Человек не терпит насилия!

Проти Наливайченка на Волині повстало районне управління СБУ

52959Головний герой скандального відео, оприлюдненого на колегії Служби безпеки України, – начальник Любомльського міжрайонного управління СБУ Юрій Кушнерук стверджує: фільм є «масованою дезінформацією співробітників внутрішньої безпеки».

3 липня на кількох інтернет-виданнях Західної України з’явилася інформація з посиланням на анонімне джерело, що розширена колегія Управління Служби безпеки України під головуванням керівника цієї структури Валентина Наливайченка розпочалася з перегляду компрометуючого фільму про любомльських есбеушників. На відео нібито було зафіксовано, як начальник Любомльського міжрайонного управління СБУ роздає своїм підлеглим так званий «одноденний заробіток» від «несення служби» на Ягодинській митниці. При цьому примовляє, відкладаючи дедалі крупніші суми в «американських рублях»: «Це — вам, це — папам в область, а це — паханам у Києві»…


У зв’язку із цим інцидентом 8 липня на Волинь прибула спеціальна комісія з Києва для здійснення комплексної перевірки діяльності УСБУ в області. У її складі – близько двох десятків чоловік. В області вважають, що вже у найближчому майбутньому на Волині слід очікувати кардинальних змін у керівництві УСБУ та його окремих структурних підрозділів.


Власкор ЗІКу спробував дізнатися подробиці цього скандалу в людини, яка є його безпосереднім учасником. Начальник Любомльського МРВ СБУ Юрій Пилипович Кушнерук розповів, що спрямував до Генпрокуратури заяву із проханням дати оцінку діям т.в.о. голови СБУ Наливайченка, а також виявив бажання звернутися до краян із відкритим листом. У ньому – його погляд на події у Києві та Волині. Ми пропонуємо його вашій увазі дослівно.


«Шановні громадяни, мешканці Волинської області


Крок, на який я вирішив піти, не рядовий. Це не спроба знайти захист або підтримку у Ваших очах. Це спроба показати реальність нашого життя.


Я змушений виступити у засобах масової інформації як працівник спецслужби у зв’язку з великою кількістю негативної інформації, що останнім часом з’явилася в мережі Інтернет щодо нібито моїх протиправних дій як керівника окремого підрозділу та протиправних дій моїх працівників.


На посаді начальника Любомльського МРВ УСБУ у Волинській області я перебуваю близько року. Моє призначення на посаду відбулося після приходу на Волинь нового начальника Управління – генерал-майора Василини Мирослава Михайловича, людини з високими моральними якостями, величезним досвідом та принциповістю в ході організації роботи Управління (про результативну діяльність Мирослава Михайловича неодноразово згадувалось у пресі).


Приступивши до виконання службових обов’язків, я виявив, що процеси, які склалися на україно-польському кордоні (на МП «Ягодин»), наносять державним інтересам тяжких наслідків. Робота з протидії контрабанді та боротьбі з корупцією була зведена нанівець. Колектив відділу не міг забезпечити виконання покладених на СБУ обов’язків. У зв’язку з цим я прийняв рішення про кадрові переміщення у відділі з метою створення професійно підготовленого колективу з досвідом роботи, який зможе адекватно боротися із злочинністю. Керівництвом Управління також було проведено певні кадрові переміщення в керівному складі.


Новостворена команда активно приступила до боротьби із організованою злочинністю. В перші місяці, практично починаючи з «чистого листа», співробітниками відділу були реалізовані матеріали щодо діяльності протиправної схеми контрабандного переміщення на Україну вантажів квіткової продукції. У серпні минулого 2007 року співробітниками Любомльського міжрайвідділу Служби безпеки було задокументовано факт контрабандного ввезення трьома вантажними автомобілями квітів. За вказаним фактом було порушено кримінальну справу.


В ході документування зазначеної інформації стало відомо, що в Україні діють близько десяти міжрегіональних злочинних угрупувань із зв’язками з числа керівництва різних правоохоронних органів, в тому числі і СБУ. Було встановлено, що в Україну з усього світу незаконно ввозиться квіткова продукція, яка, у свою чергу, призводить до величезних сум недоплати у державний бюджет та підриває економіку держави. Практично усі протиправні схеми «кришувалися» керівництвом СБУ. Перекривши контрабанду квітів через МП «Ягодин», ми в подальшому виявили, що канали були перенаправлені на митниці Львівщини – МП «Краківець» та Західну регіональну митницю.


