Человек не терпит насилия!

Реформа фракції НУНС відкритий лист народним депутатам України з фракції «Наша Україна-Народна Самооборона»

doniu v 1

В умовах, коли в країні розгортається наступ на демократичні цінності, а під загрозу поставлений державний суверенітет, ситуація в середині фракції НУНС перестає бути внутрішньою справою самої фракції. Фактично НУНС став одним з форпостів боротьби за демократію та українські інтереси, що й спонукає мене звернутися у формі відкритого листа з пропозицією про реформування фракції. Переконаний, що відмова від негайних змін і подальше перебування НУНС в існуючому аморфному стані означатиме підігрівання владі в її наступі на здобутки демократії.

Отже, пропоную ухвалити три, як на мене, очевидних, але принципово важливих рішення:

  1. Виключення з фракції відступників

Фракція НУНС недаремно пишалася своїм демократизмом, який з боку іноді виглядав як непотрібна анархія. Насправді ж у фракції існувала внутрішня демократія, що призводило не тільки до дискусій, але, часто-густо, і до неконсолідованих голосувань. Представники 9-ти партій, що утворили нашу фракцію, не завжди знаходили спільну мову по деяких законопроектах, через що ззовні діяльність фракції здавалася надміру розхристаною. У той же час внутрішня демократія не заважала єднанню навколо базових цінностей, як то: зміцнення української державності, євроатлантичний вибір, підтримка демократичних цінностей.

Всередині фракції достатньо спокійно ставилися до прикладів неконсолідованого голосування, які, зрештою, ніколи не переходили межу зазначених базових пріоритетів. Але останні події засвідчили, що деякі представники НУНС виокремилися з загального середовища й протиставили себе не тільки іншим членам фракції, але й українським інтересам. Дві категорії депутатів — ті, що або вступили до коаліції з Партією Регіонів, комуністами та блоком Литвина на антидержавницьких засадах, або проголосували за ратифікацію антидержавницьких угод по Чорноморського флоту — не мають більше морального права перебувати в складі фракції НУНС.

Депутати, які не ввійшли до коаліції, але під час ганебного голосування слухняно здали свої картки регіоналам, тим самим фактично взяли участь у фізичній розправі над колегами з НУНС. Адже саме завдяки наявності відступницьких карток стало можливим бандитське захоплення наших робочих місць у сесійній залі представниками Партії Регіонів. Якщо раніше фактором, що утримував нас від виключення відступників, було сподівання на рішення Конституційного Суду, який би унеможливив доповнення коаліції до арифметичної більшості одинаками з окремих фракцій, то після його всім відомого вердикту перебування спільників наших ідеологічних опонентів у складі НУНС втратило будь-який сенс.

Зрозуміло, що депутати-відступники не напишуть зави про вихід з фракції, бо, згідно з Конституцією, це неминуче б призвело до позбавлення депутатського мандату. Тому єдиний вихід відокремити більшість ідеологічно згуртованих депутатів НУНС від відступників — виключити останніх зі складу фракції. Подальше перебування однодумців Януковича й Ко у складі фракції стане не виявом політичної м’якості, а проявом політичного самогубства. Адже це роз’їдатиме фракцію зсередини. Виборці будуть дезорієнтовані, якщо відступники залишатимуться в складі фракції й при подальших голосуваннях з будь-яких питань на табло Верховної Ради висвічуватимуться ці 9 депутатів, картки яких консолідовано голосуватиме з «регіоналами».

  1. Переобрання голови фракції

Микола Мартиненко, як голова фракції НУНС, має добровільно піти з посади. Мартиненко, будучи вихідцем з великого бізнесу, що має хист до дипломатичної і лобістської діяльності, цілком очевидно міг принести (і приносив) фракції користь у «мирний» період. У той же час, не є секретом, що після обрання Миколи Мартиненка головою НУНС, кворум фракції майже ніколи не збирався. Після 27 квітня 2010 року, коли коаліціанти в спосіб фізичного насильства провели голосування по ратифікації «харківської угоди», стало зрозумілим, що влада не збирається спілкуватися з опозицією мирними методами. Очевидно, що гнучкість і дипломатичність голови фракції відтепер сприйматиметься владою як прояв слабкості та можливість для колаборації.

