі й живе в дуже тяжких матеріальних умовах – у нього на утриманні перебуває матір-інвалід і п’ятирічна сестра. Сім’я животіє на стипендію хлопця (400 грн.) та пенсію матері (600грн). Максим не в змозі навіть придбати собі спортивну форму – це зробив клуб на кошти спонсорів.

Але Карпеков з Тьорло були невблаганними.

Тоді Максим, щоби не підводити клуб, заплатив самотужки 300грн. і з квитанцією про сплату прибув у Кіровоград. Але аферисти, зібравши з дітвори гроші, заявили, що ніяких змагань не буде – вони, мовляв, пожартували. Гроші, ясна річ, ніхто Максиму не повернув. Це й стало останньою краплею для народних депутатів, які, отримавши скаргу директора Єнакіївського ДАТСК, утворили робочу групу й стали перевіряти, що ж коїться в парашутному спорті.

Шахраї «дострибалася»

Враження від діяльності народних депутатів складається, головним чином, від трансляцій сесійних засідань Верховної Ради. Тому мало хто знає, на що уходить 70% робочого часу членів парламенту – переважна більшість займається власним бізнесом, хтось – віддається партійній роботі. Втім, незначна меншість таки дійсно працює в комітетах, розробляє законопроекти (інша мова – якої якості ті законопроекти), розглядає скарги виборців і здійснює прийом громадян.

До цих винятків якраз і належать Олена Бондаренко та Олесь Доній, які очолили робочу депутатську групу й впродовж 9 місяців ретельно досліджували ситуацію, що склалася навколо парашутистів з Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу Міністерства освіти і науки України. За цей час було направлено десятки депутатських звернень, багато разів у сесійній залі Верховної Ради проголошувалися депутатські запити, витребовувалися й досліджувалися документи, а юні спортсмени неодноразово запрошувалися депутатами в гості до Києва.

par11 

Співголова робочої депутатської групи по перевірці скарги директора Єнакіївського ДАТСК, народний депутат України Олена Бондаренко з вихованцем клубу Максимом Слободяном в Центральному офісі Партії Регіонів

Олена розробила пропозиції щодо негайного виправлення ситуації, що склалася в спортивно-технічних і прикладних видах спорту. Насамперед – створити при Мінсім’ямолодьспорт робочу групу в складі фахівців з парашутного спорту, народних депутатів і громадських діячів; розробити правила змагань та порядок проведення в Україні заходів з цього виду спорту; вилучити фальшиві суддівські посвідчення; затвердити порядок атестації суддів з парашутного спорту; перевірити законність витрачання бюджетних грошей, що спрямовувалися на розвиток парашутного спорту; видати наказ на створення збірної команди з парашутно-атлетичного багатоборства; надати змаганням пам’яті льотчика-космонавта Г.Т.Берегового статус міжнародних. А головне – дискваліфікувати аферистів і відсторонити людей на кшталт Тьорла, Покатілова й Злотника від суддівської та тренерської діяльності, публічно оголосивши в спортивних організаціях, що насправді ці пани, як і їх «Федерація», ніякого відношення до спорту не мають.

Для опрацювання пропозицій Олени Бондаренко Кабінет Міністрів України в листопаді 2009 року видав відповідне доручення зацікавленим міністерствам і відомствам. Ось, наприклад, що відповів виконуючий обов’язки міністра освіти і науки України О.Гребельник листом на адресу Мінсім’ямолодьспорт від 19.11.2009 №1/12-4811

«Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 №64355/1/1-09 у Міністерстві освіти і науки України розглянуті в межах компетенції питання, порушені в депутатському запиті народного депутата України Бондаренко О.А., оголошеному на засіданні Верховної Ради України 6 листопада 2009 року, та повідомляємо, що підтримуємо запропоновані заходи стосовно проведення національних змагань з парашутного спорту на належному рівні та подальшого розвитку цього виду спорту.

Одночасно інформуємо, що міністерство готує подання відповідних матеріалів до Генеральної прокуратури України щодо перевірки законності дій Федерації парашутного спорту України в частині збору грошей на її статутну діяльність від вихованців Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу».