В результаті проведеної спільної спеціальної операції з Головним Управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ на території м. Львова було затримано вже чотири вантажних автомобілі, які здійснювали перевезення контрабандної квіткової продукції. По даному факту також була порушена кримінальна справа. У відділ неодноразово надходила інформація про те, що власники цього вантажу, бачачи неминучість відповідальності за вчинені діяння, звернулися прямо або опосередковано до керівництва Служби посприяти їм в уникненні відповідальності.


І така згода, за нашими даними, була досягнута. Згідно з отриманою інформацією, керівництво СБУ брало на себе зобов’язання закрити кримінальну справу, а співробітників Любомльського МРВ нейтралізувати, задіявши при цьому підрозділи внутрішньої безпеки.


Я навів лише один факт припинення контрабандної діяльності. Всього за рік мого перебування на посаді було порушено 12 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ст. 201 Кримінального Кодексу – «контрабанда», за матеріалами райвідділу прокуратурою Волинської області порушено 2 кримінальні справи відносно митників, складено 4 протоколи про корупцію стосовно співробітників митних органів. Вартість кожного вантажу, щодо якого порушувалась кримінальна справа, перевищувала 1 мільйон гривень. Таких результатів роботи за діяльність відділу в роки незалежності ще не фіксувалося. Фактично Управління СБУ звітувалося в Києві за результатами боротьби з контрабандою та корупцією в митних органах напрацюваннями Любомльського МРВ.


З метою перешкоджання ефективній роботі прикордонних підрозділів СБУ в боротьбі з контрабандою в березні 2008 року було прийнято сумнозвісний спільний наказ т.в.о. голови СБУ Наливайченка В.О. та голови Державної митної служби України Хорошковського В.І., згідно з яким співробітникам спецслужби заборонялося перебувати на території зон митного контролю пунктів пропуску через держкордон. Фактично, співробітники СБУ взагалі не допускалися на територію митних постів для вирішення оперативно-розшукових та контррозвідувальних завдань, а також проведення невідкладних слідчих дій.


Однак активна діяльність співробітників відділу призвела до нейтралізації багатьох контрабандних та корупційних схем, які «кришувалися» керівництвом СБУ. Для повернення фінансових потоків у «свій карман» та зняття мене з посади т.в.о. голови СБУ Наливайченко В.О. віддав вказівку начальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ завести на мене оперативно-розшукову справу. Така інформація невдовзі була мною отримана.


Виходячи з того, що співробітники внутрішньої безпеки діяли в інтересах організованих злочинних груп, що займаються контрабандною діяльністю, та виходячи з того, що наші службові приміщення і приватне житло могли бути обладнані спеціальною аудіо- та відеозаписуючою технікою, мною було дано вказівку співробітникам ніякої інформації, що стосується фактів проведення спеціальних заходів по документуванню злочинної діяльності наших об’єктів, у приміщенні відділу не обговорювати. Такі заходи мали на меті попередити витік відомостей через зацікавлених співробітників внутрішньої безпеки до осіб – контрабандистів.


З метою виявлення зацікавленості співробітників внутрішньої безпеки та їхнього розшифрування мною було прийнято рішення про проведення їх дезінформування шляхом доведення неправдивої інформації про різноманітні порушення. Можете собі уявити ситуацію, коли службові наради перетворюються у фарс, імітацію таких, а фактично проводяться за межами мого службового кабінету. Через деякий час від своїх колег з Управління я отримую достовірну інформацію про встановлення аудіо- та відеозаписуючих пристроїв у моєму кабінеті. За зняття інформації з мобільних телефонів моїх співробітників та мого особисто говорити взагалі не буду. Це в таких ситуаціях як само собою розуміється.


