Человек не терпит насилия!

Кто освободит моряков?

Президент Украины Виктор Ющенко дал поручения Совету национальной безопасности и обороны, а также МИД по принятию дополнительных мер для освобождения украинских граждан, захваченных пиратами на судах «Ариана» и «Марафон». Как сообщили в пресс-службе главы государства, об этом в понедельник, 15 июня, на брифинге сообщила пресс-секретарь Президента Ирина Ванникова. «В связи с напряженностью, остающейся в решении проблемы освобождения украинских граждан, захваченных пиратами на судах «Ариана» и «Марафон», прошу безотлагательно принять дополнительные меры, особенно в части усиления международного взаимодействия, для освобождения экипажей судов», — говорится в поручении Ющенко.
Президент обязал МИД на постоянной основе информировать семьи моряков о действиях по защите прав и интересов граждан Украины, прежде всего их безопасности. О предпринимаемых мерах и развитии ситуации секретарь СНБОУ и министр иностранных дел должны докладывать главе государства лично.
Напомним, пираты угрожают расстрелять всех моряков судна «Ариана», которое уже полтора месяца находится у них в плену в Индийском океане. Экипаж судна просит срочно помочь и заплатить разбойникам выкуп.

Напомним, что 5 мая Ющенко уже отдавал приказ освободить моряков «Арианы». Можно, наверное, отдать еще десять или сто таких приказов, но, увы, исполнять их по большому счету некому.
Глава МИД, Огрызко уволен по причине агрессивного и прогрессирующего идиотизма, угрожающего национальной безопасности Украины. Новый министр не назначен. Глава Министерства обороны Ехануров уволен по причине прогрессирующего коррупционного аппетита, угрожающего национальной безопасности Украины.Новый министр не назначен. Соответственно и руководство ГУР МО сидит на чемоданах и жжет документы.
Кто там еще из потенциальных «спасителей» украинских моряков? Руководитель «Альфы» СБУ генерал Чалый уволен с должности, но уходить не хочет и заставляет подчиненных писать письма в свою защиту. Остается лишь СВРУ, у которой нет своих спецподразделений. В целом, согласитесь, картинка весьма показательная. Боеготовности страны хватит разве что на проведение парада. Ключевыми интеллектуальными и силовыми ведомствами страны руководили откровенные проходимцы, а сейчас… руководят их замы. Возможно и толковые, но не обладающие полнотой власти.О том, что происходит сейчас, например, в ГУР МО, мы расскажем позже, а пока вернемся к морякам. Шансов на то, что их выкупят, как экипаж «Фаины» — катастрофически мало. Проблема в том, что несколько миллионов долларов, которые выделил Виктор Пинчук на спасение экипажа «Фаины» были банально украдены Виктором Балогой. И на освобождение моряков были потрачены совсем другие деньги, вырученные от продажи одесского конфиската. Пинчук в курсе этой аферы и вряд ли захочет отдавать деньги на другую аферу. В конце концов ведь закрадываются подозрения, что пираты захватывают наших моряков по наводке украинских высокопоставленных аферистов, которые таким образом «разводят олигархов на бабки». Такой себе аналог «Больницы – 3000» — «Пираты – 3000».
Напомним также заявление Геннадия Москаля по этому поводу: « Дивлячись по телебаченню зустріч визволених  з полону моряків, що перебували на  судні „Фаїна”, я вщипнув себе, коли почув слова Президента України В.А.Ющенка, що українська влада при визволенні судна „Фаїна” стикнулася з міжнародною мафією. Президент був правий, тільки дану мафію розвели в Україні, структури, близькі до Президента України. На моє депутатське звернення до Генерального директора „Укспецекспорт” С.В.Бондарчука останній  повідомив, що власником судна „Фаїна”, захопленого морськими піратами, згідно з морським коносаментом, є фірма „WATERLUX AG”.

      Згідно інформації Інтерпола „Тх Фаїна” (ро-ро, дедвейт 9019 тон, прапор Беліз) належить компанії „Waterlux AG”, Панама.

