Человек не терпит насилия!

Іван Вакарчук, юрист-самородок — 2

 

 

До речі, а чого це Вакарчук вз’ївся на оту суддю? Виявляється, загострене почуття справедливості тут ні до чого. Як сказано в тому ж повідомленні УНІАН,

 

«25 листопада 2008 року Одеський окружний адміністративний суд під головуванням Я.БОЛОТІНОЇ задовольнив клопотання за позовом 11-класника Олега НІЧКИ і на час розгляду справи припинив реєстрацію осіб, які мають намір брати участь в зовнішньому незалежному тестуванні при вступі до вищих навчальних закладів України в 2009 році, що стартувало 1 грудня 2008 року та триватиме до 3 березня цього року.

 

Школяр О.НІЧКА у позові називав неправомірною необхідність завчасно визначитися щодо предметів, з яких він проходитиме тестування, а також скаржився на відсутність правознавства у списку предметів, з яких відбуватиметься зовнішнє оцінювання у 2009 році.

 

13 січня 2009 р. Одеський окружний адмінсуд скасував свою попередню ухвалу, яка призупиняла реєстрацію учасників зовнішнього незалежного оцінювання 2009 року. Також було задоволено клопотання Міносвіти про перенесення розгляду справи до Київського окружного адміністративного суду відповідно до місцезнаходження відповідачів.»

 

Ах ти ж, Господи, а ми й справді думали, що міністр Вакарчук зненацька вирішив проявити себе на теренах правозахисту. А воно виявилося все значно простішим, буденнішим і прозаїчнішим. Ну, що тут сказати: не всіх дурних війна забрала.

Теоретичний практикум

Звісно, нема нічого поганого в тому, що Вакарчук-старший на старості років став цікавитися галуззю знань, про яку раніше й не чув. І міністру забава, і людям весело. Та й урешті-решт, чим Вакарчук гірший від «професора Колумбійського університету» Зварича?

Також не виключається, що хоча б тепер Іван Олександрович, нарешті, довідається про існування таких юридичних термінів, як «хабарництво», «розкрадання бюджетних коштів» і «службова недбалість, що потягнула тяжкі наслідки». Про відповідні статті Кримінального кодексу узнає – і в частині диспозиції, і щодо санкції. Та ще й  заступникові своєму, Петру Мусійовичу Куликову, якій у Міносвіти фінансами відає, розповість. Бо інакше може так статися, що пану Куликову ті статті будуть інші люди й у іншому місці розтлумачувати. Під розписку.

Тож з метою підвищити рівень юридичних знань пана міністра, пропонуємо йому розв’язати наступну задачку. Треба ознайомитися з поданим нижче депутатським зверненням і назвати, по яких статтях кримінального закону й кому саме треба пред’являти обвинувачення за описаним епізодом.

Голові Головного контрольно-ревізійного управління України

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

 

Щодо нецільового використання

Міністерством освіти і науки України

коштів, призначених для фінансування

Єнакіївського державного авіаційно-

технічного спортивного клубу

 

Відповідно до ст.ст. 16, 17 Закону України «Про статус народного депутата України» прошу терміново провести перевірку використання Міністерством освіти і науки України бюджетних коштів, виділених на доручення Кабінету Міністрів України для підтримки Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу (Донецька обл.). За наявною інформацією, на рахунок клубу в 2008 році так і не надійшло жодної копійки з додатково виділених 168 тис. грн., що ставить під загрозу життя й здоров’я дітей, які проходять в цьому закладі позашкільне навчання з авіаційних видів спорту.

 

Єнакіївський державний авіаційно-технічний спортивний клуб є унікальним закладом у системі Міносвіти, оскільки на сьогодні він залишився єдиною організацією в Україні, яка залучає молодь до авіаційних видів спорту. У складі клубу – майстри спорту, у тому числі член основного складу збірної команди України з парашутного спорту. Майже весь резервний склад збірної команди України укомплектований вихованцями Єнакіївського ДАТСК, які проходять спортивну підготовку на базі цього закладу.

 

Але, як виявилося, за весь час існування клубу Міністерство освіти і науки України не виділило жодної копійки для придбання парашутної техніки хоча б для членів клубу з числа основного й резервного складу збірної команди України. Внаслідок цього вихованці клубу змушені користуватися повністю зношеними парашутними системами, ремонтуючи власним коштом і власними зусиллями їх окремі елементи.  Закономірним наслідком цього стало те, що під час проведення 30-го Чемпіонату світу з класичного парашутизму, що проходив з 26 липня по 2 серпня 2008 року в м.Лученець (Словаччина), трапилася ганебна для нашої держави подія — при виконанні стрибка в члена збірної команди України, майстра спорту з Єнакіївського державного авіаційно-технічного клубу, Валерія Азанова в повітрі від старості та повної зношеності розсипався основний парашут.

 

Через місяць, при проведенні 1-го чемпіонату України серед юніорів у вересні 2008 року, також мала місце передумова парашутної пригоди: під час виконання стрибка в спортсмена Єнакіївського ДАТСК Олександра Януша (резерв збірної команди України) через зношеність парашутної системи трапився обрив строп основного парашута.