Наслідки не забарилися: після втручання Генеральної прокуратури України наприкінці 2009 року з посади пішов співробітник Мінсім’ямолодьспорт Кузнєцов, відповідальний за розвиток парашутного спорту. Генеральною прокуратурою була винесена постанова про відкриття дисциплінарного провадження щодо заступника міністра (вже колишнього) Дутчака та директора департаменту Артем’єва.

Прокуратура м.Києва опротестувала незаконні рішення Федерації парашутного спорту й домоглася скасування фальшивих «Положення про суддів з парашутного спорту», «Положення про український національний сертифікат парашутиста» та інших псевдо-документів, виготовлених шахраями.

Окрім того, столична прокуратура внесла припис у ФПСУ з вимогою негайно повернути спортсменам до копійки всі гроші, отримані з продажу так званих «українських національних сертифікатів парашутиста».

Що ж стосується самих аферистів – Карпекова, Тьорла та Покатілова – то проти керівників ФПСУ 27 лютого 2010 року була порушена кримінальна справа №50-5753 за статтею «шахрайство». Страву передано для проведення досудового слідства в Шевченківське райуправління столичної міліції. А вихованці Єнакіївського ДАТСК тепер проходять по цій кримінальній справі потерпілими.

Янукович – не указ. Принаймні, для Сафіулліна

Доки Партія Регіонів перебувала в опозиції, тодішній народний депутат Равіль Сафіуллін разом з однопартійцями гнівно таврував екс-міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, звинувачуючи його в корупційних нахилах. І, скажімо прямо, в Равіля Сафовича були для цього всі підстави, доказом чого слугує хоча б те беззаконня, що роками коїлося в парашутному спорті. Але, як виявилося, вся ця критика була викликана лише бажанням скинути Павленка та самому «осідлати» грошові потоки, що йдуть через руки вщент корумпованих чиновників.

Втім, є й відмінності між попередньою владою та нинішньою. За часи керування Павленком Мінсім’ямолодьспортом, чиновники все ж таки намагалися не «зариватися» і у випадку, якщо махінації викривалися, давали «задній хід». Так, наприклад, після того, як на вимогу народного депутата Олени Бондаренко з заступником Павленка Мирославом Дутчаком провели «виховну роботу» в Головному управлінні по боротьбі з корупцією Служби безпеки України та Генеральній прокуратурі, він швиденькою скасував свої незаконні розпорядження в частині парашутного спорту та наказав підлеглим не пускати аферистів з ФПСУ й на поріг Міністерства. А тодішній виконуючий обов’язки міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Ростислав Драпушко навіть зустрівся з юніорами Єнакіївського ДАТСК в Комітеті Верховної Ради та запевнив, що з беззаконням покінчено і більше ніхто не буде з них вимагати «безповоротну фінансову допомогу» та торгувати неіснуючими в державі «сертифікатами парашутиста».

par10

Члени робочої депутатської групи Олесь Доній і Володимир Ар’єв проводять екскурсію по будинку Верховної Ради для вихованців Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу Міністерства освіти і науки України.

Але з приходом нового міністра всі побори з вихованців державного закладу позашкільної освіти почалися по-новій. Лише 11 березня 2010 року Сафіуллін очолив Мінсім’ямолодьспорт, а вже 20 березня в Єнакіївський клуб прибув той самий пан Покатілов, один з керівників ФПСУ, проти якого порушена кримінальна справа.

Що відбулося далі, описано в депутатському звернення Олени Бондаренко на ім’я Президента України Віктора Януковича:

«Оскільки суми, які шахраї вимагають з юних спортсменів, невеликі (у межах 150-300грн. з кожного на рік), керівники ФПСУ переконані, що реального покарання вони не понесуть через малозначущість злочину й тому ігнорують вимоги прокуратури та депутатські звернення. Жодної копійки дітям досі не повернуто.