Ми маємо подякувати Миколі Мартиненкові, як своєму колезі, за період керування фракцією та попрохати його добровільно подати у відставку. Очевидно, що на наступний період фракції потрібен голова, який готовий до жорсткого опонування владі, який буде більш непохитним, якщо хочете — більш впертим. Думаю, що оптимальною кандидатурою на наступний період є В’ячеслав Кириленко. Знаю його з 1989 року, з часів спільної боротьби за незалежність України, і впевнений у його чіткій позиції щодо відстоювання українських національних інтересів.

  1. Особисте голосування

Розумію, що це — найважчий для втілення пункт з цих пропозицій. З першого дня перебування у Верховній Раді я був єдиним, хто завжди дотримувався частини 3 статті 84 Конституції України й голосував лише за себе та не голосував за іншого. На жаль, у Верховній Раді поширена антиконституційна практика голосування за інших депутатів, що, як на мене, роз’їло український парламентаризм. Неодноразово я порушував це питання й на засіданнях фракції, і в персональних розмовах з депутатами, і навіть намагався збирати підписи колег на підтримку цієї ідеї. На жаль, я не знаходив розуміння, або коли знаходив — то не знаходив рішучості депутатів дотримуватися букви Конституції. А ті два десятки колег, які підписали запропоновану мною відозву та взяли на себе зобов’язання голосувати лише особисто й лише за себе, зрештою не зуміли дотриматися обіцяного.

Якщо ми заявляємо, що ратифікація «харківських угод» відбулася в неконституційний спосіб через те, що наші опоненти голосували чужими картками, то маємо своєю поведінкою надавати приклад шанобливого ставлення до Основного Закону нашої держави. Урешті-решт, відповідно до рішення Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року №11-рп/98, «…народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України. Порушення встановленої Конституцією України процедури ухвалення законів та інших правових актів Верховної Радою України є підставою для визнання їх неконституційними».

Останнім часом уже кілька депутатів голосують власними картками, але це є, радше, виняток, аніж тенденція. З огляду на ситуацію, яка змінилася, вважаю, що зараз саме час прийняти радикальне рішення про дотримання депутатами нашої фракції Конституції в аспекті особистого голосування.

Раніше моя аргументація та заклики до відмови від подвійних стандартів, на жаль, не знаходили підтримки. Але усвідомте, що ситуація змінилася. Ми — в опозиції й це означатиме, що ми відтепер не маємо 226 голосів. Ми на 2,5 роки опинилися в цьому парламенті в меншості. Голосування чужими картками втратило тепер тактичний зміст — подумайте про це. Натомість, окрім аргументів конституційного плану, хочу запропонувати ще й аргумент плану морального. Опозиція має бути чистішою та чеснішою, якщо вона хоче опонувати існуючий владі. Якщо влада використовує неконституційні, а почасти — і бандитські методи, то опозиція не вправі опускатися до аналогічного. Інакше чим ми відрізнятимуся в очах наших виборців, окрім мови? Або, по-простому кажучи: «Не можна обидлятися лише тому, що зайшов до стайні».

Три запропонованих вище пропозиції є чіткими та конкретними. Їх схвалення фракцією збереже НУНС в якості ідеологічного ядра в авангарді патріотичних сил, яким зараз нелегко і які потребують свого представництва в парламенті. Неприйняття цих пропозицій означатиме свідомий саботаж, підігрівання владі в її антиукраїнських заходах, знищення патріотичної опозиції. А тому, шановні колеги, у нас є вибір: або ми самознищуємось, або реформуємось. Ті, хто хоче відстоювати українські інтереси, мають не піднімати руки до гори, а вчитися боротися в нинішніх реаліях. А боротися — то значить організовуватися.

