Человек не терпит насилия!

Там, де перетинаються караванні шляхи

51474

На початку 1990-х основною проблемою була боротьба з угрупованнями насильницького спрямування, згодом набули поширення контрабанда й так звана торгівля живим товаром. У 1996 році в регіоні припинено діяльність однієї з організованих злочинних груп, що займалися розкраданням і конвертуванням кредитних валютних коштів. Під час обшуку у злочинців вилучено п’ять пістолетів-кулеметів “Скорпіон” виробництва Чехії, два пістолети-кулемети “Аграм-2000” виробництва Хорватії, “браунінг” виробництва Бельгії з набоями до них і стандартними глушниками.


Серед чинників, що загострюють криміногенну ситуацію в Закарпатті, — географічне положення області, з яким пов’язані особливості соціально-економічного розвитку, наявність розгалуженої митної інфраструктури, високий рівень “прихованого” безробіття та низький рівень фінансової діяльності.


Найбільше зафіксовано замахів на контрабанду історичних і культурних цінностей.


У 2005 році в салоні автомобіля, керованого громадянином Італії, виявлено 50 старовинних ікон, частина з яких становить історичну й культурну цінність, а решта — антикварний і колекційний інтерес. Загальна вартість вилучених ікон — 23,8 тисяч гривень. За вироком Ужгородського міськрайоного місцевого суду іноземця визнано винним у вчиненні злочину, а ікони повернуто державі.


Протягом 2001-2006 років одним з найважливіших напрямів діяльності спецпідрозідлу залишається боротьба з нелегальною міграцією. Регіон є однією з основних транзитних зон для накопичення й подальшого незаконного переміщення через державний кордон України нелегальних мігрантів з країн Південно-Східної Азії, Близького та Середнього Сходу, а останнім часом — і з ряду країн СНД (Грузія, Молдова, Росія).


У 2006 році порушено 25 кримінальних справ за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України за попередньою змовою групою осіб, викрито три міжнародних злочинних угруповання, що спеціалізувалися на нелегальній міграції, 12 злочинців засуджено до різних строків ув’язнення.


Не секрет, що дуже важко притягнути до відповідальності хабарників, а деякі з них користуються депутатською недоторканністю. Проте співробітниками спецпідрозділу протягом 1998-2006 років стосовно нечистих на руку “слуг народу” різних рівнів складено понад 350 протоколів про корупційні діяння. До адміністративної відповідальності притягнуто й чиновників виконавчих структур — керівників управлінь і структурних підрозділів Закарпатської обласної держадміністрації, заступників голів райдержадміністрацій, працівників виконавчих та правоохоронних органів. Затримано “на гарячому” одного зі співробітників Управління МВС України в Закарпатській області під час одержання ним 13750 доларів США від громадянина Словенії. Слідство у кримінальній справі встановило, що співробітник міліції уже встиг шляхом вимагання отримати 38500 доларів США. Злочинця засуджено.


“Детінізація” економіки неможлива без тісної координації дій не тільки правоохоронних і контролюючих органів, але й без міжнародного співробітництва у цій сфері. Розв’язати проблему незаконного відшкодування ПДВ неможливо без співпраці податкових, митних та контролюючих органів,   оскільки   організовані  злочинні угруповання широко використовують методи “кваліфікованого” митного шахрайства — маніпуляції з кодуванням товарів, визначенням країни походження, заниженням фактурної вартості та кількості задекларованих вантажів через підміну або підробку документів.


Тільки 2004 року Управлінням у взаємодії з Чопською митницею затримано шість залізничних цистерн з хімічною речовиною, яка призначалася столичній фірмі. Експертиза встановила, що зі Словаччини цей вантаж повертається адресатові як перероблена сировина, хоча фахівці не виявили жодних ознак проведення з нею будь-яких операцій. Хімічна рідина поверталася в Україну у тих самих цистернах, але її вартість зросла майже на 200 тисяч гривень.


Протягом 2006 року спецпідрозділом (в окремих випадках спільно з митними органами) припинено функціонування декількох каналів незаконного ввезення на територію Закарпатської області продукції тваринного походження. У 2005-му викрито канал контрабанди на територію України валютних цінностей автомобільним транспортом; зловмисники потрапили до рук правоохоронців, коли намагалися провезти 228 тис. доларів США.


У сфері боротьби з корупцією та організованою злочинністю за матеріалами спецпідрозділу тільки протягом одного року порушено 81 кримінальну справу. До кримінальної відповідальності притягнуто 45 злочинців. Державі повернуто понад 7,55 млн. гривень. За результатами розгляду протоколів про вчинення корупційних діянь до адміністративної відповідальності притягнуто 31 посадовця.


 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