Натомість 20 березня 2010 року ФПСУ знову направила в Єнакіївський клуб свого емісара збирати з дітей гроші. Скориставшись відсутністю дорослих (співробітники клубу перебували на похороні матері командира парашутної ланки), представник ФПСУ провів зустріч з вихованцями клубу, під час якої вимагав здати по 150грн. «безповоротної фінансової допомоги на виконання статутної діяльності Федерації» та заявив, що його організація не визнає законів України, не визнає органів прокуратури, не буде виконувати ніяких приписів та повертати зібрані раніше кошти.

Звертає на себе увагу й та обставина, що прокуратура м.Єнакієвого попри депутатські звернення та вказівки Генеральної прокуратури не вживає належних заходів для захисту прав неповнолітніх вихованців клубу й не припиняє незаконну діяльність ФПСУ на теренах Єнакіївського ДАТСК.

Очевидно, що в такій ситуації влада має сказати своє вагоме слово. Тим більше, що шахраї діють від імені Мінсім’ямолодьспорт, тим самим дискредитуючи державу в очах юних спортсменів.

Враховуючи, що йдеться про порушення прав вихованців єдиного в Україні державного закладу позашкільної освіти такого профілю та з огляду на те, що шахраї діють з особливим цинізмом, прошу Вас доручити Міністру внутрішніх справ України, Міністру юстиції України, Голові Державної податкової адміністрації України та Міністру України в справах сім’ї, молоді та спорту взяти ситуацію під особистий контроль.

Зокрема:

  • доручити Міністру юстиції України вжити передбачені законом заходи для припинення діяльності громадської організації, яка публічно заявляє, що не визнає законів України та приписів прокуратури, систематично порушує власний статут, ігнорує вимоги Закону України «Про об’єднання громадян»;

  • доручити Міністрові внутрішніх справ України забезпечити повноту та всебічність досудового слідства під час розслідування кримінальної справи №50-5753, порушеної проти керівників ФПСУ по обвинуваченню в шахрайстві;

  • доручити Голові Державної податкової адміністрації України вжити заходи для припинення незаконної комерційної діяльності ФПСУ, зокрема – для припинення торгівлі цією організацією вигаданими нею «сертифікатами парашутиста»;

  • доручити Міністру України в справах сімї, молоді та спорту привести змагальну діяльність у парашутному спорті у відповідність із Законом України «Про фізичну культуру і спорт».

Також прошу Вас звернутися до Генерального прокурора України з метою вжиття негайних заходів прокурорського реагування для повернення вихованцям Єнакіївського ДАТСК коштів, які з них шахрайським шляхом виманили керівники ФПСУ».

27 травня 2010 року звернення Олени Бондаренко доповів Президентові член Національного антикорупційного комітету, міністр економіки Василь Цушко. В.Янукович спрямував звернення Олени в Мінсім’ямолодьспорт, доручивши Сафіулліну координувати заходи по наведенню порядку в парашутному спорті. Але Равіль Сафович президентську вказівку виконувати відмовився. Більш того, у розмові з журналістом він так і заявив, що приписи прокуратури його не цікавлять, дітям гроші повертатись не будуть.

par13

Цим дітлахам з Єнакіївського державного АТСК Сафіуллін нищить спортивну кар’єру, вимагаючи гроші на користь кількох шахраїв з Києва

При цьому Сафіулін навіть не подумав, у якому світлі він виставляє перед вихованцями Єнакіївського клубу колег по партії Олену Бондаренко та Леоніда Литвинова. Не кажучи вже про імідж Віктора Януковича, у біографії якого Єнакіївський аероклуб відіграв таку вирішальну роль.

Як державу зганьбили за 600грн.