 

З метою термінового виправлення того стану, до якого Міністерство освіти і науки України довело Єнакіївський ДАТСК, Кабінет Міністрів України дав Міносвіти й Мінфіну доручення про виділення додаткових коштів. Як повідомив 21.11.2008 мені перший віце-прем’єр-міністр України О.В.Турчинов, на виконання доручення Кабінету Міністрів України, Міністерство освіти і науки України, як головний розпорядник бюджетних коштів, внесло пропозиції Мінфіну щодо перерозподілу бюджетних асигнувань до кінця 2008 року, в яких частково враховано видатки для  покращення фінансового стану клубу.

 

Цей перерозподіл було спричинено тим,  що в 2008 році по Міністерству освіти й науки України виник залишок бюджетних асигнувань стипендіального фонду, а також зекономлено кошти по КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату». У зв’язку з цим Міністерство освіти й науки України на виконання доручення Кабінету Міністрів направило до Міністерства фінансів України лист від 04.11.2008 №2/12-4742 з проханням внести зміни до розпису асигнувань загального фонду Державного бюджету України на 2008 рік за КПК 2201120 «Надання позашкільної освіти державними позашкільними навчальними закладами». Запропоновані зміни передбачали, зокрема, додатково профінансувати Єнакіївський ДАТСК у сумі 93 тис. грн.  – на придбання паливно-мастильних матеріалів (КЕКВ 1135) і в сумі 75 тис. грн. – на придбання двох сучасних парашутних систем (КЕКВ 2110) для В.Азанова й О.Януша.

 

16.12.2008 заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань бюджету О.В.Ляшко повідомив мені, що ситуація з фінансуванням Єнакіївського ДАТСК перебуває на його особистому контролі, наразі погоджено зміни до розпису асигнувань, затверджено новий бюджетний паспорт й усі документи передано до Міністерства освіти і науки України та Державного казначейства України.

 

Виходячи з цього й на підставі зміненого річного кошторису Єнакіївський ДАТСК терміново придбав з відстроченням оплати дві сучасні парашутні системи та паливо-мастильні матеріали, необхідні для проведення навчально-тренувальних зборів резервного складу збірної команди України. Але жодної копійки на рахунок Єнакіївського ДАТСК від Міністерства освіти і науки України так і не надійшло, оскільки кошти, що мали цільове призначення, Міносвіти України, всупереч дорученню Кабінету Міністрів, витратило на інші потреби.

 

У зв’язку з цим Єнакіївський ДАТСК опинився на межі банкрутства, оскільки дві парашутні системи й паливно-мастильні матеріали були клубом терміново придбані з відстроченням оплати й оприбутковані. Наразі ошукані постачальники порушують питання про оголошення банкрутом Єнакіївського ДАТСК, оскільки ніякого ліквідного майна, на яке можна було б навернути стягнення, клуб не має.

 

Окрім того, у зв’язку з ігноруванням Міністерством освіти і науки України доручення Кабінету Міністрів і звернень народних депутатів України стосовно негайного забезпечення належних умов для здійснення парашутних стрибків у єдиному державному закладі такого профілю, існує велика ймовірність травматизму й навіть загибелі молодих спортсменів впродовж найближчого часу.

 

Виходячи з наведеного прошу терміново провести перевірку використання Міністерством освіти і науки України бюджетних коштів за КЕКВ 1135 і КЕКВ 2110, виділених на доручення Кабінету Міністрів України для підтримки Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу.

 

Також повідомляю, що будь-яка інформація з цього приводу від мене Міністерством освіти і науки України приховується, відповідей по суті моїх звернень не надається, від спілкування в телефонному режимі директор департаменту економіки та фінансування Міносвіти України П.М.Куліков ухиляється.

 

Народний депутат України,                                              

голова підкомітету

Комітету Верховної Ради України

з питань науки і освіти                                                                    О.С.ДОНІЙ

Правильна відповідь буде така: кримінальна справа має порушуватися проти І.О.Вакарчука та П.М. Куликова за ознаками ст. 367 ч.2 КК України (службова недбалість, що потягнула тяжкі наслідки) і ст. 351 ч.1 КК України (невиконання службовою особою законних вимог народного депутата України). Якщо в ході досудового слідства буде встановлений корисливий або інший інтерес цих високих достойників (наприклад, якщо підтвердяться чутки про те, що Вакарчук з Куликовим систематично вимагають «відкати» від керівників підлеглих установ), то обвинувачення має пред’являтися за відповідними статтями Кримінального кодексу України.

Ну а найближчим часом ми порадуємо юриста-самородка ще кількома задачками – і про коштовні «подяки» за акредитацію вузів. І про хабар, на якому 20 січня 2009 був упійманий підлеглий Вакарчукові заступник директора Державного музею авіації Чуба Віктор Йосипович (шкода лишень, що міністр Вакарчук не розсилає через УНІАН повідомлення про те, за яку суму Чубу випустили наступного дня).  І, звісно, про походження знаменитих запонок міністра (золото з діамантами).

Тож, вчіться, Іване Олександровичу, читайте «ОРД» та розв’язуйте задачки – доки на свободі.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