      Згідно інформації, яку надало мені Міністерство транспорту і зв’язку України власником судна „Фаїна”, яке перебувало у полоні сомалійських піратів, є компанія „Waterlux” № 5362033, що співпадає з інформацією з сайту ІМО (Міжнародна морська організація) „equasis”.

      Судно перебувало під управлінням компанії „TOMEX TEAM Inc”, номер компанії № 5325854, адреса: 65012 Одеса, Мукачівський пров. 6/5 тел.:+380482358000.

      Згідно інформації Інтерполу фірма „Waterlux”, яка власником судна „Фаїна” (Панама) має установчий фонд в сумі 10 тис. дол. США. засновником фірми є громадянин Панами, серед них громадянин Альперін Вадим  відсутній, і як він став „героєм” і об’явив себе власником судна „Фаїна” після дачі викупу, так і не відомо.

      Судно    перебувало    під   управлінням    компанії  «Томех Теаm Іnс» (Британські Віргінські острови). Статутний фонд 20 тис.дол.США. На   території   України   було    створено   два   дочірніх   підприємства «Томекс ЮК» Компанії “Томекс Тім Лтд” та “Томекс” Компанії “Томекс Тім Інк”

 

Дочірне підприємство «Томекс ЮК» — 32933300

 

адреса: м. Одеса, вул. Коблівська 28, кв. 11;

дата реєстрації: 06.05.2004 року;

статутний фонд: 5,3 тис. гривень;

стан підприємства: — ліквідовано;

колишній засновник:

      —    «Томех Теат Лтд» (Британські Віргінські острови);

колишній директор/бухгалтер — Кондратенко Микола Юрійович.

 

Дочірне підприємство «Томекс» — 35117753

адреса: м. Одеса, пров. Мукачівський 6, кв. 19;

дата реєстрації: 17.05.2007 року;

статутний фонд: 5,1 тис. гривень;

засновник:

      —    «Томех Теат Іпс» (Британські Віргінські острови);

директор/бухгалтер — Копицина Олена Олександрівна;

колишній директор/бухгалтер — Кондратенко Микола Юрійович;

валовий доход за 1 півріччя 2008 року — 97,8 тис. гривень.

 

      Тобто „Укрспецекспорт” та „Укрінмаш” заздалегідь знали, що укладали договір з власником судна „Фаїна”, якому фінансово не було чим відповідати за вантаж.

      До речі, Вадима Альперіна немає серед власників і даних компанії. Як можна державному підприємству, яке хотіло перевести військову техніку, заключити угоду з фірмою, у якої  статутний фонд становить 5,1 тис. грн.

 

      За  наявною  інформацією  комерційне  управління   судном  «Фаїна» здійснює «Каалбай Шиппінг Україна».

    

      «Каалбай Шиппінг Україна» — 32696192

 

адреса: м. Одеса, вул. Буніна 10;

дата реєстрації: — 01.10.2003 року;

статутний фонд: 20,0 тис. гривень;

засновники:

 

      — Айзенштат — Шимченко Зорина Лазарівна;

      — Коган Борис Семенович;

      — Колісниченко Борис Матвійович;

      — Попова Ірина Лазарівна;

      —  ТОВ ,ДІІКО” (ЄДРПОУ 13873787,

    

директор — Лапін Сергій Анатолійович;

бухгалтер — Сичук Юлія Леонідівна;

 

      Альперін Вадим також відсутній серед засновників  „КААЛБАЙ ШИППІНГ УКРАЇНА”.

 

      Фрахтувальник судна компанія Carvel Shipping Ltd., Кіпр.

      Судно застраховано для перевезення вантажу, військової техніки з порту Октябрьский, Україна у порт Момбаса, Кенія.

      Вантажовідправник ДП Укрінмаш, Київ, Україна. Засновник компанії вантажовідправника ДП Укрспецекспорт, Київ, Україна. Вантажоотримувач – Міністерство  оборони Кенії. Серед засновників фрахтувальників Альперти Вадим також відсутній.

