Человек не терпит насилия!

У Донецьку окупанти зрубали парк Перемоги

veteran

Так може діяти лише окупаційна влада: у ніч на 30 квітня в Донецьку знищено парк 30-річчя Перемоги, закладений 35 років тому ветеранами Другої світової війни. Попри неодноразові пікети, які виставляли донеччани біля міської ради, попри звернення батьків розташованого поруч Палацу дитячої та юнацької творчості, попри протести ветеранів були вирубані дерева, кожне з яких є іменним.

Ми вже розповідали про ту боротьбу, яку донецька влада понад рік веде з ветеранами війни, намагаючись знищити посаджені ними дерева (http://ord-ua.com/2010/04/13/donetski-prodovzhuyut-raduvati-na-tsej-raz-veteraniv).

4park

Так донедавна виглядав парк 30-річчя Перемоги, закладений у 1975 році ветеранами Другої світової

Торік голова Донецької міськради Лук’янченко продав турецькому бізнесменові, власнику Донецького заводу алюмінієвих профілів Казіму Серіндагу, «козирне місце» на березі річки Кальміус. Продав разом з деревами, разом зі спомином про Війну, не спитавши дозволу в тих, хто ті дерева саджав. Втім, багатьох з ветеранів, які закладали парк, вже немає в живих. Лишалися лише берізки та сосни, посаджені їхніми руками. А тепер ось викорчувана й пам’ять про людей, іменами яких були названі ці дерева.

На місці парку турок вирішив побудувати готель — знищивши одну з нечисленних зелених зон у центрі Донецька. Але проти цих планів повстали громадськість та батьки вихованців розташованого в парку міського Палацу дитячої та юнацької творчості. У квітні 2009 року вони виставили перший пікет біля мерії, а невдовзі до акцій протесту підключилися й ветерани. Тоді ж, у квітні 2009 року, міськрада створила комісію, яка мала провести громадські слухання, а в серпні ухвалою Ворошиловського райсуду Донецька були взагалі заборонені будь-які будівельні роботи в парку 30-річчя Перемоги.

Та хіба судові рішення можуть зупинити окупантів? З приходом нового Президента знищення парку було поновлено. У квітні 2010 року зелену зону, будівництво в якій заборонив суд, огородили будівельним парканом.

1park

Тоді активісти Донецької обласної ради ветеранів вдалися до крайнього кроку й заявили, що відмовляться від участі в заходах з нагоди 65-річниці Перемоги, якщо влада не облишить спроби знищити посаджені ними дерева. Більш того, у пресі була поширена інформація про те, що

«допомогти ветеранам відстояти свою позицію мають намір і учні — відвідувачі Палацу піонерів, розташованого поряд з парком. На кожне дерево в парку повісять георгіївську стрічку — символ Перемоги. Школярі упевнені, що акція буде підтримана городянами і отримає громадський резонанс, який допоможе захистити цей облюбований донеччанами «зелений куточок»

Донецька мерія миттєво вдалася до контрпропаганди й 29 квітня 2010 року інформагентство УНІАН розповсюдило повідомлення (http://www.unian.net/ukr/news/news-374893.html), яке наробило чимало галасу в Донецьку:

«35-річні дерева, посаджені ветеранами, донецька влада обіцяє пересадити

У Донецькій міській раді спростовують інформацію про намір знести парк імені 30-річчя Перемоги, розташований в Калінінському районі Донецька.

Як повідомив УНІАН начальник управління зі зв’язків з громадськістю Донецької міськради Максим РОВИНСЬКИЙ, 3,5 га парку передано Дитячому палацу творчості, на тих 0,4 га, що залишилися — за узгодженням з батьками дітей, які займаються в цьому палаці, — буде побудовано готель до Євро-2012.

На питання, скільки дерев розташовано на відведеній під будівництво частині парку, М.РОВИНСЬКИЙ відповів, що «всі дерева з цих 0,4 га за допомогою спеціальної техніки пересаджують, і сквер нікуди не зникне, не пропаде».

«Інформація про те, що в міській чи обласній раді ветеранів ухвалювалися якісь рішення щодо цього парку — не відповідають дійсності», — заявив М.РОВИНСЬКИЙ.

Нагадаємо, в Донецькій обласній раді ветеранів УНІАН розповіли, що ветерани міста Донецька і Донецької області мають намір відмовитися від участі в офіційних заходах на честь 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, що проводяться керівництвом міста — прийомів і урочистих зборів. Як розповіли в обласній раді ветеранів, причиною таких кардинальних рішень стали нескінченні спроби міської влади знести парк імені 30-річчя Перемоги.

«Впродовж останніх двох років міська влада не зупиняється в своєму прагненні знести цей міський сквер, який було закладено 5 квітня 1975 року ветеранами Великої Вітчизняної війни. Кожне дерево тут іменне. Багатьох ветеранів сьогодні ж немає в живих, а ось дерева ростуть і радують око. Водночас, за задумом влади, парк площею більше 2 га знесуть, а на його місці з’являться готелі та парковки», — розповіли у Раді ветеранів і зазначили, що ветерани мають намір звернутися з відкритим листом до керівництва України і Росії про неприпустимість зникнення з лиця землі їхнього улюбленого місця зустрічей.

Водночас, в коментарі редакції «ОстріВ» голова Донецької обласної ради ветеранів Олександр СЕРГІЄНКО категорично спростував цю інформацію.

«Ні я, ні два моїх заступника не могли такого сказати. Нічого подібного немає, не вірте цьому», — сказав О.СЕРГІЄНКО. Він сказав, що вперше чує про такого роду «ініціативи», які приписують Раді ветеранів».

Наївні дітлахи думали, що георгіївські стрічки, пов’язані на дерева, захистять парк від варварів. Мабуть, батьки їм не пояснили, що роздмухуваний новою українською владою психоз навколо тих стрічок — розроблена північним сусідом операція по промиванню хохляцького мозку. І що ті стрічки кольорів колишньої імперії, насправді, не мають жодного відношення ані до пам’яті про Другу світову, ані до поваги до ветеранів. Позаяк істерія навколо тих стрічок запущена з іншою метою — поступово привчати українців до думки, що вони є частиною сусідньої держави. І вони, і їхній «Нафтогаз», і їхня «Укралізниця», і їхній «Укртелеком», і їхнє літакобудування, і їхня оборонна промисловість, і їхня частина фарватеру Керченської протоки…

Применшити протести в Україні проти захоплення росіянами енергетичної галузі ті стрічки можуть (принаймні, організатори акції на це щиро сподіваються), а уберегти від знищення посаджені ветеранами дерева — ні…

За кілька годин після виходу повідомлення УНІАН у парк 30-річчя Перемоги були завезені робітники, які всю ніч пиляли дерева. Пні зразу ж корчували та вивозили.

22paark

Спиляні дерева та гілки також вивезли. До ранку територія була повністю «зачищена» — лише ями на місці дерев нагадували, що ще вчора тут був парк.

23park

9 травня сюди, за багаторічною традицією, прийдуть ті, хто брав участь у битвах найжахливішої війни в історії людства; ті, бив ворога в партизанських загонах; ті, хто на евакуйованих заводах по 12 годин на добу працював «задля фронту, задля перемоги». Прийдуть, щоби пригадати вже померлих друзів, які 35 років тому садовили деревця, даючи їм свої імена. А на місці колишнього парку — ями і паркан, уквітчаний георгіївською стрічкою. Радійте, ветерани, окупаційна влада про вас не забула — накупила стрічок.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

44 ответа

  1. В украине хохелы срубили _ВСЕХ_ украинских свиней и кормят Донбасс мерзкой свининой от ляхов! Пора западенникам и бюту разучить язык великого Шевченко (Шахтер Чемпион, Судья .идар итд) и заняться своим прямым делом — строить свинарники в украине.

  2. От тому я і не голосував за Тимошенко, бо вона не будуе свинарники. Чим повинен заробляти на життя справжній українець? Правильно, вирощувати картоплю в Португалії, торгувати цигарками в Польщі, забезпечувати туркі першокласними шльонрами( це напевне наше найдавніше заняття), та вирощувати свиней, щоб їсти сало. Але де в Донецку вирощувати свиней, коли Лук’янченко всі парки повирубає? Я що свиней у тому готелі розводити повинен? Тому чим скоріше ми припинемо свавілля влади, тим скоріш Донецьк стане схожім на решту України.

  3. “русский”-у тебя украинофобия,посети психиатра,..хотя вряд ли поможет,только госпитализация(надежда умирает последней)

  4. “русский”-у тебя украинофобия,посети психиатра,..хотя вряд ли поможет,только госпитализация(надежда умирает последней)

  5. “Хто визволиться сам, той буде вільний,хто визволить кого — в неволю візьме.” Л.Українка1

  6. Для голубых парк стоит,это все остальные дураки его не видят, а голубые его распрекрасно видять и если нужно Ганька всему миру докажет, что там ни одного дерева не тронули, а если что нибудь и срубили, то это только по просьбе самих ветеранов для того что бы им каши сварить

  7. Нахера даунам парк? В Молдове таких ветеранов ваще поздравили лозунгами приветами, написанными на мусоросорниках. Тонкий намек.

  8. Да, у меня фобия. Если в Донецк придут негры и буду насильно учить моих детей негритянскому у меня будет негрофобия… Ведите себя культурно. не навязывайте свой птичий язык и всё у вас будет хорошо!

  9. Пятёрочка, любезный, пятёрочка! Кратко и ёмко! Поддерживаю! Мы же им ничего не насаждаем. Возомнили себя, скины дети, единственными гражданами этой страны. Ну, ничего… Нам к временному господству западных оккупантов не привыкать.

  10. Для Олега! Вы,Батенька, извращенец. Это же надо так вывернуть. Как только с чем-то несогласен, так сразу враг народа. Прямо наследники грузина Сталина. С какой стати вы решили, что я ненавижу украинский язык? И к кому из не любящих украинцев вы меня причислили, определяя во множественном числе? Кстати, комментарий в адрес Бойко адресован как раз таким, как Вы.

  11. слава донбассу-навеки слава.Нам нравится территория, только не нравится ДАУНЫ, которые там проживают, их просто надо выселить в сибирь -матушку, на свою историческую родину-уродину

  12. автор видимо совсем не понимает, что пишет. как в поговорке: слышал звон, да не знает где он.Вы хоть сами были в этом парке? Это вообще тяжело назвать парком, это посадка возле набережной, пожизни вся в мусоре и наркоманах. И причём тут Янукович, это подготовка к евро-2012, после строительства гостиницы, там на правом берегу речки Кальмиуса наконец то благоустроят территорию набережной, как и на левом берегу.

  13. Если бы вместо забора, поставили мусорники и лавочки, то был бы прекрасный сквер возле дворца детского творчества. Сначала отобрали у детей спортивные сооружения под здание, которое уже 10 лет стоит недостроенным, теперь лучшую часть берез в сквере срубили и выкорчевали пни. Согласно проекту, который висит на заборе вся территория сквера до балки возле мед.университета будет задействована в гостиничном комплексе, паркинге и подсобных помещениях, а по проекту второй очереди будет под видом реконструкции отобран у детей Дворец детского твочества, где будет размещены развлечения для взрослых. Это было сказано в прошлом году на встрече с инвестором. Не надо лукавить, господин ”прохожий”!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