Народний депутат України Олесь ДОНІЙ

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

7 ответов

  1. Уважаемый Олесь Доний, простите не знаю отчества, а искать — влом. Ваша статья сия, выглядит как фраза “все вы тут в навозе, а я — Д”Артаньян”. И это главный признак “гниения” фракции. Вполне возможно, что лично Вы, никогда не отдавали свою карточку, и за Вас никто не голосовал. Однако на моё уразумение это не более чем лирика. Поскольку возникает вопрос — а что лично Вы сделали для того, чтоб не было этой порочной практики ? Хочу так же Вам заметить, что демократия не выглядит анархией, а выглядит анархией — только анархия. При чём, перефразируя Булгакова, анархия она не во фракции, она в головах. И если весь НУНС построен “не благодаря, а вопреки” — то как только “цемент” развалился — рушиться всё здание. Имитация политики — свойственна всем вам, как депутатам, так и “их окрестностям”, поскольку в ВР вы все занимаетесь только одним делом — продажей себя подороже. И главная проблема даже не в том, что вы (депутаты) продаётесь, а в том, что вам плевать откуда деньги на покупку вас.
    Если мне говорят — надо платить, например, за бензин “мировую цену”, то я предпочитаю спросить — “а что ? уборщица на нашем НПЗ получает уже “мировую зарплату” ? ” которая между прочим есть в той самой “мировой цене” на тот же бензин.
    И если Ваше НУНСовское или даже НУНСОсовковое сообщество, расползается как гнилая простыня, то не от того, что появились “предатели” и “отщепенцы”, а от того, что просто раньше вы их дешевле купили, а теперь им предложили чуть большую цену. Замечу так же, за МОИ и многих других, заработанные деньги, сворованные у меня, и многих других, в том числе и результатами Ваших голосований.
    И простите, но лично у меня создаётся впечатление, что всё это “возмущение” и “махание кулаками после боя”, не более чем “набивание себе цены”.
    С Уважением (к цене), зритель театра с абсурдопереводом “Украина” — dark.
    P.S.“Всегда будем рады послушать ваше чириканье. С совершенным почтением” (c) Марк Твен.

  2. Тупое рыло надо гамселыты. Тварь дурноголовая. МАЛО МАЛО МАЛО. надо БОЛЬШЕ БОЛЬШЕ БОЛЬШЕ. Нет ОРАНЖИСТАМ-фашистам

  3. Килеру…. В твоем комменте — вся твоя гнилая и бандитская сущность. Перекошенная от ненависти рожа проявляется за этими высказываниями типа “убивай!”, “Бей больше и больнее!”. Или ты маньяк? В любом случае тебе не место среди нормальных людей.

  4. Давно слежу за вашей политической деятельностью.Больше бы таких не только депутатов, а и простых людей, может что-нибудь и изменилось бы в нашей стране.Интересно, кто кроме вас еще не отдает свою карточку?

  5. Ай-ай-ай, что делаецца! Я бы на месте правящей коалиции или хотя бы регионалов немедленно спасался бы бегством. Ибо страшную угрозу озвучил великий и ужасный Геннадий Москаль. У-у! А говорят, москали на стороне регионалов. Фигушки! Угроза вот в чем: Москаль пообещал, что в ближайшее время окончательно излечится Олесь Доний и сам все расскажет о том, кто и как его бил.

    Представляете себе эту процедуру? Прибегает такой Доний в Верховную Раду: «А-а-а! Вот они, они меня били, все вместе, мозг мне сотрясли!» И – на пол, и ручоночками, и ножонками об пол, и головенкой… Нет, головенкой нельзя, опять сотрясет. А ежели ее часто трясти, то мозг может выкатиться. Через ушко. У него ж, у Дония, живой и острый ум – а ну как пробьет черепную коробку изнутри и выползет наружу? Куда тогда от него деваться?

