Человек не терпит насилия!

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

      Депутати від фракції БЮТ у Верховній Раді України зареєстрували проект Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо збереження системи медичного та санаторно-курортного забезпечення військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, членів їх сімей, осіб, звільнених з військової служби в запас або у відставку, а також інших категорій осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»)

      З ініціативи першого заступника голови фракції «Блоку Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України народного депутата України Кожемякіна А.А. та народного депутата України Прокопчука Ю.В. (фракція БЮТ) підготовлено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Законопроект зареєстрований у Верховній Раді України 24 лютого 2009 року (реєстраційний номер № 4111).

      Внесення цього законопроекту обумовлено необхідністю запобігання спробам перепідпорядкування та перепрофілювання військово-медичних закладів охорони здоров’я, санаторно-курортного лікування та відпочинку Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів. Такі реорганізації, в тому числі внутрішньовідомчі, можуть призвести до руйнування системи медичного та санаторно-курортного забезпечення військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, членів їх сімей, осіб, звільнених з військової служби в запас або у відставку, а також інших категорій осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

      Потреба у збереженні підпорядкування згаданих закладів пояснюється тим, що вони є невід’ємною частиною механізмів функціонування вказаних міністерств і відомств, виконуючи специфічні, з відомчими особливостями, завдання, в тому числі:

      > проведення військово-лікарської експертизи з психолого-психіатричним обстеженням при прийомі кандидатів на службу та направленні на навчання до відповідних закладів освіти, переміщенні по службі, звільненні військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, наданні їм відпусток через хворобу, установленні зв’язку захворювань (поранень) цих осіб з проходженням служби, виконанням службових обов’язків тощо;

      > медичне забезпечення або супроводження військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, як у разі захворювань чи реабілітації, так і безпосередньо при виконанні ними оперативно-службових завдань;

      > контроль за фізичним та психологічним станом здоров’я працівників з відповідною корекцією, який проводиться у відомчих поліклініках, лікарнях, центрах психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору тощо;

      > медичне і санаторно-курортне забезпечення пенсіонерів Міністерства оборони України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Переважна більшість пенсіонерів, прикріплених на медичне обслуговування до відомчих закладів охорони здоров’я, мають пільги, встановлені чинним законодавством України, зокрема, право на медичне обслуговування в тому лікувальному закладі, де вони обслуговувалися до виходу на пенсію.

      Крім того, відповідно до чинного законодавства, у закладах охорони здоров’я МВС України обслуговуються працівники та пенсіонери деяких інших державних структур, а саме: прокуратури, суду, Державної служби охорони, Держспецзв’язку, Державної податкової адміністрації.

      Питання щодо надання особовому складу Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також членам їх сімей безоплатного медичного забезпечення у відомчих медичних закладах передбачено законами України «Про правові засади цивільного захисту», «Про Державну прикордонну службу України», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та інших.  

      Метою прийняття даного закону є збереження системи соціального захисту військовослужбовців Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також членів їх сімей в частині лікувально-профілактичного забезпечення.

      Законопроектом пропонується доповнити статтю 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (2011-12) (Відомості Верховної Ради, 1992, № 15, ст.190 ) пунктом сім такого змісту:

      «Зміна підпорядкування військово-медичних закладів охорони здоров’я, санаторно-курортного лікування та відпочинку військово-медичних підрозділів Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів не допускається».

      Основними нормативно-правовими актами, що регулюють відносини в даній сфері, є Закони України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про міліцію», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

        Законопроект не потребує внесення змін до інших законів.

      Прийняття закону не потребує додаткових витрат із державного бюджету України.   

        Прийняття цього Закону сприятиме збереженню системи соціального захисту військовослужбовців Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також членів їх сімей в частині лікувально-профілактичного забезпечення.

“ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