У такому режимі проводити оперативно-розшукові заходи можна тиждень, місяць. Далі це просто втомлює як оперативний склад, так і мене як керівника. Тому мною було прийняте рішення про масовану дезінформацію співробітників ВБ для того, щоб максимально швидко підштовхнути їх до активних заходів щодо документуванню нашої так званої «протиправної діяльності». Такі заходи давали можливість максимально швидко «скинути» з себе спостереження, з одного боку, і показати нездатність та неспроможність співробітників ВБ виконувати покладені на них завдання.


В зв’язку з цим мною свідомо, за попереднім узгодженням з оперативним складом підрозділу, проводилися маніпуляції з коштами, озвучувалась інформація, що могла свідчити про нашу нібито «корупцію». За задумом, у випадку реагування співробітників ВБ, вказана інформація аудіо- та відеоспостереження мала бути спростована у такому порядку, в якому це відбувається зараз, і таким чином раз та назавжди припинити спроби співробітників ВБ дискредитувати Любомльський МРВ УСБУ.


У даній ситуації мною не було враховано дилетантизм т.в.о. Голови СБУ Наливайченка В.О., який описану мною оперативну гру сприйняв за «чисту монету» і додумався без належної та глибокої перевірки зібраних так званих «доказів» нашої вини озвучити і продемонструвати їх на колегії СБУ. Крім того, для отримання повного контролю за контрабандним ввезенням товарно-матеріальних цінностей через пункти пропуску Ягодинської митниці Наливайченком В.О. було прийнято рішення про розформування прикордонних Любомльського та Володимир-Волинського МРВ УСБУ у Волинській області, що може призвести до непередбачуваних негативних наслідків для державної безпеки.


Вказані протиправні дії Наливайченка В.О., як і слід було очікувати, потягли за собою розголошення цієї інформації через ЗМІ в Інтернеті. Чинне законодавство забороняє повселюдне розголошення отриманої інформації під час проведення оперативно-розшукових заходів без її відповідної легалізації. Підставою для передачі таких даних може бути порушена кримінальна справа по тяжкому злочину, якої немає.


Шановні мешканці Волині, хочу Вас запевнити, що розголошення таких відомостей допускається зацікавленими особами, у даному випадку Наливайченком В.О., лише за умови повної відсутності процесуальних доказів вини особи і спрямовані тільки на дискредитацію мене як керівника та моїх підлеглих.


Хочу звернути Вашу увагу на те, що такі дії, якщо їм не протистояти зараз, можуть у майбутньому стати прецедентом по відношенню до будь-кого з громадян України. Конституцією України чітко визначено, що особа може бути визнана винною лише судом.


Враховуючи, що т.в.о. Голови СБУ Наливайченком В.О., зловживаючи своїм службовим становищем, було розголошено інформацію, що становить службову таємницю, яке потягло нанесення шкоди мені, співробітникам Любомльського МРВ УСБУ, співробітникам Управління СБУ у Волинській області і, як наслідок, завдало непоправної шкоди авторитету СБУ в цілому, мною, 07.07.2008 року на ім’я Генерального прокурора України було подано заяву з проханням дати оцінку діям т.в.о. Голови СБУ Наливайченка В.О. та, при наявності підстав, порушити стосовно нього кримінальну справу за ознаками злочинів, що передбачають відповідальність за зловживання, перевищення влади та розголошення відомостей, що становлять службову таємницю (або таємницю слідства).


Разом із тим, шановні земляки, прошу звернути Вашу увагу на те, чи може людина, яка в силу виконання своїх службових обов’язків зобов’язана протистояти свавіллю і беззаконню вищих посадових осіб держави, виявляти та документувати протиправну діяльність осіб, що займаються контрабандою, фактично сприяє цим особам в уникненні ними відповідальності і робить це шляхом прямої дискредитації цілих регіональних підрозділів СБУ, продовжувати виконувати обов’язки Голови СБУ. І який приклад вказана особа може подавати своїм підлеглим.


Чим би не закінчились усі ці заходи, я відверто і впевнено заявляю – я готовий нести відповідальність за свої вчинки, якщо відповідним органами буде доведена моя вина, і зобов’язуюся систематично інформувати громадськість області про результати так званої «перевірки».


З повагою, Кушнерук Ю.П.».


 


 


www.zik.com.ua

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