    Впрочем, персона побивателя вроде бы как известна. Не помню фамилии – много их там, этих регионалов. Везунчик, конечно, – желающих-то приложиться к черепу самооборонщика было ползала, а добрался только он. Но что же именно собирается поведать Олесь Доний? Не исключено, конечно, что у него после сотрясения (хотя сотрясение – это еще большой вопрос: не верю я! не верю! нечему там трястись!) открылся какой-нибудь эзотерическо-прогностический дар, и он нам поведает, как его будут бить в будущем. Потому, что то, как его били в Раде, все видели на записи. Видели и аплодировали, между прочим.

    Хотя, учитывая изобретательность бывшего студента, не исключено, что он нам целый триллер расскажет – как его побиение готовилось заранее в течение месяцев, как заманивали его в ловушку, как делали ставку на количество ударов, от которых нардеп отрубится… Последнее, кстати, весьма вероятно, вне всяких сомнений.

    Поразительно, какая трагедия у нас образовалась: Дония побили. Теперь из его выздоровления нужно устроить основательный праздник. Пусть Москаль подсуетится – он там сказал, что «работает с Донием». Отнявшейся речи обучает? Мозг на место ставит? Или дрессирует его, как правильно рассказывать о страшном избиении?

    Я уже предчувствую, как многочисленные «страдающие от цензуры» пятые каналы и один-плюс-одины будут обсуждать озвученные обвинения. Как господин Шустер призовет пана Дония, обмотанного бинтами, аки мумия, в свою программу. Как студенты будут протестовать против избиения Дониев с требованием занести их (Дониев) в Красную книгу…

    И наша доблестная власть, вместо того, чтобы выйти строем и сказать: «Да, мы врезали! И еще можем!», начнет выкручиваться, кричать: «А сами-то?!» (хотя «сами-то» Москаль и компания ни малейшего права не имеют жаловаться на то, что стало следствием их же провокации), ходить к Шустеру и Киселеву, «отвечать на претензии оппозиции», вместо того, чтобы посадить хотя бы Тимошенко…

    А между тем один из моряков, переживший пиратский плен на «Фаине», повесился. От того, что владелец не выплатил ему компенсации – а ему были нужны деньги на операцию дочери. Но это, конечно, куда как менее важно, чем сотрясенный пустой череп господина Дония.

  6. 15.05.2010 11:58 Бойтесь говорящего черепа

    Ай-ай-ай, что делаецца! Я бы на месте правящей коалиции или хотя бы регионалов немедленно спасался бы бегством. Ибо страшную угрозу озвучил великий и ужасный Геннадий Москаль. У-у! А говорят, москали на стороне регионалов. Фигушки! Угроза вот в чем: Москаль пообещал, что в ближайшее время окончательно излечится Олесь Доний и сам все расскажет о том, кто и как

    Шановний, Вам лікуватися потрібно якнайшвидше, думаю, що в першу чергу в стоматолога (смердить), в другу чергу в проктолога (по тій самій причині), в третю чергу в психіатра — але це не допоможе. Маленька порада — полюбіть Україну

  7. 15.05.2010 11:58 Бойтесь говорящего черепа

    Ай-ай-ай, что делаецца! Я бы на месте правящей коалиции или хотя бы регионалов немедленно спасался бы бегством. Ибо страшную угрозу озвучил великий и ужасный Геннадий Москаль. У-у! А говорят, москали на стороне регионалов. Фигушки! Угроза вот в чем: Москаль пообещал, что в ближайшее время окончательно излечится Олесь Доний и сам все расскажет о том, кто и как

    Шановний, Вам лікуватися потрібно якнайшвидше, думаю, що в першу чергу в стоматолога (смердить), в другу чергу в проктолога (по тій самій причині), в третю чергу в психіатра — але це не допоможе. Маленька порада — полюбіть Україну

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