Кричуще беззаконня коїться в Україні на спортивних аеродромах не тільки під час змагань національного рівня, але й тих, що проходять за участю іноземців. Ось цитата з депутатського звернення Олени Бондаренко від 4 грудня 2009 року на ім’я тодішнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко:

«16-18 жовтня 2009 року в м.Севастополь проходили офіційні всеукраїнські змагання 3-го рангу, включені до Єдиного календарного плану спортивних змагань в Україні на 2009 рік, а саме: «Змагання з парашутного спорту на Кубок М.О.Острякова з точності приземлення» і «Змагання на Кубок «Кримське небо» пам’яті Г.Олійника з точності приземлення». На запрошення організаторів для участі в змаганнях 15 жовтня 2009 року в м.Севастополь прибули чотири спортсмени-військовослужбовці з Російської Федерації:

  • майстер спорту Соболєв Володимир Євгенович (Российская Федерация, 620043, г. Екатеринбург, 32-в/г д.в/ч 75168);

  • майстер спорту Гачін Олександр Геннадійович (Российская Федерация, 443539, Самарская обл., Волжский р-н, пос. Рощинский, д. 14, кв. 43);

  • майстер спорту Котов Костянтин Іванович (Российская Федерация, 305048, г. Курск, ул. Звездная, д. 21, кв. 155);

  • спортсмен 1-го розряду Іванов Іван Леонідович (Российская Федерация, 305047, г. Курск, ул. Заводская, д. 27, кв. 26).

Того ж дня в м.Севастополі з’явився голова виконкому ФПСУ Тьорло І.А., який прибув на аеродром і оголосив, що не допустить росіян до участі в змаганнях доти, доки вони не заплатять йому по 150грн. кожний у якості «безповоротної фінансової допомоги на виконання статутної діяльності ФПСУ». На протести гостей Тьорло І.А. заявив, що на території України брати участь у змаганнях з парашутного спорту мають право тільки члени ФПСУ і 150грн. – це вступний і річний членські внески до ФПСУ. А позаяк членські внески можуть бути обкладені податком з доходу, то, зі слів Тьорла І.А., для введення в оману держподаткових органів членські внески він оформлює як «безповоротну фінансову допомогу на виконання статутної діяльності ФПСУ, без ПДВ».

Спортсмени з Російської Федерації відмовлялися вступати до ФПСУ, мотивуючи це тим, що вони, як військовослужбовці, не мають права були членами іноземних громадських організацій. Урешті-решт під загрозою відсторонення від участі в змаганнях російські спортсмени все ж таки були змушені написати й вручити Тьорлу І.А. заяви про вступ до ФПСУ, але членські внески сплачувати відмовилися, мотивуючи це тим, що українські спортсмени, беручи участь у змаганнях на території Російської Федерації, ніякими додатковими поборами не обкладаються й до Федерації парашутного спорту Росії внесків не платять.

Ця ганебна вистава продовжувалася доти, доки організатори змагань не заявили, що заплатять Торлу І.А. свої гроші, аби він тільки облишив у спокої гостей з Росії».

До речі, головним суддею цих змагань був той самий Покатілов, який регулярно «пасеться» в Єнакіївському клубі. Це саме він разом з Тьорлом виганяв росіян, вимагаючи в них по 150грн. під загрозою відсторонення.

Як виявилося в наступному, ніякого Покатілова Мінсім’ямолодьспорт головним суддею цих змагань не призначав. Самозваний «головний суддя» скористався тим, що в міністерстві взагалі забули видати наказ про проведення цієї першості, включеної в план Мінсім’ямолодьспорт на 2009 рік, та приїхав у Севастополь трохи підзаробити грошенят. Положення про змагання Мінсім’ямолодьспорт також не затверджував. І контролера на змагання не присилав. Але спортсмени всього цього не знали й вивертали кишені.

Більш того, подібні ексцеси постійно відбуваються на змаганнях, які включені в Єдиний календарний план центрального органу виконавчої влади з фізкультури і спорту і проводяться від імені України. І це при тому, що на офіційних змаганнях взагалі не можна перевіряти членство спортсменів у громадських організаціях. Це прямо забороняється статтею 7 Закону України «Про об’єднання громадян», яка так і називається: «Заборона обмеження прав і свобод громадян у зв’язку з їх належністю або неналежністю до об’єднань громадян». Цитуємо: «Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян. Належність чи неналежність до об’єднання громадян не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання державою будь-яких пільг і переваг».

Тож цілком логічно, що народний депутат Бондаренко стала вимагати від органів державної влади по-перше, навести порядок у змагальній діяльності, а, по-друге, принести вибачення російським спортсменам за те, як з ними повелися в Україні два шахраї, що користуються кричущою недбалістю службових осіб Мінсім’ямолодьспорт і перетворюють національні змагання на платні атракціони. Урешті-решт народний депутат отримала відповідь за підписом Сафіулліна – мовляв, якщо спортсменів щось не влаштовує, нехай звертаються до правоохоронних органів.

Що ж стосується вимог Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та Положення про Міністерство, то Сафіуллін письмово відповів, що виконувати він їх не буде. Доки Равіль Сафович працює міністром, очолюваний ним центральний орган виконавчої влади з фізкультури і спорту не має наміру ані затверджувати єдині національні правила змагань з видів спорту, ані затверджувати положення про Чемпіонати й Кубки України, ані встановлювати порядок атестації суддів, ані призначати суддівські колегії національних змагань, ані слідкувати за тим, щоби на офіційних змаганнях дотримувалась бодай видимість законності, а з учасників не збирали «добровільну безповоротну фінансову допомогу» – Сафіуллін так і відповів. Написав, що все це – не його проблеми.

Борис Колесніков недавно заявив, що незнання міліціонерами англійської мови є національною ганьбою. Цікаво, а як може кваліфікувати «спортивний» віце-прем’єр те, що описано вище в депутатському запиті його соратниці Олени Бондаренко? І як він оцінює відповідь Сафіулліна? – Хіба це не національна ганьба? Невже Борис Вікторович насмілиться публічно сказати, що України потрібен такий міністр?

А, може, Колесников вважає, що можна ганьбити державу заради тих 600грн., які два пройдисвіти намагалися видурити в росіян? – Якщо ж ні, то нехай виконає вимогу депутатського звернення Олени Бондаренко й направить покаянні листи на адресу російських спортсменів (адреси наведено вище), вибачившись від імені Уряду України.

А також – поцікавиться в начальника Головного слідчого управління МВС України Василя Фаринника, чому шахраї, проти яких порушена кримінальна справа, безкарно продовжують свою злочинну діяльність замість того, щоби милуватися київськими краєвидами з вікна Лук’янівського СІЗО. Невже тому, що вони за порадою Сафіулліна занесли трохи грошей в Шевченківське райправління міліції?

(далі буде)

Тетяна ЧОРНОВОЛ, спеціально для «ОРД»

В тему:

«Проффесионалы» на марше: Сафиуллин прячется от журналистов»

http://ord-ua.com/2010/07/15/proffesionalyi-na-marshe-safiullin-pryachetsya-ot-zhurnalistov/

«Проффесионалы» на марше: Сафиуллин прячется от журналистов» (окончание)

http://ord-ua.com/2010/07/16/proffesionalyi-na-marshe-safiullin-pryachetsya-ot-zhurnalistov-okonchanie/

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Федор Достоевский
    Преступление и наказание
    (Следователь)…_Раскольников, Зачем вы убили бабушку за 20 копеек?
    (Раскольников)…ДА?! а пять бабушек , Это уже рубъ!

    опесуемые в данной статье хотели бы больше сорганить, да разве на этих “парашютистах” разживешься?
    Вывод- повышай кваливикацию- иди в правительство!

  2. А все це відбувається тому, що президент перебуває у стані овоча на грядці, і хоча він і бандит, бандити його вже не бояться і правлять бал над ним! Вітаю українців! Борітеся — поборете!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Глава Центрального апелляционного хозсуда заработал только на гараж

Глава Центрального апелляционного хозяйственного суда (Днепр) Юрий Парусников почти всю недвижимость записал на Эльжбету Парусникову. Об этом стало известно из…

Отстраненный глава Ровенской таможни задекларировал из имущества только гараж

И.о. начальника Ровенской таможни Тарас Коваленко, которого отстранили от должности за коррупцию, задекларировал сбережения в размере годовой зарплаты наличными. Об…

ГСЧС возглавил Крук, записавший имущество на тещу

Кабинет министров назначил Сергея Крука главой Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям. Как сообщил в Telegram-канале представитель Кабмина в Верховной…
НОВОСТИ