    

      Згідно договору відфрахтування компанія «Сагуеl Shipping ltd» (Кіпр) номінована компанією «Асе Shiping Ltd» (острів Мен). Статутний фонд 15 тис. дол. США.

 

«Асе Shiping Ltd»

 

адреса — Rаmsеу, Кіssаk Соurt, Isle оf Маn, 29 Р;

власники компанії: — Юрій Тупчій та Ігор Колесов;

представник компанії — Юрій Тупчій;

дата народження: — 05.04.1964 р.н.;

адреса проживання: м. Одеса;

 громадянство: — українець;

 

      Брокером при відфрахтуванні судна виступила компанія «Фенікс Транс Сервіс», яка також являється експедитором із перевезення вантажу до Кенії.

 

«Фенікс Транс Сервіс» — 22469909

адреса: м. Одеса, вул. Ніжинська 46, кв. 4;

дата реєстрації: — 19.02.2001 року;

статутний фонд: 100,0 тис. гривень;

засновник:

директор — Тупчій Юрій Петрович;

бухгалтер — Рись Олена Варлампіївна.

        Засновниками фірм, відфрахтувальника, брокера, експедитора, є одні й ті самі особи.

    

      Ні Укрспецекспорт, ні Укрінмаш не виступили в якості фрахтувальника судна, що логічно і випливало з системи взаємовідносин між продавцем та покупцем під час купівлі вантажу на умовах СІФ.

      Для пошуку судна був призначений брокер Фенікс Транс Сервіс, що в принципі, нормальній практиці. Однак, у даному випадку на брокера були покладені обов’язки шукати не лише перевізника, але й фрахтувальника, що зовсім необачно і не прийнято під час морських перевезень.

      Згідно договору фрахтування, укладеного між співвласником і фрахтувальником, оплата фрахту була проведена фрахтувальником. Однак, фрахтувальник не являвся, ані вантажовідправником, ані стороною договору купівлі-продажу озброєння.

      Привертає увагу, що на брокера «Фенікс Транс Сервіс» були покладені обов’язки знайти не тільки перевізника, а ще й фрахтувальника, що не відповідає звичайній практиці.

      Коли брокер, фрахтувальник, відфрахтувальник, експедитор  одні й ті самі особи –  це є нічим іншим як відмиванням коштів, які проводив „Укрспецекспорт”. Таких суден, як „Фаїна”,  відпливало з  порту „Октябрський” біля 40 в рік.

      Згідно відповіді „Укрспецекспорт” страхування вантажу військового призначення, що знаходиться на судні „Фаїна”, здійснювалося Закритим акціонерним товариством „Страхова компанія „Страхові гарантії України” та Страховим акціонерним товариством „ОСТРА” на підставі відповідних договорів з ДП ДГЗІФ „Укрінмаш”.

      Але сума страховки не відома і не розголошувалася.

      Крім того, невідомо чи було застраховане саме судно „Фаїна” і члени екіпажу.

      Якщо б страхування велося прозоро, то страхова сума вантажу, судна і членів екіпажу вистачило б на викуп судна перші ж дні полону, але за весь час знаходження у полоні, страхові компанії так і не дали про себе знати.

      Але „Укрспецекспорт” та ДП „Укрінмаш” були замічені (крім правоохоронних органів) у співпраці з офшорними компаніями, з якими згідно наказу Мінекономіки України та  з питань євроінтеграції №50/307 від 3.09.2003 року заборонено мати справу, однак ДК «Укрспецекспорт» 03.09.2007 перерахувала Компанії “Lyra Еnterprises S.A.” (Греція) кошти у сумі 0,4 млн. дол. США, (приблизно 1,8 млн. грн.), в якості оплати по контракту;

      ДП «Укрінмаш» 14.07.2008 перерахувало Компанії « Lyra Еnterprises S.A.» (Греція) грошові кошти у сумі 1,1 млн. дол. США, (приблизно 5,4 млн. грн.), в якості оплати по контракту.

      Відомо, що ЗАТ «Велта»   (страхова компанія) в 2008 році, уклала два договори добровільного страхування вантажів з ДК «Укрспецекспорт»    на загальну суму 8,2 млн. дол. США (приблизно 41,0 млн. гривень), які пере направлено згаданій компанії. Привертає вагу,  що Компанія „Lyra Еnterprises S.A.”  (Греція)  в зазначених договорах виступає експедитором по перевезенню вантажу військового призначення, при тому, що вона в списку Мінекономіки, який заборонив співпрацю з даною офшорною компанією.

      Також, привертає увагу, що компанія „Lyra Еnterprises S.A.” і компанія „Waterlux”, розміщаються в Панамі в одному будинку.

      За даними Інтерполу встановлено, що компанія „Lyra Еnterprises S.A.” розташована в Греції та є філією панамської компанії з аналогічною назвою, яка діє в країні з 14.10.1997. Грецькі колеги не володіють інформацією про напрямки діяльності материнської компанії. За наявними даними вказана компанія, а лише надає консультаційні послуги. Представником компанії є Новак Олексій Юрійович, власник паспорту АМ268735, який проживає в м. Афіни, за адресою: вул. Ч. Незер, район Глигада (6, CH. NEZER STR. IN GLYGADA AREA, ATHENS). Вказана особа значиться як секретар та директор, його дружина Новак Олена, як бухгалтер.

      Перевіркою в Україні встановлено, що Новак Олексій є співвласником компанії „Аерочартер”, а Новак Олена працівник компанії „Аерочартер”, коли я звернувся із запитом  надати офіційну інформацію до  компанії „Аерочартер”, там стався справжній переполох. Наводжу відповідь, надану мені компанією „Аерочартер”:

    

      „Товариство з обмеженою відповідальністю «Авіакомпанія «Аеро-Чартер» розглянуло Ваше депутатське звернення № 327/А-327 від 22 жовтня 2008 року, і повідомляє наступне:

      Законом України «Про статус народного депутата України» передбачено право народного депутата на депутатське звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, об’єднань громадян з питань, пов’язаних з депутатською діяльністю.

      В свою чергу, депутатське звернення — викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об’єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз’яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.

      Стаття 86 Конституції України не обмежує народного депутата України колом питань, вирішення яких він ініціює у своїй вимозі чи пропозиції. Проте існують певні обмеження передбачені в інших статтях Конституції України та інших нормативних актах чинного законодавства України. Так, відповідно до ст. 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте життя. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Відповідно до ст. 23 Закону України «Про інформацію», забороняється збирання відомостей про особу без її попередньої згоди, а відповідно до ст. 31 того ж закону, громадяни мають право знати у період збирання інформації, які відомості про них і з якою метою збираються, як, ким і з якою метою вони використовуються.

      Чинне законодавство України приписує розглянути запит/звернення і повідомити народного депутата України про результати розгляду, але не зобов’язує задовольняти його вимоги. При цьому керівник, який розглядає запит, не повинен задовольняти вимоги народного депутата України, якщо вважає, що вони не відповідають Конституції і законам України. Народні депутати України не можуть звертатися із запитами, які суперечать закону. Це прямо випливає з частини другої статті 19 Конституції України, яка передбачає, що «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

      Враховуючи викладене, вимушені відмовити у наданні запитуваної інформації, оскільки звернення не містить пропозицій здійснити дії, дати офіційне роз’яснення чи викласти позицію нашого підприємства з питань, віднесених до компетенції народного депутата, а також не містить жодних пояснень з приводу того, з якою метою збирається інформація, яким чином, ким і з якою метою вона буде використана”.

    

      У той же час, комерційні чартерні рейси Глава Секретаріату Президенту України В.Балоги, які перевозила компанія „Аерочартер” оплачувала компанія „Lyra Еnterprises S.A.”, тобто самі перевозили і самі оплачували.

 

18.02.2009 г.

День національної ганьби (2)

Оскільки, власник судна „Фаїна” і компанії „Waterlux”, і компанії „Lyra Еnterprises S.A.” зареєстровані в Панамі в одному будинку, не являються це однією й тією ж компанією, і чи не стоять за ними  одні й і ті самі особи? Згідно Закону України „Про Службу безпеки України” на неї покладені захист науково-технічного і обороненого потенціалу України від посягань з боку окремих організованих груп чи осіб.

      Згідно статті 6 Закону України „Про контррозвідувальну діяльність” контррозвідувальною        діяльністю здійснюється забезпечення     оборонно-промислового і транспортного комплексу та  їх  об’єктів.

      Невже цілими підрозділами контррозвідки, що обслуговують оборонно-промисловий комплекс, „Укрспецекспорт” та „Укрінмаш”, та продаж зброї, техніки військового та подвійного призначення не було видно непрозорі схеми торгівлі зброєю в Україні.

      Чому в поле зору спецслужб не попадали одні й ті самі офшорні компанії, які співпрацюють з „Укрспецекспорт” та „Укрінмаш” з уставним фондом 5 тис. доларів або 10 тис. гривень. Виникає питання по якій причині не використовувалися українські судна, та українські компанії.

      В Кенію везлося не вугілля, а танки, установки „Град”, гранатомети, зенітно-ракетні комплекси і т.д.

    

      Присутність компанії „Carvel Shipping Ltd” у цій угоді не могло бути продиктовано міркуванням забезпечення секретності перевезення, так як всі коносаменти вказують на компанію „Укрінмаш”, як вантажовідправника і не можуть бути документами обмеженого доступу.

      Умови договору-доручення на експедирування вантажу і від фрахтування судна очевидно існуючого між компаніями „Укрінмаш” і „Фенікс Транс Сервіс” невідомі.

      Умови оплати компанією вантажовідправником „Укрінмаш” фрахту на користь „Carvel Shipping Ltd” і послуг на експедирування вантажу на користь „Фенікс Транс Сервіс” також невідомі.

      Причини, за якими компанія „Carvel Shipping Ltd” номінована компанією Ace Shipping, невідомі, також, як невідомі й взаємовідносини Ace Shipping з іншими учасниками угоди.

      У розглядуваній угоді між компанією „Укрінмаш” та експедитором-брокером „Фенікс Транс Сервіс” під час від фрахтування  судна була використана проміжна офшорна компанія „Carvel Shipping Ltd”, яка не несе будь-якого функціонального навантаження, а лише займає місце в розрахунках між вантажовідправником та перевізником.

      Присутність компанії „Carvel Shipping Ltd” в цій угоді продиктовано виключно фінансовими непрозорими махінаціями.

 

      Вибачте, пане Президенте, але мафія сидить не в Сомалі, а в Україні. Дати хабара сомалійським піратам не є героїзмом, як це сьогодні преподноситься в Україні. День визволення українських моряків з полону, з огляду передумов, які привели до даних наслідків, є для України  днем національної ганьби.

    

    

Геннадій Москаль

народний депутат України

член депутатської групи

„Народна Самооборона”.

Так что шансов на то, что украинские власти смогут освободить наших моряков – на самом деле очень мало.

P.S.О бардаке, царящем в ГУР МО можно прочитать на этой ветке нашего форума: http://ord-ua.com/2009/02/20/navchannya-gvozdya/

Станислав Речинский, «ОРД»

 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Москаля цитировать все равно, что бабку Параску. Только вот у нее денег нет. Правда, Стас?

  2. понимаете ли станислав,не из гордости (ибо гордость-сильнееший грех),а “за други своя” смею сказать о том что и без чалого и других руководителей выше и ниже рангом есть люди в ЦСО “А” СБУ,и команды способные организовать и провести силовые акции по освобождению наших моряков — без потерь. а нужно –- только желание руководства страны. и спецназ не подведет !

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